Kooilust

Gedrongen Kantmos

Op 1 maart bracht ik een bezoekje aan Eendenkooi Kooilust te Maarssenbroek. Ik had in een blogje – ik weet niet meer van wie – gelezen dat daar op mosgebied een en ander te beleven zou zijn. Nou heb ik daar niet veel verstand van, maar er wel een beetje een zwak voor. Het is in deze tijd van het jaar bovendien een welkome afwisseling van de sneeuwklokjes en krokussen.

Het blijkt ingeklemd te liggen tussen een woonwijk en de A2. Het is een klein, parkachtig bosgebied rondom de voormalige eendenkooi en als je niet om je heen zou kijken was je er met 10 minuten weer uit. Maar als natuurfotografie één van je hobby’s is, doe je dat natuurlijk niet.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht.>

Ik zie inderdaad her en der wat mossen groeien en hoor ook verschillende vogels fluiten. Verder is er op de nog kale bomen na niet veel te zien. Ik besluit me maar eens bezig te gaan houden met wat mos op een muurtje. Overduidelijk een Knikmos-soort, maar ‘gewoon’ of ‘gedraaid’ zou ik niet durven zeggen.

Knikmos
01 Knikmos
Knikmos
02 Knikmos
Knikmos
03 Knikmos
Knikmos
04 Knikmos, bewerkt

Als je aan de achterkant het park weer uitloopt, kijk je tegen een enorm geluidscherm aan dat langs de A2 staat. Misschien niet echt mooi, wel fotogeniek én doeltreffend. Van het autoverkeer hoor je niet veel. Het is wel een beetje een uitbijter in dit blog…

Geluidsscherm
05 Geluidsscherm

Je verwacht het misschien niet zo in een oude eendenkooi, maar er zitten hier echt nog eenden. Een paar wilde zelfs, waarvan er eentje een uitgebreide poetsbeurt gaat houden, gewoon waar ik bij sta:

Poetsende Wilde Eend
06 Poetsende Wilde Eend
Poetsende Wilde Eend
07 Poetsende Wilde Eend
Poetsende Wilde Eend
08 Poetsende Wilde Eend

Wel jammer dat er op dit moment niet even een wolkje voor de zon schoof…

Waar ik ook nooit aan voorbij kan lopen, zonder mijn macrolens erop te richten, is de vrouwelijke bloeiwijze van de Hazelaar:

Hazelaar
09 Bloeiende Hazelaar

Dan weer terug naar de mossen. Groot Dooiermos is altijd fraai om te zien. Op fotogebied is er echter niet veel meer mee te doen dan een registrerend plaatje maken.

Groot Dooiermos
10 Groot Dooiermos

Dan een leerzaam object: op een bedje van mos lijkt iets te ontkiemen, maar dat bleek bij nader informeren in een Facebook Determinatiegroep toch niet zo te zijn. Dit zijn namelijk de typische sporenkapsels van Gedrongen Kantmos. Wie kent het niet?

Gedrongen Kantmos
11 Gedrongen Kantmos
Gedrongen Kantmos
12 Gedrongen Kantmos

Ook in maart kun je nog wel eens een padddestoel tegenkomen. De naam moet ik schuldig blijven. Een detail-opname van de fraai gekleurde rand van de hoed:

Paddo in maart
13 Paddo in maart

Nog wat sporenkapsels. De eerste van Knikmos of Gewoon Dikkopmos, daar wil ik van afwezen. In ieder geval een sporenkapsel in een al wat rijper stadium met duidelijk zichtbare peristoomtanden…

Knikmos
14 Knikmos

De tweede is zeker Knikmos, nu denk ik vrijwel zeker met het Gewone van doen te hebben.

Knikmos
15 Knikmos

Tot slot nog een bosje krokussen dat voor nog wat kleur zorgt in dit blog.

Krokussen
16 Krokussen

Dit was het dan weer. De opbrengst aan mossenfoto’s valt toch wat tegen, maar dat ligt waarschijnlijk aan mij: ik kijk vast niet goed en heb er ook te weinig verstand van. Maar wat niet is kan nog komen. Dank voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

9 reacties op ‘Kooilust

 1. Hoi Dick,
  Dat is weer eens wat anders. Mosjes fotografeer ik zelden, maar ze kunnen toch fraaie beelden opleveren. De sporenkapsels zijn hier een goed voorbeeld van. Als je de kans hebt een wilde eend van dichtbij te fotograferen valt past echt op hoe mooi de woerden zijn. Teveel zon geeft helaas al gauw wat glimmende lichte plekken. Tot slot, een bloeiende hazelaar heeft een mooie bloeiwijze zoals je laat zien.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 2. Voor menig mensen zijn mossen ondergewaardeerd, maar voor de natuurliefhebber best aanlokkelijk en interessant en leuk om te fotograferen! Al zeg je wel eens dat je er niet veel verstand van hebt, kom je hier toch telkens weer opdraven met mooie plaatjes! De wilde eend woerd vind ik prachtige. Het is ook een prachtige eend met zijn glanzende groene kop, bruine hals, het paars in de vleugelpennen en de knal gele bek. Ook de paddenstoelen zijn een oogstreling en de krokussen een mooie afsluiter van dit blog.
  Groetjes, Heidi

  Like

 3. foto 3, heel mooi … De meeste mensen lopen met hun grote voeten over al die mosjes heen maar jij doet er weer een mooie reeks aan besteden. Een koppel wilde eenden valt hier dagelijks weer uit de lucht in onze vijvers (zoals elk voorjaar) Zeker zijn het mooie beesten, gewoon is maar relatief.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  je krokussen zijn heel mooi maar ik val als een blok voor al die prachtige mosjes. Nou was ik al niet sterk de laatste tijd maar deze mosjes maken dat ik toch lekker weer even opveer. Prachtige mosjes en zo mooi gefotografeerd.
  Groetjes, Helma

  Like

 5. Wat kan simpel mos toch mooi zijn en zo is het met heel veel als je het maar wilt zien ! Echt mooi om te zien zijn de knikmosjes zo fragiel en teer, heel bijzonder. Ook de bloeiende hazelaar is ook favoriet van mij en de poetsende eend lekker in het zonnetje. Weer een mooi blogje met mooie macrofoto’s, groetjes Adria

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick, Heel fraai!! Je zat in mijn “achtertuin” Jammer dat ik het niet wist, ik weet de mosjes allemaal precies te staan….maar dat je heel veel hebt gevonden blijkt wel uit deze schitterende fotoserie!
  groetjes, Maria

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.