Beekbergen 2019 (slot)

Groentje

Een weekje vakantie in Beekbergen kan natuurlijk niet passeren zonder dat ook de vogels rondom ons vakantiehuisje de nodige aandacht krijgen. Ik had deze keer niet zoveel tijd besteed aan het inrichten van de voederplek, daarentegen wel meer aan het voer. Ik hoopte met een gevarieerder aanbod ook wat meer soorten te lokken. Helaas werkt dat kennelijk niet zo… de natuur laat zich niet zo makkelijk sturen. Maar ook de gewonere soorten kunnen soms leuke plaatjes opleveren.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Eén van de vaste gasten is elk jaar weer een koppel houtduiven. Een ondergewaardeerde soort, hetgeen aan de ene kant onterecht is. Ze zijn namelijk best mooi. Aan de andere kant zijn ze best groot en lomp.

Houtduif
01 Houtduif

Als je ze hun gang laat gaan, zijn ze – eenmaal met veel kabaal geland – niet meer van de voederplek weg te slaan. Ze blijven net zolang zitten eten totdat alles op is. Kleinere vogels en zelfs de eekhoorn durven zich dan niet te laten zien.

Houtduif
02 Houtduif

Als mijn geduld op was, liep ik naar het raam en klapte een paar keer hard in mijn handen. Meestal vlogen ze dan weg om helaas vaak snel weer terug te keren. Soms bleven ze wat langer weg en dan kwam de rest weer tevoorschijn. Roodborstjes bijvoorbeeld, soms met twee tegelijk. Helaas dat niet kunnen vastleggen…

Roodborst
03 Roodborst
Roodborst
04 Roodborst

Merels zijn toch over het algemeen niet bang uitgevallen en jagen vaak zelfs alle andere mee-eters weg. Deze keer hielden ze zich wat meer op de vlakte. Op veilige afstand…

Merel
05 Merel

Kool- en Pimpelmezen vlogen weer af en aan, als vanouds. De eerste soort leverde geen fraai beelden op. De Pimpels daarentegen wel. Ik vind ze stiekem ook een stuk leuker…

Pimpelmees
06 Pimpelmees
Pimpelmees
07 Pimpelmees

Ietsje minder gewoon is het als er een Boomklever langs komt. Meestal blijven ze in de bomen kleven, maar één keertje kwam er toch eentje op de zonnepitten af.

Boomklever
08 Boomklever

Het zijn snelle rakkers. Ze landen, pikken wat op en zijn weer weg. Deze bleef echter lang genoeg zitten voor een tweede plaatje. Jammer genoeg was er net daarvoor weer eens een blaadje uit de beukenhaag gewaaid. Precies in beeld natuurlijk.

Boomklever
09 Boomklever

Vorig jaar hadden we een koppeltje Kepen te gast. Dit jaar liet zich alleen een vrouwtje slechts kortstondig zien. Beetje ver weg en ook nog eens achter een takje, maar ze was er wél.

Keep (V)
10 Keep (V)

De klapper van de week is voor mij altijd de Goudvink. Elk jaar is-ie er weer, samen met zijn vrouw. En elk jaar hoop ik weer een mooiere plaat te schieten. Ze zijn echter een tikkeltje verlegen en komen nooit op de voederplek. De eerste keer dat ze dit jaar langs kwamen, gingen ze zelfs even op de dakgoot van een overbuurman zitten. Wel lekker vrij, maar verder niet erg fotogeniek.

Goudvink
11 Goudvink
Goudvink (V)
12 Goudvink (V)

Ik heb nog geprobeerd ze te verleiden met een takje met ontluikend groen, maar daar trapten ze niet in. Toch ging de man één keer op een leuk plekje zitten. Net weer een iets mooier plaatje dan vorig jaar.

Goudvink
13 Goudvink

Tussen de bedrijven door liet ook een (de) Eekhoorn zich geregeld zien. Hoewel het vaak de standaard eekhoornplaatjes opleverde, blijft het toch altijd leuk om zo’n beestje bezig te zien.

Eekhoorn
14 Eekhoorn
Eekhoorn
15 Eekhoorn

Verrassing! Voor mij een aangename, voor mijn zwager niet: een Woelmuis. Een razendsnel bewegend druk baasje. Daar kunnen sommige vogelsoorten nog wat van leren. Ik hield aan zijn bezoekjes dan ook slechts één toonbaar plaatje over.

