29 reacties op “Spiegelgevecht

 1. Hallo Dick, een prachtige reeks van foto’s. Ik vind het moeilijk op je vraag een antwoord te geven en waag me daar dan ook maar niet aan. In elk geval lijkt het me een prachtige oplossing voor je dilemma. Een mooie camera die zeker prettiger is qua formaat en gewicht. Ik wens je succes met je uiteindelijke beslissing.
  Groeten,
  Roos

  Liked by 1 persoon

 2. Hoi Dick, interessant, want het gevecht met het gewicht, ik ben tenslotte ook een fanatieke wandelaar, is ook mijn eeuwige dilemma. Ik ben heel benieuwd naar je uiteindelijke keuze, en ga me er zeker ook eens verder in verdiepen. Het zijn super mooie foto’s geworden trouwens. Groeten Annemarie

  Liked by 1 persoon

 3. hoi Dick, vlgs mij zijn de Atalanta, goudoogdaas, groene vleesvlieg, heidelibel, keizersmantel, knoopkruid, paardenbijter, sprinkhaan en de wilde chicorei met de Olympus gemaakt; super scherp, maar hard van scherpte, alsof er in zo’n camera een ingebouwde verscherper zit. Dit zie ik vaker,ook bij sommige compactcamera’s: of ik hier gelijk heb, weet ik niet, ben ik zelf ook benieuwd naar eigenlijk.

  groetjes Astrid

  Like

  • Dankjewel voor je reactie, Astrid. Hier staan de 20 MFT foto’s:

   https://mobydixer.wordpress.com/uitslag-mft-prijsvraag/

   goudoogdaas, paardenbijter, sprinkhaan en groene vleesvlieg had je goed. Heidelibel weet ik niet, daar zijn er twee van. De andere 4 zijn met de dslr gemaakt.
   Ik heb alle foto’s als RAW uit de camera’s gehaald en op dezelfde manier nabewerkt. ‘in camera’ verscherping of wat dan ook speelt dan ook geen rol…

   Groet, Dick

   Like

 4. Ik heb bij de eerste helft van de foto’s geprobeerd de juiste keuze te maken ( alle foto’s werd wel heel erg veel, want telkens moet je ze eerste vergroten ).
  Nou Dick, ik zat er steeds naast!
  Met andere woorden, de lijkt een goede keuze te gaan maken.

  Groetjes Loes

  Liked by 1 persoon

 5. Nou Dick, dit is wel heel erg moeilijk, ik vind ze van gelijkwaardige kwaliteit. Ik heb een vermoeden dat de scherptediepte van de MFT kleiner is, en de kleuren wat zachter,maar dat kan ik ook helemaal mis hebben. ik had een lijstje met de foto’s waarvan ik dacht dat je die met MTF hebt gemaakt (2,3,4,6,7,8, 13,15,20,25,30,34,35………en nu even kijken naar de uitslag…

  Trouwens, ik denk dat de overstap een goede keuze is, geen gesjouw en toch hele mooie foto’s.
  gr.Ghita

  Liked by 1 persoon

 6. Hallo Dick,

  dank voor de eervolle vermelding bij dit leuke stuk ! Wij merken in de winkel dat er steeds meer mensen de overstap maken naar systeemcamera’s, fijn dat we konden helpen in het maken van je keuze…
  Mooie reeks foto’s , complimenten !

  M.vr.gr.

  Maarten, Ringfoto Haarlem

  Liked by 1 persoon

 7. Ik durf me er niet aan deze prijsvraag te wagen. Kan alleen zeggen welke foto’s mijn favorieten zijn en dat is de goudoogdaas, het muntvlindertje en de wilde chichorei.
  Toevallig heb ik deze week ook een andere camera gekocht om dezelfde reden. Spiegelreflex, te zwaar en te veel gesleep.

  Liked by 1 persoon

 8. Hallo Dick, heb al enige tijd hetzelfde dilemma. Kwaliteitsverschil zie ik echt niet en het mindere gewicht lijkt me heerlijk. Ik zit met het (misschien verkeerde idee) dat een dslr langer mee gaat. Ik heb meer het gevoel dat ik wat stevigers in handen heb. Ook zie ik bv bij Olympus de modellen zich snel opvolgen. Staat nog in het begin van de mogelijkheden en zou het daardoor dan niet zo zijn dat je toch steeds een nieuwer model wil. Heel veel goedkoper is het niet en als je steeds mee wil in de ontwikkelingen gaat dat aardig in de papieren lopen.

  Liked by 1 persoon

  • Hoi Diana,

   Het gevoel dat je met een dslr iets stevigers in handen hebt, klopt wel denk ik. Aan de ander kant was mijn EOS60D na drie jaar gebruik gewoon versleten.
   Het snelle opvolgen van modellen is typisch voor onze consumptiemaatschappij. Dat zie je niet alleen bij Olympus, ook andere merken doen daar aan mee. Ook in de Autobranche – om maar wat te noemen – zie je dat. En dan nog de grote hoeveelheid aan verschillende modellen…. Of je weer een nieuw model wilt, maak je natuurlijk zelf uit. Je kan er best een paar overslaan 😉
   Voor het goedkope hoef je het inderdaad niet te doen. Een goede systeemcamera met objectieven is niet heel veel goedkoper…
   Elk voordeel heeft zijn nadeel. Ook hier.
   Groetjes, Dick

