AWD mei 2: op excursie

Zandhagedis (v)

Eind mei ging ik voor de tweede keer deze maand naar de AWD. Deze keer voor de verandering eens niet in mijn eentje. Hoe het precies gegaan is, kan ik me niet meer herinneren, maar gaandeweg het fotobloggen is er op een gegeven moment een afspraak ontstaan om samen met Helma (en Henk) een keer ‘mijn achtertuin’ te bezoeken. Vorig jaar kwam het er niet van, maar nu was het dan eindelijk zover. We spraken rond 9:30u af bij ingang Panneland.

< Voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Omdat Helma en Henk helemaal uit het verre West-Friesland moesten komen én bovendien de Vogelenzangseweg afgesloten was, had ik de gelegenheid om bij de ingang alvast een beetje rond te kijken en deze foto te maken van – waarschijnlijk – een Beemdooievaarsbek.

Beemdooievaarsbek
01 Beemdooievaarsbek

Gelukkig stond deze een beetje in de schaduw, want het was alweer erg zonnig. Er was voor vandaag wel wat bewolking voorspeld, maar die voorspelling kwam niet helemaal uit.

Inmiddels waren Helma en Henk gearriveerd en na een kort kennismakingsgesprekje trokken we het duingebied in. Er zou de rest van de dag nog genoeg gelegenheid zijn om verder bij te praten. Hun belangstelling ging vooral uit naar libellen en met name de zeldzame Witsnuitlibel. Daarnaast stonden zandhagedissen, boomkikkers en zonnedauw op hun wensenlijstje. Hoewel je de natuur nooit kan dwingen zou het mij verbazen als daar niet grotendeels aan voldaan kon worden. Het moest vandaag hun dag zijn, dus ik liep met ze naar de betreffende locaties en liet ze daar lekker hun gang gaan. Zelf maakte ik natuurlijk ook wat foto’s…

Onze eerste stop was op een veldje waar de zandhagedissen normaal gesproken wel te vinden zouden moeten zijn. Hoewel het zonnig en ook al redelijk warm was, moesten we toch even zoeken naar wat meewerkende exemplaren. Een vrouwtje kwam als eerste even nieuwsgierig poolshoogte nemen:

Zandhageedis (v
02 Zandhagedis (v)

Ook leuk natuurlijk, maar uiteraard kwamen we voor de fel-groen gekleurde mannetjes. In deze tijd van het jaar zijn die op hun mooist. Het duurde even, maar ook deze stelden ons niet teleur:

Zandhagedis (m)
03 Zandhagedis (m)

Tijdens het zoeken, viel mijn oog op een Roofvlieg die een Rozenkever had uitgezocht voor zijn ontbijt:

Roofvlieg met prooi
04 Roofvlieg met prooi

Het eerste doel voor vandaag kon afgestreept worden en we gingen op weg naar een poeltje waar normaal gesproken boomkikkers gespot kunnen worden. Vandaag lieten ze zich echter niet zien… of we keken niet goed, want ze zijn niet bijster groot. Gelukkig was er wel iets anders te zien, zoals deze Vroege Glazenmaker, een libellensoort die niet vaak stil gaat zitten en al helemaal niet op zo’n mooi plekje.

Vroege Glazenmaker
05 Vroege Glazenmaker

Dwars over het Eiland van Rolvers liepen we verder, van poeltje naar poeltje. Bij één van de poeltjes liepen we tegen Kees aan, die alweer aardig hersteld bleek van de gevolgen van een rare buiteling met de fiets. Nou komt hij best vaak in de AWD, maar het is een groot gebied, dus de kans dat je elkaar hier tegenkomt is best klein. Toevallig bleek hij mijn ‘gevolg’ goed te kennen: de wereld is niet zo groot…

Het Eiland van Rolvers is een stukje AWD waar geen echte paden zijn. Het is een kwestie van het juiste wildspoor volgen en dan is het handig dat iemand een beetje thuis is in het gebied. Het barstte hier vandaag werkelijk van de libellen, maar het was zonnig en warm, dus waren ze erg actief. Een enkele keer ging er even eentje stilzitten en dan was het zaak rustig te reageren en vervolgens voorzichtig proberen naderbij te sluipen.

Gewone Oeverlibel (v)
06 Gewone Oeverlibel (v)

Niet alleen een vrouwtje Gewone Oeverlibel kruiste ons pad, ook een mannetje wilde wel even meewerken, door steeds weer op hetzelfde stokje terug te keren

Gewone Oeverlibel (m)
07 Gewone Oeverlibel (m)

Zo konden we hem van alle kanten vastleggen. Omdat het licht vandaag van tijd tot tijd weer eens tamelijk hard was, lag onderbelichten voor de hand. Ik wil dat wel eens overdrijven met soms – mijns inziens – best leuke resultaten, zoals deze:

Gewone Oeverlibel (m)
08 Gewone Oeverlibel (m)

Maar we moesten toch verder, er was nog meer te doen. Zo kwamen we rond het middaguur aan bij het poeltje waar ik veertien dagen geleden nog twee soorten Witsnuitlibellen had gezien, de Noordse en de Gevlekte. Als ik het me goed herinner (het is tenslotte alweer ruim twee maanden geleden) heeft Helma vandaag inderdaad twee soorten gezien (en vastgelegd). Ik kan deze keer alleen de zeldzamere Gevlekte Witsnuitlibel laten zien, hoewel het op dit eerste plaatje niet met zekerheid te zeggen is.

