AWD – mei 2017

Cypreswolfsmelk

Even een kort blogje tussendoor. De hele opbrengst van zegge en schrijve één bezoekje aan de Amsterdamse WaterleidingDuinen in de maand mei. Door allerlei andere, afleidende zaken was het er niet vaker van gekomen. Ik was er in de vroege avond van 30 mei en ging eigenlijk alleen om even te stoeien met Cypreswolfsmelk dat daar op bepaalde plekken uitbundig bloeit. Onderweg kwam er gelukkig ook nog wat anders op mijn pad….

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Zaden van de Veldhondstong, een kruid dat in mei en juni prachtig bloeit met diep paarsrode bloemen en in augustus er voor zorgt dat je soms best een poosje bezig bent om je broekspijpen en schoenen van honderden kleine klitjes te ontdoen.

Veldhondstong
01 Veldhondstong

Een jonge staartmees, een beetje hoog in een struik en door tegenlicht niet echt fijn te fotograferen. Omdat je ze ’s zomers maar weinig ziet, toch maar even geprobeerd.

Staartmees
02.Staartmees

Blauwe juffertjes zijn er altijd volop in de AWD. Ik heb ze al vaak gefotografeerd, maar toch kan ik het weer niet laten als er even eentje lekker rustig aan een grasspriet hangt. Bij dit soort juffertjes heb ik verdere determinatie inmiddels opgegeven, maar het zou zomaar om een azuurwaterjuffer of een watersnuffel kunnen gaan…

Blauw juffertje
03 Blauw juffertje

Dan nu waar ik voor gekomen ben: cypreswolfsmelk. De naam alleen al. Maar vooral de kleurige verschijning van het rood en geel verkleurende blad maakt het erg aantrekkelijk.

Cypreswolfsmelk
04 Cypreswolfsmelk

Ook de bloemetjes zijn fotogeniek, maar die zijn nu al bijna helemaal verdwenen om plaats te maken voor al minstens zo fotogenieke zaaddoosjes.

Cypreswolfsmelk
05 Cypreswolfsmelk

Het is een enorm groot veld en het waarschijnlijk daardoor moeilijk om mooie, rustige composities te vinden.

Cypreswolfsmelk
06 Cypreswolfsmelk

Dit is al veel beter: eenvoud siert… of zoiets.

Cypreswolfsmelk
07 Cypreswolfsmelk

Drie is teveel, hoor je wel eens zeggen, maar daar ben ik het in dit geval niet mee eens:

Cypreswolfsmelk
08 Cypreswolfsmelk

Omdat het er zoveel zijn is het vrij eenvoudig, bijna onvermijdelijk zelfs, om door de vegetatie heen te fotograferen. Dat levert dan meteen een mooi zacht sfeertje op:

Cypreswolfsmelk
09 Cypreswolfsmelk

Voor dit blog laat ik het hierbij. Ik ben zeker van plan hier volgend jaar nog eens mee aan de slag te gaan. Weer eens wat anders dan altijd maar die bosanemoontjes…

Voordat ik besluit ook nog even kort bij de ronde zonnedauw langs te gaan, neem ik nogmaals een blauw juffertje op de korrel. Een duidelijk andere soort dan de eerste, denk ik, maar daar houdt het dan ook mee op.

Juffertje
10 Juffertje

Ik hoopte op een zonnedauwplaatje met mooi avondlicht, maar dat idee moest ik al snel laten varen. Daar was het nog te vroeg voor. Je moet tenslotte ook nog helemaal terug naar de uitgang en daar doe je met de benenwagen al gauw een uur over. De zon scheen voorzichtig en dat in combinatie met wat lichte regen die vandaag was gevallen, leverde leuke effecten op.

Ronde zonnedauw
11 Ronde zonnedauw

De bokeh lichtbolletjes zijn een mooie bonus.

Ronde zonnedauw
12 Ronde zonnedauw

Al met al toch wel de moeite waard om even hierheen te wandelen.

