Los Zand : Maart-April 2018

De langste dag komt met rasse schreden naderbij. De hoogste tijd om in het kader van de Grote Voorjaarsschoonmaak nog even snel de bezem door het foto-archief te halen. De maanden maart en april waren hoognodig aan de beurt en dat leverde dit keer een blogje op met vrijwel louter macrobeelden. Iets minder gevarieerd dus dan het vorige Los Zand blogje, maar daarom niet minder de moeite waard!

< Voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

De maand maart leverde niet veel op. Slechts een drietal detailfoto’s die ik in een verloren uurtje maakte, gewoon in de huiskamer. De eerste is een wat vage plaat van een spontaan weer in bloei geschoten huiskamer-orchidee:

01 Huiskamer-orchidee

Voor de volgende twee heb ik me even uitgeleefd op een verse bos rode tulpen. Rood op rood, tamelijk éénkleurig dus:

02 Rood
03 Rood op rood

In april was er meer te beleven. De natuur ontwaakt en dan komen dan de bruine kikkers weer naar de tuinvijver om voor nageslacht te zorgen. Het waren er dit jaar wat minder dan andere jaren, maar de productie aan kikkerdril was gigantisch. Het blijft leuk om er even mee te stoeien.

04 Kikkerdril-multiselfie
05 Blingbling

De bewaker van de kinderkamer liet zich ook even vastleggen.

06 Kinderkamerbewaker

Later in de maand bracht ik een bezoekje aan de Keukenhof. Ik had niet gedacht dat ik daar ooit zou komen, maar als de Mexicaanse oma van je kleindochter in het land is dan offer je je natuurlijk op. Uiteraard de camera meegenomen om wat familieplaatjes te schieten en – als ze even niet opletten – stiekem wat close-upjes gemaakt (met de standaard 14-150mm lens).

07 Tulpenhart

Ik snap best dat iedereen reuze benieuwd is naar de foto’s van onze prachtige kleindochter, maar dat blijft lekker privé! Tulpen vallen gelukkig niet onder de nieuwe privacy-regels, denk ik. Hoewel… als ze in de Keukenhof staan?

08 Tulpenhart2

Zoals ik in een eerder blog al min of meer heb aangetoond is dit standaard-objectief – mits goed gebruikt – prima inzetbaar voor macro-achtige plaatjes.

09 Gele tulpen

Deze gele tulpen zijn een mooi bruggetje naar de Gele Kwikstaart. Tijdens een wandeling tussen Egmond en Heiloo zagen we er genoeg en ook weer op dezelfde plek als waar ik ze vorig jaar had gefotografeerd. Toen op de tulpen, maar die bloeiden hier nu nog niet. Narcissen vinden ze ook leuk.

10 Gele Kwikstaart

Onze Beekbergen-vakantie hadden we dit jaar al vroeg in april gepland. Daarnaast duurde de winter langer dan ‘normaal’. Oranjetipjes had ik daar dan ook niet gezien. In Leyduin fladderen er echter ook meestal wel een paar rond, zo ook op 26 april. Het was een zonnige en winderige dag, eigenlijk geen lekker fotografieweer en al helemaal niet voor vlinders. Toch wilde er eentje wel even gaan zitten op één van de (nog) weinige Pinksterbloemen.

11 Oranjetipje

Zo midden op de dag zijn ze moeilijk te benaderen met een macrolens, maar gelukkig lag die thuis. Ook nu moest ik me ‘behelpen’ met de 14-150mm. De vlinder bleef lang genoeg zitten en liet ook nog even zien waarom hij (het mannetje) Oranjetipje heet.

12 Oranjetipje

Op de weg naar huis zag ik in de berm van de Manpadslaan een vreemd plantje bloeien. Een Ooievaarsbekachtige soort met opvallende bloemen. Ik maakte een paar kiekjes om thuis uit te zoeken of er een naam bij te vinden zou zijn. Er zijn gelukkig niet zoveel ooievaarsbekjes die al zo vroeg bloeien en met behulp van het www kwam ik op de Knolooievaarsbek (Geranium tuberosum uit), een vrij zeldzame soort die vermoedelijk overgewaaid is uit een siertuin…

13 Knolooievaarsbek

Een andere keer ging ik tegen zonsondergang naar Leyduin. Als er nog niet zoveel blad aan de bomen zit, kan je dan op bepaalde plaatsen profiteren van het warme licht van de ondergaande zon. Moet die natuurlijk wel een beetje meewerken. Dat deed die gelukkig wel, nu nog wat leuke onderwerpen zien te vinden. Een eenzame Pinksterbloem (helaas zonder Oranjetipje..) was mijn eerste slachtoffer.

