AWD februari-maart 2018

In februari en maart ben ik in totaal vijf keer naar de Amsterdamse WaterleidingDuinen (AWD) geweest, onder wisselende weersomstandigheden én gewapend met een nieuwe 100-400mm. Het was er deze winter helemaal nog niet van gekomen om ‘onze’ zwemmende wintergasten wat aandacht te schenken. Dat wilde ik deze maanden goedmaken, maar helaas vroeg die vermaledijde Waterspreeuw herhaaldelijk om aandacht (en ik kan me niet in tweeën delen). Aan de andere kant lieten ze zich nauwelijks zien. Dat was al zo in december, dat werd de rest van de winter niet anders. Eigen schuld… dikke bult! Dan krijgen anderen dus een kans.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht.>

2 februari: De eerste die zijn kans greep was deze Roodborst. Bij ingang De Oase stond hij me al op te wachten.

01 Poortwachter

Geen Grote Zaagbekken, geen Brilduikers, wel Kuifeenden. Die zijn er het hele jaar door in de AWD. Hier heb je bijvoorbeeld de Luie Kuifeend:

02 Luie Kuifeend

Op 14 februari zag ik ook de Bad Kuifeend…

03 Bad Kuifeend

… en de Dirigerende Kuifeend:

04 Dirigerende Kuifeend

Wat verderop in dit mooie gebied kwam ik nog een Vink tegen die wel even wilde poseren. Een hele eer, want meestal hoor je ze alleen maar.

05 Vink
06 Vink

Allemaal gevogelte dat je het hele jaar rond kan tegenkomen. Toch kwam ik vandaag ook een echte wintergast tegen en nog een mooie ook: de Kramsvogel. Deze liep helemaal alleen door en over een houtwal te struinen. Het was nog best moeilijk om hem een beetje takkenvrij op de plaat te krijgen.

07 Kramsvogel
08 Kramsvogel

De laatste dag van februari was ik weer in de AWD. Op weg daar naartoe fietste ik door Leyduin. De winter was inmiddels in alle hevigheid losgebarsten. Het was ijzig koud en er lag zelfs een dun laagje sneeuw. Even kijken of er iets met de Sneeuwklokjes aldaar te beginnen was.

09 Sneeuwklokjes

Het viel nogal tegen. Ik kon er niet meer van maken dan bovenstaand plaatje. Snel door naar de AWD. Uiteraard ging ik eerst weer kijken of de Waterspreeuw er nog was. Want een Waterspreeuw in de sneeuw is vast erg fotogeniek. Hij werd de laatste dagen echter amper nog gemeld op waarneming.nl en ook vandaag was hij niet thuis. Of misschien juist wel en was hij vertrokken… Gelukkig wilde een Grote Gele Kwikstaart wel even voor hem invallen. Even over de rand kijken of daar iets te halen valt.

10 Grote Gele Kwikstaart

De Gele Kwik is ook een wintergast, maar die zijn echt een stuk schuwer en dus minder makkelijk te benaderen. De afstand bleef dan ook vrij groot.

11 Grote Gele Kwikstaart

Er werden halsbrekende toeren uitgehaald in de zoektocht naar voedsel.

12 Grote Gele Kwikstaart

De volgende keer dat ik weer naar de AWD ging, was 15 maart en de ergste kou was inmiddels weer uit de lucht. Ik was vrij vroeg voor mijn doen en fietste al voor half acht door Leyduin. Een jonge Reebok wist niet wat hij zag en bleef lang genoeg staan kijken om mij de kans te geven eerst van mijn fiets te stappen, de camera tevoorschijn te halen en in te stellen. Dan doen ze toch meestal niet…

13 Reebok

Het eerste wat ik tegenkwam in de AWD was deze Grote Bonte Specht die druk aan het oefenen was voor het uithakken van een nestholte. In deze boom zou dat vast niet gaan lukken.

14 Grote Bonte Specht

Damherten zijn er nog steeds genoeg in de AWD, maar toch kennelijk nog teveel om genoeg voedsel te vinden in de winter. Het was echt ‘op een houtje bijten’ voor deze dame.

15 Op een houtje bijten

Ook kwam ik de tamste reiger ter wereld weer tegen. Als ze dan zo gewillig en geduldig blijven staan, moet je haast wel een foto maken. Zodoende.

16 Blauwe Reiger

Niet geheel toevallig koos ik vandaag voor een route langs de verblijfplaats van de bekende Waterspreeuw. Hij bleek er dus toch nog te zijn. Dan maak je natuurlijk toch weer wat foto’s. Deze ontbrak nog in mijn Waterspreeuwenblog.

17 Waterspreeuw

Het was vandaag best lekker weer, een beetje voorjaarsachtig al. Een portretje van een Knobbelzwaan in de zon.

18 Knobbelzwaan

Ik was alweer op de terug weg en het was tijd om even iets te eten. Terwijl ik de camera op de grond legde, drukte ik kennelijk per ongeluk de ontspanknop in. Voor een toevalstreffer leverde het een best aardig plaatje op.

19 Een perongelukje

De Koperwiek is ook een wintergast en er zitten er altijd best veel in de AWD, maar vaak hoog in de bomen of in grote groepen rond trekkend. Dit was de uitzondering op de regel. Het plekje waar hij zat kon beroerder.