Woelmuis
16 Woelmuis

Tot besluit van dit blog nog even iets heel anders. Tijdens een winderige doch zonnige wandeling over de Loenermark zag ik op een bepaalde plek langs de bosrand diverse Groentjes fladderen. Eén van mijn favoriete vlindersoorten. Gewoon omdat ze zo anders zijn.

Groentje
17 Groentje

Gelukkig ging er af en toe eentje lang genoeg op een leuk plekje zitten voor een kiekje.

Groentje
18 Groentje

Hiermee zijn mijn Beekbergse avonturen van dit jaar weer afgerond. Een ieder weer hartelijk dank voor het lezen, kijken en eventueel reageren. Tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

10 reacties op ‘Beekbergen 2019 (slot)

 1. Hallo Dick, Een mooie reeks met gevleugelde bezoekers op jullie vakantieadres. De goudvink is voor mij de mooiste die je hebt kunnen fotograferen zo ook het vrouwtje goudvink. Het groentje is ook prachtig. Die moet ik nog tegenkomen. De eekhoorn staat er ook fantastisch op en blijven een leuk en mooi onderwerp.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 2. Ja die houtduiven schrokken alles naar binnen tot hun krop vol zit maar ze hebben prachtige kleuren. Foto 2 vind ik erg mooi. De merels zijn een stuk schuwer dit jaar is ook mijn ervaring maar ik ben al blij dat ze er nog zijn! Foto 7 van het pimpeltje vind ik een fraaie, en ik vind ze ook leuker dan de koolmezen hoor! Die goudvinken zijn schitterend, je ziet ze zelden, je hebt ze mooi geplaat. Eekhoorntje en woelmuisje staan er aandoenlijk op en de foto´s van het groentje vind ik beeldschoon. Prachtig vlindertje!

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Een fantastische serie kon je maken in je Beekbergen-week! Ook ik vind een houtduif best mooi. En stiekem de pimpelmees ook leuker en kleurrijker dan de koolmees 😉 Ik ben lichtelijk jaloers op je goudvinken, de boomplakker en eekhoorn. Die laatste zie ik niet vaak hoor, dus ik vind het niet gauw standaard plaatjes!!! Mooi portretje ook van de Roodborst en een mazzeltje dat je van de snelle woelmuis een scherpe plaat over kon houden, leuke soort. En geweldig dat je Groetjes zag. Het is al lang geleden dat ik die gezien heb. Je hebt ze schitterend kunnen fotograferen. Kortom ik heb genoten van deze Post!
  Groetjes, Maria

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  Zo’n bosrijke omgeving is toch weer heel anders dan het duingebied. Ook al zijn de soorten vaak vertrouwd, als je er mooie platen van kan maken zal je dat een zorg zijn. De goudvink is een vogel die je wel kan blijven fotograferen, zo mooi is ie. En eekhoorntjes blijven hoe dan ook populair.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 5. Hai Dick,

  Het valt niet altijd mee op die vakantieparken met de variatie. Mijn ervaring is dat huisjes aan de buitenkant van het park meer leuke soorten opleveren en vooral dat die soorten vaker langskomen dan bij huisjes in de drukkere stukken. Zo’n goudvink is natuurlijk wel de kers op de taart en je hoopt dat zo’n mannetje op het mooiste plekje gaat zitten, al is het maar voor 5 seconden. Misschien een een grote schaal met water neerzetten volgend jaar, zodat ze een vogelbadje hebben. Mooi stokkie erbij. Leuk die eekhoorn met die grote dennenappel. Ook erg mooi is het portretje van de roodborst. Leuk is het spiegelbeeld van jullie huisje in zijn oog. De platen van de boomklever zijn mijn favorieten. Lastige klant om te fotograferen.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  ik wil ook een keer in een huisje maar daar is H nog niet van gediend. Die wil dan echt vakantie en daar horen een klaarstaand ontbijt en diner bij zucht…… Toch gaat het er wel van komen want bij het zien van deze leuke beelden met vogels en eekhoorn gaat ie al meer om hahahahaha….
  Prachtig toch zoals de “gewone” vogels zoals jij ze noemt, zich laten vangen. Je hebt zowaar een keep en ook een eekhoorn en nog mooier een goudvink!!! De houtduif is mijn kleuren ook een hele mooie.
  Ik heb er in ieder geval weer heerlijk van genoten 🙂
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.