Voorjaar in het Bennebroekbos

Pimpernoot

28 april en 28 mei 2016 – Bennebroekbos

Als laatste in de serie “Voorjaar in…” is het de beurt aan het Bennebroekbos… je raadt het al: in Bennebroek. Dit begint zo langzamerhand mijn ‘huisbosje’ te worden: het is bij wijze van spreken om de hoek en je loopt er snel even naar toe voor een verloren uurtje, tussen de buien door of voor een avondwandelingetje. Het is maar klein, maar meestal is er wel wat te zien en sowieso zitten er – op de geluiden afgaande – veel vogels. Zelfs een ijsvogel hoor je er geregeld en soms zie je er zelfs eentje langs vliegen.

Eind april ben ik er aan het eind van de middag. Het is een koude en regenachtige dag, maar in de loop van de middag klaart het steeds meer op. Gauw voor de avondmaaltijd even een uurtje op stap met de camera. Er staat niet veel wind, dus het lijkt aardig macro-weer en ik ‘moet’ eigenlijk nog wat met bosanemonen. Ik heb dit jaar al een paar pogingen gewaagd (o.a. in Elswout), maar de resultaten waren niet geweldig. Inmiddels is de gewone bosanemoon al wel over zijn hoogtepunt heen, maar in het Bennebroekbos bloeit de Dubbele Bosanemoon en die doet dat wat later. Eerst maar eens kijken of daar wat van te maken is; het is in ieder geval anders dan anders: foto’s van deze variant zie je maar weinig (zeg maar nooit) voorbijkomen. Ben ik misschien toch nog een beetje origineel…

< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken! >

Ik weet waar ze staan dus loop ik direct naar het slagveld en lig al gauw op mijn knieën tussen het struweel. Want dat is wel het voordeel van wat later in het seizoen: er is meer struweel en daardoor hopelijk meer kans op een mooie achtergrond. Na een poosje bezig te zijn geweest met het bekende draaien en keren van camera, focus en diafragma verschijnt dit op mijn schermpje:

Dubbele Bosanemoon
Dubbele Bosanemoon 1

Niet onaardig, maar misschien is scherpstellen op de linker, qua afstand de middelste, wel mooier. In ieder geval ietsje schilderachtiger. Het is uiteraard weer een kwestie van smaak…

2016-04-28 15-42-15 - IMG_4193_1080p
Dubbele Bosanemoon 2

Ik stoei nog even vrolijk verder, loop een rondje door het bos en ga weer verder waar ik gebleven was. Enkele resultaten waar ik redelijk tevreden over ben, staan hieronder:

<klik op een miniatuur voor een grotere weergave>

Niet opzienbarend, maar wel alle drie verschillend. Ik ben voorlopig wel even klaar met bosamenonen. Ik denk dat het gewoon niet zo mijn ding is…

Tijdens het voornoemde rondje ben ik even langs geweest bij de Pimpernoot. Een struik met een prachtige naam, die zomaar uit een Suske en Wiske zou kunnen komen. Oorspronkelijk afkomstig uit het Oostelijke Middellandse Zeegebied en Midden-Europa en ook in Nederland her en der aangeplant (bron: wikipedia). Kennelijk ooit ook in het Bennebroekbos en daarna verwilderd. In ieder geval een bijzonderheid en hij zou nu wel zo ongeveer in bloei moeten staan. Op de eerste foto alleen nog bloemknoppen… en wat aanhangend water van de regen van vanmorgen:

Pimpernoot
Pimpernoot 1

Op foto 2 zijn al een paar bloemkes open:

Pimpernoot
Pimpernoot 2

De meeste bloemtrossen hangen vrij hoog en het valt niet mee om er steeds weer een te vinden met een andere vaag op de achtergrond. Het uit de losse hand kieken valt trouwens al helemaal niet mee op die hoogte, want een spiegelreflex weegt wel wat als je die een poosje hoog moet houden… Toch hou ik er wel een paar bruikbare plaatjes aan over. Weer een triootje als miniserie:

