Tuinvogeltelling dec2017

Sneeuwspreeuw

Deze winter hou ik op geheel eigen wijze een tuinvogeltelling. Over het hoe en waarom is te lezen in dit blog. Het turven van hoeveel vogels per soort er – gemiddeld – per maand in onze achtertuin te vinden zijn, is zo een koud kunstje en geeft op deze manier  – naar mijn bescheiden mening – een reëler beeld.

Ook in de maand december zat ik weer geregeld met de camera achter het raam van de schuifpui. Hopend op mooie tuinvogelplaatjes en bij voorkeur een paar geslaagde vliegbeelden. Kijkt u even mee om te zien of dat gelukt is?

< Voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht >

De exotische Halsbandparkieten kon ik wegstrepen, die zijn niet meer geweest (als ik thuis was). De Grote Bonte Specht heb ik gelukkig nog wel een paar keer gezien.

Grote Bonte Specht
01 Grote Bonte Specht

Evenals de vorige maand blonk ook december niet uit door een groot aantal heldere en zonnige dagen. Integendeel. Vaak door slecht licht genoodzaakt hoge Iso-waarden (tot 3200) te gebruiken, trad soms wat hinderlijke ruis op. Meestal kan ik dat nog wel redelijk wegpoetsen, maar dat lukte niet altijd. Je kan er niets van zeggen, want vaak ging het wél gewoon goed.

Spreeuwen waren nieuwkomers deze maand. Ze waren bijna altijd met zijn drieën. Ik was daar wel blij mee, want het zijn – goed beschouwd – prachtige vogels met een apart karakter.

Spreeuw
02 Spreeuw

Het Turkse Tortel tweetal was weer geregeld van de partij en zorgde voor de nodige rust.

Turkse Tortel
03 Turkse Tortel

En het Roodborstje was ook bijna dagelijks vaste gast aan tafel, altijd in zijn eentje. Bijna leverde dat een vliegmomentje op…

Roodborst
04 Roodborst

En ook de meesjes waren weer vaste klant. Soms Pimpelmezen, soms Koolmezen en soms allebei.

Pimpelmees
05 Pimpelmees

Voor de broodnodige afwisseling probeerde ik ook vliegbeelden te maken, maar dat was nog niet zo eenvoudig. De mussen boden me de meeste mogelijkheden. Ze waren namelijk verzot op de mezenbollen, maar duidelijk niet zo behendig in het gebruik daarvan. Bovendien waren ze met een vrij groot aantal en losten ze elkaar geregeld af, zowel goedschiks als kwaadschiks en dat leverde weer leuke tafereeltjes op. Maar het ging allemaal razend snel.

Biddende Huismus
06 Biddende Huismus

De beste resultaten behaalde ik als volgt: camera met 40-150mmF2.8 objectief op statief. Handmatig scherpstellen op één van de vetbollen. Omdat ik mijn PanaLeica100-400mm lens met dochterlief mee op reis naar Patagonië had gestuurd, was een brandpuntsafstand van 150mm het maximale dat ik in huis had. Voordeel: lekker veel ruimte rondom de vetbol. Nadeel: croppen! Diafragma had ik liever wat kleiner gehad, maar op f/3.2 kreeg ik op de ‘lichtere’ dagen sluitertijden van 1/1250-1/2000s en dat dacht ik toch wel nodig te hebben om vogels in de vlucht te ‘bevriezen’. Omdat te bereiken moest ik wel een stop, of meer onderbelichten. Hiervoor moet je achteraf natuurlijk weer corrigeren en dat is – bij al het andere – niet bevorderlijk voor topfoto’s.

Vrouw Huismus onderweg
07 Vrouw Huismus onderweg

Ik kan mijn camera via wi-fi bedienen (en in Live View bekijken) met behulp van een appje op de smartfoon. Voordeel: je hoeft zelf niet achter het raam plaats te nemen, maar willekeurig welke andere plek in huis is prima. Nadeel: door de vertraging in het signaal ben je nog vaker te laat met afdrukken dan dat je dat normaal al bent. Dat laatste probeerde ik dan weer op te vangen door gewoon vanuit een luie stoel met de smartfoon in de hand naar het tafereeltje buiten te kijken en te anticiperen op het gedrag van de vogels.

Ringmus zet landing in
o8 Ringmus zet landing in

Met een opnamesnelheid van 11 beeldjes per seconde zit je natuurlijk al gauw met honderden foto’s, waarvan gelukkig slechts een fractie echt bruikbaar was… Met een groot diafragma (f/3.2) is de kans natuurlijk niet zo groot dat een vogel, net in je scherptegebied een leuke actie maakt.

Komen en gaan
09 Komen en gaan

Ook werd de soms in beeld komende ‘lelijke vetbol’ (het lijkt wel een scheldwoord!) niet altijd op prijs gesteld. Nooit eigenlijk. Er zat dan niets anders op dan de foto in de prullenbak plaatsen. Soms was er echter genoeg ruimte om deze met het kloongereedschap keurig weg te werken. Bij foto’s 07 en 08 heb ik dat toegepast.

