ADHD in de AWD

Staartmees

Het fotograferen van vogels is niet mijn sterkste punt. Ja, vanuit een – al of niet gehuurde – schuilhut wil het nog wel lukken. Ook vanuit de huiskamer is het meestal geen groot probleem (zie vorige blog). In de vrije natuur is het een ander verhaal: de meeste vogels zijn ontzettend schuw en zien je al van verre aankomen. Daar komt nog bij dat de meeste vogels het woord ‘rust’ niet kennen en hun activiteit lijkt omgekeerd evenredig met hun grootte. Een aantal van juist deze types wil ik in dit blog laten opdraven.

In de afgelopen winter ben ik geregeld in de Amsterdamse WaterleidingDuinen (AWD) geweest, waarbij mijn aandacht met name naar de kleine druktemakers uitging. Niet in het minst omdat ik het in het algemeen ook leukere vogels vind dan bijvoorbeeld de grotere zwemvogels. Ik begin met een tamelijk saai vogeltje, de Graspieper. Deze schijnt altijd wel in de duinen te vinden te zijn, maar pas deze winter zag ik er voor het eerst veel.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht.>

Graspieper
01 Graspieper

Deze eerste foto van een Graspieper maakte ik toen het water in een kanaaltje in het Groot Zwarteveld erg laag stond. Daar kwamen ze massaal op af, maar stilzitten was er amper bij. Het was dan ook erg mooi weer en het was tamelijk druk in de AWD. Op één van de dagen dat er een dik pak sneeuw lag, zag ik ze weer geregeld. Of het door de kou kwam weet ik niet, maar ze waren nu iets beter te benaderen.

Graspieper
02 Graspieper

Leuk zo in het zonnetje, maar in de schaduw van een paar grote bomen leverde mooiere foto’s op. Camera op de grond (sneeuw) en dan maar proberen of ik er eentje op het LiveView scherm kon krijgen. Dat valt nog niet mee, want écht stilzitten deden ze natuurlijk nou ook weer niet… Eenmaal een te pakken, dan wordt het makkelijker:

Graspieper
03 Parmantige Graspieper

Met wat sneeuw voor de lens leverde het ook wel een aardig beeld op:

Graspieper
04 Graspieper in de sneeuw

Tot zover de Graspieper. Een nog iets grotere druktemaker, maar kleiner van afmetingen was de Tjiftjaf, een vogeltje dat ik niet in de  winter in Nederland verwachtte. Druk deed -ie wél, maar echt schuw was hij/zij niet. Als je maar rustig bleef zitten, kwam hij gewoon naar je toe. Ik kon deze klant dan ook redelijk makkelijk op de plaat krijgen:

Tjiftjaf
05 Tjiftjaf

Ook dit vogeltje was eveneens langs de eerdergenoemde drooggevallen oevers van het kanaaltje te vinden. Duidelijk meer geïnteresseerd in voedsel dan in mensen. Het ging er niet altijd even rustig aan toe:

Tjiftjaf
06 Tjiftjaf

De volgende drukdoener is iets groter en toch een stuk schuwer. De Grote Gele Kwikstaart, een winterse verschijning in de AWD. Het lijkt wel of het er elk jaar meer worden. Meestal foeragerend te vinden langs de kanaaltjes, maar op dichter dan 10 meter komen is bijna ondoenlijk. Zodra je door de knieën gaat, zijn ze gevlogen. Ze lopen bovendien altijd van je af. Langs het betonnen kanaaltje had er eentje kennelijk een vaste stek gevonden, want daar zag ik er geregeld eentje.

Grote Gele Kwikstaart
07 Grote Gele Kwikstaart

Helaas is zo’n betonnen oever niet echt een fraaie, natuurlijke omgeving. Ook weer langs het laagwater kanaaltje zaten er verschillende en dat leverde een fraaier plaatje  op. Jammer dat de zon hier voor iets te hard licht zorgde. Het is ook niet gauw goed…

Grote Gele Kwikstaart
08 Grote Gele Kwikstaart

Weer terug naar het betonnen kanaaltje. Het gedeelte vóór het watervalletje. Daar trof ik er aan het eind van de middag eentje die op een wel heel aparte manier naar voedsel aan het zoeken was. De oevers van het kanaaltje zijn daar loodrecht en begroeid met mos en daar valt kennelijk ook ’s winters nog wel iets eetbaars tussen te vinden. Voor een vogel echter alleen te vinden als die daar biddend voor gaat hangen. En dat schijnt de GGK ook in zijn pakket te hebben.

Grote Gele Kwikstaart
09 Biddende Grote Gele Kwikstaart

Gelukkig was-ie daar zo geconcentreerd mee bezig dat hij mij niet zag zitten (…) en er onverstoorbaar mee door ging. Om een zo kort mogelijke sluitertijd te krijgen moest de ISO omhoog naar 1600, maar 1/800s was duidelijk nog niet snel genoeg. Ik schoot heel veel plaatjes, waarvan er ook heel veel de prullenbak in konden. Gelukkig kreeg ik kans op kans.

