AWD Trilogie – 3.Narijpen

Betonnen Kanaaltje

Ik begin met een dienstmededeling: er gaat wel eens iets fout bij het publiceren van een WordPress blog. Soms staat de publicatiedatum verkeerd, een andere keer ontbreekt de link naar het juiste blogartikel in het mailtje dat mijn email-volgers krijgen. Dat laatste was het geval bij mijn vorige publicatie. Voor degenen die daardoor het prachtige deel 2 van de AWD Trilogie hebben gemist is hier alsnog de link.

En dan nu terzake! Zoals ik al had aangekondigd ging ik daags na de Ruige Rijp dag van 18 januari nog een keer terug naar de AWD in de hoop op nog mooiere plaatjes van berijpte landschappen onder een blauwe lucht. Ik wilde bijtijds bij de Oase zijn, maar om één of andere reden werd het toch pas 11 uur dat ik daar arriveerde. Nou maar hopen dat dat niet te laat zou zijn, want de zon deed al goed zijn best.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht.>

Ik liep snel richting het betonnen kanaaltje, want dat vind ik landschappelijk wel een fotogeniek stukje AWD. Gelukkig… er is nog rijp aanwezig, maar duidelijk minder dan gisteren:

Betonnen Kanaaltje
01 Betonnen Kanaaltje

Voor het mooie ben ik dus duidelijk te laat, hoewel dit toch geen lelijk plaatje is. Ondanks het restje wit lijkt het zelfs wel een beetje voorjaar!

Betonnen Kanaaltje
02 Betonnen Kanaaltje, Naaldenbos

Een damhert komt vanuit het Naaldenbos het winterse beeld inlopen. Ik maak er dankbaar gebruik van:

Betonnen Kanaaltje
03 Betonnen Kanaaltje, Naaldenbos

Een stukje verder ziet het er – achterom kijkend – zo uit.

Betonnen Kanaaltje
04 Betonnen Kanaaltje

Terwijl ik hier druk aan het fotograferen ben, zie ik ineens een vreemd vogeltje aan komen vliegen. Hij landt op de rand van het kanaaltje en begint te foerageren. Ik heb er nog nooit een gezien, maar toen ik hem zag landen, dacht ik meteen: dat zou wel eens een Witgat kunnen zijn. Dat bleek te kloppen en op waarneming.nl was hij/zij al eerder hier gemeld. Nou zul je net zien dat zoiets voorbij komt als je je standaard objectief op de camera hebt zitten. Nou is dat tegenwoordig een 14-150mm en dat komt omgerekend naar kleinbeeld toch neer op 28-300mm, dus ik probeer toch maar wat en dat resulteerde in dit bewijsplaatje:

Witgatje
05 Witgatje

Je kan deze vogel in principe overal in Nederland tegenkomen, maar de trefkans is in februari niet bijster groot. Boffen wij in de AWD even, want het bleek een blijvertje. Bij een latere gelegenheid, bijna een maand later, kon ik met de 100-400mm op de camera een serie betere plaatjes van dit beestje schieten. Misschien in een volgend blog….

Na het Naaldenbos volg ik nog steeds hetzelfde kanaaltje richting Groot Zwarteveld en ook hier is het nog mooi… maar het wordt snel minder en het zal niet lang meer duren of alles is verdwenen.

Betonnen Kanaaltje, Groot Zwarteveld
06 Betonnen Kanaaltje, Groot Zwarteveld
Betonnen Kanaaltje, Groot Zwarteveld
07 Betonnen Kanaaltje, Groot Zwarteveld

Waar het betonnen kanaaltje uitmondt in een wat natuurlijker ogend, breder kanaaltje, verplaatste mijn belangstelling zich snel naar het gevogelte en de standaardlens maakte plaats voor de telezoom. Het water stond hier vandaag namelijk uitzonderlijk laag en dat trok allerlei gevogelte aan, op zoek naar voedsel. Zo zaten er verschillende Graspiepers:

Graspieper
08 Graspieper

Dat wist ik toen nog niet, maar dat het om een Piepersoort ging was wel duidelijk. Ze hielden zich op langs de oevers van het kanaaltje, dus dan denk je – als leek – al snel aan Oeverpiepers, maar dat bleek toch niet het geval. De licht gekleurde pootjes maken het een Graspieper… het gaat – zoals vaak – om de details. Weer wat geleerd!

