Waterlanders 2: mei 2018

Grutto op paal

Halverwege de maand maart ging ik voor het eerst dit jaar naar Waterland, op zoek naar Blauwborsten. Of ik was te vroeg of zij waren te laat, maar ik zag er niet één. Eind mei besloot ik het nogmaals te proberen. Tenslotte zag ik ze een jaar geleden om deze tijd daar toen ook. Ik ga weer naar hetzelfde gebiedje en hoop er het beste van. Het parkeren van de auto aldaar gaat me steeds beter af: deze keer zonder schade!

< Voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Het begin is goed, want net als vorig jaar is het eerste wat ik zie een Rietgors:

Rietgors
01 Rietgors

Het is niet de enige, want bijkans elk vogeltje dat ik hoorde of zag bleek een Rietgors te zijn. Als ze een beetje leuk poseren, is dat natuurlijk niet erg.

Rietgors
02 Rietgors

Van deze Kraai kan je dat niet zeggen, zo boven op een zonnepaneel gezeten. Bovendien werd het ineens even heel zonnig en dan is een zwarte vogel toch al niet lekker vast te leggen, maar ik vond zijn witte befje tamelijk opvallend en apart.

Kraai
03 Kraai

Een Spreeuw gaf ook acte de présence. Dat is toch wel één van mijn favoriete vogels, niet in het minst om zijn prachtig gekleurde verenkleed.

Spreeuw
04 Spreeuw

Een verrassing om hier te zien was deze Kneu man. Hij zat ver weg op een rietstengel en zwiepte heen en weer in de wind. Toch leverde het nog een redelijk plaatje op.

Kneu {m}
05 Kneu {m}

Toen ik voor de zoveelste keer het gebiedje heen en weer liep, zag ik ineens in een ooghoek een vogeltje dat mij bekend voorkwam. Toch nog een Blauwborst? Jawel, maar ver weg en aanstalten om mijn kant op te komen maakte hij niet. Ik maakte – een beetje tegen beter weten in – een paar foto’s en hoewel deze wat scherpte mist, vind ik het nog best een aardig plaatje geworden.

Blauwborst (m)
06 Blauwborst (m)

Toen hij voorgoed uit beeld verdween, besloot ik om het voorlopig even op te geven en verder de polder in te trekken. Voordat ik in de auto stapte kon ik nog even een Klein Koolwitje op een Speerdistel vastleggen. Even iets ander dan vogels.

Klein Koolwitje
07 Klein Koolwitje

Deze tijd van het jaar is bij uitstek geschikt om Grutto’s op een paaltje tegen te komen. Als het goed is hebben ze namelijk nu jongen en die moeten nauwlettend in de gaten gehouden worden. Al snel zie ik er eentje opwacht staan, niet al te ver van de auto.

Grutto
08 Grutto op wacht

Terwijl ik dit gadesloeg, verscheen er een Ekster op het hek…

Ekster
09 Ekster

… hetgeen door de Grutto duidelijk niet op prijs gesteld; kennelijk lust een Ekster zo af en toe best wel een Grutto-pulletje.

Grutto In de aanval
10 Grutto In de aanval

Ik had een foto van de Grutto in gevecht met de Ekster willen laten zien, maar helaas viel de helft buiten beeld… soms zit het tegen. Ook een foto van een pulletje had ik liever beter gehad dan onderstaand bewijsplaatje.

Grutto met jong
11 Grutto met jong

Een ander weggetje, nieuwe kansen. Daar stond er weer eentje, nu een stuk dichterbij de auto.

Grutto op paal
12 Grutto op paal

Eigenlijk was het standpunt vanuit de auto te laag voor de Grutto. Ik kan die witte lucht niet zo waarderen namelijk.

Grutto op paal
13 Grutto op paal

De Grutto vloog af en toe weg om na een poosje weer terug te keren op – meestal – dezelfde paal. Om het aanvliegen en de landing vast te leggen,vereiste wel enige oefening. Hier de landing in beeld.

Grutto landing
14 Grutto landing

Maar nog steeds die witte lucht als achtergrond. Ook op een andere paal.

Grutto op paal
15 Grutto op paal

Ik moest een hoger standpunt zoeken en voorzichtig liet ik me uit de auto zakken, natuurlijk aan de kant van de vogel, want ik ben nou eenmaal geen slangenmens. Ik kroop naar de andere kant van de auto en kon over het dak hangend nu betere plaatjes maken. Kijk, dat is een stuk fraaier. Het licht werkte bovendien goed mee.

