Kennemer Kruisbekken

06 Grote Kruisbek dichtbij

Op een mooie oktober-zondag fietsten we een rondje door het duingebied en kwamen daarbij o.a. langs het vogelmeer in de Kennemerduinen. We knepen aldaar even in de remmen ter hoogte van een ‘opstootje’ van – overduidelijk – vogelaars. Zou er iets bijzonders te zien zijn? We zagen wel wat vogels in een dode boom zitten, maar konden niet goed zien om welke soort het ging en knoopten daarom een praatje aan met één van kijkers. Het bleek om een groepje Grote Kruisbekken te gaan, het in Nederland zeer zeldzaam voorkomende, iets grotere neefje van de gewone Kruisbek. De laatste – een vinkensoort – schijnt hier in de winter wat algemener voor te komen, maar ik heb ze nog nooit gezien. Toch jammer dat ik nu geen camera bij me had…

Thuis op waarneming.nl gekeken en ze bleken hier al een tijdje te zitten. Dus dinsdag weer op de fiets die kant op om een poging te wagen er eentje via de gevoelige sensor vast te leggen. Het was de dag dat er een dikke wolk Sahara-zand over Nederland zou trekken en men verwachtte een oranje gloed aan de hemel: ik hoopte op mooi warm licht. Helaas was het tamelijk bewolkt en de zon liet zich amper zien. Van warm licht was dan ook geen sprake. Wel van weinig licht, niet ideaal dus. Ik vat post op een hopelijk goede plek en wacht af wat komen gaat…

< Voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Plotseling krijg ik er twee in het vizier, helaas op een niet erg fraaie plek tussen de braamstruiken. Een stelletje zo te zien en het oranje-rode mannetje lijkt net een bad genomen te hebben. Geen top-foto, maar mijn eerste Grote Kruisbekken zitten in de tas.

Primeurtje!
01 Primeurtje!

De plek waar ik sta ligt tussen hoge dennenbomen achter me en het vogelmeer voor me. Kruisbekken zijn met hun typische snavels gebouwd op het slopen van dennenappels en hoog in de boomtoppen achter me zie ik ze dat dan ook doen. Het blijkt een groep van 6 of 7 stuks te zijn.

Hoge bomen
02 Hoge bomen

Het eten van dennenappelzaden maakt echter dorstig, dus geregeld willen ze wel even wat drinken. Ze strijken dan neer in een strategische boom om van daaruit even af te dalen naar het water. Tenminste, dat is de bedoeling en het zou leuk zijn om daar getuige van de zijn. Hier lijkt het ervan te gaan komen. Een mannetje, al een wat mooiere foto…

Grote Kruisbek (m)
03 Grote Kruisbek (m)

… en ook een vrouwtje zoekt een strategisch plekje…

Grote Kruisbek (v)
04 Grote Kruisbek (v)

Helaas zie ik het vandaag niet gebeuren. Bovendien kan ik de oever van het meer ook niet goed zien vanaf mijn positie. Ook de ‘strategische’ boom staat voor het mooie iets te ver weg. Weer een mannetje, een stuk intenser van kleur. Ik gok dat het om een gezin gaat, waarvan dit wel eens de vader zou kunnen zijn.

Grote kruisbek (vader?)
05 Grote kruisbek (vader?)

Tot mijn grote schrik zit er dan ineens een mannetje in de meidoornstruik vlak voor me. Snel reageren en maar hopen dat de apparatuur meewerkt (snel focussen graag!). Hij zit er maar even, maar lang genoeg om de beste plaat van vandaag op te leveren.

06 Grote Kruisbek dichtbij
06 Grote Kruisbek dichtbij

Ze hebben zich alles bij elkaar ongeveer een half uurtje laten zien. Daarna vertrokken ze om niet meer terug te keren. Ik ben voorlopig wel tevreden met de buit, maar toch…  het zijn een beetje fletse plaatjes en die witte achtergrond vind ik ook niet echt fraai. De volgende dag is het wél zonnig en fiets ik er toch weer naartoe. Goed voor de conditie! Op de bewuste plek staat de zon het grootste deel van de dag echter tegen, maar ze zijn er ‘gelukkig’ nog niet. Na een half uurtje wachten, besluit ik eerst maar eens een rondje om het meer te wandelen. Misschien kom ik nog wat anders tegen dat de moeite waard is. De GeoordeFuten zijn vertrokken, maar een mannetje Tafeleend is ook mooi.

Tafeleend (m)
07 Tafeleend (m)

Als ik mijn rondje bijna voltooid heb, begin ik de toppen van de hoge dennen af te speuren naar de Kruisbekken. Die zijn er – nog – niet. Wél een andere mooie vogelsoort: een Sperwer bespiedt zijn omgeving. Nog nooit eerder eentje gezien. Hij zit net niet helemaal vrij, maar voor een primeurtje vind ik het niet verkeerd.

