De R is in de maand. Eindelijk is het zover: het is september. Vroeger het sein om te beginnen met het slikken van levertraan. Als ik daar aan denk, dan ruik ik het weer. Ook is het een teken dat de zomer weer voorbij is. Vroeger vond ik dat vreselijk, tegenwoordig niet meer zo. Dit jaar al helemaal niet. Hoe vaak ik de afgelopen maanden niet thuis gekomen ben met een grote oogst aan jeukende bulten. Daarnaast ook voor het eerst een heuse borrelia-infectie opgelopen, Lyme dus. Dat alles met dank aan de vriendelijke zomerse natuur. Ik ben er wel klaar mee.
De R is in de maand. Meestal ook het startsein voor het paddestoelenseizoen. Dit jaar was het – volgens de media – al half augustus van start gegaan. Dat zal best, maar op de plekken waar ik doorgaans op jacht ga met de camera is het nog erg magertjes. Toch heb ik in de maanden juli en augustus genoeg verzameld om een eerste paddestoelenblog te vullen. Paddestoelen zijn namelijk een ideaal onderwerp om eens te stoeien met focus-stapeling, een techniek waarbij je een reeks opnamen maakt met een steeds iets verschoven focuspunt. Vervolgens voeg je die opnamen samen met een daartoe geëigend stukje software met als resultaat een foto met grotere scherptediepte. De mooie rustige achtergrond (bokeh) die je krijgt bij grote diafragma-openingen blijft daarbij bewaard. Deze techniek is alleen goed toepasbaar op stilstaande objecten en wordt mede mogelijk gemaakt door Olympus OMD camera’s. Dat kan gewoon uit de hand. Een statief of railsysteem is – door de goede beeldstabilisatie – niet nodig. Een beetje vaste hand helpt echter wel.
Dus elke paddestoel die ik zag was kandidaat om eens flink te oefenen. Doel was om veel ervaring op te doen in het kiezen van het aantal benodigde opnamen (1-999) en de interval grootte daartussen (1-10), dit alles in relatie tot de afstand tot je onderwerp, de grootte daarvan én het gekozen diafragma. Zoals het met nieuwe techniek meestal gaat, is het een kwestie van vallen en opstaan. Veel materiaal kon gelukkig meteen weer afgevoerd worden. Maar goed ook, want het vreet geheugenruimte en het bewerken kost aardig wat tijd, maar ik vind het wél leuk om te doen. Vaak voegt het – naar mijn mening – ook wel wat toe, maar soms is een kleine scherptediepte juist weer mooier. Genoeg tekst, nu plaatjes kijken. Ze staan in chronologische volgorde en zijn op verschillende locaties gemaakt.
< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>
7 juli 2017, AWD: twee buisjeszwammen op een stukje dood hout. De naam weet ik helaas (nog) niet. Ze waren maar klein en de afstand tot het onderwerp was niet al te groot. Een combinatie van 23 opnamen met een interval van 1 [23×1]. Diafragma f/2.8 en dat laatste geldt voor alle volgende foto’s.

26 juli 2017, AWD: Een trio van plooirokjes. Zeven opnames met een interval van 5 [7×5]. Alle drie van voor tot achter scherp.

Twee opvallend oranjerode paddo’s (wasplaten?) op dezelfde dag. Eveneens 7×5. Hoed en steel van de voorste zijn scherp.

27 juli, Groenendaalse Bos: twee wieltjes. Een enkele opname was hier genoeg.

Een langsteelfranjehoed, ook een enkele opname. Er staat in deze tijd van het jaar nog zoveel groen dat de hoed er ondanks de lange steel amper bovenuit kwam.

11 augustus, AWD. Op deze dag ging ik o.a. op zoek naar de duinfranjehoed in de Van Limburg Stierumvallei. Die zijn daar om deze tijd altijd wel te vinden. Dit jaar stonden er heel veel, in diverse stadia en de meeste tussen het hoge helmgras. Dat leverde een beetje rommelig plaatjes op, maar ze groeien daar nu eenmaal en het heeft ook wel wat. Focus-stapeling van 8×4.

De duinfranjehoed ziet er in verschillende stadia heel anders uit. Een iets rustiger beeld, gevangen tussen helmgrassprieten in v-vorm [6×2]

Het stelletje Jut & Jul op een rustige locatie [8×4]

Ik heb me heerlijk vermaakt met deze jongens. Nog zo’n stelletje [8×4]

Als ze ouder en groter worden, lijkt het een heel andere soort. Een flinke jongen [4×4]

8 augustus, Leyduin. Voor het eerst dit jaar ging ik écht op zoek naar paddo’s en dat viel nog niet mee. Opvallend gele heksenboter is niet te missen, natuurlijk. Een slijmzwam die meestal uitgesmeerd op dood hout te vinden is. Meestal is dat niet erg fotogeniek, maar deze vond ik qua ‘model’ wel aardig. Net een wulk.