Ronde zonnedauw
13 Ronde zonnedauw

Dit blogje speelt zich nog af in de maand mei, maar omdat het inmiddels al eind september is, misstaat een paddestoel hier niet. Ze bloeien tenslotte bijna het hele jaar door. Determineren van bruine paddestoelen is ook al een ramp, dus wie het weet mag het zeggen. Mosklokje?

Bruine paddestoel
14 Bruine paddestoel

Dit was het voor deze keer. Iedereen weer bedankt voor het lezen en kijken. Wie weet tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

8 reacties op ‘AWD – mei 2017

 1. Hoi Dick,
  Een terugblik op mei. Dat heeft je mooie platen van zonnedauw opgeleverd. Zij springen er deze keer uit. Ook de paddenstoel mag er zijn. Een mooi voorproefje waarmee je in de herfst ongetwijfeld weer gaat scoren. Je hebt vast al mooie soorten gezien in Leyduin en de AWD.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 2. mooi macoblogje met 1 vogel ertussendoor. Wat gek maar dat cypreswolfsmelk heb ik helemaal niet zo gezien, of misschien wel gezien maar niet bewust en al helemaal niet eraan gedacht het te fotograferen, tja ik had in mei een ander projectje in de AWD, maar toch jammer dat ik dit moois dan aan mij voorbij heb laten gaan. Weer een prachtig blog, ook de zonnedauw heb je knap in beeld gebracht, vind het niet meevallen om daar een mooie foto van te maken, het is zo rommelig met andere plantjes dat het haas onmogelijk is.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 3. Hai Dick,

  Goed dat je de aandacht gaat verleggen van de eeuwige bosanemoontjes. Ieder jaar word je weer overspoeld met foto’s van dat plantje. Als je de eerste bent is het niet zo erg, maar als je de tiende bent, dan wordt het minder makkelijk om origineel te zijn. Ik ben wel benieuwd wat je van dat wolfsmelk gaat maken. Knappe platen van de zonnedauw. Erg lastig om daar aansprekende kunstzinnige foto’s van te maken. Foto 12 is een hele fraaie plaat.
  Je foto van de bruine paddenstoel is technisch zeer goed. Het onderwerp is alleen erg saai. Een paarse of rode paddenstoel zou de foto vele malen mooier maken. Je zal daar de komende tijd nog genoeg kansen voor krijgen denk ik.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  werkelijk een genot om naar te kijken 🙂 Zoals je weet ben ik dit jaar helemaal nog niet naar de AWD geweest (is me in al die jaren nog nimmer overkomen) en ik moet zeggen dat ik op deze manier ook echt kan genieten van al het moois dat je laat zien. de platen van de Cypreswolfsmelk zijn echt heel mooi en sfeervol. Je bent ook echt goed in deze vorm van fotografie 😉
  Ook het zonnedauw is echt onwijs leuk om te zien. Je hebt je niet verveeld in ieder geval en ik geniet hier echt super van.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  de “01 Veldhondstong” is ook wel een uniek plantje en een mooie foto om je blog mee te beginnen. Staartmeesjes zijn leuke vogeltjes om te fotograferen en ondanks het tegenlicht wat een beetje het contrast ontneemt vind ik het toch een mooie foto. Bij sommige insecten is het verschil zo miniem, dat determineren voor een leken (zoals ik en sommige anderen) bijna onmogelijk lijkt. Maar desniettemin heb je deze juffertjes toch prachtig vastgelegd! Bij de “Cypreswolfsmelk” als je de verkleurde blaadjes zo ziet, zou je haast denken dat deze in de herfst gefotografeerd zijn, maar het frisse groen als achtergrond brengt toch de lente naar voor. Mooie zachte foto’s en tinten van dit bijzondere plantje. Maar zoals de meeste hier vind ik de “zonnedauw” ook het mooist zo met de druppeltjes en je hebt een SCHITTEREND bokeh! En de “14 Bruine paddestoel” vind ik een zachte mooie afsluiter van dit blog!
  Fijne genietgroetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.