Afkicken?

Geweizwammetje

Herfst 2016 – Groenendaal en Leyduin

Als ik het goed geteld heb dan heb ik van de afgelopen herfst inmiddels 6 zwammenblogjes het licht doen zien. En nog is het niet genoeg. Ik heb nog steeds materiaal liggen dat ikzelf de moeite waard vind om te laten zien, maar na dit blogje hou ik er echt mee op. Ik ga het althans proberen, maar – zoals met elke verslaving – is afkicken niet eenvoudig. Deze keer wordt het al min of meer een overgangsblog met nog een restje paddestoelen uit – vooral – de maand november; daarna ga ik voorzichtig op zoek naar nieuwe onderwerpen.

< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je in één keer alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht.>

Op landgoed Leyduin vond ik deze Rode Russula. Een beetje smoezelig typ, maar met de hoedjes van een paar eikels ernaast, vormde het een typisch herfsttafereeltje:

Rode Russula
01 Rode Russula

Ook in Leyduin vond ik deze relatief grote Mycena. Op onderstaande foto kan je – met enige moeite – in de bokeh lichtcirkels rondom de steel de contouren van enkele minizwammetjes ontdekken. Die groeiden op een beukenblad dat op de voorgrond lag (of in de achtergrond, dat kan ook…). Het gaat hier zo goed als zeker om de Kleine Beukenbladmycena.

Groot en piepklein
02 Groot en piepklein

Als je vervolgens de focus verlegt van de reuze Mycena naar de ieniemienie mycena’s, dan krijg je een heel ander plaatje. Zeker als het dan ook nog lukt om met een beetje draaien van de camera het monsterlijke exemplaar te laten opsplitsen. Toch weer een beetje goochelen dus en een leuke bijkomstigheid.

Piepklein en Groot
03 Piepklein en Groot

Weer een herfstsfeerplaatje met – vermoedelijk – een Oranjerode Stropharia in de hoofdrol. Gezien in wandelbos Groenendaal.

 Oranjerode Stropharia ?
04 Oranjerode Stropharia ?

Een grote en daarnaast een kleinere Mycena vragen gewoon om een kiekje, maar daar heb ik er al genoeg van laten zien. Deze keer heb ik voor een compleet gezinnetje gekozen.

Familie Mycena
05 Familie Mycena

Of het aan de soortnaam ligt weet ik niet, maar rondom deze Grote Bloedsteelmycena’s (toch?) kon ik geen mooie zachte herftssfeer creëren. Toch voor de afwisseling maar in dit blog, al is het maar om te laten zien dat het ook anders kan.

Grote Bloedsteel Mycena ?
06 Grote Bloedsteel Mycena ?

De kleine zwammetjes blijven nog steeds een grote uitdaging om mooi vast te leggen. Hoe kleiner hoe fijner , hoor je wel eens zeggen… Eerst twee Tengere Beukentaailingen.

Tengere Beukentaailing
07 Tengere Beukentaailing
Tengere Beukentaailing
08 Tengere Beukentaailing

Maar ook de Kleine Beukenbladmycena mag hier nog een keer komen opdraven.

Kleine Beukenbladmycena
09 Kleine Beukenbladmycena

De Gewone Beukenbladmycena, de grote tak van de familie, is iets minder uitdagend, maar krijgt hier toch ook een plaatsje.

 Beukenbladmycena ?
10 Beukenbladmycena ?

Of de volgende er ook eentje is, betwijfel ik: ik vind de hoedvorm nogal vreemd…

 Beukenbladmycena ?
11 Beukenbladmycena ?

Hazepootjes heb ik dit jaar veel te weinig gezien. De laatste is zeker niet moeders mooiste, maar staat symbool voor het naderende einde van het seizoen…

 Hazepootje in verval
12 Hazepootje in verval

Begin december hebben we inmiddels een eerste vorstperiode gehad. Tegen beter weten in ging ik toch nog een keer op paddestoelenjacht. Ik vond toch nog een fraai Geweizwammetje en dat leverde me – in het licht van de ondergaande zon – zeker niet het slechtste plaatje van dit jaar op.

Geweizwammetje
13 Geweizwammetje

Verder kon ik zoeken wat ik wilde, maar vond niets dat de moeite waard is. Tenminste… op zwammengebied. Hoewel ik aanvankelijk dacht met onderstaande vondst nog met slijmzwammen van doen te hebben, bleek het bij nadere informatie om lege eitjes van de Groene Stinkwants te gaan. Toch duidelijk iets anders, maar wél fotogeniek, nietwaar?