   Like

 9. Wat een dilemma maar ik kan het heel goed voorstellen dat je minder gewicht op je struintochten mee wilt nemen. Ik ben een groot fan van je foto’s en kan alleen maar hopen dat je mooie plaatjes blijft schieten met een systeemcamera of een spiegelreflexcamera ik zie het verschil niet ! Succes met je keuze, groeten Adria

  Liked by 1 persoon

 10. Hai Dick,

  Prachtige serie foto’s en het verschil duiden is op een laptopscherm onmogelijk. Dan moet je toch echt wel een serieuze vergroting tot je beschikking hebben en om echt te vergelijken moet je eigenlijk van 1 onderwerp met beide camera’s onder dezelfde lichtomstandigheden een foto maken.
  Dat laatste kun je doen in je tuin van een bloem of iets dergelijks. Ik weet ook niet wat voor macrolens jij hebt op je dlsr. Die olympus heeft met een 2.8 natuurlijk wel een lichtsterke lens en mijn vermoeden is, dat je maco-lens die ook wel als f-waarde zal hebben. Je kunt een 3 jaar oude DLSR niet echt vergelijken met de nieuwste systeemcamera. De ontwikkelingen gaan zo snel. Maar als je iets nieuws wilt hebben en je bent vooral bezig met macro-werk dan is die Olympus of een andere systeemcamera natuurlijk wel erg aantrekkelijk. Voor al het andere werk dat je op grotere afstand doet zou ik persoonlijk altijd voor de spiegelreflex gaan. Die lenzen zijn gewoon beter, maar die hebben natuurlijk ook hun prijs.
  Succes met kiezen.

  Groet,
  René

  Liked by 1 persoon

  • Hoi René,

   Ik heb de 100mm f/2.8 L van Canon en de EOS70D die ik nu heb is net een jaar oud!
   Het voordeel van MFT systeemcamera’s is dat er een redelijk groot aanbod van objectieven is. Voor de vogeltjes heb ik een 100-400 Panansonic Leica op het oog met goede recensies. Heeft een aardige prijs maar komt wel overeen met 800mm op FF! Dus daar zou ik mee op vooruit gaan. Ook deze lens mag ik (na mijn vakantie) nog even testen.

   Groet, Dick

   Like

   • Maar de camera bestaat al sinds 2013 Dick. Dus tov de Olympus en de snelle ontwikkelingen stokoud. Op zich is dat natuurlijk helemaal geen probleem, maar omdat er 3 jaar tussen zit met die systeemcamera’s is het eigenlijk niet meer met elkaar te vergelijken. Als je die Leica lens kunt kopen dan heb je natuurlijk wel een ontzettend groot pluspunt. Dat schijnt een prachtige lichte telelens te zijn en een in samenwerking met Leica gemaakte lens is natuurlijk sowieso top. Ruil je de oude set in of houd je die achter de hand?

    René

    Liked by 1 persoon

 11. Ik zou hier nog een heel groot voordeel van de systeemcamera’s willen noemen: What you see is wat you get.
  Ik vind het heerlijk om belichting, kleuren en niet te vergeten de scherptediepte al te zien voor dat ik de foto maak. En kunnen uitvergroten in de zoeker, ook zo fijn! ( ik gebruik bij macro nl, toch veel de zoeker ipv het scherm)

  Groetjes Loes

  Liked by 1 persoon

  • Klopt Loes, dat is ook één van de voordelen. Het heeft uiteraard ook nadelen, zoals batterijverbruik en groter risico op stof op de sensor, maar de voordelen zijn vlgs mij groter. Ook het klappen van de spiegel is er niet meer. Daardoor heb ik al vaak een lege bloem gefotografeerd i.p.v van de vlinder die er net nog opzat….
   Groetjes, Dick

   Like

   • Heb laatst moed verzameld om met de blaasbalg het stof te verwijderen, perfect gelukt, en gaat heel gemakkelijk omdat er geen spiegel voor zit. En ach, gewoon genoeg reserve-batterijen meenemen, kan makkelijk als je lichtgewicht op pad gaat 😉

    Liked by 1 persoon

 12. Hoi Dick,
  Als ik naar de foto’s kijk lijkt mij dat er weinig verschil in kwaliteit is. Ik heb mij nog niet in systeemcamera’s verdiept, maar houd het wel in mijn achterhoofd. De voordelen zijn duidelijk, nadelen zie ik vooralsnog niet. Ik heb nu nog geen plannen om te veranderen van set, maar als ik dat wel van plan ben krijgt de systeemcamera zeker veel aandacht.
  Mooie platen heb je hier trouwens laten zien.
  Groet, Kees

  Liked by 1 persoon

 13. Wat een moeilijke vraag maat ik las al dat je inmiddels een keuze hebt gemaakt. Wat ik alleen niet snap is dat je toch ook weer met een lens gaat sjouwen want je zegt “Voor de vogeltjes heb ik een 100-400 Panansonic Leica op het oog” Ik zal het kennelijk niet helemaal begrijpen maar ik dacht juist dat het slepen met die grote lenzen het heikele punt was.

  Overigens zijn je foto’s hier wel heel erg mooi. Heb ze allemaal in de vergroting bekeken en bij sommige had ik het juist met welke camera ze gemaakt waren 😉

  Groetjes, Helma

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s