20 Koperwiek

De lente is in aantocht en dat was duidelijk te zien en te horen aan de vogels. Deze Winterkoning zong er lustig op los. Zo’n klein vogeltje produceert eigenlijk best veel geluid!

21 Winterkoning

Iets minder luid, maar zeker niet onverdienstelijk deed ook deze Roodborst erg zijn best om een dame te versieren.

22 Roodborst

Weer naar huis fietsend moet ik in Leyduin nogmaals van de fiets om deze Ooievaar te kieken. Vroeger ook een lentebode, tegenwoordig blijven de meeste gewoon hier. Gelijk hebben ze, hoewel het deze winter toch best een beetje riskant was.

23 Ooievaar

Vier dagen later – 19 maart – was ik weer terug in de AWD. Voor een korte wandeling deze keer, uiteraard weer langs de Waterspreeuw. Hij was er nog steeds, maar zat op een uiterst beroerde plek. Ik maakte wel wat foto’s, maar die waren niet blogwaardig. Het was vandaag de laatste keer dat ik hem zag. Ik had hem graag nog een keer op de positie gezien die nu werd ingenomen door – alweer – een Grote Gele Kwikstaart. Voor het goede een beetje te hard licht, maar voor de rest geen onaardig plaatje om dit blog te besluiten.

24 Grote Gele Kwikstaart

Dit was het weer voor deze keer. De opbrengst van deze twee maanden was een beetje magertjes, maar gelukkig komen er nu snel betere tijden. Bedankt voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog.

<Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog>>>

13 reacties op ‘AWD februari-maart 2018

 1. De opbrengst was een beetje magertjes….nou nou…je moet ze maar eens allemaal voor je lens krijgen…je bent natuurlijk wel in een mooi gebied. Dat ongelukje misstaat niet in deze mooie serie Dirk.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hai Dick,

  Een hele mooie opbrengst van al je bezoekjes bij elkaar. Om direct maar mijn favoriet aan te wijzen: nummer 12. Een prachtige foto. Zeer goede uitsnede met het water, het stenen muurtje en de sneeuw en dan nog eens de kwik in zo’n aparte houding. Het enige dat mist is een prooi in zijn snavel. Hele mooi plaat. Geweldig dat die reebok bleef staan wachten op je. Dit soort ontmoetingen is de rede dat ik mijn camera onderweg altijd al paraat heb. Mazzel dat hij bleef staan. Foto’s maken van een koperwiek en kramsvogel is ook niet zo simpel. Heel fijn wanneer het dan wel lukt en dat het totaalbeeld ook nog eens alleraardigst is. Mooie foto ook van de winterkoning. Het valt mij op dat ik ze deze lente zo weinig zie en vooral hoor. Er zullen er vast veel dood gegaan zijn deze winter. Jammer dat je zulk slecht licht had met je laatste foto. Soms heb je gewoon pech dat ze net op zo’n plekje gaan zitten, wanneer de omstandigheden net niet helemaal lekker zijn.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,

  De AWD heeft je weer een goed gevuld blog opgeleverd. Toch lekker dat je vaak terug kunt gaan naar een gebied en zo een mooi beeld krijgt van wat er allemaal gebeurd gedurende het jaar. Van deze serie vind ik de laatste foto erg mooi en ook het ongelukje leverde je een leuke foto op met een fraaie sfeer.

  Gr. René

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  Een aantrekkelijke post met enkele “bekende” bewoners van de AWD (roodborst, reiger, waterspreeuw) zoals ze deze maanden te zien waren. Wat een schitterende reebok gaf jou de kans om een prachtplaat te maken. Petje af voor de platen van de gele kwik. Wat zijn die vogeltjes lastig om ze mooi op de plaat te krijgen. Je kan daar heel tevreden mee zijn. Oh ja, de kramsvogel heeft ook een prachtplaten opgeleverd. Ik denk dat ik hem ook gezien heb tijdens een wandeling waarbij ik geen camera mee had (Zwarteveldkanaal).
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  Het was afgelopen winter echt zoeken naar de zaagbekken, brilduikers en zeker de wilde zwanen. Toch heb je met de waterspreeuw en de andere vogels een erg mooie serie neergezet. De reebok van Leijduin is prachtig, hij zou even over moeten steken om naar de Zilk te gaan, daar zijn nog wel geiten maar volgens mij geen reebok meer.
  De kramsvogel werkte ook goed mee, die kreeg ik dit jaar alleen maar van grote afstand erop.

  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  dit is echt een supermooie serie en ook een mooie varia.
  Je zag heel wat vogels die je kon vastleggen waaronder de mooie Koperwiek en Kramsvogel en ja, ook nog steeds de waterspreeuw en de grote gele kwik. Je reebok vind ik ook echt onwijs mooi ‘geschoten’. Ik moest wel lachen om die “luie kuifeend whahahahaha……” wat een giller maar ook de poses die je daarna zag zijn erg leuk vastgelegd 🙂 Je toevalstreffer van de gorns is ook een heel mooi sfeervol plaatje geworden. Echt hele leuke foto’s 😀
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.