Op Hoge Poten

Steltkluten

Heb ik net in mijn vorige blog beweerd dat ik het Groene Hart eigenlijk al te ver weg vind, verschijnt er gelijk een blogje over de Groene Jonker en Waverhoek. Amper 10 dagen na Waterland reis ik op 20 april af naar dit gebied. Zo zie je maar weer dat je niet alles wat je op internet leest moet geloven ;-)… Ik bezoek deze locatie toch elk jaar wel een keer, niet altijd met evenveel succes. Om dat risico te verkleinen combineer ik het dit jaar met een bezoekje aan Waverhoek.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Ik begin – na de ochtendspits – in de Groene Jonker, een nog jong plassengebied met veel rietkragen. Rietzangers hoor je overal zingen, een enkele keer komt er eens eentje uit het riet omhoog gekropen om zich te laten bewonderen.

Rietzanger
01 Rietzanger

Ze zingen (ik vind het meer krassen) dat het een lieve lust is. Soms vliegen ze op om dan in een verticale duikvlucht weer in het riet te verdwijnen. Typisch baltsgedrag dat je in deze tijd van het jaar veel kunt zien.

Rietzanger
02 Rietzanger

De weervoorspellers hadden voor vandaag een mix van wolken en zon beloofd, op zich prima, maar de zon kreeg toch al gauw de overhand en dat levert niet altijd de mooiste plaatjes op. De rietzanger staat er netjes op, maar kluten die te ver weg zitten is een ander verhaal.

Kluten
03 Kluten

Nou heb ik altijd wat moeite met kluten. Op de een of andere manier krijg ik die nooit lekker scherp, niet alleen met de Olympus, ook met mij vorige camera was dat al zo. Zou dat met de ‘contrast’ AF te maken kunnen hebben…?

Kluten zijn steltlopers met toch behoorlijk lange poten, maar als het water hoog staat – zoals hierboven – dan zijn ze toch te kort en wordt je gatje nat. Daar kan je twee dingen op verzinnen: of je gaat in ondieper water foerageren of je zorgt dat je hoger op je poten komt te staan. Voor dat laatste hebben de steltkluten gekozen:

Steltkluut
04 Steltkluut (v)

Ik geloofde mijn eigen ogen eerst niet, maar daar liep er echt één. En nog één! Een in Nederland weinig voorkomende vogelsoort die dan ook op de Rode Lijst staat. Met een stuk of 40-50 broedparen houdt het wel op. En dan loopt hier zomaar een paartje!

Steltkluut
05 Steltkluut (m)

Het onderscheid tussen man en vrouw is niet heel erg duidelijk. Het mannetje heeft een zwarte mantel, het vrouwtje is meer bruinachtig. Ze zitten echter helaas helemaal aan het andere einde van een plas, natuurlijk weer te ver weg en ook nog eens in tegenlicht. Dat maakt het er allemaal niet makkelijker op.

Steltkluut
06 Steltkluut

Ze zijn niet van plan om ook maar enigszins mijn kant op te komen en ik besluit dan ook in een omtrekkende beweging een poging te wagen ze van de ander kant te benaderen. Ik word daarbij even afgeleid door een rietzanger.

Rietzanger
07 Rietzanger

Aan de andere kant van de plas aangekomen, bleken de steltkluten verdwenen. Niet echt, gelukkig. Ze waren alleen even verkast naar een belendend plasje. De afstand is niet veel kleiner geworden, maar het licht is wel beter. Doordat er wat hinderlijke oeverbegroeiing staat, kan ik helaas niet veel lager dan op de knieën.

Op hoge poten: Steltkluten
08 Op hoge poten: Steltkluten

Het lijken ontzettend fragiele vogels met dat kleine lijfje op die enorme hoge, dunne stelten.

Steltkluten
09 Steltkluten

Het verschil tussen man en vrouw is maar moeilijk te zien. Een vergissing is daardoor zo gemaakt, maar waarneming.nl vindt het prima. Ik maak uiteraard heel veel foto’s, maar beter dan dit wordt het helaas niet. Het blijft natuurlijk ook een klutensoort. Ik moet het hier voorlopig maar mee doen; de kans op een nieuwe ontmoeting is echter niet zo heel erg groot… Jammer, want het blijft een bijzondere vogelsoort.

Steltkluten
10 Steltkluten

Doe ik toch gewoon nog een rietzanger. Die zijn er genoeg en werken vandaag redelijk mee:

Rietzanger
11 Rietzanger

Voor de verandering even eens iets anders dan een vogel. Het is vandaag erg zonnig en er staat niet veel wind: prima vliegweer voor o.a. vlinders. Ik zie vooral veel witjes fladderen. Een dagpauwoog blijft even stil zitten op een paardebloem. Geen vers exemplaar zo te zien.

