Gestruin in Leyduin: mei 2017

Reebok

Als je op slechts 4 km afstand van twee ingangen van de Amsterdamse WaterleidingDuinen woont, ligt het voor de hand dat je daar vaak te vinden bent. Ik ga daar inderdaad regelmatig naartoe om te fotograferen, dan meestal gelijk een hele dag. Als ik om wat voor reden dan ook slechts één of enkele uurtjes met de camera er op uit wil of kan, dan blijf ik nog wat dichter bij huis en stap na 2 km al van de fiets en begin aan een rondje door de landgoederen Leyduin/Vinkenduin/Woestduin, voor het gemak doorgaans aangeduid met de naam Leyduin.

Vooral op macro-gebied is daar altijd wel iets te zien, maar ook gevogelte en zelfs af en toe een ree laten zich soms bewonderen. Geregeld kom ik dan ook met een aantal aardige plaatjes thuis. Vandaar dat ik besloten heb daar een regelmatig verschijnende blogserie ‘Gestruin in Leyduin’ van te maken met daarin de hoogtepunten per maand. Tenminste… dat is de bedoeling. We zullen zien of het ook echt van de grond komt. Vandaag verschijnt in ieder geval het eerste deel, waarin de maand mei de revue passeert.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

De zomer loopt inmiddels op zijn laatste benen en ik ben alweer druk in de weer met paddestoelen, maar in dit blog is het nog volop lente! Ik begin met wat er in deze maand zoal in bloei staat. De Gewone Ereprijs bijvoorbeeld. Schijnt in onze streken vrij zeldzaam te zijn, maar ik zie ze toch geregeld bloeien, ook in Leyduin. Het is de laagblijvende variant, veelal voorkomend tussen het hoge gras.

Gewone Ereprijs
01 Gewone Ereprijs

Dat laatste kan lastig zijn, maar biedt ook voordelen. Je kan een beetje door het gras heen fotograferen, waardoor je – in meer of mindere mate – vage beelden krijgt. In onderstaande foto is het effect te zien, zij het slechts in lichte mate.

Gewone Ereprijs
02 Gewone Ereprijs
Gewone Ereprijs
03 Gewone Ereprijs

Een schilderachtig plaatje, vooral door de achtergrond:

Gewone Ereprijs
04 Gewone Ereprijs

Tot slot een wat extremer ‘vaagheid’-effect. Ik geef onmiddellijk toe: je moet er van houden, maar dat is met veel dingen zo.

Gewone Ereprijs
05 Gewone Ereprijs

In Leyduin kun je op verschillende plekken het Lelietje-van-dalen tegenkomen. Een lastig plantje om mooi te kieken. Ik heb er in ieder geval de grootste moeite mee, maar ik probeer het wel steeds. Twee plaatjes die ik nog net blogwaardig vind, volgen hieronder:

Lelietje-van-dalen
06 Lelietje-van-dalen
Lelietje-van-dalen
07 Lelietje-van-dalen

Eveneens in de categorie ‘moeilijk kiekbaar’ valt de akkerhoornbloem. Van alles geprobeerd, met slechts één toonbaar plaatjes als resultaat:

Akkerhoornbloem
08 Akkerhoornbloem

Boshyacinten staan ook in Leyduin. Niet te vergelijken met de blauwe bloemenzee van het Belgische Hallerbos, maar toch. Ik had een plekje gevonden waar wat witte exemplaren stonden, maar die waren inmiddels al bijna uitgebloeid. Vandaar ook maar één kiekje:

Witte boshyacint
09 Witte boshyacint

Genoeg witte bloemen. Tijd voor wat kleur, hoewel… een uitgebloeide paardenbloem heeft niet veel kleur, maar daarom niet minder fotogeniek

Paardebloem
10 Paardebloem

Twee stadia van uitgebloeidheid in één plaatje gevangen:

Paardebloem
11 Paardebloem

Gelukkig maken de weegbreezonnebloemen veel goed. Er staan er niet veel, maar de kleur spat er vanaf:

Weegbreezonnebloem
12 Weegbreezonnebloem

Hoewel deze grote weegbreezonnebloemen meer om een telelens vragen (heb ik eerder al eens gedaan), gebruik ik hier toch de macrolens:

Weegbreezonnebloem
13 Weegbreezonnebloem

In schril contrast tot deze grote bloemen staan de zeer minimalistische bloempjes van de cipreswolfsmelk:

Cipreswolfsmelk
14 Cipreswolfsmelk

Dit plantje – dat al vanaf april bloeit – moet het dan ook niet van zijn bloemen hebben, maar van zijn groengele naar rozerood verkleurende blaadjes.

