Balgzandpolder-3: Wat er nog meer was

Visoverdracht of toch niet?

Nadat in deel 1 de zwemvogels voorbij zwommen en in deel 2 de steltlopers voorbij wandelden, is het in het laatste deel van de Balgzandpolder-trilogie de beurt aan de niet nader ingedeelde restvogels: lepelaars, visdiefjes, een kievit en een witte kwikstaart.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Er zat een grote groep lepelaars op grote afstand van de hut. We hadden gehoopt dat ze in de loop van de dag even wat dichterbij zouden komen, maar daar hadden ze duidelijk geen zin in. Ze stonden daar wel best, zo met z’n twintigen. Een beetje tegen beter weten in toch maar wat plaatjes geschoten. Als het licht nét even wat beter was en je niet te veel cropt, geeft het toch nog wel een aardig beeld; voor de volledigheid mogen ze niet ontbreken.

Lepelaars
01 Lepelaars

Ongeveer recht tegenover de hut, helemaal aan de overkant van de plas, werd er door een enkeling een bad genomen:

Poetsende lepelaars
02 Poetsende lepelaars

Wat zich wél pal voor onze neuzen afspeelde was een tafereeltje met twee visdiefjes, waarvan niet helemaal duidelijk was wat er nou precies gaande was. De eerste die landde, vermoedelijk een mannetje, had een visje in de bek. Een zeenaald, familie van het zeepaardje:

Visdiefje met zeenaald
03 Visdiefje met zeenaald

Al snel landde nummer twee en het leek er even op of er een visoverdracht zou gaan plaatsvinden, een bij veel vogels voorkomend ritueel tijdens de paringstijd. Hij deed zijn best, maar zij had kennelijk geen belangstelling voor dit visje. Misschien was het te min: nou is een zeepaardje natuurlijk ook wel een raar visje…

Visoverdracht of toch niet?
04 Visoverdracht of toch niet?

Snel gaat ze er weer vandoor, hem achterlatend met visje. Wat daar verder van geworden is, is me even ontschoten.

Zeenaald afgekeurd!
05 Zeenaald afgekeurd!

Een klein halfuurtje later kwam er nogmaals een visdiefje langs; dat laten ze altijd duidelijk horen:

Ben ik weer!
06 Ben ik weer!

Nog één plaatje van deze mooie soort. Recht van achteren, met die v-vormige staart, vond ik wel een mooie pose:

 Visdief in V-vorm
07 Visdief in V-vorm

Zo af en toe kwam er ook een kievit buurten. Of het steeds dezelfde was, zou ik niet durven zeggen, maar het was – met dat fraai gekleurde verendek – een welkome afwisseling. Lopend langs de waterlijn:

 Kievit langs de waterlijn
08 Kievit langs de waterlijn

Of op de uitkijk op het strandje:

Op het strandje
09 Op het strandje

Eén min of meer gelukte foto van en wegvliegactie:

Vliegactie!
10 Vliegactie!

Een kievit blijft natuurlijk een weidevogel: in het gras rechts van de hut leverde dat meteen een heel ander plaatje op:

Kievit in het gras
11 Kievit in het gras

Maar er was ook actie, in de vorm van badderen en poetsen. Dat eerste ging er uiterst grondig aan toe:

 Kievit in bad
12 Kievit in bad

Het enthousiasme en plezier straalde er werkelijk vanaf:

Wat een pret!
13 Wat een pret!

Een bad wordt natuurlijk gevolgd door uitgebreid poetsen van de veertjes. Nu valt des temeer op hoe kleurig een kievit eigenlijk is:

Poetsende kievit
14 Poetsende kievit
Poetsende kievit
15 Poetsende kievit
Poetsende kievit
16 Poetsende kievit

Goed voorbeeld deed goed volgen, want ook een regelmatig langskomende witte kwikstaart kon het niet laten. Dit beestje – het kunnen er ook meerdere geweest zijn… – liep bijna continu heen en weer langs de waterlijn, op zoek naar voedsel:

Witte Kwikstaart
17 Witte Kwikstaart

Een enkel keertje had hij geluk (en het rupsje enorme pech):

Witte Kwikstaart heeft beet!
18 Witte Kwikstaart heeft beet!

Zoals gezegd, ook deze vogel ging in bad, maar pas toen ’s middags eindelijk het zonnetje even doorbrak. Zal ik wel of zal ik niet?

Wel of niet in bad?
19 Wel of niet in bad?

De eerste duik is altijd het moeilijkst:

Kopje onder
20 Kopje onder

Ook hier weer met volle overgave, de spetters vlogen daarbij hoog op:

 Baddergeweld
21 Baddergeweld

Zo… dat was nodig en even best lekker:

Opgeknapt!
22 Opgeknapt!

Na het badderen werd ook hier weer uitvoerig gepoetst. Het leverde honderden plaatjes op, waarvan hier een kleine selectie:

 Poetsende kwik
23 Poetsende kwik
 Poetsende kwik
24 Poetsende kwik

Af en toe zorgde de op de golven schijnende zon voor een beetje blingbling in de achtergrond. Had ik eigenlijk best vaker willen zien.

