Groeten uit Beekbergen – 1

Rosse Woelmuis

Rondom het huis

Begin april vertoefden we weer op ons vaste vakantie-adresje op de Reeënberg in Beekbergen. Naast wandelen en vooral fietsen door de Veluwse bossen was er gelukkig ook voldoende tijd om te fotograferen. Uiteraard rondom het huisje, waar ik snel een voederplek inrichtte en hoopte leuke vogels voor de lens te krijgen, maar ook op macrogebied was er genoeg te beleven. Daarnaast heb ik me bezig gehouden met bosanemonen, want daar was het nog steeds de tijd voor en ik hoefde er niet ver voor van huis. Iets verder weg, maar op de fiets goed te doen, ligt het Beekbergerwoud, een nog vrij nieuw natuurgebiedje dat op den duur weer een soort van oerbos (wat het vroeger geweest zou zijn) moet worden. Veelbelovend dus.

Ik begin in dit blog met wat kiekjes van rondom het huis. Bosanemonen en Beekbergerwoud volgen zo spoedig mogelijk.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

We waren een maandje eerder dan vorig jaar en dat betekende dat de Struikhortensia nog niet in het blad zat. Daardoor kon ik dus mooi even met de oude bloemen van vorig jaar stoeien. Ik  moet zeggen dat dat nog niet meeviel. Ik heb het op diverse tijdstippen geprobeerd, maar echt mooi licht heb ik niet kunnen vangen. Ook het vinden van een fraaie compositie was dit keer niet eenvoudig. Onderstaand twee van de betere resultaten:

Struikhortensia
01. Struikhortensia
Struikhortensia
02. Struikhortensia

Dan volgen nu een paar vogelplaatjes. Na een korte gewenningsperiode kwamen ze geregeld op het voer af. De hele dag door was er wel aanloop, maar geen bijzondere soorten.

Heggemus
03. Heggemus

Naast Heggemusjes kwamen geregeld ook Kool- en Pimpelmezen langs.

Koolmees
04. Koolmees

Ook Merels en Lijsters behoorden tot de vaste clientèle.

Zanglijster
05. Zanglijster

Helaas is het open gedeelte van de tuin niet zo groot. De afstand tot de achtergrond is daardoor voor het mooie eigenlijk te klein, waardoor het op de meeste foto’s wat rommelig oogt. Het is niet anders. Als een vogel als dit Roodborstje echter alle aandacht vraagt, valt de achtergrond niet zo op (nou niet extra daarop letten!). Flink inzoomen hielp natuurlijk ook…

Roodborst
06. Roodborst
Roodborst
07. Roodborst

Niet direct bij het huisje, maar ter hoogte van de vlakbij gelegen wereldberoemde Loenense watervallen, zat een Boomklever op de uitkijk.

Boomklever
08. Boomklever

Ieder jaar weer is het vaste prik: een paartje Goudvinken komt – vaak op hetzelfde tijdstip – in de buurt van het huisje. Ze zijn gek op jonge blaadjes. En ieder jaar weer is het hopen dat ze deze keer wat dichterbij komen en bij voorkeur op een mooi plekje gaan zitten poseren. Tot nu toe is het nog niet wat ik wil, maar dit jaar is wel de beste poging tot nu toe:

Goudvink (man)
09. Goudvink (man)

Allemaal geen hoogstaande platen. Wat dat betreft had ik – naar mijn persoonlijke bescheiden mening – op macrogebied meer succes. Een groot deel van de tuin is begroeid met mos, maar eerst richtte ik me op het eveneens aanwezige Speenkruid. Op een vroege, natte ochtend. Nadeel is dat de bloemen dan nog niet geopend zijn, maar een kniesoor die daarop let.

Speenkruid
10. Speenkruid

Door te proberen gebruik te maken van de nog aanwezige waterdruppels lukt het weer iets van magie in de achtergrond te krijgen. Altijd leuk als dat lukt. Dan nu op de knietjes op het mos. Heel zeker weet ik het niet, maar ik hou het op voornamelijk Ruig Haarmos. Wat sporenkapsels:

Ruig Haarmos
11. Ruig Haarmos, sporenkapsels

Een eenvoudig moslandschapje met slechts twee sporenkapsels. Eén van de mooiere plaatjes uit dit blog, vind ik zelf.

Ruig Haarmos
12. Ruig Haarmos

Ook hier plaatselijk nog waterdruppels die mooie bokeh bubbles opleverden:

Ruig Haarmos
13. Ruig Haarmos

Ongeveer dezelfde compositie vanuit iets andere hoek, waardoor de achtergrond iets rustiger werd. Ik kan niet kiezen, dus ook deze laat ik maar even opdraven:

Ruig Haarmos
14. Ruig Haarmos

Een enkele paddestoel tussen het mos, zorgde voor een welkome afwisseling.

Paddestoel in het mos
15. Paddestoel in het mos

Tot slot nog een enkel sporenkapsel. Een al wat ouder exemplaar, misschien zelfs wel van vorig jaar….