Cipreswolfsmelk
15 Cipreswolfsmelk

Ik vind ze in ieder geval bijzonder fotogeniek. Bovendien geen onderwerp dat je vaak tegenkomt…

Cipreswolfsmelk
16 Cipreswolfsmelk

Tot zover de bloemen, nu de beestjes. Daarvoor eerst nog even terug naar de uitgebloeide paardenbloemen. Een wants had een pluisjesvrij plekje gevonden. Dusdanig gefotografeerd dat achteraf over de soort niet veel met zekerheid te zeggen valt. Gezien de typische witte streepjes op de voelsprieten zou het om een bessenschildwants kunnen gaan…

Wants
17 (Bessen?)Wants

De kriebelbeestjes zijn niet zo goed vertegenwoordigd in dit blog. Om onduidelijke redenen heb ik daar dit jaar wat minder belangstelling voor. Ik heb alleen nog een weekschildkever in de aanbieding, een zwartpoot soldaatje, volgens mij in nogal benarde positie:

Zwartpoot soldaatje
18 Zwartpoot soldaatje

Het oranjetipje is een vlinder die je hier in het westen niet vaak tegen zult komen, maar in Leyduin heb ik ze al vaker gezien, dit jaar zelfs – relatief – vrij veel. Ook eind mei vind ik in de avonduren nog een exemplaar. Pinksterbloemen zijn al uitgebloeid, daarom deze keer op een boterbloem. Weer eens wat anders.

Oranjetipje
19 Oranjetipje

Het is een mannetje. Op bovenstaand plaatje is dat nog net te zien aan het kleine oranje randje van de binnenkant van de vleugel.

Boterbloemen in de achtergrond staan precies op goede afstand om mooie gele bokeh bollen te geven. Soms zit het mee…

Oranjetipje
20 Oranjetipje

Hoewel hij hier zijn vermoedelijke overnachtingsplekje gevonden heeft, zit er nog wel iets beweging in en schuift hij langzaam wat op. Ik fotografeer hem van alle kanten.

Oranjetipje
21 Oranjetipje
Oranjetipje
22 Oranjetipje

Ik ga vaak naar Leyduin in de avonduren in de hoop een ree te spotten. Tegen de schemering willen er wel eens een paar uit het bos komen om zich in het bloemrijke weiland tegoed te gaan doen aan het malse gras. Vaak zie ik ze dan ver weg en is het door de invallende duisternis lastig fotograferen.

Op één avond had ik over geluk niet te klagen. Toen ik net arriveerde zag ik er eentje uit het bos het weiland in springen. De camera moest nog uit de tas komen en gebruiksklaar gemaakt worden, maar dat deed ik stiekem achter een boom. Dan voorzichtig van boom naar boom opschuiven in de richting van waar ik hem gezien had en dan maar hopen dat-ie er nog is. Vanaf de laatste boom het weiland inkijkend stonden we ineens oog-in-oog. Ik weet niet wie er het meeste schrok…

Reebok
23 Reebok

Een prachtige jonge reebok keek verschrikt achterom, op slechts enkele meters afstand nét achter de afrastering. En hij was niet alleen: zijn vriendinnetje was er ook bij!

Reegeit
24 Reegeit

Ze waren uiteraard wel geschrokken, maar niet bang. Voorzichtig liepen ze het weiland in om op veiligere afstand van hun avondmaal te gaan genieten.

Reebok, grazend
25 Reebok, grazend

Ondertussen wel steeds behoedzaam mijn kant op kijkend, want je weet maar nooit wat zo’n gast van plan is.

Reegeit
26 Reegeit

Het mooiste moment van deze avond was wel de reebok met een paardenpluis in zijn bek. Mooier kan je het niet hebben, toch?

Reebok met paardenpluis
27 Reebok met paardenpluis

Met dit hoogtepunt ben ik klaar met het eerste deel van Gestruin in Leyduin. Een blogje met van alles wat. Dank voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

11 reacties op ‘Gestruin in Leyduin: mei 2017

 1. WAUW werkelijk een pracht van een reeks, Dick!
  Heel sfeervol de bloemen vastgelegd en ook de beestjes… top!
  en de reetjes wat een genot om naar te kijken… vooral de laatste foto wat een pracht moment, Dick 😀
  Lieve genietgroetjes van Anna 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Hai Dick,

  Je eerste foto van het lelietje-van-dalen is prachtig. Het zal best een lastig bloemetje zijn, maar je foto is super geworden. Heel mooi scherpteverloop. Mooie tip dat de oranjetipjes daar voorkomen. Daar zal ik volgend voorjaar eens naar op zoek gaan, want die wil ik graag nog eens fotograferen. Fijn dat zo’n beestje eventjes lekker stil blijft zitten. Mooie platen.
  Gelukkig bleven ze op je wachten en heb je een aantal hele mooie foto’s kunnen maken. Die met de pluizenbol is inderdaad geweldig.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 3. Ha Dick, twee keer bekeken en ik ben blij dat ik niet een foto uit hoef te kiezen, ik zou niet makkelijk een keus kunnen maken. Wat zijn ze mooi, soms lekker fel en vrolijk, dan weer teer of zacht, maar hoe dan ook heerlijk om te bekijken en erover te lezen.

