Een Mooie Morgen

10 oktober 2016 – Heemstede (De Glip) en Leyduin

Vroeg opstaan is en blijft moeilijk, maar in deze tijd van het jaar wil ik me nog wel eens laten verleiden. Zeker als vrouwlief vroeg de deur uit moet om uit werken te gaan én er ook nog eens mist voorspeld wordt. De ochtend van 10 oktober was dat eerste het geval, dus gluurde ik om half acht voorzichtig door de gordijnen om mijn kansen in te schatten. Van mist geen spoor, een heldere lucht met wat lichte bewolking. Toch maar snel de stoute schoenen aangetrokken en de deur uit. Ver hoef ik niet: een paar honderd meter de straat uit en ik heb – richting het oosten – zicht op een weiland met vogels en vee, een idyllisch slootje, rietvelden en een ooievaarsnest. Net of ik heel landelijk woon. Mocht het tegenvallen, dan ben ik zo weer thuis en kan zo mijn bed weer in duiken…

Als ik er arriveer, word ik meteen vrolijk, voor zover dat gaat met een slaperige kop. Ik zie een dun laagje nevel over het weiland en de lucht begint voorzichtig oranje te kleuren. Ik heb mazzel! Een mooie gelegenheid om de Olympus E-M5mk2 met het 14-150mm objectief even uit te proberen. Witbalans op bewolkt en wat onderbelichten lijkt de mooiste plaatjes op te leveren:

Zonsopkomst De Glip 07:46
Zonsopkomst De Glip 07:46 (49mm)

Drie minuten later en bijna volledig uitgezoomd geeft een heel ander beeld:

Zonsopkomst De Glip 07:49
Zonsopkomst Glipper Zandvaart 07:49 (15mm)

De zon komt pas rond 8 uur boven de horizon, dus heb ik nog wel wat tijd om ook even naar het ooievaarsnest te lopen. De oorspronkelijke bewoners blijken niet thuis, hun plekje is tijdelijk even ingenomen door een koppeltje ganzen. Doordat ik nu vrij ver moet inzoomen (90mm) lijkt er veel bewolking te zijn.

Zonsopkomst Rietvelden 07:57
Zonsopkomst Rietvelden 07:57 (90mm)

Een enkele buurtgenoot die zijn hondje uitlaat komt even mee genieten. Het is dan ook een uitzonderlijk mooie herfstmorgen. Het verandert echter snel, want de zon komt inmiddels in zicht, hetgeen het fotograferen er niet makkelijker op maakt. Ik maak dankbaar gebruik van het huis als schild.

Zonsopkomst De Glip 08:04
Zonsopkomst De Glip 08:03 (25mm)

Waar ik op hoopte, gebeurt: het paard staat inmiddels precies op de juiste positie voor een beeldschone afsluiter. Zonsopkomst De Glip 08:04 (135mm)

Zonsopkomst
Zonsopkomst

Hierna verdwijnt de kleur snel uit de lucht, het sein om rustig huiswaarts te wandelen en een welverdiend ontbijt klaar te maken. Als ik dit naar binnen heb gewerkt en aanstalten maak om de foto’s op de laptop te bekijken, daalt er plotseling een mistdeken op ons neer. Moet ik dan toch weer naar buiten? Ja, natuurlijk, ik ben nou toch wakker, helemaal als ik nog even gauw een kopje koffie naar binnen giet.

Ik spring op de fiets en begeef mij richting Leyduin. Als ik Huis Te Manpad passeer, begint de mist alweer snel op te trekken, maar er is nog genoeg over voor een mooi sfeerplaatje van het fotogenieke houten bruggetje. Zeker als blijkt dat de voorzichtig doorbrekende zon toch nog voor een warme gloed zorgt.

Huis Te Manpad
Huis Te Manpad

Als ik luttele minuten later mijn aluminium ros gestald heb en te voet Landgoed Leyduin binnen ga, is het nog slechts licht nevelig. De paardenkastanjes zorgen voor de eerste herfstkleuren.

Herfstkleuren Leyduin
Herfstkleuren Leyduin

Genoeg landschapsfoto’s. De macrolens gaat op de camera en ik ga het donkere bos in, op zoek naar paddestoelen. Door de aanhoudende droogte zijn die nog maar mondjesmaat te vinden, ook hier is het niet veel. Ik moet me dan ook behelpen met wat andere onderwerpen. Een Sneeuwbes bijvoorbeeld.

Sneeuwbes
Sneeuwbes

Niet dat ik helemaal geen paddestoel tegenkom. Ik zie zelfs een heus Hazenpootje. Weliswaar niet met een mooie omgekrulde hoed, maar een kinderhand is gauw gevuld. De zon doet inmiddels ook steeds meer zijn best en verzorgt een overwegend blauwe achtergrond. Door ook nog wat aan de witbalans te draaien, krijg ik dit tamelijk koele plaatje. Het heeft wel wat vind ik.

Hazepootje
Hazenpootje

Voor een stelletje eikels op een mosbedje zet ik de witbalans weer terug op bewolkt om zodoende een lekkere warme herfstsfeer te creëren. Het is tenslotte nog lang geen winter…

Eikels op mos
Eikels op mos

Dat hou ik er maar even in als ik tot mijn vreugde een dennenappel zie met daarop een paar zwammetjes. Wat kort en gedrongen  – misschien ook door de droogte – maar toch kan dit bijna niet anders of het zijn Muizenstaartjes.