Jij of ik?
10 Jij of ik?

De maand december van 2107 was op te splitsen in drie periodes: een korte winterse periode van 3 dagen met dik pak sneeuw én de periodes daarvoor en daarna. De periode daarvoor heb ik zojuist laten zien. Nu volgen de winterse beelden, te beginnen met een foto van de Grote Bonte Specht als op 10 december de eerste sneeuw valt:

Wat is dat voor rommel?
11 Wat is dat voor rommel?

Hier lag er nog slechts een eerste laagje van een cm of 3, de volgende dag was dat aangegroeid tot bijna 20 cm, een laag sneeuw die we hier in jaren niet meer gezien hadden. In deze dikke laag maakte ik een klein stukje sneeuwvrij om daar wat voer te kunnen strooien. Het was even afwachten of de vogels het veilig genoeg vonden om in die diepe put af te dalen, maar je moet toch wat als je honger hebt…

Roodborst in de sneeuw
12 Roodborst in de sneeuw

Ook de vinkjes waren weer van de partij deze maand. Altijd wat voorzichtig…

Vinkenman
13 Vinkenman

De grote jongens als Kauwen, Eksters en Tortels hadden daar wat minder moeite mee.

Kauw in de sneeuw
14 Kauw in de sneeuw
Sneeuwtortel
15 Sneeuwtortel

Oeps: Een uitglijder? Bijna nog een vliegbeeld…

Sneeuwtortel
16 Sneeuwtortel

De heer en mevrouw merel: helemaal terug van weggeweest.

Vrouw Merel
17 Vrouw Merel

Er viel nog een sneeuwbuitje: er kan nog meer bij! Het begon op een horrorwinter te lijken zo…

Heer Merel
18 Heer Merel

Maar dat werd het niet: de volgende dag viel de dooi als een razende in en de sneeuw smolt als… eh. Nou ja, je weet wel: voor de zon. Voordat het zover was, maakten wij – code rood trotserend – echter nog een prachtige winterse wandeling door de AWD, hetgeen in dit blog al te zien was.

De Spreeuwen kwamen altijd met zijn drieën: ze konden niet met elkaar en niet zonder elkaar. Het zouden zomaar broers en/of zussen kunnen zijn. Hier deden deze twee me sterk aan de twee oude muppetmopperaars Statler en Waldorf denken… Jammer van die openstaande schuurdeur.

19 Muppetspreeuwen
Sneeuwspreeuw
20 Sneeuwspreeuw

Tot slot nog wat beelden van ná de sneeuw. Het regende weer als vanouds:

Regen is ook niet alles...
21 Regen is ook niet alles…

Het wordt wel een blogje met een hoog spreeuwengehalte. Ze verdienen het gewoon, dus nog maar eentje.

Uitkijkspreeuw
22 Uitkijkspreeuw

En toch ook weer een nieuwkomer: de Houtduif. Scharrelend op het terras was niet zo fotogeniek. Het leek een eenmalige vertoning, maar ik tel hem wel mee.

23 Houtduif

Al eerder aangekondigd: ook de Koolmezen waren er weer. Ieder dag vaste prik, evenals de Pimpels, de Mussen, Kauwen, Eksters en – inmiddels – de Spreeuwen

Koolmees
24 Koolmees

De beukenhaag was inmiddels helemaal op winterkleur. Het leek wel of er een zonnetje op scheen, maar die komt op 17 december – zelfs om 12 uur –  niet meer in mijn tuin. Een fraai decor voor een eenvoudige Huismus.

Huismus
25 Huismus

Vaak ging het er heftig aan toe op de voerplaats, maar soms ook was het een vredig geheel. Mevrouw mus wachtte hier geduldig haar beurt af… zo lijkt het.

Vink (en Huismus)
26 Vink (en Huismus)

Het vlieggedrag van de Mussen was redelijk voorspelbaar, van de Spreeuwen was dat een ander verhaal. Ten eerste bewogen die uiterst nerveus en ten tweede was het daaruit moeilijk op te maken waar ze nou eigenlijk naar toe wilden. Hier moest dan ook een andere tactiek worden gevolgd: uit de hand fotograferen en AutoFocus. Toch lukte dat een keer redelijk. Twee foto’s binnen dezelfde seconde gemaakt.

Dalende Spreeuw
27 Dalende Spreeuw

Vlak voor de landing:

Hangende Spreeuw
28 Hangende Spreeuw

Inmiddels was de 100-400mm weer terug uit Zuid-Amerika. Er kon weer meer ingezoomd worden, maar echt nodig was dat meestal niet. Een Roodborst op 173mm die kwam kijken of er nog iets te halen viel

Roodborst
29 Roodborst

Idem een Huismus. Een mooie afsluiter van deze vogeltelmaand. Hierna begonnen de donkere dagen voor Kerstmis, gevolgd door de bijkans nog donkerdere dagen erna.

