Weekje Beekbergen 3: Klein maar fijn

Sporenkapsel

Mei 2016, Beekbergen

Vogeltjes kieken is leuk (deel 1) en op jacht naar groot wild is spannend (deel 2), maar dat laatste gaat mij (nog) niet zo goed af. Als ik eerlijk ben, vind ik macrofotografie eigenlijk het leukste om te doen. In het derde en laatste deel van deze trilogie wil ik dan ook wat resultaten van deze tak van sport laten zien.

De eerste keer dat ik met de macro op stap ga, wordt een wandelingetje dichtbij huis, gewoon even in de avonduren de Reeënbergweg op en neer. Daar bloeit vast wel iets leuks in de bermen. Zo weet ik van voorgaande jaren dat aan het eind van de weg een veldje met Bosanemonen staat, tenminste: in april. Het is nu al begin mei en ik verwacht ze eigenlijk niet meer. Het is even zoeken, maar toch staan er nog een paar, hoewel van de meeste exemplaren het beste er wel af is. Toch ga ik op de knieën en probeer er nog wat van te maken.  En dat terwijl ik eigenlijk de hoop al had opgegeven ooit dit plantje écht mooi te kieken. Misschien wint in dit geval ook de aanhouder…?

< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken! >

Eén van de eerste pogingen is nog niet eens zo onaardig; een beetje te rommelig misschien.

Bosanemoon
Bosanemoon 1

Een ander exemplaar is duidelijk toe aan het eind van het seizoen en hangt er een beetje treurig bij. Doet in eerste instantie denken aan een witte Kievietsbloem…

Bosanemoon
Bosanemoon 2

Over het volgende plaatje – met een mooie vage lichtbol in de achtergrond – ben ik uiteindelijk wel tevreden.

Bosanemoon 3
Bosanemoon 3 –  f/3.5

Ook even geprobeerd of ik de grote lichtbol kan ontrafelen met een kleiner diafragma. Het lijken er meerder en dat blijkt ook zo te zijn. Heeft ook wel wat.

Bosanemoon
Bosanemoon 4 – f/7.1

Bosanemoon solo: het (tegen)licht van de dalende zon begint hier voor wat kleur in de achtergrond te zorgen.

Bosanemoon
Bosanemoon 5

Nog eentje tot besluit en dan wil ik dit jaar echt geen Bosanemoon meer zien. Ik vind dit zelf één van de beter gelukte kiekjes, ware het niet dat voor het mooie de hoofdanemoon misschien de andere kant op had moeten kijken…

Bosanemoon
Bosanemoon 6

Heb ik net besloten dat ik Bosanemonen wil vergeten, werkt het eerste bloeiende plantje dat ik teruglopend tegenkom niet erg mee: een Vergeet-me-nietje!

Vergeet-me-nietje
Vergeet-me-nietje
Vergeet-me-nietje
Vergeet-me-nietje

Ik ga lekker toch mijn best doen en stort me op iets waarvan ik de naam niet zeker weet. Het lijkt nog het meest op Kleine Veldkers, maar is behoorlijk aan de maat.

Genidesium
Kleine Veldkers (?)

Ook de volgende, opvallend bloeiende plant blijft een vraagteken. Het lijkt sterk op een Gebroken (of Tranend) Hartje, maar dat groeit bij mijn weten niet in de Nederlandse natuur. Ik ken het wel als tuinplant en zou hier zomaar door iemand gedumpt kunnen zijn. Er ligt hier namelijk wel meer tuinafval in de berm. Het bloeit vanaf mei, dus het zou best kunnen.

?
Gebroken Hartje (?)

 

Twee dagen later krijg ik mijn eerste beestje voor de lens en niet zomaar één. Een Groentje is een vlinder die bij ons aan de kust niet voorkomt en hier zie ik er gewoon eentje zitten. Nog op een mooi plekje ook. Soms zit het gewoon mee…

Groentje
Groentje

Deze dag begon met iets bijzonders en eindigt met iets doodgewoons: een Paardebloem. Maar als je verder niets anders ziet, is dit toch ook niet lelijk?

Paardebloem
Paardebloem

 

Zoals de oplettende lezer heeft kunnen zien in de eerste twee afleveringen van deze trilogie staat er rondom het huisje veel mos volop te bloeien. Ik kan het dan ook niet laten om in een verloren uurtje met de sporenkapsels te gaan stoeien.

Mos
Sporenkapsel

Met door het bladerdek van de bomen getemperd avondlicht levert het best fraaie, schilderachtige plaatjes op.