Sperwer
08 Sperwer (primeurtje!)

Ik besluit mijn plekje van gisteren weer eens op te zoeken. Min of meer, want iets meer naar links (en ook naar rechts) heb je wel zicht op de oever van het meer, de beoogde plek voor de Grote Kruisbekken om te gaan drinken. Ik ben er klaar voor, nou die @#$%-vogels nog. Ze laten zich niet zien, maar het is lekker weer en met de paar collega’s die er zijn, is het best gezellig. Een onverwacht optreden van een vrouwtje Zwartkop zorgt voor enig vertier. Niet alleen een hele fraaie verschijning, maar het zonnige weer zorgt gelijk voor scherpere en frissere plaatjes. Dat biedt perspectief voor de Kruisbekken.

Zwartkop, vrouwtje
09 Zwartkop, vrouwtje

Omdat ze ook nog een mooier plekje opzoekt, laat ik nog een foto van haar zien. Het is bovendien weer een primeurtje!

Zwartkop, vrouwtje
10 Zwartkop, vrouwtje

Een klein half uurtje later blijkt waarom ze hier is. Ze wachtte op haar partner, die blijkbaar zojuist uitgebreid een bad heeft genomen. Voor haar. Zal hard nodig geweest zijn. Ook een Zwartkop mannetje had ik nog niet in mijn catalogus zitten. Primeurtje nummer 4 dus, het loopt wat dat betreft wel lekker…

Zwartkop, man
11 Zwartkop, man

De zwartkop is een mezensoort en lijkt erg op zijn neefjes Matkop en Glanskop, maar die hebben allebei – naast een zwarte pet – ook een zwarte baard. Ook voor dit vogeltje nog een extra plekje in dit blog.

Zwartkop, man
12 Zwartkop, man

En dan is het weer wachten op de Kruisbekken. Net als ik begin te denken dat ik de Zwartkopjes eigenlijk leukere vogels vind, verschijnen ze dan toch ten tonele. Alsof ze het voelen! De eerste is een vrouwtje.

Grote Kruisbek, vrouw
13. Grote Kruisbek, vrouw

Even de vleugels strekken.

Grote Kruisbek, vrouw
14 Grote Kruisbek, vrouw

Ze is weer snel verdwenen en iedereen denkt dat dit het was voor vandaag, maar… een half uur later is ze weer terug. Met de rest van de familie! Jammer genoeg in de boom die iets verder weg staat. Een mannetje, vermoedelijk een jong.

15 Grote Kruisbek, man
15 Grote Kruisbek, man

En een vrouwtje. Het lijkt een ander dan de vorige dame.

Grote Kruisbek, vrouw
16 Grote Kruisbek, vrouw

En nog een ander mannetje. Allemaal zitten ze in dezelfde strategische boom. Nu is het wachten en hopen dat ze afdalen naar het water om wat te drinken

17 Grote Kruisbek, man
17 Grote Kruisbek, man

En het geluk is vandaag met de spreekwoordelijke dommen, want ineens zit zo’n beetje de halve groep op de grond. Het is dan razendsnel kiezen op welke je de focus legt. Ik kies voor de kleurrijke mannengroep (sorry, dames).

18 Drinkende Kruisbekken
18 Drinkende Kruisbekken

Het plekje had misschien mooier gekund en ook het standpunt lager, maar het is zoals het is en meer zit er vandaag niet in.

19 Drinkende Kruisbekken
19 Drinkende Kruisbekken

Links en rechts van me hoor ik enthousiaste geluiden en de camera’s ratelen. De één heeft zwaarder geschut dan de ander tot zijn/haar beschikking, maar de beleving is voor ieder hetzelfde (denk ik).

20 Drinkende Kruisbekken
20 Drinkende Kruisbekken

Het aantal fotografen/vogelaars is ook vandaag – gelukkig – niet al te groot. Een man of 4-5, waarvan het grootste deel zo’n beetje de hele middag geduldig heeft staan wachten. Het laatste tweetal dat zich bij ons voegde, verscheen slechts enkele minuten geleden op het strijdtoneel. Die vielen echt met hun neus in de boter!

21 Drinkende Kruisbekken
21 Drinkende Kruisbekken

Als ze klaar zijn met drinken verdwijnt de hele familie weer richting de dennen. Ik gok er op dat ze voorlopig niet meer terug zullen keren en stap weer eens op de fiets, met toch wel een aantal aardige plaatjes in de tas. Ik ben in ieder geval blij dat ik nog een keertje terug gegaan ben. Als je het beter dan dit wilt hebben zul je vermoedelijk in een schuilhut moeten gaan zitten. Dichterbij en/of lager zit er in een gebied als de Kennemerduinen niet in, zeker niet als er ook nog eens veel aanloop van andere fotografen en vogelaars is.

