Gestruin in Leyduin – juni/juli 2017

Poetsende sluipvlieg

Onlangs besloot ik te starten met de blogserie ‘Gestruin in Leyduin’. Je moet natuurlijk altijd even afwachten of zoiets écht van de grond komt, maar vandaag verschijnt dan toch alweer deel 2 met deze keer de hoogtepunten van de maanden juni en juli.

< TIP: voor een grotere en beduidend betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

De eerste helft van dit blog speelt zich af op 8 juni 2017. In de nacht en de ochtend is wat regen gevallen en voordat ik afreis naar Leyduin speel ik eerst even met de nog natte Vrouwenmantel in de voortuin. Het levert een mooie achtergrond met feestverlichting op.

Vrouwenmantel
01 Vrouwenmantel

Voordat ik op de fiets spring doe ik in de achtertuin nog even wat focusstack-vingeroefeningen met een Wolfsmelk-soort.

Euphorbia
02 Euphorbia (Wolfsmelk)

Eenmaal aangekomen in Leyduin ga ik ook hier namelijk met Wolfsmelk aan de gang, want net als in de AWD (zie eerder blog) staat ook hier een veldje Cypreswolfsmelk (Euphorbia cyparissias). Ik bof maar, want het is een voor Nederland vrij zeldzame soort. Alleen in de duingebieden beneden het Noordzeekanaal komt het her en der voor. Toch wat fotogenieker dan de achtertuin-variant en smaakt duidelijk naar meer… in figuurlijke zin dan, want het is behoorlijk giftig!

Cypreswolfsmelk
03 Cypreswolfsmelk
Cypreswolfsmelk
04 Cypreswolfsmelk

Ik vervolg mijn rondje richting de grote velden met Konings(of Keizers)varens in Woestduin. Daar zijn altijd wel wat beestjes op te vinden, zoals deze Dexiosoma canicum, een leuk vliegje uit de minder leuk klinkende familie van de Sluipvliegen. De larven van deze vliegenfamilie parasiteren op de larven of poppen van allerlei andere insecten (ze sluipen naar binnen en vreten ze op), waaronder ook een aantal ‘schadelijke’ soorten. Ze worden dan ook wel ingezet bij de biologische bestrijding daarvan.

Sluipvlieg op varen
05 Sluipvlieg op varen

De vliegen zelf eten alleen honingdauw en nectar. Er zat kennelijk nog wat van dat kleverige spul aan zijn snuit, want het was tijd voor een wasbeurt.

Poetsende sluipvlieg
06 Poetsende sluipvlieg

Lieveheersbeestjes doen het ook altijd wel goed op varens. Ik ben een tijdje met deze bezig geweest in de hoop een wegvliegmoment te pakken te krijgen. Dat staat op mijn wensenlijstje, maar hij werkte niet mee. Dat blijft nog even staan dus.

Lieveheersbeestje op varen
07 Lieveheersbeestje op varen

Even verderop is een Roofvlieg bezig zijn prooi te verorberen. Ik kan niet goed zien wat hij gevangen heeft, maar een flinke buit heeft-ie zeker te pakken. Deze vrij grote vliegen steken hun prooi met hun stevige snuit, spuiten vervolgens verlammende en ingewand-oplossende stoffen naar binnen. Even wachten… en slurpen maar! Wat is de natuur toch mooi…

Roofvlieg met prooi
08 Roofvlieg met prooi

Een Atalanta (Vanessa atalanta, ook wel Admiraalvlinder genoemd) is met geopende vleugels in ieder geval altijd mooi. De meeste Atalanta’s trekken in het najaar naar warmere streken om te overwinteren. Maar door de opwarming van de aarde doen dat er steeds minder. Ik zag er deze week (begin oktober) nog eentje vliegen.

Atalanta
09 Atalanta

Rozen- of Johanneskevers zijn de kleinere neefjes van de mei- en junikever. Ze zijn hier druk in de weer met het nageslacht. Moet ook gebeuren!

Rozenkevers
10 Rozenkevers

Tot zover 8 juni. Mijn volgende uitstapje vindt plaats in de avonduren van 17 juli. We zijn alweer een dikke maand verder en ik hoop vandaag op mooi warm avondlicht. Als ik begin – rond half negen – is daar nog geen sprake van. Mijn eerste onderwerp is een plantje dat ik altijd ‘Leeuwenbekje’ noemde, maar Vlasbekje (Linaria vulgaris) blijkt te heten. Dat heb je met natuurfotografie: je gaat je ook in je onderwerpen verdiepen. Ik vind hier vooral het gras in de achtergrond wel aardig. Daar had ik misschien iets meer mee kunnen doen…

Vlasbekje
11 Vlasbekje

Als ik langs de varens loop en daar geen beestjes op aantref, probeer ik wat te spelen met het blad.