Het enige minpuntje is misschien nog het afgevallen blaadje dat links op de foto ligt. Lijkt net een visje en leidt misschien teveel af, zeker als ik dat erbij vertel.
Dezelfde omgevallen boom zorgt voor nog meer vertier. Al een paar jaar achter elkaar zijn daar kopergroenbekerzwammetjes te vinden, maar meestal ben ik te laat in het jaar. Dan is het verval al aardig opgetreden en valt het niet mee om mooie exemplaren te vinden. Nu ben ik er vroeg bij en voilà: drie puntgave bekertjes.
Negen dagen later (25 augustus) ging ik voor de herkansing, maar helaas was het mooie er toen al vanaf. 23×4 en iets meer afstand genomen leverde nu wel genoeg scherptediepte op.

Ik vond die dag op dezelfde boom nog een paar andere composities die de moeite waard waren:


Er was vandaag nog meer te vinden in Leyduin, zoals deze drie wieltjes op een rij [enkele opname]:

En zowaar een kleverig koraalzwammetje. Die zie ik niet zo vaak in onze contreien:

Op een enorme dikke beuk, die al jaren geleden het loodje had gelegd, groeit vaak de porseleinzwam. Daar was het nu te vroeg voor, denk ik, maar de gewone oesterzwam was er wel te vinden. Ook bokeh bubbles, overigens [20×3]:

Nog gewoner dan de gewone oesterzwam is dit eenvoudige paddestoeltje. Zo gewoon dat het voor mij ondoenlijk is er een naam bij te vinden. Staande tussen hoge varens leverde het toch wel een aardige foto op. Een enkele opname weer deze keer.

Er stonden meerder exemplaren van deze soort, waarvan één mocht optreden om het verschil tussen wel of niet stacken nog even duidelijk te laten zien. Eerst een enkele opname:

… en hier de samengestelde opname van 20 beelden.