Sporenkapsel
Sporenkapsel
Sporenkapsel
Sporenkapsel

Nog een kleine galerij:

Als ik toch bezig ben, neem ik ook de ontrollende varens even mee:

2016-05-07 17-11-07 - IMG_6800_1080p
Ontrollende Varens

 

Tijdens de fietstochtjes die we maakten, zagen we geregeld Oranjetipjes (mannetje) fladderen. Met name op de twee tochtjes die ons grotendeels door de mooie IJsselvallei voerden. Het was prachtig zonnig weer en best warm, dus waren ze te actief om vast te leggen.

Daarom wilde ik op de laatste avond op zoek gaan naar een exemplaar dat al in de slaapstand stond en de plek die ik op het oog had, was de Beekbergse Beek. Deze beek loopt aan de oostkant van de Veluwse bossen, net in de IJsselvallei, van het Apeldoorns Kanaal naar Klarenbeek. Op de oevers en ook in de aangrenzende weilanden stonden nu veel Pinksterbloemen in bloei, dus dat beloofde wat. Het zal best, maar een Oranjetipje kon ik er niet vinden, wel vloog een ijsvogel voorbij. Gelukkig waren er genoeg andere macro-onderwerpen te vinden, zoals Langpootmuggen bijvoorbeeld.

Langpootmug
Langpootmug

Met die lange poten tussen de oeverbegroeiing zittend al niet makkelijk om een beetje netjes in beeld te brengen. Als een paartje dan ook nog eens ‘druk’ met de liefde bezig is, wordt het nog wat moeilijker.

Parende Langpootmuggen
Parende Langpootmuggen

Aan beestjes geen gebrek vanavond en de meeste waren al behoorlijk klaar voor de nacht. Slijkvliegen (=Elzenvliegen) waren goed vertegenwoordigd. Een primeurtje!

Bruine Gaasvlieg
Slijkvlieg
Bruine Gaasvlieg
Slijkvlieg

Om de dosis beestjes nog wat op te voeren: een Strontvlieg, onder het stuifmeel…

Strontvlieg
Strontvlieg

… een Strekspin…

…en een Naaktslak. Allemaal rustig poserend. In de laatste zat nog de meeste beweging!

Naaktslak
Naaktslak

De zon begint de lucht al lichtelijk oranje te kleuren. Het wordt tijd om weer naar huis te fietsen, maar niet voordat ik dit Weegbree-silhoutje maak.

Weegbree silhouet
Weegbree silhouet

Bijna weer thuis wordt ik op een serieuze zonsondergang getrakteerd. Dat kan ik natuurlijk niet laten lopen en is meteen een mooie symbolische afsluiting van deze blogserie over ons weekje Beekbergen 2016. Dank voor het lezen en kijken.

Zonsondergang Beekbergen
Zonsondergang Beekbergen

6 reacties op ‘Weekje Beekbergen 3: Klein maar fijn

 1. Leuk hoor dat kleine spul, bosanemoontjes, dan zijn we toch weer even terug in het voorjaar. Dat groentje is zo’n mooi vlindertje. Wat dat betreft is het in het oosten van het land toch wat rijker aan fauna, veel libellen en vlinders die wij hier niet zien.
  Mooie ontluikend voorjaars blog

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick, Je bent behoorlijk actief geweest o fotogebied. De tijd zal wel omgevlogen zijn. Dat macrowerk je ligt wisten we al, maar met een hele rits fraaie beelden bevestig je het opnieuw. Of het nu bloemen zijn die uitnodigen tot schilderachtige plaatjes, of insecten die je haarscherp vastgelegd hebt, het is een mooie serie geworden die het kijken waard is.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Lekker bezig geweest Dick. Het is te zien aan je foto’s dat macrofotografie je ding is. Je hebt je er echt ingestort. Op het groentje ben ik wel enigszins jaloers. En ook je schilderachtige plaatjes van de sporenkapsels mogen er zijn. Al met al een fraaie serie!

  Gr. René

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  ook ik mag heel graag aan macrofotografie doen. Jij laat hier echt hele fraaie en sfeervolle beelden van zien. De bosanemonen had ik ook niet meer verwacht maar je vond er zowaar nog een paar. Foto 6 daarvan vind ik dan ook werkelijk heel erg mooi!
  Op je groentje ben ik best wel jaloers. Deze heb ik ooit een keer gezien (en ja ook op de foto) maar daarna nooit meer gezien. Ook je mosjes zijn heel knap in beeld gebracht. Je hebt je in ieder geval aardig uitgeleefd en dit mag ik ook heel graag zien * e foto’s dan hé hihi……..*
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 5. Prachtig wat een mooie serie weer en idd je macrofoto’s zijn altijd top ! De bosanemonen, het groentje , de naaktslak allemaal heel erg mooi , zo ook de slijkvlieg en de parende langpootmuggen is voor mij het toppertje, groetjes Adria

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.