  Ben benieuwd naar het vervolg. Veel succes en hart. groet van Joke

  Geliked door 1 persoon

 4. Terug naar de lente … En hoe, vind het wazige ereprijsje (6) toch wel mooi en Lelietjes van Dalen … Die heb ik al in geen jaren meer gezien. Dat heb ik altijd zo’n schattig plantje gevonden. De eerste van de ree is heel gaaf. Of het zin heeft om je te verstoppen … Ze hebben je al lang geroken en ik denk dan dat je beter zichtbaar kunt zijn zodat ze dan het gevaarniveau zelf kunnen inschatten.

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  Leyduin is toch wel een paradijsje, zoveel mooie bloemetjes waar je je heerlijk kan uitleven met de macrofotografie. En dan het oranjetipje, die wil ik al zo lang fotograferen, dus volgend jaar toch ook daar maar eens een kijkje nemen. En dan ook nog de reeën, prachtige foto van de bok die omkijkt. Ok de bok met de paardenbloempluis heb je prachtig. Een hele mooie serie die mij uitnodigt daar ook eens heen te gaan in het voorjaar.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  Ik ga mij zelden te buiten aan fotograferen van bloemen, maar dat neemt niet weg dat ik meestal de plaatjes wel graag bekijk, zeker als ze in het wild gemaakt zijn. Je laat knappe beelden zien, waaruit je kunt concluderen dat ook bloemen je eindeloos veel variatiemogelijkheden bieden. Het oranjetipje spreekt mij echter veel meer aan. Het is al weer jaren geleden dat ik ze gezien heb.
  De reeën vormen voor mij de perfectie uitsmijter, dat zal je niet verrassen. Schitterende beelden met een geweldige afsluiter,
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 7. Prachtige dromerige plaatjes van de voorjaarsbloeiers, zelf heb ik er geen geduld voor om het op deze manier te doen. Leuk de Oranjetipjes en heel mooi vastgelegd. Super vind ik de laatste foto!

  Geliked door 1 persoon

 8. Welja!!!!! Pak jij hier ff goed uit!!! Wat een mooie serie met een nog mooiere varia aan bloemen en dieren. Eerst ff een vraag: ben je al O..????
  terug naar je foto’s. De gewone ereprijs is echt heel erg mooi. Ik weet hoe lastig ze te footgraferen zijn maar jij laat hier echt wel weer een mooie serie zien zeg. Ook de andere bloemen zijn heel mooi. De paardenbloempunt in foto 11 komt prachtig uit tegen de pluis die daarachter staat.
  Het oranjetipje is ook al zo leuk net als de wants (mooi scherp). De reegeit en bok zijn ook al zo gaaf om te zien. lekker als je zo dichtbij woont bij de AWD en nog dichter bij Leyduin . Voor mij nog altijd een 5 kwartier rijden (mits ik dan ook nog niets tegen heb.
  Heel erg mooi Dick en ik heb dan ook super genoten.
  groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 9. Hoi Dick,
  ik vind het een schitterend idee om hierover geregeld een blog-je aan toe te wijden…! Elk plaatje is weer uniek en brengt zijn eigen sfeer! Natuurlijk smaken verschillen, maar dit doet niets af aan de pracht van je foto’s! Het “Gewone ereprijs” is een prachtig bloemetje. Ik heb ook zoiets gelijkaardigs in mijn gazon zien bloeien (ik weet niet met zekerheid of dit hetzelfde bloemetje is). Ik denk dat er wat zaadjes ervan tussen het vogelvoer zit, want het groeit juist daar waar het voederplankje zich bevind en al eens iets ervan op de grond beland. De “Lelietje-van-dalen” ofwel ook meiklokjes genoemd staan er toch ook prachtig op, vooral de eerste! Ook de “Witte boshyacint” vind ik een prachtplaatje! De “Paardenbloem” is eens wat anders om ze zo te zien, het heeft iets kunstzinnigs. De “Weegbreezonnebloem” vind ik schitterend met de bokeh! Het blijkt nog maar eens dat ik nog veel bloemen en plantjes niet ken noch ooit eerder heb gezien. Het is dus niet enkel een genot om naar je prachtige foto’s te kijken, maar ook nog leerrijk! Zoals de “Cipreswolfsmelk” kende ik ook niet nr. 16 vind ik wel de mooiste foto van deze. Dan de beestjes… De “(Bessen?)Wants”. Vanuit het standpunt dat je hebt ingenomen is het inderdaad moeilijk te zien om welke soort wants het precies gaat. Als het “schild” vleugels rood van kleur is, zal het wellicht om deze soort gaan. Maar welke het ook is, het beestje staat er mooi op. Ondanks zijn/haar benarde positie vind ik dit een schitterend plaatje van het “Zwartpoot soldaatje”! Het “Oranjetipje” is ook weer zo’n vlindertje die ik nog nooit ergens gespot heb en dus ook wel op mijn verlanglijstje staat. Ook deze heb je prachtig weten vast te leggen en met de gele bokeh bollen maakt het nog mooier. En de “23 Reebok en 27 Reebok met paardenpluis” een schitterende “afsluiter”! Kortom, dit is weer een succesvol blog waar ik van genoten heb… 🙂
  Fijne avondgroetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.