Varenblad
12 Varenblad

Even later blijkt er toch een beestje op de varens te zitten, een sprinkhaan. Veel leven zit er echter niet meer in, maar daarom ook meteen een leuk onderwerp om weer wat focusstacking uit te proberen. Dit is een stack van 15 opnames, gewoon uit de losse pols.

Sprinkhaan
13 Levenloze sprinkhaan

Als we dan toch aan het experimenteren zijn… 3 stops onderbelichten levert deze duistere plaat van twee grashalmen op.

Gras
14 Duister gras

Na een uurtje rondwandelen ben ik om half tien op een grasveldje aangekomen waar nog wel eens wat vlinders willen overnachten. Ik ga snel op zoek, want als het mooie licht nog komt dan zal dat vast niet lang meer duren. Ik vind als eerste een Icarusblauwtje. Het licht houdt nog niet over en de achtergrond is niet echt spannend. Wel lekker rustig.

Icarusblauwtje
15 Icarusblauwtje

Een Bruin Zandoogje is de volgende waar ik tegenaan loop. Een aardige foto, maar ook weer niet schokkend.

Bruin zandoogje
16 Bruin zandoogje

Dan maar weer experimenteren: in tegenlicht en flink onderbelichten tot er een een mooi ‘zilveren randje’ verschijnt. Daar kan mij wel bekoren.

Bruin zandoogje
17 Donker Bruin zandoogje

Het loopt inmiddels al tegen kwart voor tien en de zon gaat onder. Het licht wordt rap minder, tijd om naar huis te gaan. Met 400mm, iso1250 en een sluitertijd van 1/60s wordt het best moeilijk om nog een redelijke foto van deze Meerkoet te maken. Gelukkig zit hij/zij goed stil…

Meerkoet op nest
18 Meerkoet op nest

Als ik achterom kijkend de Leidsevaart oversteek begint de lucht toch nog behoorlijk rood te worden. Prachtig, maar voor mij hoeft het nu niet meer… 😉

Zonsondergang
19 Zonsondergang

Bijna ben ik thuis als ik plotseling een reegeit zie lopen, aan de rand van een bollenperceel, op nog geen 500 meter van mijn huis. Nog even en dan lopen ze door de straat!
Ik stap af, verstop me half achter een boom en haal vlug de camera weer tevoorschijn. Dit gaat natuurlijk erg moeilijk worden. ISO op 2500 levert sluitertijden op van rond 1/10sec. Ik heb er weinig fiducie in, maar als ze dan even stil wil staan voordat ze tussen het riet verdwijnt, gaat het nét! Als je nagaat dat de zon al bijna een half uur onder is, valt dit alleszins mee…

Reegeit
20 Reegeit

Tot zover deel 2. Het eerste deel van Gestruin in Leyduin eindigde met mooiere reeënfoto’s, maar het kan natuurlijk niet altijd feest zijn. Wordt vervolgd… Dank voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgend blog.

< Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.>

 

13 reacties op ‘Gestruin in Leyduin – juni/juli 2017

 1. Mooie zomerse blog vanuit dat leuke gebiedje Leyduin, daar moet ik toch binnenkort echt heen, voor de paddenstoelen bijvoorbeeld. De varen, de rozenkevers en het lieveheersbeestje zijn mijn favorieten en de ontmoeting met een ree zo dicht bij je huis is helemaal gaaf natuurlijk, ondanks het bijna donker toch geen slechte foto.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Leyduin bezoek ik in de zomer nooit, met het idee dat er niet zo veel is dat mij kan boeien. Terecht? Geen idee. Als je uit bent op insecten zal het ongetwijfeld wel de moeite waard kunnen zijn. Maar vogels zie ik er meestal maar weinig, teveel verscholen tussen de bladeren. Wel gaaf dat je er reeën kunt tegenkomen, zoals ook mij al eerder gebeurd is. Je macrowerk is als vanouds. Foto nummer 17 vind ik deze keer de topper.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Zo als altijd weer een mooie blog, leuk dat gespeel met de belichting; het resultaat mag er zijn ! Het bruin zandoogje is favoriet van mij, een mooie opname met prachtige kleuren ! Groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

 4. Leyduin vind ik een prettig gebiedje en jij hebt je draai daar blijkbaar ook goed gevonden.
  Mooie focusstack van de vrouwenmantel, lekker fris plaatje.
  LHB op varen vind ik prachtig, maar zou nóg mooier zijn als het varenblaadje rechts niet net aangesneden zou zijn ( ja ik weet ‘t.. ik ben een pietlut…)
  De varen van foto 9 is ook erg mooi.
  Foto 8 van de roofvlieg is een knappe macro, ook focusstack?
  Na de in mijn ogen mooiste foto’s noem ik ook maar eens een mindere: het icarusblauwtje, die vind ik duidelijk minder geslaagd, niet scherp, geen mooie tak en verder ook eigenlijk niet iets wat het aantrekkelijk maakt.