 Poetsende kwik
25 Poetsende kwik
 Poetsende kwik
26 Poetsende kwik

Bad- en poetsscènes zijn altijd leuk en leveren soms komische beelden op. Dit waren dan ook enkele hoogtepunten van deze dag. Het zou voor de afwisseling nog leuker geweest zijn als ook de gele kwik – die twee hele tellen voor de hut verscheen –  wat langer gebleven was, maar ja: je kan niet alles hebben en we mogen toch al niet klagen. Tot besluit nog een portretje van de witte kwik. Hij kwam soms zo dicht onder de hut dat uitzoomen noodzakelijk was, maar dat deed ik hier duidelijk niet.

Witte Kwikstaart
27 Witte Kwikstaart

 

Waarmee ik aan het eind ben gekomen van de serie blogjes over een dagje vogelhut in de Balgzandpolder. Veel vogels, veel foto’s, veel uitzoekwerk, veel nabewerking, maar – hoewel het weer beter had gekund (maar ook veel slechter!) – toch een zeer geslaagde en vooral gezellige dag. Bedankt voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

 

10 reacties op ‘Balgzandpolder-3: Wat er nog meer was

 1. Hai Dick,

  Ik heb de drie blogjes even achter elkaar gekeken en jullie hebben qua soorten wel een topdag gehad. Zo jammer dat je dan niet van dat mooie ochtendlicht hebt. Helaas is natuurfotografie zo populair dat je dit soort hutten al heel lang van te voren moet boeken en dan weet je het nooit qua weer. Maar als je deze soorten op 1 dag toch behoorlijk mooi kunt fotograferen, dan maak je wel goede reclame voor deze hut. Hij staat al lang op mijn lijstje, maar het komt er eigenlijk nooit van. Gefeliciteerd in ieder geval met de oogst en wat je er met een mooie nabewerking allemaal van hebt weten te maken.

  Groet,
  René

  Like

 2. Hoi Dick,
  Alles bij elkaar hebben jullie een behoorlijke oogst aan soorten gehad. Natuurlijk blijft er altijd wat te wensen over, maar dat hoort erbij. De soorten die je deze keer laat zien zijn in onze inmiddels verwende ogen “gewoon”, maar dan je wilt er uiteraard iedere keer toch wat bijzonders van maken. Badscènes komen dan als geroepen. Jullie kunnen terugkijken op een geslaagde dag.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooie gedragsserie van enkele soorten die jullie die dag zagen Dick. Beetje jammer dat het weer en daarmee het licht niet echt wilde meewerken, maar ja it’s all in the game en het weer kun je nu eenmaal niet dwingen en zo’n hut moet je plannen en bespreken en moet je dat risico voor lief nemen. Maar, zoals jezelf al aangeeft had het slechter gekund en ik vind dat je hier, gezien de omstandigheden, een prima serie aan overgehouden hebt.

  Groet,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 4. Ook deel drie is geweldig, ik snap wel waarom je de foto’s van die dag over 3 blogs hebt verdeeld, het waren er zoveel, zoveel mooie momenten, zoveel leuke vogels. Nu weet ik het zeker, ik wil een keer naar deze hut volgend voorjaar. Wanneer bij jij er geweest, welke maand?
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 5. Ha Dick,
  wat een geweldige mogelijkheden biedt deze hut; en jij hebt ze goed weten te benutten. Ontzettend leuke foto’s van het visdiefje, “in V-vorm” vind ik de leukste, en super de badder- en poetsseries van de kievit en de kwikstaart. De vele kleuren van de kievit komen hier mooi uit. Foto 14 vind ik de leukste en 15 de allermooiste. Prachtig, zoals het licht door de staartveren schijnt.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  geweldig om ook dit deel 3 met zoveel moois te kunnen zien. Je hebt echt heel veel vogels kunnen spotten en vastleggen en wat heb je ze mooi nabewerkt. Heel jammer van het weer maar toch mag je trots zijn op dit geweldige resultaat. Mooi laag bij de grond en een varia aan soorten. De visdiefjes vind ik erg mooi maar ook de badderende kievit is een geweldige leuke serie 🙂 je kan terugkijken op een hele mooie en geslaagde dag.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,
  je weet hier telkens weer een prachtige reeks te plaatsen! Ik vind het ook altijd zeer moeilijk om een keuze te maken welke de mooiste of leukste is. Mooi zijn ze allemaal ondanks wat je ook storend vind. Je kan niet alles hebben en de natuur doet zijn eigen ding. De foto’s met het visdiefje zijn mooi en heel leuk, maar de kievit vind ik ook een heel mooi vogeltje die je prachtig in beeld hebt weten vast te leggen! Ook de badderende kwikstaart is prachtig om te zien! Kortom, dit was weer genieten van een schitterende blog in beeld en tekst!
  Fijne avondgroetjes, Heidi

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.