14 Pinksterbloem

Nummer twee was een Elzenkatje, met herhaling… Je moet toch wat.

15 Elzenkatje

Verder was er niet veel anders te vinden dat wat bloeiend Speenkruid. Ik vind dat altijd één van de leukste échte voorjaarsboden, maar er fotografisch iets leuk van breien, is andere koek… Toch probeer ik wat met een trio bloempjes die gunstig ten opzichte van elkaar gepositioneerd lijken te staan. Focus op de rechtse.

16 Speenkruidtrio

Beetje zoeken met standpunt en focus. Scherp stellen op de twee linkse exemplaren en de rechter onscherp in een lichtbol, die nu om onverklaarbare reden een stuk helderder is.

17 Speenkruid

Gauw terug naar focus op de rechtse. De lichtbol wordt nu kleiner, maar blijft helder.

18 Speenkruidtrio

Drie opnames die alle drie wel iets hebben. Ik ben er zelf nog niet uit welke ik de mooiste vind.

Het nadeel van Speenkruid (en andere bloemen) in de avond fotograferen, is dat de bloemkelkjes – vrijwel – gesloten zijn. Nog een ander tafereeltje met een poging de ‘verdubbelaar’ aan de praat te krijgen. Het lukt een heel klein beetje…

19 Speenkruid

Genoeg Speenkruid. Ik spoed me op weg naar het Armbloemig Look, dat verderop nu volop in bloei staat. Als ik de plaats bereik is de zon al zo goed als onder gegaan, maar de lucht is nog mooi van kleur. Veel tijd om een leuke compositie te zoeken heb ik denk ik niet meer, vooral ook omdat ik word afgeleid door een nieuwsgierige… eh, ik bedoel belangstellende dame. Een close-up van één enkele bloem in tegenlicht laat zien hoe fragiel en dun de bloemblaadjes eigenlijk zijn:

20 Armbloemig Look

De laatste foto van dit plantje vind ik erg sfeervol en daarom een waardige blog-afsluiter. Ik heb er in de nabewerking een vleugje sfeerverhogende ‘radial blur’ aan toegevoegd.

21 Armbloemig Look

Einde van de film. Het opschonen van weer twee maand-mappen is hiermee ook gedaan en dat geeft rust. Het wil echter niet zeggen dat ik nu helemaal klaar ben met deze twee maanden. Misschien volgt er later nog iets. Tot zover weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog.

<Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog>

10 reacties op ‘Los Zand : Maart-April 2018

 1. Hoi Dick,
  Voor de verandering begin begin ik direct met de bloemen: pinksterbloem, speenkruid en armbloemig look hebben je echt geïnspireerd tot het maken van prachtplaten. Kikkers en hun off-spring vind ik altijd leuk, deze keer dus ook. De gele kwik ton-sur-ton is ook geslaagd. Vlinders fotograferen met een telelens is vaak een prima methode, aan macro hebben ze vaak een hekel.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick
  En ik maar denken dat ik achterloop met blogjes…. Maar leuk dat je deze voorjaars serie nog laat zien want er zitten een paar hele mooie bij. De close ups van de tulpen vind ik knap, want ik heb dit zelf ooit geprobeerd en het was helemaal niks geworden. De kwik op de narcissen is leuk, hopelijk zit het volgend jaar met het weer mee, dan ga ik een keertje met jou mee naar de kwikken op de tulpen. Dat geld ook voor het oranjetipje, die zit gewoon in Leyduin (en ik ging ervoor naar Drenthe), maar ik weet daar de weg niet… Ondanks de wind heb je dit prachtige vlindertje er mooi op, en nog wel met de vleugels open. De kikkerdril selfie is grappig. Maar de kikker zelf vind ik ook heel leuk. Verder vind ik jouw speenkruidserie erg geslaagd, mooi met het licht gespeeld
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 3. Alle mensen Dick!!!!
  Jij mag meer van dit soort “los zand” gaan plaatsen. Wat een prachtige en sfeervolle foto’s. Ik heb werkelijk met open mond (kreeg er later dorst van) naar deze prachtige foto’s zitten kijken. Zelfs Henk even hierheen gesleept hihi…. Dit is echt geweldig hoor. En of het nou van maart/april is of nog eerder dat kan me niet schelen. Dit soort foto’s blijven gewoon supermooi! Mijn complimenten.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.