  Groetjes Loes

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha, eindelijk weer eens een reactie van Loes, en zoals gebruikelijk met een kritische noot. Hou ik wel van, dat houdt me scherp!. Foto van de vrouwenmantel is geen focusstack, van de roofvlieg eveneens niet. Dat afgesneden varenblad van het LHBtje is inderdaad jammer. Daar moet ik beter op letten, Ik neem aan dat je met de varen van foto 9 (atatanta), foto 12 bedoelde? De foto van het icarusblauwtje vond ikzelf ook al niet zo geslaagd. Ik dacht dat het met de scherpte wel meeviel, maar achtergrond en takje vond ik ook al matig. Ik was al blij met het vlindertje, maar eigenlijk is het een flutfoto, maar hij past wel in de opbouw van dit blogje… dacht ik.

   Groetjes, Dick

   Like

 5. Hai Dick,

  Het leuke van dit soort vervolgblogs is, is dat je volgende jaren precies weet wanneer je iets het best kunt fotograferen en dat je dat ook aan je lezers weggeeft. Scheelt een hoop uitzoekwerk voor anderen.
  Een aantal hele fraaie insectenfoto’s in je blog, maar die van het lieveheersbeestje van foto 7 is de mooiste. Eigenlijk lees ik nooit reacties van anderen, maar werd attent op de reactie van Loes door de reactie hierboven. Ik vond nummer 12 ook een hele mooie en zag ook nog even haar reactie op foto 7 over het aangesneden blaadje. Dat was precies wat ik ook dacht toen ik foto 7 zag. Maar ook dat je misschien wel nog een stukje van de linkerkant af kan halen. De laatste die ik extra wil noemen is nummer 14. Leuk bedacht.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  wederom een wondermooie post met een keur aan prachtige platen. De varen en de sluipvlieg op de varen vind ik echt supermooi! Ook foto 10 met de rozenkevers is geweldig en zo mooi van kleur. Het gebied ken ik alleen van horen zeggen en we hebben al menigmaal klaargestaan om daar naar toe te gaan. helaas is het er nog steeds niet van gekomen dus 😦 Foto 17 is ook hele apart en ook bijzonder mooi. Ik heb weer even heerlijk met je meegewandeld en genoten. 🙂
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,
  het zijn stuk voor stuk weer prachtige plaatjes en elk plaatje heeft wel iets! Ja goed, er zijn er altijd wel die er iets bovenuit steken, maar al bij al, mogen ze allemaal gezien worden! En elk heeft zo wel zijn favoriet, zo zie je maar dat smaken verschillen en alle foto’s wel goed zijn. Dan zal ik ook hier mijn favorieten aanduiden 🙂 Maar eerst te beginnen bij de opener ’01 Vrouwenmantel’ daar heb je weer een schitterend bokeh! De macro’s van de insecten vind ik SUPER, maar de favoriet is voor mij toch wel het ’07 Lieveheersbeestje op varen’ ondanks je het varenblad dat tikkeltje afgeknipt hebt! Hoewel de blauwtjes mijn favoriete vlindertjes zijn, vind ik het ook wel een beetje jammer dat het op geen mooier bloempje zat of een mooiere achtergrond hebt, maar dat heb je niet zelf in de hand en soms moet je de dingen aanvaarden zoals ze zijn, anders kom je vaker met niks naar huis en fotografie moet voor mij toch een ontspanning blijven! Foto: ’17 Donker Bruin zandoogje’ vind ik dan ook wel heel bijzonder, alsook ’14 Duister gras’ heeft weer iets kunstzinnig! Maar de favoriet bij de planten is voor mij toch wel ’12 Varenblad’ omwille de rust die het uitstraalt, ik voel me hierbij ZEN 🙂 Wat ’13 Levenloze sprinkhaan’ betreft, die ziet er volgens mij zo levenloos niet uit. Hij is zich zelfs aan het stretchen… 😀 Geweldig toch met dat achterpootje in de lucht! Ik hou wel van avondluchten, dat kan me altijd bekoren 🙂 En de afsluiter ’20 Reegeit’ is ook weer een kanjer, voor mij best geslaagd! Het was weer een genoegen en genot om je blog te bekijken en lezen, altijd heel interessant 🙂
  Fijne groetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.