Dagpauwoog
12 Dagpauwoog

Voor vlinders kom ik vandaag niet, maar veel andere vogelsoorten zie ik ook niet. Tenminste als je de honderden ganzen, zwanen, meeuwen, eenden en meerkoeten niet meetelt. Die laten zich allemaal goed horen, maar de meeste bevinden zich ver weg op de plas. Langs de oevers loopt een enkele witte kwikstaart en een vreemde steltloper. Volgens mij een kemphaan in saaie winterkleding (of een vrouwtje, dat kan ook) en dat is niet zoals je ze graag ziet. Je ziet ze trouwens sowieso bijna niet, want ook deze soort staat op de Rode Lijst en wordt ernstig bedreigd. Hun aantal holt achteruit, dus toch maar een foto, nu het nog kan:

Kemphaan (..)
13 Kemphaan (..)

Ik doe nog één zingende rietzanger en dan vertrek ik na ruim drie uur hier rondwandelen naar mijn volgende stek.

Rietzanger
14 Rietzanger

Aangekomen bij Waverhoek weet ik gelijk weer waarom ik hier eigenlijk geen goede herinneringen aan heb. Het is een enorm grote plas waar je omheen kunt lopen, maar de vogels zitten allemaal veel te ver weg. Meer iets voor vogelkijkers dan voor vogelkiekers. Toch werken enkele kluten wel mee: ze lopen iets dichterbij dan in de Groene Jonker. Het licht lijkt ook iets beter te worden en dat levert toch een iets beter plaatje op:

Kluut
15 Kluut

Ik begin aan de rondwandeling en hoop op iets leuks in het riet. Een rietgors valt in die categorie:

Rietgors
16 Rietgors

Nog leuker wordt het als aan de andere kant van het pad een inmiddels bekend vogeltje op de uitkijk staat. Een blauwborst! Een paar jaar geleden wist ik nog niet van het bestaan van dit fraaie vogeltje, maar tegenwoordig zie ik ze steeds vaker. Ik kan er voorlopig nog niet genoeg van krijgen. Het gaat gelukkig erg goed met de blauwborst in Nederland.

Blauwborst
17 Blauwborst

Ook van de laatste vogel in dit blog heb ik de indruk dat het daar niet slecht mee gaat. in ieder geval zie ik dit jaar ontzettend veel tureluurs. Hier heb je er weer zo één:

Tureluur
18 Tureluur

Niet zo mooi als de blauwborst, maar toch het aankijken meer dan waard. Hij moet het hebben van zijn oranje poten. Een waardige afsluiter van dit blogje met veel hoogpotige steltlopers en een aantal bijzondere waarnemingen.

Het had nog mooier kunnen worden, want net als ik weg wil rijden zie ik vanuit de auto plotseling een bruine kiekendief laag over het riet jagen. Die herken ik tegenwoordig ook al! Helaas zat de camera in de tas en voordat die weer gebruiksklaar was, was de vogel gevlogen. Soms zit het mee, maar meestal zit het tegen…. Dank voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

10 reacties op ‘Op Hoge Poten

 1. Het is toch een cadeautje om de steltkluten aan te treffen en nog wel een stelletje. Foto 9 is zo mooi waar ze direct achter elkaar lopen. Natuurlijk zijn ook de andere foto’s stuk voor stuk prachtig. De kemphaan met mooie reflectie enz. Genieten!! Gr. Joke

  Geliked door 1 persoon

 2. Zo ontevreden hoef je niet te zijn, ja ver weg, ja tegenlicht … Voor velen onder ons zijn het gewoon mooie en vooral leuke ontmoetingen. Rietzangers zitten bij mij nou nooit vrij in beeld bijvoorbeeld en daar baal ik dan weer van. Het vuurrode keeltje staat er bij jou heel goed op. De blauwborst, daar raakt toch zeker niemand op uitgekeken … Gaaf !

  Geliked door 1 persoon

 3. Weer een mooie fotoreportage! Vele soorten heb ik ook nog niet in het echt gezien. Als ze mooi op foto staan, dan vind ik dat ook al heel fijn om naar te kijken en jouw foto’s zijn zeker het bekijken waard! We hebben het niet altijd zoals we willen en soms moeten we tevreden zijn met wat we krijgen, maar geduld wordt vaak beloond! De rietzanger is prachtig! Maar het blauwborstje is echt een fotogeniek vogeltje, dat ik voorheen ook niet kende!
  Zomerse groetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  ik ben er al 2 jaar niet geweest en dat is best balen maar…… volgens jaar ben ik zeker daar een keer te vinden (als er tenminste weer geen ongelukken tussenkomen pfffff…..) Prachtige foto’s van de rietzangers maar ik kwijl helemaal van de steltkluten. Wat zijn dat toch mooi vogels hé. ook de kemphaan heb je mooi kunnen vereeuwigen. Maar ook je andere vogels mogen er zijn 🙂
  Het is altijd genieten in de natuur.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.