Rondje Spaarnwoude

Smient (man)

Donderdag 5 januari ga ik voor het eerst in het nieuwe jaar met de camera het veld in. Het hoofddoel van vandaag is de Westhoffplas in Spaarnwoude. Er worden daar namelijk Nonnetjes waargenomen en dat is een eendensoort die ik wel de moeite waard vind, met name de mooie mannetjes. Ik heb er bovendien nog nooit eerder een gezien en het is de hoogste tijd daar verandering in te brengen.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht.>

Het zou vandaag wisselend bewolkt zijn en dat is altijd lekker fotoweer, maar helaas kwam die voorspelling weer eens niet uit en werd het gewoon ronduit zonnig. Niet ideaal, maar je bent lekker buiten, zullen we maar denken. De Nonnetjes heb ik inderdaad waargenomen: eerst overvliegend en vervolgens dobberend aan de verre kant van de plas, waar je – voor zover ik weet – niet bij kan komen. Ik heb een bewijsplaatje kunnen maken met daarop 4 mannetjes en 5 vrouwtjes, te slecht om hier te laten zien. Hoewel ik redelijk verdekt stond opgesteld achter een rietkraag, waren ze niet van plan om mijn kant op te komen. Volgende keer beter, het begin is er in ieder geval.

Ik besluit een rondje door het naastgelegen Westhoffbos te maken. Misschien is daar op vogelgebied nog wat te beleven, maar vooralsnog moet ik het met de flora doen. Elzenkatjes en – propjes bijvoorbeeld. Deze vond ik wel aardig gelukt, maar zwammen vind ik makkelijker…

Elzenkatjes en - propjes
01 Elzenkatjes en – propjes

Ook de ‘pruikjes’ van de Wilde Bosrank zijn best fotogeniek. Helaas hangen ze hier een beetje hoog, maar met de 100-400 hoeft dat niet echt een probleem te zijn. Er zijn echter maar weinig exemplaren die ik tegen een beetje rustige achtergrond kan vastleggen.

Wilde Bosrank
02 ‘Pruikjes’ Wilde Bosrank

En dan denk ik ineens het zachte, hoge gepiep van Goudhaantjes te horen. Altijd weer een leuke uitdaging om er daar eentje van te kunnen fotograferen. Het duurt even voor ik ze ook daadwerkelijk zie. Het is – zoals meestal – een groepje en ze fladderen weer druk van tak naar tak. Aan de ene kant heb je meer kansen als ze met meerdere zijn, aan de andere kant, weet je niet waar je kijken moet. Even zit er eentje stil, maar dat levert een takkenfoto op. Niet fraai. Een ander imiteert een kolibrie, maar dan is 1/400s toch echt te lang…

Maar ik heb de mazzel dat er eentje even lang genoeg stil blijft hangen om te kunnen focussen. Mooi in het zonnetje en redelijk vrij van storende takken:

Goudhaantje
05 Goudhaantje

En als-ie dan ook nog even naar ‘het vogeltje’ kijkt, ben ik helemaal blij.

Goudhaantje
06 Goudhaantje

Ik hoor genoeg andere vogels (buizerds, spechten, meesjes, onbekenden) maar ze laten zich niet zien. Ik besluit de auto te pakken voor een langzaam rondje door de polder, maar kom niets spannends tegen. Niet zo heel erg, want het licht is behoorlijk hard. Dan maar even naar Penningsveer. Daar weet ik een slootje waar nog wel eens Smienten willen zwemmen, maar vandaag helaas even niet. Wel een triootje Wilde Eenden:

Wilde Eenden
07 Wilde Eenden

Dan maar even de camera richten op een Lampionplant die ergens in een tuintje staat. Geen supergave exemplaren, maar ach… dat komt in de beste families voor:

Lampionplant
08 Lampionplant

In het tegenlicht van de laagstaande zon is het net een echte lampion. Als ze niet bij mensen in de tuin hadden gestaan, had ik de storende takjes een beetje weg kunnen tuinieren…

Lampionplant
09 Lampionplant

Tot slot besluit ik via de Hekslootpolder huiswaarts te keren. Misschien dat daar nog wat Smienten zitten, maar dan moet ik ze wel snel zien, want het is al over vieren en het licht begint al uit te gaan. Ik heb geluk, want in de verte zwemt er eentje. Nu maar hopen dat-ie niet op de wieken gaat, maar dat doet-ie niet, zelfs niet als er van de andere kant een wandelaar aankomt. Hij laat zich even rustig bewonderen…

Smient (man)
10 Smient (man)

… zegt me vriendelijk gedag…

Smient (man)
11 Smient (man)

… en kijkt me aan alsof-ie vraagt: “Is het gelukt? Dan ga ik weer…”.