<klik op een miniatuur voor een grotere weergave>

De laatste van deze zeldzaamheid vind ik persoonlijk het mooist:

Pimpernoot
Pimpernoot 6

Wat misschien nog wel aardig is om te vermelden: de Belgen kennen deze struik onder de naam ‘paternosterbollekesboom’ (vanwege de bruine ronde zaden) en onze Brabantse landgenoten noemen het ‘klootzakkenboom’, vanwege de vorm van de zaaddozen. Nou had ik die nog niet eerder gezien, dus ga ik half juni nog even terug om te kijken of daar al iets van te zien is. En ja hoor, er hangen er inderdaad een paar. Hier is er dan eentje – met gratis spinnetje – en met een beetje fantasie… Bij mij ziet het er toch iets anders uit. Je moet wel een rare kronkel in je hoofd hebben…

Zaaddoos Pimpernoot
Zaaddoos Pimpernoot

Weer terug naar 28 april. Mijn doelobjecten zijn de revue gepasseerd, maar ik heb nog wat bijvangst. Een boshyacint bijvoorbeeld. Er stonden er veel meer, maar in verhouding tot het Hallerbos is het niets.

Boshyacint
Boshyacint

Een bloem van de Weegbreezonnebloem (waarvan later meer), die op het punt van opengaan staat:

Weegbreezonnebloem
Weegbreezonnebloem

Een paar opschietende loten van een boom of struik, waarvan ik de naam zou moeten weten. Ik heb dit al vaak gezien, maar ik kan er even niet opkomen.

2016-04-28 16-17-34 - IMG_4274_1080p
Ontluikend blad

Niet alleen de plantenwereld schiet de grond uit, ook de insecten komen steeds meer tevoorschijn. Vanwege hun beweeglijkheid meestal wel veel moeilijker om te kieken, maar een beetje uitdaging gaan we niet uit de weg natuurlijk.  Vandaag heb ik echter geluk, want de Rouwvlieg is een niet zo schuw en rustig type en laat zich gewillig kieken:

Rouwvlieg op bosanemoon
Rouwvlieg op bosanemoon

De Rouwvlieg, ook wel Maartse Vlieg genoemd, komt in deze tijd van het jaar massaal voor en zweeft veelal rustig en met hangende pootjes laag over het struikgewas. Het eigenaardige is: het ís helemaal geen vlieg, maar een mug en op bovenstaande foto staat een mannetje (korte voelsprieten, grote ogen). Hieronder nogmaals in een – naar mijn idee – mooiere setting:

Rouwvlieg of Maartse Vlieg
Rouwvlieg of Maartse Vlieg

Tot zover april. Exact een maand later stap ik weer richting Bennebroekbos. De avonden worden steeds langer en een warme, zonnige dag als vandaag nodigt dan uit tot een avondwandeling zonder al teveel gehaast. Mijn huisbos ziet er inmiddels weer heel anders uit, vooral het vegetarische deel. Daar begin ik dus maar weer mee. Alles schiet de grond uit en er staat met name veel Fluitekruid in bloei, een plant die maar moeilijk leuk in beeld te brengen is. Ik heb er tenminste grote moeite mee. Ik probeer van alles, maar hou slechts één toonbaar plaatje over:

Fluitekruid
Fluitekruid

Een vliegbeestje erbij zou het al een stuk spannender gemaakt hebben. Dan maar een ander slachtoffer zoeken.

Zuring is nou niet bepaald een plantje dat op het eerste gezicht uitnodigt om er voor op de knieën te gaan, maar als je goed kijkt, zijn het eigenlijk wonderschone plantjes. Het groeit alleen een beetje rommelig, tussen het hoge gras, dus is het even zoeken naar een paar leuke stengels. Hier heb ik er dan een paar gevonden met ook nog eens bokeh bollen in de achtergrond:

Zuring
Zuring

Helaas is de zon nog een beetje te fel naar mijn zin. Die overbelichte witte bollen vind ik eigenlijk niet zo mooi. Op de terugweg nog maar eens proberen…

Diep in het bos (voor zover je daarvan kan spreken bij zo’n klein bosje) ligt een grote vijver. Een vol in bloei staande Rhododendron spiegelt zich in het water, dat door de wind er rimpelig bijligt. In dit geval mooi meegenomen, anders zou het maar een saai plaatje opleveren.

