Eindejaarsgezwam

Solo Sfeervol

Voordat mijn jaaroverzicht op oudejaarsdag de lucht in gaat, is hier zoals beloofd mijn laatste echte blog met daarin nog wat foto’s uit het afgelopen korte paddestoelenseizoen. Het is een combinatie geworden van drie dagen struinen in Groenendaal in de eerste helft van november. Net als in mijn vorige zwammenblog laat ik het oeverloze gezwam maar zoveel mogelijk achterwege en begin met een paar groepjes, waarbij hopelijk een goede naam staat…

 

Groepje Mycena's
01. Groepje Mycena’s

Ik probeer zoveel mogelijk sfeervolle foto’s te maken, maar dat lukt lang niet altijd. De omstandigheden moeten natuurlijk wel een beetje meewerken, maar wat bokeh bollen in de achtergrond zijn meestal nog wel te regelen. Dat wordt met het vallen van de bladeren allengs moeilijker.

Groepje Judasoren
02. Groepje Judasoren

Van een heel andere grootte-orde dan de vorige twee zijn de Beukenbladmycena’s, met hoedjes ter grootte van een flinke speldeknop. De dauwdruppels zorgen voor een leuk extraatje.

Groepje Beukenbaldmycena's
03. Groepje Beukenbladmycena’s

Een zwammensoort die een beetje onderschat wordt – je ziet ze tenminste niet vaak voorbijkomen op de diverse media – is het Gele Hoorntje. Het is natuurlijk wel een kleine soort, maar door hun kleur vallen ze toch best wel op.

Groepje Gele Hoorntjes
04. Groepje Gele Hoorntjes
Groepje Inktzwammen (?)
05 Groepje GlimmerInktzwammen (?)

Van de groepjes naar de eenvoud. Wel zo rustig. De bladeren zorgen hier voor een mooie herfstsfeer, met weer wat druppeltjes als spreekwoordelijke kers op de taart.

Solo Sfeervol
06. Eenzaam, maar sfeervol

Bij dit groepje was het een beetje de vraag waar ik de scherpte zou leggen. Op de grote jongen achteraan zit namelijk nog een vliegbeest onder de hoed, maar deze compositie vond ik uiteindelijk net iets mooier.

Groepje paddo's
07. Groepje paddo’s

Op zoek naar slijmzwammen, kwam ik dit groepje ook nog tegen. Geen idee wat het is…

Onbekende minizwammen
08. Onbekende gespikkelde minizwammen

Af en toe een detail van een hoed doet het ook altijd goed. Een Porseleinzwam hoor je daar vaak om vragen…

Detail Porseleinzwam
09. Detail Porseleinzwam

Een tweetal Mycena’s met op de hoogste een geparkeerd staande drekvlieg .

Duo met drekvliegje
10. Duo met drekvliegje

Dat vraagt dan weer om een close-upje en dan blijkt ineens de vlieg een zware taak te hebben als waterdrager.

Waterdrager
10b Waterdrager
Honingzwammen
11. Knolhoningzwammen

Diep verscholen in de holte van een enorme omgevallen boom groeide een groep prachtige Oesterzwammen, ‘gewone’ vermoedelijk. Het is dat ik er op attent gemaakt werd door een fanatiek paddoloog die ter plaatse actief was, anders had ik ze nooit gezien. Bewijsplaatje.

Oesterzwammen
12. Oesterzwammen

Vermoedelijk Paarse Knoopzwammen in beginstadium, maar vergif durf ik daar niet op in te nemen:

Knoopjes
13. Knoopjes

Niet bijzonder fotogeniek. Leuker wordt het als er een ieniemienie vliegbeestje komt poseren en zelfs even met zijn pootje naar de fotograaf  lijkt te zwaaien.

Minivliegbeestje
14, Minivliegbeestje

Tot slot weer een bewijsplaatje. Ik had ze al op waarneming.nl voorbij zien komen, maar had ze niet kunnen vinden. Vandaag echter kreeg ik de hulp van de al eerder genoemde paddoloog en daar staan ze, onder aan een liggende boomstam: een groepje zeer zeldzame Zalmzwammen. Met guttatiedruppels zelfs. Kennelijk doen ze het goed op hondenmest, want ik moest – bij hoge uitzondering – aan de andere kant van de Sparrenlaan zijn.

Zalmzwam
15. Zalmzwam

Ik hoopte nu wel door mijn paddenstoelfoto’s heen te zijn, maar ik heb er meer gemaakt dan ik dacht. En de – in mijn ogen – allermooiste heb ik nog niet laten zien. Ik zou jullie daarmee dus ook in de eerste maand van 2017 nog een keer kunnen vervelen… en misschien doe ik dat ook wel. Voor nu weer bedankt voor het lezen en kijken en hopelijk tot ziens bij mijn jaaroverzicht. Een goede jaarwisseling en doe vooral voorzichtig met vuurwerk!

9 reacties op ‘Eindejaarsgezwam

 1. Prachtig zoals jij paddenstoelen weet te fotograferen, een geduldwerkje lijkt me, ik heb er bewondering voor.
  Jij ook een goede jaarwisseling en de beste wensen voor 2017!

  Like

 2. Hey Dick,
  echt onwijs gave foto’s! Ik heb ze stuk voor stuk in de vergroting bekeken en ohw…. wat geweldig. Ze zijn allemaal mooi maar er zitten ook echt juweeltjes tussen zeg zoals bijvoorbeeld foto 4, 5 en 8. Je gaat er toch gewoon van kwijlen!!!! Ook foto 12, 14 en de laatste zijn echt supergaaf!!!! Ik sla steeds meer groen uit hier grmpfh………. Mijn complimenten.
  Groetjes, Helma

  Like

 3. Wat een prachtige zwammetjes. Genoten ervan. Fijn om jouw mooie blogs te volgen. Vast een gezellige jaarwisseling gewenst en natuurlijk een gezond en creatief 2017. Lieve groet Joke

  Like

 4. Hoi Dick,
  Jij hebt je toch behoorlijk kunnen uitleven met zwammetjes, ook al was de periode wat kort. Stuk voor stuk vind ik het knappe beelden. Tegelijkertijd maak je mij duidelijk dat ik jaar toch wat gemist heb door nauwelijks van het paddo-seizoen te profiteren. Volgend jaar beter.
  Dit was een reeks met een hoog genietgehalte.
  Prettige jaarwisseling.
  Groet, Kees

  Like

 5. Je bent bijna niet bij te benen ! Foto 1, prachtig met de bokehbollen zo ook de judasoren mooi vastgelegd ! De oesterzwam heb je er origineel opgekregen , heel leuk zo. De eenzame paddo mooi met de kleuren op de achtergrond en dan de knolhoningzwam is ook top ! Weer een hele mooie macroblog ! Groetjes Adria

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.