Sprokkelmaand

Koolmeesman

De maand februari wordt ook wel sprokkelmaand genoemd. Deze bijnaam heeft niets met sprokkelen (=verzamelen van afvalhout) te maken maar komt óf van het Oudnederlandse woord sporkelen (=springen, schrikkelen) óf van het Latijnse Spurcalia, waarmee de Romeinen Germaanse ontuchtige volksfeesten aanduidden.

Degenen die nu op allerlei viezigheid afkomen moet ik helaas teleurstellen: in dit blog alleen maar nette plaatjes. Ook wordt er dit jaar niet geschrikkeld. Nee, ik heb de titel van dit blog gekozen omdat ik nog wat overblijfselen wil laten zien, die ik in deze maand maakte en bij elkaar gesprokkeld heb. Het zijn foto’s die op drie verschillende, bijna lente-achtige dagen gemaakt zijn op diverse locaties in de buurt. Want zoals een oude weerspreuk zegt: Al is de sprokkel nog zo fel, zij heeft toch haar drie zomerse dagen wel…

2 februari was zo’n lente-achtige dag. Dus op de fiets naar de Tolenburgerplas in Hoofddorp. Geen echt natuurgebied, maar een recreatieplas, dus druk. Maar er zijn rietkragen en er waren Baardmannetje gesignaleerd, dus ik waagde maar weer een poging. Helaas weer zonder succes, maar ik hield er wel wat foto’s aan over die prima in mijn vorige blog hadden gepast. Maar ja, daar is het nu te laat voor.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht.>

Ik begin met een portretje van een doodgewone Wilde Eendenman: blijft toch altijd mooi…

Wilde woerd
01 Wilde woerd

Een Fuut had kennelijk last van lentekriebels en was druk aan het poetsen:

Poetsende Fuut
02 Poetsende Fuut

Het leek erop dat hij alvast het zgn. ‘admiraalzeilen’ oefende. Er was helaas nog geen partner in de buurt die er belangstelling voor had. Gelukkig maar, zo blijft het een keurig blog…

Fuut met lentekriebels
03 Fuut met lentekriebels

Terwijl ik over een bruggetje liep, zwom er een Meerkoet onderdoor. Ach, waarom eens geen foto vanuit helikopterstandpunt. Weer eens wat anders en eigenlijk best verrassend: zo is zelfs een Meerkoet fotogeniek.

Meerkoet, heli-view
04 Meerkoet, heli-view

13 februari was weer een fraaie dag, ondanks dat er een dik pak sneeuw was gevallen. Tegen de avond maakte ik een rondje door het Bennebroekbos met sneeuwklokjes als hoofddoel (zie sneeuwklokjes-blog). Een bijrol was toen weg gelegd voor deze Roodborst…

Roodborstje op de bank
05 Roodborstje op de bank

… en die speelde hij met verve door eens goed achter zijn oren te krabben. Leverde een serie mooie actiefoto’s op.

Roodborstje met jeuk
06 Roodborstje met jeuk

21 februari. De sneeuw was uit de lucht en nu begon het echt een beetje voorjaar te lijken. Tijd voor een fietstochtje naar landgoed Koningshof in de Kennemer Duinen. Het was vandaag wel heel erg zonnig en meestal is dat niet echt ideaal voor mooie foto’s. Toch hield er een paar over die ik best toonbaar vind, zoals deze Koolmees (man):

Koolmeesman
07 Koolmeesman

En als een Staartmees maar even op een mooi plekje wil stilzitten, dan lukt dat ook wel:

Staartmees
08 Staartmees

De oplettende bloglezer zal het vast wel opvallen, maar deze foto heb ik eerder gebruikt in mijn ADHD-in-de-AWD-blog. Dat was niet helemaal eerlijk, want hij is hier gemaakt.

Ik ging naar Koningshof met mosjes als doel. Die zijn daar genoeg te vinden, maar zie dan nog maar eens een leuke compositie op de juiste plaats (lees: in mooi licht) te vinden. Vele malen ging ik voor niets door de knieën, maar voor de twee volgende – naar mijn mening – niet. Een sporenkapsel van… ruig haarmos? Ik durf het niet te zeggen…

Sporenkapsel
09 Sporenkapsel

Hoge mosjes vangen veel…. eh, water… kent u die uitdrukking?

Hoge mosjes....
10 Hoge mosjes….

Soms doe ik ook wel eens iets geks, zoals het kieken van boomschors. Een tikkeltje abstractie moet ook af en toe kunnen, toch?

Boomschors
11 Boomschors

Ik heb dat wel eens vaker gedaan, nog in mijn EOS-tijd, maar er tot nu toe nog geen blog aan durven wijden. Misschien komt dat nog wel eens… Nu weer door de knietjes voor mos. Aanhangende dauwdruppels brengen daarbij altijd iets extra’s .

Druipmos
12 Druipmos

Hetzelfde sporenkapsel, iets ruimer in beeld gebracht:

Druipmos
13 Druipmos

Op de achtergrond lijkt sprake van een samenscholing. Dat schijnt hier nog te mogen. Waarover of over wie zouden ze het hebben?