Eierschalen van de Groene Stinkwants
14 Eierschalen van de Groene Stinkwants

Na een nacht met wat rijpvorming kan je met het oplopen van de temperatuur later op de dag mooie druppels tegenkomen. Het goed fotograferen daarvan vereist bij mij nog wel wat oefening. Over het resultaat van deze grote druppels, hangend aan sporenkapsels van een of andere mossoort ben ik echter niet ontevreden…

 Aanhangend water
15 Sporenkapsels met aanhangend water
 Aanhangend water
16 Aanhangend water

Mos kan natuurlijk tegen het eind van de winter een mooi macro-onderwerp worden, maar ook nu reeds maak ik er dankbaar gebruik van. Het is al helemaal leuk als er toevallig net een spinnetje langskomt. Het lijkt een dorstig type te zijn…

Dorstig spinnetje
17 Dorstig spinnetje

Tsja… en dan kom ik begin januari – op zoek naar slijmzwammetjes – in Groenendaal toch weer dit tegen… Houdt het dan nooit op?

Donsvoetje?
18 Laatste Donsvoetje?

Ik ga er van uit dat dit toch wel echt één van de laatste der Mohikanen zal zijn… Ik hoop het van ganser harte. Afkicken is moeilijk, maar zo is het eigenlijk geen doen om van de paddo’s af te blijven. Ik kan dus niet de garantie geven dat er nog een keer wat langs komt. Tot zover weer hartelijk dank voor het aandachtig lezen en bekijken van dit bericht. De volgende keer weer wat beelden van het Amsterdam Licht Festival.

Beeldengalerij: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog. 

12 reacties op ‘Afkicken?

 1. jeetje Dick, jij bent echt verslaafd aan de paddo’s 🙂
  Wederom een mooie serie, maar ik verwacht nu toch wel wat winterse beelden……maar die komen vast wel. Foto 15 en 16 vind ik supermooi, ook 14 is prachtig en dan het geweizwammetje met het lichtrondje erachter, top. Ook het ieniemienie zwammetje op het beukenblad heb je erg knap erop staan, ze zijn zo klein,mij lukt het niet eens om ze te fotograferen. Maar is dit geen tengere beukentaailing?
  groetjes Ghita

  Like

 2. Hoi Dick,
  ik vind het helemaal niet erg dat je doorzwamt hoor. Maakt toch niet uit dat je inde winter nog paddo’s en zwammen brengt of zijn we aan jaargetijden gebonden op het blog? Nee toch!! Bovendien zijn deze foto’s van jou ook meer dan de moeite waard. Prachtige macro’s en mooie zachte achtergronden. Dit is toch gewoon genieten??
  Wat ik heel bijzonder vind zijn de eierschalen van de Groene Stinkwants. Nog nooit gezien en zo leuk om deze nu eens wel te zien en ook nog eens goed te kunnen bekijken. Echt weer een heel gaaf blog. Ik kijk alweer uit naar de volgende 😀
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Voor afkicken moet er een goede reden zijn. Als je moeite hebt om die te vinden ga je toch lekker verder. Je hebt heel wat materiaal verzamelt in het najaar, blijkbaar toch een inspirerend zwammenjaar. Ook deze collectie mag er zijn. Het is steeds weer duidelijk dat vooral kleine zwammetjes zich goed lenen voor bijzondere sfeerplaten. Ga zo door :).
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Ben benieuwd of dit voor nu echt je laatste ‘gezwam’ is 😉 Maar een ding is zeker, al waren er weinig paddenstoelen, jij hebt je er toch uitstekend mee weten te amuseren!
  In deze serie springt nr 13 van de Geweizwam er uit, prachtig! en de eierschalen vind ik ook een hele bijzondere foto. Druppel met spinnetje is voor mij de winnaar, knappe plaat!

  Groetjes Loes

  Geliked door 1 persoon

 5. Hai Dick,

  Tsjonge, weer een behoorlijk aantal hele knappe platen. Met nummer 16 als een van mijn grote favorieten. Grappig dat die foto behoorlijk veel lijkt op nummer 15, maar dat nummer 16 gewoon veel lekkerder kijkt. De winnaar met grote voorsprong is nummer 13. Zelden zo’n mooie foto gezien van een paddenstoel/zwam. Een beetje horrorachtig. Superfoto!

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 6. De zwammen zijn laat uit de grond gekomen vorig jaar maar je hebt voldoende foto’s weten te maken en zoals altijd zijn ze weer een lust voor het oog ! Nr 6 vind ik erg mooi door de bokehbollen en ook nr 15 het sporenkapsel met aanhangend water is heel gaaf ! Ik heb weer met plezier en genot je blog “doorgebladerd” , groetjes Adria

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.