Muiizenstaartjes ?
Muizenstaartjes ?

Dan houdt het nu wat betreft paddo’s wel op en moet ik me vermaken met wat de natuur wél te bieden heeft. Mossen staan al volop in bloei en de sporenkapsels zijn altijd een dankbaar onderwerp.

Sporenkapsels
Sporenkapsels
Sporenkapsels
Sporenkapsels

En dan – bijna op de valreep – maak ik toch nog een paddo-kiekje. Een soort waar ik normaliter aan voorbij loop omdat ik er meestal niets van kan maken. Een grote elfenbank-vormige zwam, vermoedelijk een Zwavelzwam.

Zwavelzwam
Zwavelzwam (?)

Bijna aan het eind van mijn ochtendwandeling valt mijn oog op de wat rode besjes. Vruchten van een Lelietje van Dalen. In het voorjaar stond het hier vol met bloeiende plantjes, maar slechts een enkeling produceert deze vruchten. Ik neem ze dankbaar in ontvangst.

Lelietje van Dalen
Lelietje van Dalen

Zo eindigt deze mooie herfstmorgen zoals die begonnen is: in rood.

Ik heb me – min of meer gedwongen door de beschikbare gratis opslagruimte op WordPress – voorgenomen voortaan maximaal 15 foto’s per blog te plaatsen. Of dat ook gaat lukken, valt nog te bezien. Ik zal dus duidelijk selectiever moeten worden met wat ik wil laten zien, maar dat is misschien wel goed. Deze keer is het in ieder geval gelukt!

Bedankt voor het lezen en kijken.

16 reacties op ‘Een Mooie Morgen

 1. Hai Dick,

  Mooi de foto van het nest en van het paard in de mist. Dan ben je in ieder geval niet voor niets je bed uitgekomen. Prachtige platen. De foto van het sporenkapsels is ook erg fraai. Heel verrassend om de vruchten van het lelietje van Dalen te zien. Nooit geweten dat daar een soort kersje als vrucht uitkomt. Fraai gedaan.

  Groet,
  René

  PS: Er komt bijna weer een blogje aan 😉

  Like

 2. Tja dat vroege opstaan vind ik ook een crime maar als ik dan jouw prachtige foto’s bekijk dan heb ik altijd spijt dat ik het niet heb gedaan. De foto van het paard voor het huis vind ik prachtig, het bruggetje doet het ook heel goed in het benevelde ochtendgloren. prachtig blog!

  groetjes van Ank

  Like

 3. Je hebt weer een blog gevuld met prachtige foto’s en dan ook nog eens zonsopkomst foto’s die we niet zo vaak van je zien 😛 en het is toch echt de moeite waard ! Het paardenplaatje is natuurlijk mijn favoriet maar ook het bruggetje is een hele mooie sfeervolle foto geworden. Ook het hazenpootje is wonderschoon vastgelegd, het lelietje van dalen heeft me verbaasd ; rode besjes !! Dankjewel weer wat opgestoken, groetjes Adria

  Like

 4. Zo heee…….. ik had een foto gezien op Facebook maar nu ik deze hele serie zie ben ik toch wel een beetje (beetje veel) jaloers op vooral die eerste serie prachtige foto’s van de luchten en kleuren!!!
  Ook je serie van de paddenstoeltjes is ontzettend sfeervol. Dit is dan ook een prachtige tijd voor dit soort foto’s en jij maakt ze 🙂

  Groetjes, Helma

  PS thnx voor je mail.

  Like

 5. Ik hoorde afgelopen week dat we in oktober 16 mistige ochtenden hadden, en ik heb ze allemaal gemist 😦 . Mooi om te zien in jou blog wat een sfeerplaatjes die mist oplevert. En wat waren de hefstkleuren al ver in Leyduin. De zwammetjes zijn weer geweldig,vooral het hazenpootje. Maar ook de sporekapsels en de besjes, super..
  groetjes Ghita

  Like

 6. Hoi Dick,
  Daar ben ik weer, vers uit Afrika. Een fikse overgang zoals je zult begrijpen. Maar net als daar kan je ook hier plezier hebben van mooie zonsopkomsten en -ondergangenm zoals je laat zien. De sfeerbeelden waarmee je begint zijn top. Blijkbaar nog niet veel paddenstoeltjes in Leyduin, jammer. Het hazenpootje heeft je een mooi plaatje opgeleverd.
  Groet, Kees

  Like

 7. Wat een heerlijke herfst impressie Dick!
  pracht platen, je begint met super foto’s van de zonsopkomst!!
  maar ook de Paddo’s zijn super!, ik ben jaloers op je Hazepootje, ik kan ze maar niet vinden…
  prachtig blog, complimenten

  groetjes Nieske

  Like

 8. wat een schitterende serie! Daar heb je toch een goede reden gevonden om op tijd op te staan. Dat bruggetje fantastisch.
  Selectief zijn is misschien niet makkelijk maar het is wel goed, je gaat minder foto’s maken leert kijken en keuzes maken. En je kan een blog in 2en delen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.