Veluwe 3: Stuivende Sterren

Amethistzwam

Deel 3 van ons weekje Veluwe speelt zich af op Landgoed Stakenberg, rondom ons vakantiehuisje. Het is een mix van bosvogels, die op de snel aangelegde voederplaats langs kwamen en – hoe kan het ook anders – paddestoelen. Ik begin met een paar vogelplaatjes.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

De eerste gast is een Glanskopje. Regelmatig waren ze (ik vermoed dat het er meer dan één was) gast aan tafel.

Glanskop
01 Glanskop

Maar – zoals vaker – de Koolmezen waren weer in de meerderheid. Pimpels daarentegen hebben we niet gezien. Deze Koolmeesman had een klein rood bultje boven zijn oog, enkele andere hadden een veel grotere bult op hun kopje (niet smakelijk om te laten zien) en waren geïnfecteerd met pokken, overgebracht door een steekmug. Zij zullen het voorjaar waarschijnlijk niet halen…

Koolmees
02 Koolmees

Nogmaals een (of de) Glanskop, een vogelsoort die ik thuis niet vaak zie. Ons huisje keek uit op een grote open plek in het bos. Aan de overkant stonden wat bomen en struiken, waarvan enkele in fraaie herfstkleuren. Ideaal voor een mooie achtergrond!

Glanskop
03 Glanskop

Ook een Roodborst kwam geregeld langs om een graantje (of meelworm) mee te pikken

Roodborst
04 Roodborst

Over naar de paddestoelen. Op landgoed Stakenberg én in de directe omgeving zagen we op bepaalde plaatsen veel aardsterren bij elkaar. Welke ondersoort dit is, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Een kraag zie ik niet.

Aardster
05 Aardster

Sommige waren al rijp en klaar om hun sporen te verspreiden. In het zicht van mijn camera nog wel! Dat zie je niet vaak, je moet daar een flinke dosis geluk bij hebben

Aardster
06 Stuivende Aardster

Een hoed met aanhangende (guttatie?)-druppels…

Zweethoed
07 Zweethoed

En nogmaals een stuivende Aardster, deze keer duidelijk wel een gekraagde. Als je dit verschijnsel wilt vastleggen, kun je geen wind gebruiken. Het was dan ook vrijwel windstil op deze dag.

Gekraagde Aardster
08 Gekraagde Aardster

Iets minder spectaculair, maar daarom niet minder mooi:

Jong en oud
09 Jong en oud

En ook hier weer fraaie exemplaren van het Kleverig Koraalzwammetje. Ik kon het weer niet laten…

Kleverige Koraalzwam
10 Kleverige Koraalzwam

Niet zo kleurig en zeker niet zo klein was deze Grote Sponszwam. Ik had ze dit jaar nog niet gezien. Komt misschien omdat ze eetbaar zijn?

Grote Sponszwam
11 Grote Sponszwam

Even iets heel anders: een recht wandelpad tussen kaarsrechte dennebomen, gezien vanonder een fraai gekleurde beuk. Ik vond het wel een aardig doorkijkje.

12 Onderdoorkijkje

Dan weer terug naar de voederplaats bij ons huisje. De struiken met mooie herfstkleuren kwamen alleen goed tot hun recht als de zon er op scheen. Helaas was dat lang niet altijd het geval, vaak was het vrij somber met zelfs af en toe wat regen. Niet erg bevorderlijk voor vogelfotografie in een bos. Je moet wat te klagen hebben, toch?
Bezoek van een Merelvrouwtje

Merelvrouw
13 Merelvrouw

Hoog bezoek! Een Boomklever! Altijd leuk om voor je lens te krijgen.

Boomklever
14 Boomklever

Ook hoog bezoek: een Roodborst op hoge poten!

Roodborst
15 Roodborst

Boomklevers zijn prachtig om te zien, maar razendsnel. Ze komen, pikken snel wat op en zijn weer weg. Je krijgt maar weinig tijd om scherp te stellen.

Boomklever
16 Boomklever

Wat dat betreft kun je beter zwammen fotograferen. Geen bewegingsonscherpte, camera op de grond en alle tijd om je compositie te bepalen. Als je dan ook nog een Witte Kluifzwam op je pad treft is het helemaal feest.

Witte Kluifzwam
17 Witte Kluifzwam
Witte Kluifzwam
18 Witte Kluifzwam

Op een andere dag nogmaals bij de stuivende sterren langs geweest. Weer een Gekraagde Aardster gevonden, die bereid was even wat sporen de lucht in te schieten. Het was iets zonniger dan de vorige keer en dat leverde gelijk een fraaiere achtergrond op.

Gekraagde Aardster
19 Gekraagde Aardster

Op één van de laatste dagen kwamen we een groepje Amethistzwammen tegen. Tot mijn grote vreugde, want ik had ze dit jaar nog niet gezien. In ieder geval niet zo groot en in dit stadium.

20 Amethistzwam

Daar ging ik eens even uitgebreid voor op de knieën. Ze hadden duidelijk nog wat last van de droogte, want de kleur was niet zo intens paars.

Amethistzwam
21 Amethistzwam

Het was eigenlijk best een wonder dat we ze zagen, want tussen het inmiddels afgevallen gebladerte vielen ze amper op.