Sporenkapsel
16. Sporenkapsel

Dan weer terug naar het dierenrijk. Het mooie van een voederplek is, dat er – met een beetje mazzel – niet alleen vogels op af komen. Onder het huisje woont namelijk de familie muis, Veldmuis dacht ik aanvankelijk, maar bij nader inzien blijkt het de familie Rosse Woelmuis te zijn.

Rosse Woelmuis
17. Rosse Woelmuis

Een familie waar de eigenaar van het huisje niet zo blij mee is, want – zoals hun naam al aangeeft – woelen ze overal in de tuin, inclusief tuinpad en terras, de grond om. Maar ze zijn wel fotogeniek, dus ik mag ze wel! Razendsnel trippelen ze vanonder het huisje naar de voederplek en vaak meteen weer terug. Soms scharrelen ze echter even rond en héééél soms zitten ze ook even stil. Klik!

Rosse Woelmuis
18. Rosse Woelmuis

Een andere graag geziene gast is de Eekhoorn. Dit jaar liet hij (m/v) erg lang op zich wachten, maar uiteindelijk – de voorlaatste dag – bleken de pinda’s toch onweerstaanbaar en zorgde hij voor de spreekwoordelijke kers op de taart. De laatste drie foto’s van dit blog zijn voor hem.

Eekhoorn
19. Eekhoorn
Eekhoorn
20. Eekhoorn
Eekhoorn
21. Eekhoorn

Hiermee ben ik aan het eind gekomen van het eerste deel van de trilogie “Groeten uit Beekbergen”. In deel twee komen de Bosanemonen en twee verrassende vlindertjes aan bod. Omdat ik een beetje een blogachterstand heb, zal deel 2 niet lang op zich laten wachten. Tot zover allen weer bedankt voor het lezen, kijken en eventueel reageren. Tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

10 reacties op ‘Groeten uit Beekbergen – 1

 1. Leuke vogelfoto’s, werkelijk prachtige macro’s en superleuke en mooie foto’s van de muis en vooral de eekhoorn. Ik heb weer genoten van je blog.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hai Dick,

  Foto nummer 12 is inderdaad een fraaie, maar die van de paddenstoel vind ik nog mooier. Prachtige onscherpte daar. De foto van de heggenmus is ook fraaie. Een aparte houding zo naar achter kijkend. Ik moet wel zeggen dat de stokjes afbreuk doen aan de foto’s. Zo recht afgezaagd is zo onnatuurlijk. Soms ontkom je er niet aan helaas.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick, ik was al snel eens komen piepen (kijken) en heb toen al ‘geliked’. Ik heb het wat druk met de nieuwe aanwinst, 4 kleine kittens en dan nog al de andere katten dat ik wat achterstand oploop met bloggen… Maar nu ben ik hier met mijn reactie op weer een mooie reeks! Bij de struikhortensia vind ik foto 02 de mooiste omdat je zo mooi de nerven en adertjes ziet in de oude bloemblaadjes. Wat de vogels betreft, al zijn het gewone tuingasten, zoveel soorten op eenzelfde plek kunnen spotten is al bijzonder, bij mij is dat nog niet gelukt al die soorten! De heggemus, zanglijster, boomklever en goudvink zijn soorten die ik nog niet in mijn tuin gezien heb noch elders heb kunnen spotten. Bij deze is het fijn om ze bij jou te zien en de achtergrond stoort me niet, dat hoort er nu eenmaal bij, het is natuur! Ze staan er allemaal mooi op! Bij de mosjes, spreekt foto 12 mij het meeste aan, maar de anderen zijn ook prachtig. De foto met de paddenstoel vind ik iets sprookjesachtig hebben en ook wat magisch 🙂 De woelmuisjes vind ik schattig en staan er inderdaad ook fotogeniek op! Maar nog schattiger is het eekhoorntje, zoals je zelf al aangeeft, de ‘kers op de taart’! Dus alles samengevat, weer een prachtreeks waar ik van genoten heb… 🙂
  Fijne avondgroet, Heidi

  P.S.: dank om mij te volgen. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Volgens mij heb je wel plezier van je nieuwe camera, je gaat wel heel erg hard met bloggen; ik kan je bijna niet bijbenen. Maar ik wil ook niks missen want zoals altijd zijn ook deze plaatjes weer heel erg mooi en dan vooral je mosjes die vind ik altijd bijzonder, groetjes Adria

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  die struikhortensia heb je echt mooi weten te vangen hoor. Leuk gespeeld met het licht wat er wel was 😉 ook je ruige haarmos mag er zijn en zeker als je deze in de vergroting bekijkt. Je ziet dan echt zoveel meer details en scherpte.
  Aan vogels ook gebrek zie ik wel en dit is een hele mooie varia. Mooie kleuren en leuke compo’s. Ietwat jaloers kijk ik toch wel naar je eekhoorn!!! Die vind ik zo ontzettend leuk! Een van de weinige dieren die we hier dus niet hebben (maar dat wist je natuurlijk). Ik heb hier weer genoten.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.