Grote Gele Kwikstaart
10 Grote Gele Kwikstaart

Af en toe vond-ie kennelijk iets, maar dat kon ik niet goed vastleggen. Vermoeiend was het duidelijk ook, want het waren steeds maar korte vluchten…

Grote Gele Kwikstaart
11 Grote Gele Kwikstaart

… en dan was het weer even bijkomen op de kant:

Grote Gele Kwikstaart
12 Grote Gele Kwikstaart

Ik had dit nog nooit gezien en het was erg vermakelijk. Vliegende vogels fotograferen is een vak apart. Ik hield er dan ook maar weinig toonbare plaatjes aan over en wilde nog wel eens een herkansing. Helaas heb ik hem/haar daar later nooit meer gezien.

En dan nu de vogeltjes die écht last van ADHD hebben. De Staartmees is er zo één. Meestal in grote groepen, vaak hoog in bomen, maar zo af en toe ook in wat lagere struiken. Stilzitten doen ze amper en dan heb je ook nog eens te maken met takken, heel veel takken. Ze vinden in je zoeker is één ding, maar dan nog zien scherp te stellen.  Vaak resulteert dat in de bekende scherpe tak zonder vogel. Slechts een enkele keer lukt het om ze redelijk vrij zittend in beeld te krijgen.

Staartmees
13 Staartmees

Ik heb ze dit jaar veel minder vaak gezien dan andere jaren en daarom niet veel kansen gehad. Dit was de beste foto van dit jaar: slechts één tak en ook nog een mooie achtergrond.

Staartmees
14 Staartmees

Daarom ook nog maar eentje uit het archief, omdat het zulke leuke beestjes zijn:

Staartmees
15 Staartmees

Als we het over ADHD vogeltjes hebben, dan is het kleinste vogeltje van Nederland wel de grootste zenuwlijder. En dan gaat het natuurlijk over de Goudhaan. Die kunnen echt geen seconde stilzitten. Ze maken een heel zacht, hoog piepend geluid. Als dat echter kent dan hoor je ze toch wel gauw, is mijn ervaring. Er zaten er deze winter best veel in de AWD, zodat ik diverse keren kon proberen er een scherp plaatje van te maken. Ik was al blij als ik er per keer eentje overhield.

Goudhaantje
16 Goudhaantje

Ze vliegen meestal in een groepje, soms samen met de Staartmezen, en dat maakt het er niet makkelijker op. Je weet dan helemaal niet meer waar je kijken moet. Ik heb er liever eentje tegelijk…

Goudhaantje
17 Goudhaantje

Schuw zijn ze gelukkig bepaald niet en meestal zien ze je niet eens staan. Toch zijn ze je te snel af en willen ze alweer weg voordat je afdrukt, maar als je mazzel hebt, dan krijg je dit verrassende plaatje op je LCD-schermpje te zien.

Goudhaantje
18 Goudhaantje

En dat is niet een klein beetje mazzel, maar gewoon ontzettende veel mazzel. Een snel repeterende camera wil natuurlijk wel helpen… Voorlopig ben ik al blij met dit soort plaatjes, waarbij je net genoeg tijd hebt om scherp te stellen én ook nog de belichting bij kunt regelen.

Goudhaantje
19 Goudhaantje

Maar vluchtfoto’s zijn natuurlijk toch leuker. Twee redelijke opnames uit één reeks:

Goudhaantje
20 Goudhaantje komt de hoek om
Goudhaantje
21 Goudhaantje klaar voor de landing

Nog een momentje pauze om dan weer heel druk te gaan doen. Dat heb je met ADHD.

Goudhaantje
22 Goudhaantje

Toch blijf ik proberen een goede vluchtfoto van een Goudhaantje te maken. Als dat lukt, dan lukt het toch met elke vogel? Ik had graag dit blogje willen besluiten met een topfoto, maar dat is dit jaar nét niet helemaal gelukt. Volgend jaar weer nieuwe kansen, want nu zijn ze volgens mij – bijna allemaal – weg.

Dan hoop ik onderstaand plaatje nogmaals te maken, maar dan wél vlijmscherp.

Goudhaantje
23 Goudhaantje

Mocht dat eerder lukken, dan laat ik dat nog wel weten. Voor nu allen weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende blog.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

12 reacties op ‘ADHD in de AWD

 1. Prachtig al die vogeltjes. Ik vind het een kunst hoor, zelf heb ik er het geduld niet zo voor. Leuk die gele kwik biddend! De foto’s van het Goudhaantje zijn ook mooi hoor ook al ben je nog niet helemaal tevreden, ik had ze graag gemaakt!

  Like

 2. Terwijl ik zit te genieten van de lente kom jij aan met foto’s in de sneeuw 🙂 Moet kunnen. Niet goed in vogelfotografie zeg je maar je komt hier toch met een stel erg leuke mooie plaatjes aanzetten. Dat betekend dat ik dus barslecht ben in vogelfotografie want als je deze al niet goed vindt … Ik vind ze prachtig. Vooral de biddende GGK en het Goudhaantje.