Een ander druk heen en weer fladderend vogeltje kon ik ook niet meteen thuisbrengen. Een erg klein vogeltje, maar zeker niet schuw: hij kwam steeds mijn richting op, altijd prettig. Ik moest zelfs uitzoomen! Het bleek om een Tjiftjaf te gaan. Laat ik nou denken dat die ’s winters wegtrokken naar warmere oorden… tegenwoordig dus niet, in iedere geval niet allemaal. Geen primeurtje dus, maar zó had ik ze nog nooit gezien:

Tjiftjaf
09 Tjiftjaf

Bij slikranden langs watertjes kan je – zeker in de AWD – ook de Grote Gele Kwikstaart verwachten. En ja hoor, die zag ik hier ook geregeld heen en weer wippen. Een stuk schuwer type en daarom altijd weg hippend van de fotograaf. Moeilijk om dan tijdig een goede positie te zoeken, zeker als er – zoals vandaag met dit mooie weer – veel wandelaars op de been zijn. Toch kon ik nog net dit aardige plaatje maken:

Grote Gele Kwikstaart
10 Grote Gele Kwikstaart

Bijna aan het eind gekomen van dit kanaaltje, stond een kleumende Blauwe Reiger te doen alsof-ie bevroren was. Onbeweeglijk stond hij daar. Je kon er rustig omheen lopen en hem van alle kanten bekijken en kieken.

Blauwe Reiger
11 Blauwe Reiger

Dat nodigde natuurlijk uit tot het maken van portretfoto’s. Een voorbeeld:

Blauwe Reiger
12 Blauwe Reiger, portret

In een winterblog over de AWD mag de Grote Zaagbekeend uiteraard niet ontbreken. De vrouwtjes zijn het mooist:

Grote Zaagbek (v)
13 Grote Zaagbek (v)

Net als gisteren ging ik ook vandaag weer even kijken of de Waterral zich wilde laten zien. Ik vatte post op mijn vaste plekje en wachtte geduldig af. Een vrouwtjesmerel zorgde voor wat afleiding en kwam lekker dichtbij.

Merel (v)
14 Merel (v)

Het werd een lange zit, maar ook de Waterrallen lieten zich vandaag eindelijk goed zien. Dit is niet de mooiste foto van vandaag, die bewaar ik voor een volgend blog…

Waterral
15 Waterral

Na deze geslaagde fotosessie werd het tijd de benen weer even te strekken. Langs het Zwarteveldkanaal kleurde de snel zakkende zon de rietkragen mooi goudbruin. Jammer dat er dan net zo’n Kuifeend door het beeld zwemt 😉

Kuifeend (m)
16 Kuifeend (m)

Op de andere oever maakte een zeer collegiale fotograaf mij attent op de aanwezigheid van een IJsvogel. Met het blote oog nauwelijks waarneembaar, maar het was een vrouwtje deze keer. In een boom is al geen erg fotogenieke positie en dan ook nog te ver weg voor een super plaatje, maar tóch… weer een IJsvogeltje gezien vandaag. Het begint vaste prik te worden de laatste tijd.

IJsvogel (v)
17 IJsvogel (v)

Het laatste plaatje voor vandaag: een tweetal heren Wintertaling op het dunne ijs van het Nieuw Kanaal. Na een IJsvogel een mooie soort om een winterse blogje mee te besluiten.

Wintertalingen (m)
18 Wintertalingen (m)

Deze keer weer een blog van iets normalere lengte. He lijkt een overgangsblog van winter naar voorjaar, maar dat is het niet. Na deze derde flitswinter zou in februari Koning Winter nogmaals toeslaan en zelfs voor een dik pak sneeuw in de AWD zorgen. Maar dat is voor later. Voor nu allen weer dank voor het lezen en vooral kijken.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

14 reacties op ‘AWD Trilogie – 3.Narijpen

 1. Na die geweldige ruige rijp van de 18e vallen deze foto’s daarbij een beetje in het niet, in deze serie ga ik dan ook voor de vogels, met name de gele kwik, reigerportret en zaagbek, zeer geslaagde beelden!