Smoesmos
14 Smoesmos

Op de terugweg naar huis kwam ik door landgoed Leyduin. Daar wil op het ooievaarsnest nog wel eens een Torenvalk op de uitkijk zitten. Ook nu was hij aanwezig, maar ging er helaas alweer snel vandoor. Een vogel-in-de-vlucht fotograferen is een hele kunst. Des te mooier als het een keertje redelijk lukt:

Torenvalk in de vlucht
15 Torenvalk in de vlucht

Aan het eind van deze mooie dag maakte ik nog een kort rondje door het Bennebroekbos en zie dat de Oosterse Sterhyacinten er al aardig bijstaan.

Oosterse Sterhyacint
16 Oosterse Sterhyacint

Ik hoopte op een mooie zonsondergang, maar de dag ging als een nachtkaars uit. Een laatste foto die ik maak is van een oude zuringstengel met op de achtergrond de lichten van voorbij rijdende auto’s. De bedoeling was goed, maar door het saaie en nog weinig licht werd het een vrij somber plaatje. D0or omzetting naar Teal (een blauwgroene kleur, vernoemd naar de wintertaling) lijkt het nog wat. Je moet er wel van houden…

Zuring in Teal
17 Zuring in Teal

Het sprokkelen is hiermee voltooid. Meer plaatjes van februari heb ik niet. Op een paar honderd druppelfoto’s na, maar dat is een apart verhaal. Dank voor het lezen en kijken.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

14 reacties op ‘Sprokkelmaand

 1. Wat mij betreft mag je wel vaker foto’s sprokkelen, Dick. Het is weer een aangename blog om te zien en te lezen, ik heb er weer van genoten! De Fuut met lentekriebels vind ik heel leuk en de Meerkoet is mooi vanuit dit standpunt “heli view’ getrokken. De kleinere vogeltjes vind ik altijd leuk om naar te kijken daar kan ik altijd van genieten, zeker als ze er zo mooi opstaan, zoals jij dit kan! Maar het staart meesje vind ik wel een koddig vogeltje. De mosjes zijn ook mooi en leuk, vooral die met het druppeltje, dat juist op een lantaarntje lijkt en de smoesmos vind ik een leuke benaming 🙂 De torenvalk heb je inderdaad mooi weten te vangen in zijn vlucht, knappe foto!! En de zuring in teal vind ik wel iets hebben met deze kleur, ik hou er wel van! Dank om ons weer te laten genieten van je foto’s en leuke tekst. Ik wens je nog een aangename avond.
  Groetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

 2. Het zou zonde zijn om dit soort foto’s links te laten liggen dus sprokkelen is een goed idee. Een paar jaar geleden deed ik dat ook wel eens. Onverwacht ben ik zeer gecharmeerd van de meerkoet foto. Een partner voor de fuut ontbreekt gelukkig zeg je …. Dat betwijfel ik, volgens mij een leugentje om bestwil 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Poeh een mooi sprokkelblog hoor, prachtige foto’s ! Ik kan bijna niet kiezen, de meerkoet heel erg mooi zo, de roodborst heel grappig, de boomschors zo simpel maar o zo mooi, de mosjes prachtig macrowerk, ik heb weer genoten van je blog, groetjes Adria

  Geliked door 1 persoon

 4. Prachtige foto’s Dick, de fuut spreekt mij zeer aan. Mooie houding. Ook het mos met de waterdruppel vind ik heel apart. Dank voor je reactie op mijn laatste blog. En het gaat je vast wel lukken om een oranjetipje te fotograferen.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  je hebt jezelf echt weer overtroffen met deze “sprokkelfoto’s. Ik ben helemaal weg van die mosfoto’s en dan ook die met de druppel eraan. man, man, man, echt onwijs mooi! Trouwens ook de Fuut met lentekriebels is een prachtplaat geworden net zoals de zingende roodborst en de andere vogeltjes. Ik heb echt weer zitten genieten van al deze mooie natuurbeelden.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 6. Hai Dick,

  Een hele fraaie verzameling foto’s zo bij elkaar. Na even snel er doorheen gewandeld te hebben dacht ik dat foto’s 9 en 12 de mooiste van de serie waren. Maar na een tweede keer beter bekijken moet ik toch zeggen dat de foto van de meerkoet wel een hele mooie is. De achtergrond (of moet ik zeggen ondergrond) en het kleine schaduwrandje geven de foto enorm veel extra. Het krijgt een beetje een olie-achtig effect. Erg knap belicht ook, want het schildje boven de snavel laat mooie details zien. Hele mooie serie.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,
  Tja, baardmannetjes bij de Toolenburgerplas. Ik ben er ook geweest, ik heb er net zo veel gezien als jij. De meerkoet vanuit heli-view is een voltreffer. Dat standpunt geeft soms verrassende beelden, ik heb het wel eens geprobeerd met een fuut die jongen op haar rug had. Je hebt ook een bijzondere plaat van het roodborstje gemaakt (06), zo zie je ze zelden. Ik fotografeer zelden mosjes, maar je laat hier wel zien dat het zeer mooie beelden kan opleveren. Heel knap gedaan. Jij maakt bovendien duidelijk dat sprokkelen een heel mooi verslag kan opleveren.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.