  Like

 3. Wat een mooie blog gevuld met allerlei vogeltjes, ben ik niet van je gewend maar van mij mag je het vaker doen ! De graspieper, het parmantige en in de sneeuw zijn heel mooi , de grote gele kwikstaart een favoriet van me die ik vaak op landgoed Staverden zie maar nog nooit scherp erop heb gekregen maar jij hebt het voor mekaar gekregen, echt heel erg leuk ! Ook het andere kleine grut heb je er mooi opgekregen , de topper is voor mij nr 19 met het goudhaantje met zn typische houding. Groetjes Adria

  Like

 4. Dick, je mag best tevreden zijn met je foto’s. Als jij dat allemaal zo manueel instelt en toch zo’n mooie scherpe foto’s kan maken dan doe ik mijn petje af voor jou! Ik zou het niet beter kunnen en ik gebruik de sportstand op mijn camera om bewegende objecten te fotograferen. Dat is iets gemakkelijker en verlies je minder kansen. Vooral als je vogel(tje)s in de vlucht wil fotograferen. Ik probeer ook wel manueel te fotograferen maar dan enkel bij stilstaande objecten en landschappen. Natuurlijk vind ik de hele reeks weer prachtig, maar foto 3 van het parmantige graspieper vind ik wel heel leuk en mooi en dan de biddende GGK en het staartmeesje en goudhaantje behoren ook tot mijn favorieten.
  Lieve groetjes, Heidi (alias Mariposa)

  PS: indien je mijn weblog eens zou wil bezoeken probeer dan deze link: http://darkflower.synology.me
  Als je hier op de naam mariposa klik zal je wellicht op mijn nieuwe onbewerkte account terecht komen.

  Like

 5. Hai Dick,

  Je hebt toch een aantal mooie platen overgehouden aan je bezoekjes aan de AWD hoor. De goudhaanfoto’s zijn voor mij het meest in het oogspringend, vooral omdat dit echt een heel lastig vogeltje is om te fotograferen en dan vooral vliegend. Om zo’n laatste foto ook scherp te krijgen moet je nog veel betere apparatuur hebben of een keertje een beetje geluk. Het helpt wel om er veel tijd in te steken, want dan neemt uiteraard de trefkans toe. Leuk die gele kwik en altijd lastig om ze mooi biddend te fotograferen. Het zijn inderdaad korte momentjes en dan moet je net mazzel hebben dat er op tijd scherp gesteld is. De graspieper in de sneeuw (nummer 4) is een fraaie. Goed gebruik gemaakt daar van de voorgrond.

  Groet,
  René

  Like

 6. Wederom prachtige foto’s en ik deel je mening dat het fotograferen van vogels een kunst op zich is. Vooral de kleine vogeltjes die ook nog eens supersnel zijn, dan is iedere gelukte foto een zegen. Prachtige reportage. Bedankt voor het delen.

  Like

 7. Tsssss……… durft ie gewoon te zeggen dat vogels fotograferen niet zijn sterkste kant is in de vrije natuur!!!! Nou, dan weet ik niet wat je ervan verwacht maar menigeen zou jaloers zijn op deze foto’s van vogels die je laat zien!!!! Die derde foto van de graspieper heeft mijn hart gestolen!! Wat een parmantige stap heeft hij daar hahahahaha…….. en ja, ik ben ben best wel een beetje jaloers hoor op deze fraaie vogelplaten!
  Groetjes, Helma

  Like

 8. Tja, wat zal ik ervan zeggen. Voor iemand die vogelfotografie niet als specialisatie heeft laat je toch een heleboel fraaie platen zien. Natuurlijk kunnen de vluchtbeelden wel scherper, maar dan moet je investeren in andere apparatuur denk ik. Zelf zou ik met die beelden zeer tevreden zijn. De gele kwik heb ik vaak gezien, maar een foto waar ik tevreden mee kan zijn is mij niet gelukt. Over het goudhaantje kan ik hetzelfde zeggen. Ik vind het een mooie serie afwisselende beelden met flink wat actiemomenten.
  Groet, Kees

  Like

 9. Hoi Dick,
  ik denk dat je maar niet meer moet zeggen/schrijven dat vogels fotograferen je niet zo goed afgaat. Dat kán echt niet meer na het tonen van deze prachtige platen. Het is een bijzonder mooie serie. ook als vind je zelf dat de topper er (nog) niet bijzit, ik vind je serie van het goudhaantje beeldschoon.
  Ook de tjiftjaf staat er prachtig op. Biddende kwikstaart is heel leuk.
  Maar mijn absolute favoriet is de parmantige graspieper in de sneeuw. Zó leuk.

  Hartelijke groet, Corrie

  Like

 10. Hoi Dick,

  Erg, nee ontzettend leuk dat Goudhaantje. Ik krijg die ADHD vogeltjes niet op de foto maar dat heeft ook wel te maken met dat ik mij niet vaak in de juiste biotoop bevind. Jij hebt het knap gedaan met de vluchtfoto’s.
  Inmiddels heb ik wat tijd gehad om een aantal dagen te oefenen na een vrijwel fotoloze winter, op enkele uitzonderingen na. Nu nog zon en we kunnen weer helemaal los.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.