19 reacties op “Macro zonder macro: PRVS LVL?

 1. Er zit nog een ander beest bij het oranjetipje, maar het vlindertje is erg mooi gelukt. het frontaaltje is erg grappig. De voorbijganger trekt wel erg mijn aandacht, nooit gezien en ben erg benieuwd wat het is. Daar ga ik toch nog naar op zoek van het weekend.
  Ik doe zelf wel met enige regelmaat vignettering toevoegen, vind het wel wat hebben. Vaak bij foto’s die wat drukker zijn kun je ze op die manier wat verzachten en meer nadruk leggen op het hoofdonderwerp. Maar bij de dikke zwarte rand van een voorzetlensje word ook ik niet blij. Dat is gewoon lelijk.
  Mooie bloempjes op je tweede uitstapje … Stuk voor stuk.

  Liked by 1 persoon

 2. Hai Dick,

  Met alle ervaring die je opgedaan hebt met de macrolens, heb je hem voor een deel overbodig gemaakt. Ik doe dit ook weleens en het enige waar ik dan tegen aanloop, is dat je de hele lage diafragma-waarden mist en daardoor niet de scherptediepte kan krijgen die je wilt. Daarom zijn dan ook weer het aantal onderwerpen beperkt. Dat is mijn menig dan, maar ik ben geen echte macro-fiel. Er zitten toch genoeg knappe platen tussen, zoals de daslook en de hyacinten.
  Top.

  Groet,
  René

  Liked by 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Ik probeer het macrowerk ook wel eens met mijn 18-200 mm of 100-400 mm te imiteren , met wisselend succes. Het is maar net wat je wilt, lage diafragmawaarden ontbreken dan bij mij en dat is wel een beperking. Bij 100-400 mm vind ik het bovendien lastig dat ik minstens 1,65 m van het onderwerp af moet gaan zitten of staan, en dat is vaak ongewenst. Ik heb dan ook een statief nodig i.v.m. bewegingsonscherpte die heel snel ontstaat. Hoe dan ook, jij hebt lekker geëxperimenteerd en het heeft je ook nog een aantal mooie platen opgeleverd. Je bent bovendien een nieuwe ervaring rijker.
  Groet, Kees

  Liked by 1 persoon

 4. Dat macrowerk gaat jou toch heel goed af, ook met de Raynox voorzet lens. De paardebloem van foto 3, bosveldkers (foto 8), de oranjetipjes, en de daslook met de mooie bokeh zijn mijn favorieten.
  groetjes Ghita

  Liked by 1 persoon

 5. Volgens mij kun je de macrolens gewoon inruilen! Of toch niet? Toch hele leuke resulteten en naarmate de serie vordert zie je ook dat de foto’s mooier worden. Zo af en toe gebuik ik ook mijn tele voor het ‘macro’ werk. Vooral als de vlinders wat vliegerig zijn werkt dat goed.

  Gr. René

  Liked by 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  ik heb laatst nog een blog laten zien van “macro met de telelens” en die had ik gemaakt met de 70-400. Als ik jou foto’s zo bekijk dan is dit echt heel knap gemaakt. Net echt macro en ook de uitstraling ofwel de scherpte/diepte is heel goed gedaan. De foto’s van het madeliefje en de paardenbloem vind ik erg mooi. Al je foto’s hebben wel wat maar foto 8, 22 en 26 vind ik echte pareltjes!
  Mooi experiment en nog goed gelukt ook 😀
  Groetjes, Helma

  Liked by 1 persoon

 7. Balen Dick als op zo’n moment je macrolens defect is, maar je hebt je er prima doorheen geslagen. Leuk gevonden ook dat pvs lvl. Ook mijn ervaring is dat je met een telelens prima macro’s kunt maken, sterker nog, bijna verplicht als je met schuwe snel wegrennende of vliegende onderwerpen te maken hebt. Knap hoe je de verschillende achtergronden in de herhaling hebt weten te creëren.

  Groeten,
  Ad

  Like

 8. Je kan overal mee overweg en bent niet afhankelijk van een macrolens dat bewijs je wel weer met deze blog ! Vooral de gewone esdoorn met de mooie bollen vind ik heel erg mooi en de tweede foto van de inkarnaatklaver vind ik super ; wat een kleuren ! Ik heb weer genoten, groetjes Adria

  Liked by 1 persoon

 9. Het bewijs is geleverd, en ik vind het een mooi bewijs. Prachtig resultaat en je extra moeite werd beloond. Leuk om dit gezien te hebben. Succes Dick, je lens is gelukkig weer in orde. Gr. Joke

  Liked by 1 persoon

 10. Hier heb je weer maar eens bewezen dat een ervaren fotograaf of met wat enige oefening (Oefenen baart kunst) het ook zonder macrolens kan! Al je foto’s zijn weer prachtig, maar er zijn er altijd die er nog een stukje boven steken… Foto: 05. Paardenbloemenpluisje, vind ik kunstzinnig. Foto: 07. Akkerhoornbloemen, is net een schilderijtje, zo mooi! Bij de oranjetipjes vind ik foto: 10. Oranjetipje – 70mm, het meest geslaagd, bij foto: 11 en 12 is het andere insectje (vermoedelijk de voorbijganger) een beetje het storend element! Foto: 13. Oranjetipje, frontaal – 150mm, vind ik net als Sandra ook wel grappig. De focus op de voorbijganger is dan ook wel mooi! Bij de witte Boshyacinten vind ik foto: 15. Witte boshyacinten, wel het mooist met het bokeh! En bij de Daslook foto: 17. Daslook. Foto: 22. Weegbreezonnebloem, vind ik qua licht, kleur en scherpte een TOPPER!
  Fijne weekendgroetjes, Heidi

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s