Grutto op paal
16 Grutto op paal

De Grutto was geheel en al niet onder de indruk van mijn gehannes en bleef onverstoorbaar staan. De snavel ging zelfs even tussen de veren: tijd voor een tukje?

Grutto op paal
17 Grutto op paal

Niet echt. Hij bleef alles nauwlettend in de gaten houden.

Grutto op paal
18 Grutto op paal

Veel gebeurde er niet, maar ik schoot maar door. Echt spannend werd het pas toen hij op één poot ging balanceren.

Grutto op paal
19 Grutto op paal

De ‘power nap’ is over; hij kwam weer in beweging en begon zelfs af en toe weer patrouillevluchten te maken.

Grutto op paal
20 Grutto op paal

Zoals gezegd, vereiste het wat oefening, maar uiteindelijk had ik toch het plaatje wat ik wilde: een aanvliegende Grutto. Kwestie van genoeg uitzoomen, scherp stellen op het paaltje en dan niet via de zoeker of display kijken (want dan ben je zeker te laat!), maar direct de vogel in de gaten houden. Een sluitertijd van 1/1000s was hier genoeg (bij f/8 en iso 640)

Grutto landing
21 Grutto landing

De buit was binnen en ik besloot weer eens huiswaarts te keren. Helaas geen fraaie Blauwborstfoto’s, misschien volgend jaar maar weer eens proberen. Bedankt voor het lezen en kijken en tot een volgend blog.

<Voor wie alle foto’s nogmaals in groter formaat wil bekijken, is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog>

8 reacties op ‘Waterlanders 2: mei 2018

 1. Hoi Dick,
  het lijkt wel of je bij mij in de polder was als ik je grutto’s zie hihi…… maar dat was niet zo. Je foto’s zijn echt heel mooi en die witte lucht neem je maar op de koop toe. Hier zitten ze ook op palen (inmiddels uiteraard niet meer) en dan ga ik toch echt wel uit de auto vandaan. Dan kan je ze net iets mooier krijgen met bv een groene achtergrond van de weide maar je hebt echt niets te klagen hoor 🙂 Ik vind ze nl wel heel geslaagd.
  Bovendien heb je een zingende blauwborst en dat is beter dan niets. Het kneutje is ook mooi vereeuwigd net als de rietgors en het spreeuwtje. De vlinder op de distel is een mooie en leuke afwisseling. Kortom…. ik heb weer zitten genieten 🙂

  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 2. Hai Dick,

  Sinds een paar dagen ben ik terug uit Frankrijk en kan nu even de schade inhalen met blogjes bekijken. Nou wist ik niet precies waar ik met jouw blogs gebleven was, maar ik weet toch zeer zeker dat ik de blogs van de tuinhut bekeken had en er commentaar bijgegeven had. Is het misschien in de spam-bak terecht gekomen? Anders weet ik niet wat er mis gegaan is in ieder geval.
  Maar ja, dan maar naar dit blog. De blauwborsten waren lastig te platen dit jaar moet ik zeggen. Het is mij 1x goed gelukt, maar vorig jaar ging het makkelijker. Leuk dat je de grutto’s zo mooi hebt weten te fotograferen. Als je maar genoeg geduld hebt en de juiste techniek gebruikt, kun je een prachtige plaat maken van de aanvliegende grutto. Mooi gelukt. De kneu heb je er ook erg fraai opstaan. Er nestelen een aantal paartjes in dat gebiedje en ze zijn behoorlijk schuw.
  AL met al een mooie serie.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank voor je uitgebreide reactie, René. Ik weet niet wat er mis is gegaan, maar jouw laatste reactie die ik zie staan, dateert van 15 juni. Reactie op Beekbergen 3. In de spambox zit niets…
   Groet, Dick

   Like

   1. Nou ja, ik heb in ieder geval alle blogjes bekeken en vond de foto’s vanuit de tuinhut prima gelukt, ondanks het harde licht. Volgend jaar hopelijk een mooie roofvogel voor de hut.

    Overigens gefeliciteerd dat je geslaagd bent voor de cursus parkeren. Ik las hierboven dat het direct resultaat had 😉

    Groet,
    René

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.