Smient (man)
12 Smient (man)

Nou… ik vind ze wel gelukt. De zon zakt ondertussen snel richting de horizon en de lucht begint fraai oranje te gloeien. Ik loop nog even verder naar de plek waar nog een paar Smienten tussen een grote groep Meerkoeten lopen te foerageren. De bedoeling is om daar gebruik te maken van mooi tegenlicht en ik moet zeggen: het kan beroerder.

Aan tafel...
13 Aan tafel…

Omdat het licht zo mooi is, nog eentje tot besluit:

Aan tafel...
14 Aan tafel…

En zo ben ik aan het eind gekomen van een rondje Spaarnwoude, waar de onderwerpen niet voor het oprapen lagen. Toch heb ik nog voldoende materiaal bij elkaar gesprokkeld om een kort blogje te vullen. Dat wordt de volgende keer wel anders. Allen weer bedankt voor het lezen en kijken.

Voor wie alle foto’s uit dit blog nog eens in groot formaat wil bekijken, is hier nog de
beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

15 reacties op ‘Rondje Spaarnwoude

 1. Het zijn weer stuk voor stuk mooie foto’s. Vooral het goudhaantje(s) en de smient(en) vind ik leuk en prachtig, ook met het tegenlicht! Het lampionplantje met licht vind ik prachtig in beeld gebracht.

  Like

 2. Te veel zon, te weinig zon en licht … Het is ook nooit goed. Goudhaantjes, erg leuke vogeltjes maar oh zo lastig op de foto te zetten. Je zegt dat ze meestal met meer zijn … Heb al redelijk vaak een Goudhaantje gezien maar altijd single. De laatste twee foto’s vind ik het mooist.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  De ervaringen die ik met Spaarnwoude heb kunnen mij niet echt motiveren, maar misschien was ik er op de verkeerde momenten. Goudhaantjes doen het goed deze winter. Knap dat je een aantal geslaagde platen van dit ADHD vogeltje hebt kunnen maken. Smienten zijn vaak erg schrikkerig, dus je trof het dat je een meewerkende man vond.
  Groet, Kees

  Like

 4. Mooie impressie van de plante daar Dick, maar mijn oog en aandacht gingen toch direct naar de goudhaantjes. Wat een luxe zeg om te kunnen kiezen welke je zult gaan fotograferen. Hier in de regio probeer ik ze al jaren voor de lens te krijgen, maar je ziet ze hier nauwelijks.

  Groeten,
  Ad

  Like

 5. De eerste is al een hele mooie binnenkomer met mooi scherptediept, het goudhaantje nr 6 is ook top , heel knap om zo’n beweeglijk vogeltje er zo haarscherp op te krijgen ! De wilde eenden in fileformatie ook heel erg leuk vastgelegd en dan de smient wat een fotogeniek model, echt super ! Ook de laatste in het avondlicht zijn heel sfeervol ! Het was weer een genot om je blog te lezen en te bekijken, groetjes Adria

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooie blog die ik nog had gemist. De smientjes zijn echt leuke eenden, je hebt er een paar mooie foto’s van kunnen maken. Op sommige foto’s denk ik gewoon dat het al lente is….
  Goudhaantje werkte ook leuk mee. Goed vastgelegd.

  Like

 7. Hoi Dick,
  dit zijn echt mooie platen zeg en dan zeker die met het goudhaantje. Je hebt deze zelfs nog in de vlucht kunnen vastleggen!!! De smient is ook hele mooi maar ik val ook echt voor het lampionplantje. Die vind ik altijd al zo mooi 🙂 Die elzenkatjes en propjes (je openingsfoto) is ook echt zo onwijs leuk. Ik heb weer even heerlijk zitten genieten.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 8. Hai Dick,

  Spaarnwoude is een lastig gebied. Je moet echt weten waar de bepaalde soorten zitten anders kom je altijd met een leeg kaartje thuis. Nonnetjes goed fotograferen terwijl jij rondloopt, kun je eigenlijk wel vergeten. Dan moet je echt een behoorlijk tam exemplaar hebben. Als je alleen al stopt terwijl je in de auto zit, dan gaan ze er al vandoor. Een schuilhut is de enige mogelijkheid eigenlijk. Je goudhaantje is werelds. Ik zie ze regelmatig en ook vaak in groepjes met staartmezen en vuurgoudhaantjes, maar eentje hangend in de lucht ben ik nog niet tegengekomen. Je hebt er een hele mooie foto aan overgehouden.
  Smient met tegenlicht is ook zeer goed gelukt.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.