Los Zand: Mei 2018

Schorsmarpissa

In dit blogje de restanten van de afgelopen maand mei. Het is weer (bijna) één en al macro wat de klok slaat en het juffergehalte is erg hoog. Ik begin echter met een bewoner van onze slaapkamer: een springspin.

< Voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Meestal zie je ze niet, maar een enkel keertje schuifelt er eentje over de vensterbank. Hun favoriete plekje is namelijk de ruimte tussen muur en raamkozijn en ik denk dat ze warmte erg op prijs stellen, want ik zie ze eigenlijk alleen op de zuid-oost kant. Ik heb er wel eens eerder eentje gefotografeerd, maar met het tegenlicht in de vensterbank was dat eigenlijk geen doen. Deze keer had ik het geluk dat hij/zij zich liet zien, lopend over de grond. Dat bood perspectief. In eerste instantie zette hij het steeds op een lopen als ik te dichtbij kwam met de camera, dus voorzichtig benaderen was het devies. Uiteindelijk bleef hij af en toe lang genoeg zitten om een paar focus-reeksjes op te nemen.

Schorsmarpissa
01 Schorsmarpissa

Focus stacking (en bracketing) is toch wel een leuke mogelijkheid die geboden wordt op Olympus OM-D camera’s. Bovenstaande foto is een stack van 9 opnamen. Hoewel het geen beroerde opname is geworden, had ik graag ook de beide voorpoten scherp gezien. Een kwestie van nog meer oefenen dus en goed opletten waar je de eerste focus legt. Het gaat hier overigens waarschijnlijk om een Schorsmarpissa. Nog een stack van 8 opnamen.

Schorsmarpissa
02 Schorsmarpissa

Deze is al iets beter, maar dat was echt een kwestie van geluk. Ik krijg vast nog wel eens een kans… In ieder geval zijn vier van zijn acht ogen prachtig scherp. Ik vind het schitterende beestjes, maar daar zal vast niet iedereen het mee eens zijn.

 

Dat zal waarschijnlijk anders liggen bij de volgende diertjes. Hiervoor ben ik tijdens één van onze oppasbeurten een uurtje langs de Linge bij Elst wezen kieken. Helaas bij beroerd hard licht, maar dat zorgde er ook voor dat de Weidebeekjuffers zich goed lieten zien. Ze waren druk, maar wilden toch ook af en toe even poseren op de oeverbegroeiing.

Weidebeekjuffer (m)
03 Weidebeekjuffer (m)

Ik zag weer voornamelijk mannelijke exemplaren, naar een vrouwtje moest je echt zoeken. Wegens het harde licht maar weer een flink onderbelicht:

Weidebeekjuffer (v)
04 Weidebeekjuffer (v)

Het leverde al gauw weer de standaardplaatjes op. Ik wachtte steeds het moment af dat het tijd was voor wat rek-oefeningen met de vleugels. Dat is net even wat spannender, niet alleen om te zien, maar ook om te maken.

Weidebeekjuffer
05 Weidebeekjuffer

Gezeten op een grashalm is ook net even wat leuker dan op een blad van een gele lis.

Weidebeekjuffer
06 Weidebeekjuffer

Alle Weidebeekjuffers heb ik gefotografeerd met de 100-400mm lens. Dat was pure noodzaak, want de juffers waren veel te schrikkerig en zelfs met de telelens kwam ik al gauw te dichtbij naar hun zin. Of je dit nu nog echt ‘macro’ mag noemen, is dan ook de vraag.

 

Voor de laatste serie ben ik weer dicht bij huis gebleven. Het was te warm en zonnig om echt het veld in te gaan, maar als je ziet wat er zich – gezeten aan de rand van de vijver – in de achtertuin afspeelt, dan wil je toch wel even de camera met macrolens vasthouden. Al is het alleen maar om het focus stacken te oefenen: deze vuurjuffer werkte goed mee.

Vuurjuffer
07 Vuurjuffer

En ook een Lantaarntje wilde wel even poseren.