Rhododendron in Spiegelbeeld
Rhododendron in Spiegelbeeld

Ach ja, een mens probeert wel eens wat.

Wolfsmelk, ook zo’n lastig plantje. Staat ook vaak tussen het gras, maar nu heb ik een redelijk vrijstaand exemplaar te pakken. Ik hoef niet al te veel te tuinieren om dit beeld vast te kunnen leggen:

Wolfsmelk
Wolfsmelk

Een mooie compositie en een lekker zacht sfeertje. Ik vind dit wel een leuk plaatje om eens wat mee te experimenteren in de nabewerking. Ik heb inmiddels de gratis Google NIK Collection binnen gehaald, moet nog een beetje uitzoeken wat daar allemaal mee kan, maar het eerste resultaat is dit High Key plaatje, waar ik best tevreden mee ben:

Wolfsmelkachtig... (wit)
Wolfsmelkachtig… (wit)

En dan kom ik nu bij mijn hoofdonderwerp van vanavond: een flink veld met Weegbreezonnebloemen op een plaats die mogelijkheden biedt. Ik begin met een paar opnames met de 100-400mm telezoom. Omdat de onderlinge afstand tussen de bloemen hier en daar vrij groot is, is dit objectief hier goed bruikbaar. Aan de andere kant is het vrij donker in dit deel van het bos en moet de ISO naar 1000. Toch zie ik weinig ruis:

Weegbreezonnebloemen
Weegbreezonnebloemen 1

Plaatje nummer 2 blijkt achteraf, wat mij betreft één van de mooiere van deze serie: lekker rustig en sfeervol door het verloop in scherpte en kleur. Het lage standpunt helpt ook.

Weegbreezonnebloemen
Weegbreezonnebloemen 2

Hierna ruil ik de telezoom voor de macro en schiet nog een hele serie, waarbij het vinden van bokeh bubbles nu wel wat makkelijker gaat. Ik maak daar uiteraard dankbaar gebruik van.

Weegbreezonnebloemen
Weegbreezonnebloemen 3

Een aantal andere hoogtepunten in de volgende miniserie, de één wat rustiger dan de ander:

<klik op een miniatuur voor een grotere weergave>

Na al dit bloemengeweld wordt het weer tijd voor wat dierlijke bewoners van het bos. Een klein geelbruin vlindertje is mijn eerste doelwit. Het blijkt om een Geel Beertje te gaan, een nachtvlinder uit de spinneruilen-familie. Dat je het maar weet.

Dan is een waterjuffer aan de beurt. Ik denk een Azuurwaterjuffer (man), rustig hangend aan een blad. Het is dan ook al bijna bedtijd. Geen idee wat-ie onder aan zijn romp heeft hangen trouwens. Wie het weet, mag het zeggen…

Azuurwaterjuffer
Azuurwaterjuffer

In het aangrenzende weiland zit een haas, maar die heeft het niet zo op pottenkijkers en zoekt snel de beschutting van het bos op:

Haas
Op Hazenpad

De zon staat nu al erg laag en kleurt al aardig oranje: de hoogste tijd om nog even bij de zuring langs te gaan. Het is even zoeken, maar daar zie ik de eerste oranje bokeh bubbles. Nou nog even een meewerkende zuringstengel zien te vinden.