Amethistzwam
22 Amethistzwam

Tot slot weer terug naar de vogels. Klaar voor de de Grote Wisseltruc?
Let op: mijnheer Koolmees zit rustig op een tak…

Koolmees
23 Koolmees

… tot ie ineens vanuit een ooghoek iets aan ziet komen stormen…

Koolmees
24 Koolmees

Er volgt een korte, doch heftige schermutseling…

Koolmeesmix
25 Koolmeesmix

… en of er niets gebeurd is, zit er ineens een andere Koolmees op dezelfde tak! Truc geslaagd. Hans Klok zou er jaloers op worden!

Koolmees
26 Andere Koolmees?

Dit blog begon met en Glanskop en ook het laatste plekje is ingeruimd voor een Glanskop.

Glanskop
27 Glanskop

Hiermee ben ik aan het eind gekomen van dit enerverende blog met een hoofdrol voor stuivende sterren en mattende mezen. Tevens is dit het eind van de Veluwe-trilogie. Het voorjaar kondigt zich inmiddels voorzichtig aan en dat betekent dan ons jaarlijkse voorjaarsweekje op de Veluwe er alweer aan komt met hopelijk weer veel fotomateriaal. Ik verheug me er nu alweer op.
Een ieder weer bedankt voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

12 reacties op ‘Veluwe 3: Stuivende Sterren

 1. Hoi Dick,
  Je schudt de prachtige foto’s ook zo maar uit je mauw!! Alweer een geslaagde Post!
  De foto’s van de Glansskoppen zijn super, heerlijke soort. De roodborst op foto 4 is geweldig. Wat een mooie houding, scherpte en kleuren. Ook foto 15 op hoge poten is een juweeltje! Ongelofelijk dat je die aardsterren hebt zien stuiven, én er mooie foto’s van hebt kunnen maken, buitenkansjes! Foto 8 is ook een lekkere. Je doorkijkje met beukenblad vind ik ook een succes. En top die boomklever op bezoek, Het leverde je twee hele leuke foto’s op. Dan die Witte Kuifzwam….ik dacht je zult het wel weer verzonnen hebben, tot ik het op Google checkte, haha! Die foto’s zijn prachtig vooral foto 18. Foto 22 van de Amethistzwam vind ik de mooiste van de drie vanwege de mooie kleur. Tot slot, (van deze korte reactie, ahum) De Grote Koolmezen truc!!!! GEWELDIG …zo gaaf.
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Wat een gave platen van de verschillende zwammen. Stuivende aardsterren, geweldig, dat wil ik ook wel eens meemaken. Ik moet dan niet in het beste jaargetijde met vakantie gaan ……. De witte kluifzwammen heb ik ooit ook eens gevonden. Een soort om heel blij mee te worden. Qua vogels ben je ook al goed aan je trekken gekomen Een fraaie roodborst, een vliegensvlugge boomklever en ruziënde koolmezen. Je zorgt wel voor variatie.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  allereerst excuus voor mijn late bezoek maar ik kom er niet doorheen. We zijn druk om hier een dochter van Amsterdam naar een andere plek in Amsterdam te verhuizen en dan dochterlief van Amsterdam naar Zwaag met alle bijbehorende werkzaamheden als schrobben, ontvetten, verven etc etc.

  Gelukkig kan ik nu heel even bijkomen bij het zien van al deze pracht en praal van de natuur. Wat heb je dit weer enorm mooi weten te footgraferen. Het is echt geen doen om hier een favo uit te halen want dat zijn ze nl allemaal behalve de mezenmix dan) Ook je aardsterren zijn werkelijk fantastisch gefotografeerd. Ik zou er heel wat voor hebben om dat ook zo te kunnen. Echt een welverdiend compliment Dick.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,

  Eveneens van mij een nog wat late reactie, maar bijzonder mooi wat je hier laat zien. Opvallend mooie achtergronden bij de paddenstoelen, vooral bij de kluifzwam op nr. 18 en de amethist op nr. 21 met fijne bokehringen. Ook heel fraai het doorkijkje op nr. 12, met een mooi contrast van scherpte versus onscherpte. Leuk ook het gevecht tussen de koolmezen op nr. 25, voor mij hoeft een foto niet altijd scherp te zijn, prima de actie vastgelegd zo.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 5. Hai Dick,

  Ik ben maar weer eens aan een inhaalrace begonnen. Te druk met betaalde werkzaamheden om ook maar iets aan mijn iegen blog te doen. Nog 14 jaar en dan heb ik ook lekker veel tijd. Ben benieuwd of er dan nog iets te zien valt in de natuur, als die al aanwezig is.
  Je eerste 4 foto’s zijn erg fraai. Zo’n fragiel takje geeft een prachtig totaalbeeld. Ik heb het idee dat die 4 foto’s iets lichter zijn dan normaal. Kan aan mijn beeldscherm liggen, maar ik vind het in ieder geval mooi. Vooral het roodborstje is een heerlijk totaalbeeld.
  Gaaf de foto’s van de aardster. Heb je een pipetje bij je ofzo en je vrouw als assistente?
  Mooi vast gelegd.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb voor dit soort grappen meestal we wat attributen in mijn tas, maar deze keer lukte het ook met inderdaad de assistentie van mijn vrouw en wat hulpmiddelen uit de natuur.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.