Witsnuitlibel
09 Witsnuitlibel

Dat is namelijk wat mij betreft alleen te zeggen als je de achterkant kunt zien. Dit zou duidelijk een mannetje Gevlekte Witsnuitlibel moeten zijn, toch? Ik ben echter geen kenner…

Gevlekte Witsnuitlibel
10 Gevlekte Witsnuitlibel

De volgende ook trouwens. Hier heb ik even geprobeerd een focusstack te maken (5 opnames is met een telelens op f/9 wel genoeg):

Gevlekte Witsnuitlibel
11 Gevlekte Witsnuitlibel

Het is achteraf best opvallend dat ik alleen maar foto’s heb van een mannelijke Gevlekte Witsnuit. Het zal toeval zijn. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de foto’s van Helma en Henk. Behalve de Witsnuiten zagen we hier natuurlijk ook nog wat andere soorten. Zoals de Viervlek, een veel geziene soort in de AWD en ook erg mooi.

Viervlek
12 Viervlek
Viervlek
13 Viervlek

En ook hier weer een Vroege Glazenmaker:

Vroege Glazenmaker
14 Vroege Glazenmaker

En ook nog een Gevlekte Witsnuit:

Gevlekte Witsnuitlibel
15 Gevlekte Witsnuitlibel

En een huidje van een larve van Joost mag weten welke libellensoort:

Larvehuidje (cocon)
16 Larvehuidje (cocon)

We hebben ons bij dit poeltje uitstekend vermaakt en zijn best een tijdje bezig geweest voordat we – na de lunch – verder gingen en ons op de Ronde Zonnedauw stortten.

Ronde Zonnedauw
17 Ronde Zonnedauw

Bij het maken van deze foto’s heb ik voor het eerst mijn witte parasolletje gebruikt. Dat scheelt toch wel. Niet voor niets aangeschaft, dus.

Ronde Zonnedauw
18 Ronde Zonnedauw

Ook een juffer had zich op de zonnedauw gestort en moest dat met de dood bekopen. Hier maakten we dankbaar gebruik van om dat eens goed vast te leggen. Elk nadeel heb ze voordeel, nietwaar. Een focusstack van 13 opnamen, want ik wilde in ieder geval, de kop helemaal scherp hebben. Is wel redelijk gelukt, dacht ik zo.

Juffer op Zonnedauw
19 Juffer op Zonnedauw

Inmiddels konden er drie wensen van Helma’s lijstje worden afgestreept. Voor vossen hadden ze – vandaag – geen belangstelling, restte eigenlijk alleen nog een boomkikkertje. We besloten via het Zwarteveldkanaal terug te keren naar die kleine groene rakkers. Dan kwamen we in ieder geval ook nog even langs een veldje met Cipreswolfsmelk, iets wat ik zelf erg fotogeniek spul vind.

Cipreswolfsmelk
20 Cipreswolfsmelk

Ik geloof dat met name Helma (Henk had geen macrolens) het ook wel kon waarderen. Wat mij betreft een prima alternatief voor de boomkikkers, mochten we die niet vinden…

Cipreswolfsmelk
21 Cipreswolfsmelk

Maar we vonden wél een boomkikkertje, in de kenmerkende luie boomkikkerhouding. Ik heb er geen foto’s aan overgehouden, mijn ‘volgelingen’ geloof ik wel…  Hierna besloten we dat het wel mooi geweest was en liepen terug naar Panneland, waar we onder het genot van een heerlijk koel biertje nog uitgebreid napraatten. Hoewel ik normaal gesproken er bij voorkeur alleen op uit trek met de camera, vond ik dit voor de afwisseling best een gezellig en geslaagd dagje, met wie weet ooit een vervolg… Ik heb er in ieder geval een leuk blogje aan overgehouden. Hou Helma’s blog scherp in de gaten voor haar resultaten 😉

Bedankt voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgend blog

<Voor wie alle foto’s nogmaals in groter formaat wil bekijken, is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog>

11 reacties op ‘AWD mei 2: op excursie

 1. Hoi Dick,
  het was werkelijk een prachtige dag! Goede gids en prettig gezelschap en enorm veel gezien en prachtige foto’s aan overgehouden 🙂 Het weer was ons goed gezind en ook wat we niet konden fotograferen was een feest om waar te nemen. Lekker ook even bijgebept en wat ons betreft komt daar ooit nog een vervolg bij 🙂 🙂
  Mijn foto’s staan nog in het archief (was én te warm én mijn vakantie én daarna weer aan het werk) maakt dat je nog even moet wachten op mijn plaatjes (juffer vast in het zonnedauw) al weken geleden op google+ is gezet.