Tot slot nog een grappige bijkomstigheid van het focusstapelen… Een vliegje dat ter hoogte van een mycena een rondje vliegt komt nu 6x in beeld, waardoor het lijkt of het een hele zwerm is. In de vergroting is dat beter te zien.
Rest mij nog – voor de geïnteresseerden – te melden dat de door mij gebruikte focus stacking software CombineZP is. Ik heb ook verschillende andere geprobeerd, maar deze is gratis en werkt op zich goed. Het enige nadeel is dat het niet meer doorontwikkeld wordt en het onder 64-bits Windows 10 niet zo stabiel is. Zolang je echter geen al te gekke dingen doet, gaat het meestal goed. Helicon Focus werkt een stuk beter en is zeer gebruikersvriendelijk, maar ik ga echt geen bijna €200 betalen voor een licentie. Nu nog niet, in ieder geval.
Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.
Je heht er toch aardig veel bij klaar gesprokkeld…er zitten heeeel mooie tussen. 👌
LikeGeliked door 1 persoon
Jij bent altijd erg technisch bezig en dat is niets voor mij (om te doen dan, geen geduld voor) maar het leidt tot prachtige resultaten waar ik alleen maar geboeid naar kan kijken
LikeGeliked door 1 persoon
Jeetje! Wat een prachtig resultaat!
LikeGeliked door 1 persoon
Prachtig gedaan! En wat heerlijk om zo te oefenen. Respect, want ik weet hoeveel tijd zo’n blog is. Maar het maakt het altijd zeer de moeite waard om hier te komen kijken.
Knap dat je bijna al die namen weet! En doet me meteen met de neus op het feit drukken dat ik bijna niks van zwammen weet.
Gelukkig heb ik nog nooit een teek gehad, maar wel levertraan. Met sinaasappelsmaak. Elke r-avond, een lepel uit een grote bruine fles.
Ik verheug me weer om andere redenen op de herfstmaanden, met vooral het licht.
Groet, Dianne
LikeGeliked door 1 persoon
Ongelofelijk, wat een knappe serie! Nu snap ik wat je bedoelt, dat je je verheugde op de paddenstoelen, als je ze zo kunt vastleggen. Jut en Jul is erg grappig gevonden, ik moest er om grinniken. En prachtig dat bokeh, het zorgt voor schitterende, sfeervolle foto’s. Ik heb er van genoten, Nog effe en ik ga het ook nog leuk vinden om te gaan fotograferen…
LikeGeliked door 1 persoon
Eigenlijk wil ik helemaal nog niet aan de paddenstoelen maar eerlijk is eerlijk, je zet hier wel een keur aan diversiteit neer en ook nog eens heel mooi .
LikeGeliked door 1 persoon
Wat heb jij al veel paddenstoelen gezien, en mooie soorten. Ik heb zelf ook in augustus al wat zwammetjes op de foto gezet, maar niet de mooie soorten die jij hier laat zien, prachtige kopergroenbekerzwam, amethistzwam, plooirokje…dat zijn toch wel mijn favorieten hier
groetjes Ghita
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Dick,
Je bent flink aan het experimenteren geweest, met voor mij toch wel verrassend mooie resultaten. Ik zie mijzelf nog niet zo gauw met de technologie gaan stoeien, maar ik zie er wel de voordelen van.
Je hebt veel variatie, veel fraaie beelden. Ook de “kopergroene eikenzwammetjes” staan er schitterend op. In augustus waren ze inderdaad al in mooie vormen te vinden.
Ik heb deze beelden met plezier bekeken. Leyduin roept!
Groet, Kees
LikeGeliked door 1 persoon
Weer een hele mooie reportage en verhaal. Prachtige weergave met voor mij onbekende paddenstoelen en zwammen. Ik ga maar eens op zoek.
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Dick,
prachtige platen van verschillende zwammen en zwammetjes.
Ik schrok wel een beetje van je bericht dat je een borrelia-infectie had opgelopen. Hoe kwam je daarachter of had je een rode ring!! Heftig hoor. Henk heeft het ook een keer gehad en moest dan ook 3 weken aan de dubbele antibiotica.
Maar goed, je foto’s zijn werkelijk heel erg mooi en ook sfeervol. Er zijn inderdaad heel vele paddenstoelen maar ik lijk er gewoon geen tijd voor te hebben om er naar op zoek te gaan. Daarom geniet ik hier ook dubbel van. Prachtig om te zien.
Groetjes, Helma
LikeGeliked door 1 persoon
Inderdaad een vage, rode kring en 2 weken antibiotica.
LikeLike
Mooie resultaten met deze stack-techniek, het ziet er heel natuurlijk uit!
Groetjes Loes
LikeGeliked door 1 persoon
Tsjonge Dick, wat een enorme verzameling paddenstoelen al. Vervelend dat je Lyme hebt opgelopen. Maar als je er vroeg bij bent is het toch betrekkelijk makkelijk te verhelpen met een buslading pillen? Hoop dat je er snel van genezen bent. Die teken zijn trouwens de reden dat ik meestal in de zomerperiode alleen nog maar over de paden wandel of heel kort gras. Je ziet helaas wel een stuk minder dan. Mooie techniek dat stacking, maar wel erg bewerkelijk lijkt mij. Ik vind dat je het erg knap hebt gedaan, maar het effect is niet voor iedere foto even mooi vind ik. Bij nummer 5 is het effect wel super. Jij vindt de foto wat rommelig, ik vind het juist prachtig.
Groet,
René
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Dick, je hebt hier weer een prachtige reeks geplaatst! Paddenstoelen hebben iets feeërieks en sprookjesachtig. Ze creëren een aparte sfeer. En er zijn zoveel soorten, het is nooit hetzelfde en je kan er blijven mee variëren en spelen tot mooie composities… De meeste zwammen/paddenstoelen zijn crèmekleurig tot bruin, dus vallen de andere kleuren hier mooi op. Voor mij zijn de meest sfeervolle foto’s: 01 Buisjeszwammen; 05. Langsteelfranjehoed; 13. Bruine paddenstoel op mos [6×4]; 14. Eenzame mycena; 27. Kleverig koraalzwammetje en 28. Vliegenzwerm? [12×2]. De meest kunstzinnige zijn foto: 09 Duinfranjehoed; 15. Kopergroenbekerzwammetjes [16×8]; 16. Kopergroenbekerzwammetjes; 17. Kopergroenbekerzwammetjes [17×6]; 18. Kopergroenbekerzwammetjes en 22. Gewone oesterzwam. De meest bizarre is: 11. Heksenboter [4×4] en de lieflijkste: 20. Kleverig koraalzwammetje [6×3].
Fijne avondgroetjes, Heidi
LikeLike