Belofte maakt schuld

Romantiek

Zoals ik in mijn vorige blog al min of meer beloofde, zou ik nog een blogje geheel gewijd aan Lepelaars het licht doen zien. En aangezien belofte schuld maakt….

Alleen Lepelaars dus in dit blog, hoewel… dat is ook niet helemaal waar. Maar wel allemaal vogels van een inmiddels overbekende locatie, de Buiten Liede bij Haarlemmerliede. Hier broedt ieder jaar een grote kolonie in een bosje, deels in oude reigersnesten. Deze vogels een beetje ongehinderd door takken fotograferen is een hele toer, maar er broeden vele paartjes (een stuk of 20 denk ik wel), dus dat verhoogt de kansen.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht.>

Ik begin met een plaatje van één van mijn eerste twee bezoekjes op 13 en 14 maart. Een portret van een Lepelaar die even lekker vrij zat of stond.

Lepelaar - portret
01 Lepelaar – portret

Op beide dagen was het licht niet fantastisch, hetgeen een beetje saaie foto opleverde. Deels mijn eigen schuld, want je kan beter op een ander tijdstip dan midden op de dag hier gaan fotograferen. ’s Morgens vroeg of ’s avonds is het licht vaak beter. Dat laatste ondervond ik toen ik twee weken later, op 27 maart,  nogmaals bij onze nestelende vrienden op bezoek ging. Het was een mooie zonnige avond en de zon dreigde mooi onder te gaan. Dat leverde gelijk een stuk fraaiere beelden op.

Lepelaar in avondlicht
02 Lepelaar in avondlicht

Ondanks wat veel takken nu toch ook een aardige plaat:

Lepelaar zoekt balans
03 Lepelaar zoekt balans
Op de uitkijk
04 Op de uitkijk
Nestmateriaal of...?
05 Nestmateriaal of…?

Vanavond lukte het me ook een paar Lepelaars in de vlucht vast te leggen. Niet bepaald eenvoudig, hoewel het toch best grote vliegende objecten zijn, maar het gaat altijd sneller dan je denkt. Eerst moet je ze in de zoeker zien te krijgen, daarna razendsnel scherp proberen te stellen en vervolgens dat zo zien te houden. Omdat je met continu-AF en tracking-AF nooit weet waar het  scherpstelpunt komt te liggen, gebruik ik altijd ‘single’-AF in combinatie met continue opname. Als het dan een keer lukt, levert het gelijk (veel) imposante beelden op:

Lepelaar in de vlucht
06 Lepelaar in de vlucht
Lepelaar in de vlucht
07 Lepelaar in de vlucht

Twee foto’s waar ik best blij mee ben. Maar ook een portretje maken gaat onder deze omstandigheden een stuk beter:

Portretje
08 Portretje

Tegen achten – de zon gaat al bijna onder – wordt het licht mooier en mooier. Op één van de nesten die goed zichtbaar zijn, lijkt bovendien een paring op handen.

Voorspel
09 Voorspel
Voorspel
10 Voorspel

De paring kwam inderdaad, maar was wat je noemt een vluggertje. Het geheel duurde nog geen 5 sec. en ging bovendien te snel voor mijn sluitertijden. Vele bewogen en onscherpe beelden konden thuis meteen in de prullenbak. Wel jammer, want het had het verhaal compleet gemaakt. Wie toch graag parende lepelaars wil zien: hij of zij kijke hier. Dan ga ik ondertussen verder met het naspel: niet echt enerverende, maar wel romantische beelden:

Naspel
11 Naspel
Naspel
12 Naspel

Fraai beschenen door het licht van een enorme oranjerode bol. Je zou er bijna zelf romantisch van worden.

Romantiek
13 Romantiek
Romantiek
14 Romantiek

Tot zover deze mooie beelden. Mooier dan dit wordt het niet, wel leuker. Blijf dus kijken!

Mijn volgende en laatste bezoek aan de Liede dit jaar vond plaats in de ochtend van 10 mei. In de tussenliggende tijd had ik wel een paar keer gedacht nog eens langs te gaan om te kijken of er al jongen waren, maar steeds stonden er weer andere plannen in de weg. Er valt in deze tijd van het jaar ook zoveel te beleven in de natuur. Een betere spreiding over het jaar zou welkom zijn, maar ik ben bang dat daar niet over te praten valt… Maar goed: de eerste etappe van een 5-daagse fietstocht richting Nijmegen leidde ons langs de Liede en dan stap je toch even af om te kijken. De jongen bleken al fors aan de maat en op één plek goed vrij zichtbaar. Ik maakte wat foto’s met de compactcamera en besloot na dit tochtje nog eens terug te gaan.