Iedereen weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog

19 reacties op ‘Kennemer Kruisbekken

 1. Een blog vol primeurtjes, je moet je toch wel heel voldaan voelen. Grote kruisbek, had er veel over gehoord maar heb zelfs nog nooit een gewone kruisbek gezien … Eigenlijk zijn het toch niet zo’n mooie vogels maar wel leuk om aan je lijstje toe te voegen.
  De Zwartkopjes horen hier eigenlijk niet te zijn in de winter. Maar ze blijven met de zachte winters van de laatste jaren steeds vaker hier. Voor mij was het altijd een voorjaarsvreugde als de mannetjes arriveren en hun prachtige gezang laten horen. Heb elk jaar een nestje zwartkoppen in de tuin.
  De foto’s van het vrouwtje vind ik erg mooi.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ben wel met je eens dat kruisbekken eigenlijk geen mooie vogels zijn. Wat de zwartkoppen betreft: dit was nog oktober, hè! En inderdaad: in dit geval vind ik het vrouwtje ook mooier 😉

   Geliked door 1 persoon

 2. zo dat is even terug in de tijd. Maar wel een hele mooie serie.
  zowel de kruisbekken als de zwartkopjes heb je goed voor de lens gekregen.
  Een geweldige ervaring om die kruisbekken zo te zien en te kunnen fotograferen, ook al zaten de licht omstandigheden niet mee.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Om de een of andere reden ben ik niet naar de KD geweest., terwijl ik nog nooit kruisbekken heb gezien. Nu maar hopen dat er mooie omstandigheden aankomen en dat ze er nog zijn. Volgens waarneming.nl is dat nog steeds zo. Jij hebt de buit binnen: fraaie zwartkoppen, naar mijn mening toch ook mooie platen van de kruisbekken. Oktober was je goed gezind.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb niet alleen genoten van de foto’s, maar ook van je mooie verhaal! Dat moet een heerlijke oktobermaand geweest zijn, met zulke fraaie fotomodellen voor de lens!

  Groetjes,
  Ditta Voetberg

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  Prachtige serie laat je zien, de kruisbekken heb je prachtig vast gelegd, deze heb ik nog nooit gezien.
  Ook de zwartkoppen zijn prachtig, nu zie ik voor het eerst een vrouwtje zwartkop, tjonge wat een verschil met het mannetje, je zou bijna denken dat het een andere soort is.
  Ik heb genoten van je blog,
  Groetjes Irma

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat een mazzel met de Grote Xbekken zeg, lekker dat ze zo meewerkten, zeker voor een eerste en tweede keer. De Zwartkopdame (een zanger, geen mees) staat prachtig op de foto. Heel fraai, zo zie je inderdaad meteen wat licht doet. Ook nog een Sperwer, je hebt echt gezwijnd die dag. Leuk hoor!
  Overigens, wat je schreef over een schuilhut, als je geluk hebt vind je daar inderdaad xbekken en een laag standpunt maar qua lichtomstandigheden is het absoluut niet beter, ik spreek uit ervaring. Dat is ook een van de redenen dat ik het na een aantal bezoeken aan fotohutten wel voor gezien houdt. Daarbij is in het wild fotograferen toch wel echter, verassender en uitdagender.

  Geliked door 1 persoon

 7. Hai Dick,

  Dat was een buitenkansje en ook goed gebruikt gemaakt daarvan. Altijd fijn wanneer zo’n soort dichtbij huis neerstrijkt. Nummer 6 is de foto waar je dan blij van wordt. Door het mindere licht verlies je wat aan detail, maar als je de hooglichten ietsje meer tempert heb je een prachtige foto. Maar niet alleen de kruisbekken heb je fijn te pakken, maar de zwartkopjes staan er ook prachtig op. Leuke bijvangst die sperwer. Die kom je ook niet vaak tegen en dan blijven ze zeker niet zo fraai zitten.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 8. Hoi Dick,
  je hebt het blijkbaar getroffen met al deze primeurtjes. Dat is fijn voor jou natuurlijk en voor ons is het fijn ze te mogen zien. Hoewel ik de kruisbek ook niet de mooiste soort vind, de zwartkopjes vind ik dan wel leuker. De mooiste foto van de kruisbekken is inderdaad zoals je het zelf ook beschrijft “06 Grote Kruisbek dichtbij”. Ook de foto van de sperwer vind ik mooi.
  Fijne groetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.