Zuring in de zon
Zuring in de zon

Een beetje te rommelig naar mijn zin. Zo’n bokeh bubble ziet er overigens ook best bijzonder uit en levert een heel apart plaatje op:

Bokeh bubble
Bokeh bubble

Omdat de zon altijd sneller ondergaat dan je denkt, wordt het nu even stressen op zoek naar een mooie compositie. Het is weer tijd voor een setje:

Na wat tuinierswerk krijg ik uiteindelijk dit ‘ruimtelijke’ plaatje op mijn display te zien:

Zuring in de zon
Zuring in de zon 5

De door de ondergaande zon veroorzaakte oranje bal lijkt hier op de rode planeer Mars, inclusief kraters! Best een grappige combinatie met het nietige zuring-stengeltje. Voorlopig doe ik het ervoor en zuring houden we in gedachte…

Omdat een blogje altijd sneller vol loopt dan je denkt, zet ik er hiermee maar eens een punt achter. Bedankt voor het lezen, kijken en eventueel leveren van commentaar.

12 reacties op ‘Voorjaar in het Bennebroekbos

 1. Bij de pimpernoot begon ik te denken, wat een fantasie krijgen mensen toch bij sommige vruchten en deze kan aan het befaamde rijtje toegevoegd worden blijkbaar. Toen de hyacint in beeld kwam dacht ik, boh, het wordt nu wel mooi maar toen kwamen de weegbreezonnebloemen en kon ik geen keuze meer maken. En die afsluitende serie is bijzonder, daar komt toch duidelijk naar voren dat je met een bepaalde kijk aan de gang gaat.

  Geliked door 2 people

 2. Je bent weer lekker bezig geweest, handig hoor, zo’n huisbos.
  De tweede foto vind ik een van de mooiste van deze serie, compositie, kleuren, scherptediepte, alles klopt in mijn ogen, fraai!
  Andere beelden die er uitspringen zijn de rhododendron en de highkey, lekker anders en erg mooi.

  Groetjes Loes

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Je hebt je weer met volle overgave op de bloemetjes en plantjes gestort. En om maar gelijk met de deur in huis te vallen, wikipedia biedt zoals zo vaak hulp. Wat denk je hiervan: “Een klootzak is tevens een object dat men aantreft bij het klootschieten: het is een stevig katoenen tasje waarin de kloot (een massieve bal gevuld met lood) bewaard wordt”. Dit verklaart al meer en maakt bovendien weer eens duidelijk dat de eerste gedachte niet altijd de juiste is 🙂

  Spelen met kleuren, onderwerpen, achtergronden en lichtval heeft je weer heel wat mooie beelden opgeleverd. Vooral de oranje bubbles aan het eind zorgen voor mooie effecten. Zoals zo vaak heb je de beelden weer smakelijk voorzien van een passende tekst. Mooi gedaan.

  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  ik ben danig onder de indruk van je macrowerk, Prachtige en vol in de details zijnde platen. De kleuren zijn ook fantastisch en dan met name de laatste foto’s van deze serie. Ook de Zaaddoos Pimpernoot vind ik een prachtig en strak gefotografeerd ‘doosje’. Je hebt je aardig uitgeleefd en dit is dan ook genieten met een grote G.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 5. Hai Dick,

  Knap toch hoe jij je ontwikkeld hebt in korte tijd en zeker met je macro-werk.
  De eerste twee zijn zeer fraai. Van mij mag je ook je onderwerp iets meer ruimte geven en meer in beeld brengen van bloemen en planten. Maar zoals je bezig bent met compositie en licht is leuk om te lezen en knap om te zien.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 6. Geweldig wat een mooie foto’s weer, allemaal wonderschoon ! Het draaien met je camera en spelen met de instellingen levert je steeds weer mooie plaatjes op, je kan onderhand wel workshops gaan geven ! ik kan echt niet zeggen welke mij het meest aanspreekt, o ja toch wel; de weegbreezonnebloem 3 is een toppertje voor mij. Ik heb je blog weer met plezier doorgekeken, bedankt. Groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

 7. Een heerlijke voorjaarsserie Dick. Een genot om te bekijken en te lezen. Ik ga geen favoriet uitkiezen deze keer. Onbegonnen werk! Je bent een echte bloemenfotograaf geworden en uit ervaring weet ik hoe lastig het is om bloemen op een mooie manier vast te leggen. Top!

  Gr. René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.