15 Jonge lepelaars

De oppas-ouder stond in de slaapstand en de kinders lijken het wel gezellig te hebben met elkaar. Dit nest lag wat dieper in het bosje, maar zoals gezegd redelijk vrij zichtbaar. Jammer van dat ene kleine blaadje dat de snavel van het liggende jong wat wazig maakt.

Soms was er wat meer activiteit, zoals rek- en stekoefeningen. De vleugels bleken al behoorlijk ontwikkeld:

Rekken en strekken
16 Rekken en strekken

Maar meestal lagen ze half te dutten, in afwachting van wat komen ging. Ondertussen liep ik wat heen en weer langs de andere nesten. Hier waren de kinders duidelijk nog een stukje jonger:

17 Ander nest

Ondanks dat de Lepelaars veel nesten van Blauwe Reigers hebben ingepikt, broeden die hier nog steeds, soms pal boven een lepelaarsnest. Ook hier zijn al flinke jongen. Helaas erg moeilijk te zien: ze zitten erg hoog en goed verstopt. Slechts op één foto waren twee jongen redelijk zichtbaar.

Jonge Reigers
18 Jonge Reigers

Echt mooi vind ik ze niet: ze zouden zo weg gelopen kunnen zijn uit de Muppet Show.

Wat de Lepelaars vandaag niet deden, deed een Reiger wél: lekker vrij op de uitkijk gaan staan:

Reiger op de uitkijk
19 Reiger op de uitkijk

Toen hij/zij aanstalten maakte om weg te vliegen, liet ik de camera mee ratelen en dat leverde een paar mooie platen op. Dit was wel de topper: net of-ie de Flamengo danste. Vond ik wel een leuke  titel…

Reiger doet Flamengo
20 Reiger doet Flamengo

Na dit intermezzo moest ik snel terug naar het eerste lepelaarsnest. Snel mijn plekje inpikken, want er kwam een aantal collegiale teletoeters aanrijden. Vooralsnog was er niet veel actie. Je hoopt natuurlijk op de terugkeer van de andere ouder, mét voedsel. Er werd ondertussen weer gestrekt…

Strekken
21 Beetje strekken

… geposeerd…

Poseren
22 Beetje poseren

… en gepoetst:

Poetsen
23 Beetje poetsen

Vervolgens papa (voor het gemak maar even aangenomen) uit de slaap houden…

Wakker worden!
24 Wakker worden!

… en imitatiegedrag vertonen:

Imitatiegedrag
25 Imitatiegedrag
Imitatiegedrag
26 Imitatiegedrag

De laatste twee foto’s zijn het leukst om snel achter elkaar in de beeldencarrousel te bekijken.

Er ontstond nu wat lichtelijke opwinding in het nest, waarbij het leek alsof broertjes en/of zusjes werden opgetrommeld…

Lichte opwinding
27 Lichte opwinding

Als je door je zoeker staat te turen, mis je wel eens wat er in de omgeving gebeurt. Ik had dan ook niet gezien waar, maar moeder scheen in aantocht te zijn…

Moeder in aantocht
28 Moeder in aantocht

… en de opwinding nam duidelijk toe: moeder=eten!

Toenemende opwinding
29 Toenemende opwinding

En dan in eens – alsof uit het niets – was moeder gearriveerd op het nest, onder grote belangstelling van iedereen.

Gezin compleet
30 Gezin compleet

Nu moet het voeden alleen nog even op gang gebracht worden. Hiertoe duwen de jongen hun snavel diep in de keel van de ouder om zodoende het braakproces op te wekken.

Braken opwekken
31 Braken opwekken
Dat kan dieper!
32 Dat kan dieper en dat moet dieper!

Het eerste hapje leek binnen (let op de slijmdraad). Ondertussen probeerde vader weer een tukje te doen…

Eerste hapje...
33 Eerste hapje…

… maar dat zat er niet echt in. Bovendien moest er gewerkt worden en was het zijn beurt om voedsel te verzamelen. Valt niet mee om zo’n gezin te onderhouden. Had dat op die romantische avond in maart maar bedacht!