  Ik heb bijzonder genoten van je foto’s en wat ben je handig met die focusstack!! Ik zou dat niet eens weten hoe je dat moest doen (muts), maar heeft je schitterende foto’s opgeleverd. Je foto’s zijn echt geschikt voor publicatie in natuurtijdschriften. Echt heel erg mooi.
  Nogmaals bedankt voor de prachtige en gezellige dag.

  Hartelijke groeten van ons beide,
  Henk en Helma

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Een mooi verslag van jouw rondleiding met voor mij bekende belangstellenden. Het was inderdaad een verrassing dat we elkaar troffen, ook al is het gebied voor ons beiden erg vertrouwd. Gedeeltelijk hebben we dezelfde soorten gezien, al heb ik de hagedissen die dag overgeslagen. Voor de zonnedauw werd het mij te warm en bovendien zat mijn nog wat beperkte mobiliteit mij nog wat dwars. Ook al vind ik dat alle platen mooi geworden zijn, toch springen voor mij de zonnedauw en de cipreswolfsmelk er uit. Je zal ongetwijfeld nog wel een keer gevraagd worden om te gidsen.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Weer even terug naar de mooie maand mei, toch wel mijn favoriete maand van het jaar… Schitterende foto’s van de libellen, en die juffer in zonnedauw is top. De cipreswolfsmelk heb ik dit jaar gemist, was op andere plekken in die periode, maar als ik jouw foto’s zie, wil ik daar volgend jaar toch ook eens wat tijd in steken, een fotogeniek plantje
  groetjes Ghita

  Like

 4. Ha Dick,
  de AWD is toch wel een apart gebied, dat je er zoveel bijzondere onderwerpen kan zien op één dag, mits je een goede gids in de arm neemt 😉
  Je hebt er zelf ook heel mooie foto’s gemaakt. De libelles met mooi zachte achtergronden; of in lowkey – vind ik ook mooi. Maar zo’n focusstack als van de gevlekte witsnuitlibel steekt daar toch weer duidelijk bovenuit, prachtig die scherpte. Ook de juffer op zonnedauw is wat dat betreft super.
  De “zachte” beelden van de cipreswolfsmelk spreken mij erg aan.
  Ook qua foto’s een geslaagde dag.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 5. Hai Dick,

  Op zijn tijd is het wel leuk om als gids mensen rond te leiden. Veel onderwerpen die je zelf vaak tegenkomt en dus niet meer zo bijzonder zijn, blijken voor anderen toch weer heel bijzonder te zijn en dat maakt het vaak leuk. Ook omdat je die personen kunt helpen aan informatie voor een volgend bezoekje. Ook al kon je niet helemaal je eigen gang gaan, je hebt er toch diverse mooie platen aan overgehouden. Nummer 19 is van een grote schoonheid. Een superplaat. Daar moet ik mij toch ook eens in verdiepen.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 6. Het ziet er naar uit, dat mijn reactie weer niet wordt geplaatst. Geen idee waarom de ene keer wel en de andere keer niet.
  Dat was in ieder geval mijn reactie:

  Hai Dick,

  Op zijn tijd is het wel leuk om als gids mensen rond te leiden. Veel onderwerpen die je zelf vaak tegenkomt en dus niet meer zo bijzonder zijn, blijken voor anderen toch weer heel bijzonder te zijn en dat maakt het vaak leuk. Ook omdat je die personen kunt helpen aan informatie voor een volgend bezoekje. Ook al kon je niet helemaal je eigen gang gaan, je hebt er toch diverse mooie platen aan overgehouden. Nummer 19 is van een grote schoonheid. Een superplaat. Daar moet ik mij toch ook eens in verdiepen.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick, Het is dat Helma je link naar jouw blog had toegevoegd, anders had ik het niet gevonden. Op een of andere manier ben je verdwenen uit mijn leeslijst !!! Tot mijn schrik zie ik dat ik zeker 10 Posts heb gemist en ik maar denken dat je nog steeds problemen had met je lens ;-)) Ik ga het komende tijd goed maken en alle berichtjes fijn bekijken. Dit is iig een super mooie reeks foto’s. Fotostack is voor mij iets nieuws, moet ik ook eens doen. En mijn witte parasolletje gaat altijd mee, maar vouw ik meestal niet open….. Prachtige foto’s van de zandhagedissen, libellen, roofvlieg met prooi, lantaarntje in detail en dat fotogenieke Cipreswolfsmelk!
  Groetjes, Maria

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.