Lantaarntje
08 Lantaarntje

Meer soorten verblijven er niet in en om onze vijver en echt grote aantallen zullen het ook niet worden, want de (enige) groene kikker is er gek op. De volgende is net uitgeslopen en is vermoedelijk ook een Lantaarntje dat nog op kleur moet komen. Maar echt verstand heb ik er niet van.

Lantaarntje?
09 Lantaarntje?

Vanaf de andere kant bekeken:

10 Lantaarntje?

Een Vuurjuffer wil ook op wel deze manier vastgelegd worden. Dat kan, als-ie maar stil wil zitten…

Vuurjuffer
11 Vuurjuffer

Vanaf een iets ander standpunt komt in de achtergrond het blad van een roze waterlelie het beeld in. Dat zorgt voor een fraai kleurrijk plaatje.

Vuurjuffer
12 Gluurjuffer

De betreffende Waterlelie, drie stops onderbelicht:

Waterlelie
13 Waterlelie

Ondertussen werd er elders in de vijver door Vuurjuffers druk aan nageslacht gewerkt: het afzetten van eitjes op de waterplanten.

Parende Vuurjuffers
14 Parende Vuurjuffers

Dat wordt dus ook volgend jaar (of later) weer genieten, tenzij de eitjes of larven allemaal worden opgevreten door de goudvissen…

Parende Vuurjuffers
15 Parende Vuurjuffers

Tot slot een ontvouwend jong waterlelieblad. Heeft ook zijn charmes:

Waterlelieblad
16 Waterlelieblad

Dat was het voor deze keer. Ik ben helemaal klaar met de maand mei, maar nog lang niet bij. Bedankt voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgend blog.

<Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog>

13 reacties op ‘Los Zand: Mei 2018

 1. Hoi Dick,
  Tussen het losse zand zitten soms nog mooie verrassingen. De spin is een fraaie binnenkomer. Dit soort platen vind ik geweldig. De juffers mogen er ook zijn, al komt het onderbelichte vrouwtje er wat mij betreft niet uit. De gluurjuffer is een voltreffer. Tuinen kunnen soms nog aardige verrassingen opleveren. Je laat dat met deze beelden duidelijk zien. Het fotostacken gaat je goed af, het lijkt duidelijk een meerwaarde te hebben.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha Dick,
  ik vind je spinnetje zo al prachtig. Met name de tweede foto; daar komt hij (zij?) goed uit tegen de witte achtergrond. Die knalblauwe ogen…super.
  Je serie juffers mag er ook zijn. Weidebeekjuffer op grashalm is een geslaagde combinatie. Maar de topper is natuurlijk je glurende vuurjuffer met knalroze achterwand. Schitterend.
  Het fotostacken gaat je wel heel goed af.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 3. Hai Dick,

  Een mooi samenraapsel zo bij elkaar. Hoewel jij de tweede foto van de spin beter vind, gaat mijn voorkeur uit naar de eerste. Ik vind dat je daar namelijk net een beter standpunt had. Ietsje lager dan bij de tweede en daardoor krijg je een spannender beeld. Foto 4 is duidelijk de minste van het geheel. Gewoon te donker. Met spotmeting had je waarschijnlijk een beter beeld gekregen.
  Foto 12 is geweldig. Mooie scherpte op de juffer en een prachtig kleurenpalet. Top.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  jij bent bij wat de maand mei betreft maar ik zit zelfs nog in 2014 whahahahahaha…. maakt ook niet uit. Ik gruw van spinnen maar ik wist niet dat we deze 4-ogige spinnen ook in ons land hadden, slik!!?? Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze zo op de foto wel heel mooi vind hihihi… en over ogen gesproken, die rode ogen van de vuurjuffer zijn ook prachtig om te zien.
  Sowieso heb je prachtige foto’s van de juffers maar je laatste foto van het Lelieblad is echt supergaaf!!!!
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 5. hoi Dick,
  Wat een superleuke serie, veel afwisseling in ondewerpen. Eerst dat spinnetje, echt zo’n leuk diertje, heb hem zelf nog nooit gezien, maar hij lijkt me superlastig te fotograferen. De juffers zijn ook prachtig en de mooiste is de gluurjuffer met de paarse achtergrond. En dan de foto van het lelieblad, die vind ik geweldig.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.