  Groetjes Loes

  Like

 2. Hoi Dick,
  Op die dag hebben we elkaar niet getroffen maar hebben onze paden elkaar wel gedeeltelijk gekruist. Andere vergelijkbare waarnemingen, wintertalingen bijvoorbeeld, hebben we weer op verschillende dagen op min of meer dezelfde plek gedaan. Het landschap was mooi, maar al wat minder spectaculair, zeker vergeleken met de dag ervoor. De reiger herken ik, waarschijnlijk de merel ook. De ral staat er mooi op, maar ik ben ook benieuwd naar het vervolg. Opmerkelijk dat je het zaagbek vrouwtje mooier vindt dan de man.
  Groet, Kees

  Like

 3. Ook dit is weer een prachtige serie. Ook al is de rijp bijna verdwenen,de landschapsfoto’s vind ik toch heel mooi, het licht is echt heel prettig in deze serie. Ook bij de vogels valt dat mooie licht op,met name bij de zaagbek, tjiftjaf en gele kwikstaart. De kleumende reiger is ergleuk.
  groetjes Ghita

  Like

 4. Ook al is de rijp bijna verdwenen, de plaatjes zijn evengoed heel erg mooi om te zien en bij de landschapjes vooral nr 2 en 3, mooi met het hertje rechts, een hele goede compositie. De tjiftjaf had ik ook niet in de winter verwacht, heel mooi erop gekregen en de grote gele kwikstaart zie ik vaak wegvliegen bij kasteel Staverden , prachtige vogels ! De reiger heeft een baaldag volgens mij, wel leuk erop gekregen ! Ben weer benieuwd naar je sneeuwfoto’s, groetjes Adria

  Like

 5. Hallo Dick,
  Narijpen – ik vind ’t wel een leuke titel. De landschappen zijn duidelijk minder wit dan die van de dag ervoor, maar ik vind deze foto’s ook bijzonder, met die blauwe lucht en toch wit aan de bomen; vooral 2 en 3 hebben een heel bijzondere sfeer.
  Verder heb je deze dag heel wat vogels mooi gevangen. Een tjiftjaf in januari – en dan zo dichtbij – heel mooie plaat is dat. De waterral op 15 (toch al bijzonder om die tegen te komen) en de prachtige achtergrond bij mevrouw merel (14).
  En ahgossie, die arme blauwe reiger. Een heel mooi blog.

  Hartelijke groet, Corrie

  Like

 6. Hoi Dick,
  ik moet eerlijk zeggen dat ik deel 2 mooier vond met de ruige rijp dan de foto’s die hier in staan. Niet dat deze niet mooi zijn maar die andere sprak veel meer. In deze post zie ik de vogels maar wat graag aan mijn oog voorbij gaan. De wintertaling is hele gaaf maar ook de reiger vind ik supermooi. De tjiftjaf is ook al zo’n beauty om te zien. De waterral ook geweldig mooi gefotografeerd. In de vergroting zie je ook de scherpte beter en de mooie details. Ik heb ook hier toch heerlijk zitten genieten 😉
  Groetjes, Helma

  Like

 7. Ik blijf genieten van je prachtige foto’s en je verhaal, Dick!!
  Prachtige serie van de vogels… zelfs nog een hier overwinterende Tjiftjaf… 😀
  en je landschapsfoto’s mogen er ook zijn hoor! 😉
  Lieve geniet-groetjes van Anna 😀

  Like

 8. Hai Dick,

  Als je maar weet waar je moet zijn, dan kun je dit soort heerlijke waarnemingen doen en dito foto’s maken. Dit zijn toch een hoop soorten die je niet vaak op 1 dag kunt fotograferen. De tjif is prachtig. Zo krijg je ze niet vaak voor de lens. Nu gauw je nachtblogje bekijken 😉

  GROET,
  rENÉ

  Like

 9. Ondanks de rijp wat minder is, vind ik de landschapsfoto’s als mooie schilderijtjes. Qua licht en compositie schitterend! De vogels zijn ook prachtig in beeld gezet. Daar kan ik alleen maar van dromen en hopen dat ik dit ook ooit zo mooi in beeld kan brengen. Elke foto is een genot om naar te kijken en de tekst erbij ook om te lezen.
  Groetjes, Heidi

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.