Aan het werk!
34 Aan het werk!

Ondertussen ging de maaltijd verder…

Verder met eten
35 Verder met eten

… waarbij het soms best dringen werd…

Verder met eten
36 Verder met eten
Dringen
37 Dringen

… dringen en bedelen…

Bedelen
38 Bedelen

… maar op een gegeven moment was de koek op:

Het raakt op
39 Kijk dan! Leeg!
Op is op
40 Op is op

Waarna de rust wederkeerde: het uitbuiken en wachten op de volgende lading kon beginnen. Hopelijk zou dat wat minder lang duren… maar ik bleef er niet op wachten, ik had foto’s genoeg. Ik heb mijn uiterste best gedaan uit de honderden foto’s die ik maakte de 40 mooiste/leukste te selecteren en dat viel om den drommel niet mee. Vooral uit de voedersessie was het moeilijk kiezen. Gelukkig is alles ook in groter formaat in de beeldencarrousel te bekijken. Dank voor het lezen, kijken en eventueel reageren. Wie weet tot een volgend blog.

De beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

11 reacties op ‘Belofte maakt schuld

 1. Wat een prachtige reportage, ik heb deze nog nooit in Nederland gezien zal zeker aan het feit liggen dat ik in Limburg woon. Prachtige vogels. Mooi stuk weer een beetje wijzer geworden.

  Geliked door 1 persoon

 2. De eerste foto is een mooie pose maar … wit op wit is jammer. Het avondlicht in de serie die volgt is dan vele male mooier. Het ochtendlicht ga je nog proberen? Al die takken waarover je het hebt hoort er nu eenmaal bij. Je kunt niet altijd de beste omstandigheden verwachten en zeker niet met vogels. Mij stoort het helemaal niet, het is een leuke vermakelijke en vooral mooie reeks wat je hier laat zien.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een foto’s ! Vooral de lepelaars in het late avondlicht zijn heel erg mooi en dan de reigers , zoals je zelf al zegt; het lijken de muppets wel ! En dan het voederen van de jonge lepelaars wat een geweldig mooi gezicht . Je hebt je weer flink uitgeleefd maar het is mooi te bekijken, groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

 4. Geweldige serie om te zien en het avondlicht geeft het een mooie warme gloed inderdaad bijna romantisch te noemen.
  Al met al een boeiende serie om naar te kijken!

  Geliked door 1 persoon

 5. Heel erg mooi Dick.
  Je had er ook geweldig mooi licht bij. Ik ben er dit jaar niet aan toe gekomen maar dat komt wel weer. Je hebt de lepelaars toch aardig vrij weten te platen en ook nog met de jonge erbij, echt onwijs leuk zeg. Ik eb hier met plezier naar gekeken en van genoten :D.

  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 6. Weer een mooie reeks… maar zoals Sandra al aanhaalde “wit op wit is een beetje jammer hoewel de poses anders prachtig zijn! Met het oranje – rood en gele licht erop van de ondergaande zon levert schitterende foto’s op! Je reeks van vorig jaar is ook indrukwekkend mooi! Ik heb hier weer genoten van je prachtige foto’s en leuk verhaal… En ook weer wat bijgeleerd… 🙂
  Fijne avond groet, Heidi

  Geliked door 1 persoon

 7. Hai Dick,

  Prachtig licht in het eerste deel en wat een verschil maakt dat toch direct. Volgend jaar toch maar eens tijd hier voor vrijmaken. Het tweede deel is wat betreft het licht duidelijk minder, maar qua momenten en natuurbeleving natuurlijk wel schitterend. Je kunt nou eenmaal niet alles hebben he?
  Maar je hebt wel even heerlijk gebruik gemaakt van je kansen. Leuk ook dat je jongen hebt van verschillende afmetingen. Een hele fraaie serie van het gezinsleven van de Lepelaar.

  Groet,
  René

  Like

 8. Hoi Dick,
  De lepelaars heb ik dit jaar niet bezocht, hoewel het steeds weer een mooi schouwspel is. Als je het zoals jij treft dat je een gunstige plek gevonden hebt om alles goed te bekijken, dan kan je veel leuke momenten vastleggen. Niet alleen de kleurrijke beelden zijn mooi, maar de bedelende jongen hebben ook voor veel aantrekkelijke scenes gezorgd.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.