Voorjaar in Leyduin

Madeliefjes

April en mei 2016, Landgoed Leyduin-Woestduin-Vinkenduin

Dit voorjaar bracht ik drie keer een bezoekje aan Leyduin, de eerste keer was op 6 april in de vorm van een ochtendwandeling. Er was vrij veel bewolking, een graadje of 10-12 en tamelijk winderig. Ik verwachtte er eigenlijk niet veel van en dat klopte ook. De opbrengst was slechts klein en ook niet heel bijzonder.

< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken! >

Allereerst een doodgewone ontluikende Paardekastanje:

Ontluikende Paardekastanje
Ontluikende Paardekastanje

Omdat ik op insectengebied niets interessants tegenkwam en toch wat met beestjes wilde, tilde ik wat schors op bij een dode boom om te kijken of daar wat Pissebedden actief waren. Geen insecten, maar kreeftachtigen en ik vind het fascinerende oerdiertjes. Ze zijn echter verdomd moeilijk te fotograferen. Zo gauw ze daglicht zien, zetten ze het namelijk op een lopen, op zoek naar een vochtig, donker plekje. Je moet dus snel zijn en bij voorkeur moeten ze toch wel een paar tellen even stil zitten om de kans te krijgen om te belichten en te focussen. Ik ben over het resultaat van vandaag nog niet helemaal tevreden, maar het is wel het beste wat ik tot dusverre heb:

<klik op een cirkel voor een grotere weergave>

Eigenlijk was dit geen typisch voorjaarsonderwerp. Net als ooievaars, want die zie je hier tegenwoordig ook bijna het hele jaar rond. Op het weiland bij Leyduin staat al jaren een nestpaal, maar daar heb ik nog nooit een ooievaar op gezien (wel een Torenvalk en Nijlganzen). Er liep er nu wel een te foerageren, maar die woont vermoedelijk in de rietlanden aan de Fazantenlaan. Waarschijnlijk ging hij daar nu ook naartoe:

Ooievaar
Ooievaar

Wél een echt voorjaarsonderwerp is het bloeiende Armbloemig Look. Ik had daar al eerder uitgebreid mee gestoeid, maar ook nu kon ik er toch niet gewoon langs lopen. Het ruikt dan ook heerlijk naar knoflook en dat lokt…

Armbloemig Look
Armbloemig Look

 

Bij mijn tweede bezoek waren de dagen alweer lang genoeg om er een avondexpeditie van te maken. Die vond plaats op 23 april. Half bewolkt, matig windje en (overdag) 15 graden. Ik hoopte op een paar leuke macro-onderwerpen bij mooi licht, bij voorkeur een Oranjetipje. Ik liep dan ook direct naar de weitjes aan de noordkant van Leyduin, waar altijd veel Pinksterbloemen (één van de waardplanten van deze vlinder) staan. Ik werd echter afgeleid door de aparte bloeiwijze van een grote partij Oeverzegge:

Oeverzegge
Oeverzegge

Ik wilde wat sfeerplaatjes maken en kreeg er een vliegje bij cadeau. Merk onbekend, maar het deed me aan een wapenvlieg denken… Dan nu wat sfeerplaatjes:

<klik op een miniatuur voor een grotere weergave>

Het is weer eens wat anders dan altijd maar die Bosanemonen…

Een Oranjetipje kwam ik niet tegen, hoewel er al aardig wat Pinksterbloemen in bloei stonden.

Pinksterbloem
Pinksterbloem

De rechter foto in de twee cirkels hierboven is door wat gras heen gefotografeerd, hetgeen een enigszins vaag beeld opleverde. Toch was er duidelijk een insect zichtbaar, één of andere langsprietmot met goudkleurige vleugeltjes. het blijkt om de Pinksterbloemlangsprietmot (Cauchas rufimitrella) te gaan (met dank aan Helma). Hoe toepasselijk. Hieronder een wat helderder beeld…

Langsprietmot
Pinksterbloemlangsprietmot

Ik wist dat hier vlakbij ook Daslook staat en dat moest inmiddels toch ook wel in  bloei staan… Dat was inderdaad het geval:

Daslook
Daslook

De zon ging ondertussen een beetje oranjekleurig onder en daar kon ik hier mooi van profiteren:

Daslook
Daslook

 

De derde keer ging ik – weer in de avonduren – wat serieuzer op zoek naar een Oranjetipje. Het was inmiddels 9 mei en ik had tijdens een weekje vakantie op de Veluwe tientallen mannelijke exemplaren zien fladderen, maar helaas niet kunnen fotograferen. Als ik er nog een foto van wilde maken, moest ik opschieten, want zo lang vliegen ze niet meer. Hier aan de kust zouden ze in principe ook voor moeten komen, met name in de duinen. Inderdaad heb ik er voorgaande jaren wel eens een paar gezien in Leyduin en omgeving.

Weer naar voornoemde weitjes en nu écht goed zoeken. Ik maak eerst toch maar weer een kiekje  van een Pinksterbloem. Een Oranjetipje zou hier nu niet misstaan hebben…

Pinksterbloem
Pinksterbloem zonder Oranjetipje

Maar helaas, hij zat er niet… En de kans dat er nu ééntje op neer zou dalen is natuurlijk minimaal op deze tijd van de dag. Verder zoeken dan maar en me vooral niet laten afleiden.