Huismus
30 Huismus

Voor 2017 ben ik dan ook even uitgeteld. Wordt vervolgd in het nieuwe jaar. De uitslag van de maand december was als volgt:

 • Pimpelmees 3
 • Koolmees 4
 • Huismus 9
 • Ringmus 4
 • Roodborst 1
 • Vink 2
 • Merel 2
 • Kauw 4
 • Ekster 3
 • Turkse Tortel 2
 • Grote Bonte Specht 1
 • Spreeuw 3
 • Houtduif 1

Slechts kleine verschuivingen ten opzichte van november. De Halsbandparkieten zijn gelukkig van de lijst verdwenen (ze waren nog wel in de buurt hoorbaar actief), daarvoor in de plaats de Houtduif en de Spreeuw. Eigen soorten eerst!

Mede door de sneeuwval én het geëxperimenteer met vliegbeelden is het een vrij lang relaas geworden. Wat het laatste betreft ben ik druk aan het denken over een nieuw soort ‘landingsplaats’ voor de vogels, anders dan de mezenbollen. Niet in het minst vanwege die lelijke groene netjes, maar ook om eens wat andere soorten vliegend/landend in beeld te krijgen. Het moet een niet al te groot platform worden, waar wel voldoende lokvoer op kan, maar dat niet storend in beeld komt. Dat in combinatie met een op afstand bediende, buiten opgestelde camera. Dan hoef ik daarna alleen nog maar meer licht te regelen…

Bedankt voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog.

< Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog >

 

12 reacties op ‘Tuinvogeltelling dec2017

 1. Hoi Dick,
  allereerst een bedankje voor je welkom en lieve berichtje. Het zal nog best wel even duren (gaat nooit over) eer de pijn wat minder scherp wordt. Ik hoop dat de fotografie wat voor afleiding zorgt. Wat dat dat betreft moeten we dit jaar ook de afspraak naar de AWD maar na gaan komen met die prachtige libellen die we samen nog zouden gaan vastleggen.

  Maar nu jou blog: Allereerst een hele verandering hier en wel een positieve 😉 Heel grappig dat je op deze manier iedere maand een tuinvogeltelling doet. Zo weet je ook wat er in je tuin komt. Prachtig om de vogels zoals het roodborstje en de GBS in de sneeuw te zien. Hier was heel veel vorst maar natuurlijk weer geen cm sneeuw. Ook je vliegbeelden van de musjes vind ik heel erg mooi om te zien. Sowieso een mooi blog met een mooie varia.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Helma,
   Wat mij betreft staat die afspraak voor een dagje AWD nog steeds. Geef het maar aan wanneer je er aan toe bent, dan plannen we wel wat.
   Groetjes,Dick

   Geliked door 1 persoon

   1. Hoi Dick,
    jij weet wanneer die mooie libellen er ongeveer zijn dus tegen de tijd dat ze daar zijn dan neem ik een dag vrij van mijn werk (of ik heb al vrij) en dan gaan we ervoor 🙂
    Groetjes, Helma

    Like

 2. Hoi Dick,
  Dit blog is weer een mooie combinatie van kritisch nadenken over de vogeltelling, het gebruik van moderne hulpmiddelen en experimenteren met sluitertijden, ISO waarden e.d.. Het heeft je niet alleen een mooi en informatief beeld van de vogelpopulatie opgeleverd, er zitten ook fraaie vliegbeelden bij. Vogels in de vlucht goed vastleggen is en blijft niet eenvoudig, tenzij je heel snel tevreden bent. Bovendien leg je zo ook nog de wisselende weersomstandigheden van de betreffende maand vast.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Wat een prachtig blog met de verschillende vogels.
  Ik vind de vliegbeelden echt heel erg gaaf.
  De verandering in je blog pakt ook heel goed uit vind ik, ik heb er van genoten.
  Groetjes Irma

  Geliked door 1 persoon

 4. Bij de vogels heb ik mij erbij neergelegd dat het volstaat om er fijn naar te kijken ipv van ze goed te fotograferen. En ik kijk gewoon nog eens bij jou. Heel leuk om te lezen hoe je dit aanpakt en wilt gaan aanpakken. Er zitten geweldige foto’s bij en die spreeuwen blijven enig om naar te kijken, vogels met karakter 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat mooi Dick!!!!
  Bijzondere platen van deze tuinvogels. Vooral de foto’s met de klauwtjes in beeld in de lucht vind ik erg leuk! Alle poses en achtergronden zijn picobello voor elkaar en zorgen voor een prachtige sfeer!
  Heel leuk en mooi om allemaal te bekijken.
  groetjes, Maria

  Geliked door 1 persoon

 6. Weer een prachtige reeks, vooral deze in de sneeuw! De spreeuw is een mooie aanwinst in deze reeks met zijn prachtige verenkleed! Ook heel mooi te zien op foto: “27 Dalende Spreeuw”, hoe hij of zij de landing bijstuurt met haar vleugels en de staart als soort “valscherm” gebruikt om afteremmen 🙂 Tortelduiven zijn vredelievende vogels.
  Fijne avondgroetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.