Dat laatste is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ging namelijk toch op de knieën voor een groepje Madeliefjes. Gewoon om even te proberen hoe dat eruit zou zien en dat viel me niet tegen:

Madeliefjes
Madeliefjes

Niet alleen door de schone blommekes, het licht van de ondergaande zon – weer mazzel vandaag – hielp natuurlijk ook wel. Dat smaakte naar meer:

Madeliefjes
Madeliefjes

Na dit korte intermezzo vervolgde ik mijn speurtocht. Naar het volgende veldje dan maar. Wel opschieten, want het werd snel donker. Ik had de moed al bijna opgegeven toen ik er dan eindelijk toch eentje zag zitten. Een mannetje nog wel, hoewel dat met samengevouwen vleugels moeilijk te zien is. Wat een mazzel.

Hij zat onverstoorbaar en onbeweeglijk op een Pinksterbloem, mooier kan je het bijna niet hebben. Ik kon hem op mijn gemak van alle kanten fotograferen. Van links…

Oranjetipje (man)
Oranjetipje (man)

… en van rechts.

Oranjetipje (man)
Oranjetipje (man)

Van voor en van achter ook, maar dat werd het niet. Zo staat-ie er in ieder geval netjes op. Nu nog even verder zoeken naar een leukere achtergrond. Beter dan dit kon ik helaas niet vinden:

Oranjetipje (man)
Oranjetipje (man)

Wel aparter, maar of het mooier is betwijfel ik. Tegen een egale groene achtergrond is misschien toch wel mooier. Nog één tot besluit, vanuit bijna hetzelfde standpunt:

Oranjetipje (man)
Oranjetipje (man)

Je kan nog zoveel kantelen en keren met je camera, als die leuke achtergrond er niet is, dan is-ie er niet. En ik moest het doen met enkel en alleen dit exemplaar en die zat toevallig niet op de Pinksterbloem hierboven, dus hield het al gauw op. Maar ik heb mijn Oranjetipje en daar ging vooral het om. De rest komt dan – hopelijk – een andere keer wel. Met dit hoogtepunt ben ik dan weer aan het eind van dit blog gekomen. Dank voor het lezen en kijken.

 

16 reacties op ‘Voorjaar in Leyduin

 1. Gefeliciteerd met het oranje tipje en hoe mooi heb je hem kunnen fotograferen. Al met al heb je best wel een hoop gezien en prachtige foto’s kunnen maken. De serie van de madeliefjes is prachtig.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 2. You’ve got him! Het oranjetipje bedoel ik dan. Ik had dit jaar niet het geluk er één te vinden. Des te meer kan ik genieten van je foto’s. Ook de rest van de serie is fraai. De eerste pinksterbloem is prachtig en de madeliefjes heb je er sfeervol op staan zo in de avondzon.

  Het idee om pissebedden te fotograferen was nog niet bij me opgekomen. Maar het zijn inderdaad interessante beestjes.

  Gr. René

  Geliked door 1 persoon

 3. Wederom een heel mooi blog waarbij ik de pinksterbloemen echt heel mooi vindt. De madeliefjes zijn zelfs fantastisch om te zien. Deze heb je vanuit mooie standpunten gefotografeerd. En ja, het oranjetipje………. Ik heb helaas verstek moeten laten gaan om deze ergens te gaan fotograferen. Je langsprietmot is een ‘Meadow Long-horn Cauchas rufimitrella’…….
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 4. Een mooi stel foto’s. Heerlijk 3x naar de zelfde plek en steeds iets anders zien. De madeliefjes zijn wel heel lief zoals jij ze gefotografeerd hebt. Het was even genieten om op je blog te kijken.

  Like

 5. Weer een heel erg mooie blog, van alles wat en stuk voor stuk allemaal top ! De ontluikende kastanjebloem , de madeliefjes ook supermooi en als laatste dan natuurlijk het oranjetipje, ik heb echt zitten genieten, dankjewel. Groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

 6. Hi Dick,
  Dat is weer eens iets anders dan zonnedauw of libellen. Met een dergelijke serie kan je thuiskomen. Prachtige beelden van vooral daslook, madeliefje, pinksterbloem en – als kers op de taart – het oranjetipje.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 7. Oh wat een herkenning bij de pinksterbloemen en het oranjetipje, zie mijn blog 😉 Vaak wil je inderdaad anders, maar lukt het gewoon niet omdat de omstandigheden niet kloppen, Gelukkig, het ligt dus niet aan mij maar aan de omstandigheden 😉
  Ik vind je pissenbedden best gaaf, de tweede daslook met het oranje van de zon is heel mooi maar het eerste madeliefje is voor mij de topper van je serie!

  FIjn weekend en groetjes
  Loes

  Geliked door 1 persoon

 8. Hai Dick,

  Tjonge Oranjetipjes toch behoorlijk dichtbij huis. Dat had ik niet verwacht. Misschien volgend jaar eens kijken. Het zijn toch wel een paar aardige platen geworden hoor. Maar de foto’s van de madeliefjes zijn de toppers van de serie. Heel mooi.

  Groetjes,
  René

  Like

 9. Prachtig gefotografeerd, fijn licht.
  Wat een bof om toch een oranjetipje tegen te komen. Zoveel pinksterbloemen afgespeurd, maar niks 🙂 Ik blijf hopen. Fijn dat je ook pissebedden hebt, ze zijn heel mooi weergegeven.
  Groet, d

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.