Voorjaarsgestoei

Sneeuwroem bij zonsondergang

16 en 30 maart 2016 – Bennebroekbos

16 Maart was het droog, redelijk zonnig en niet teveel wind: een mooie ochtend om weer eens in het Bennebroekbos op zoek te gaan naar wat voorjaarsbloeiers. Sneeuwklokjes zouden er vast nog wel staan en de Oosterse Sterhyacinten moesten nu ook zo langzamerhand wel volop in bloei staan. Het zal dus wel een macro-ochtendje worden, maar toch gaat de tele ook mee en dat is maar goed ook, want een mooi Sijsje is nooit lelijk, ook al kijkt-ie hier wat sombertjes.

Sijsje
Somber Sijsje

< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite de foto’s even aanklikken! >

Ik ben inmiddels aangekomen in een deel van het bos waar veel sneeuwklokjes staan en waar het licht niet onaardig lijkt. Hoewel ik eigenlijk voor mezelf de conclusie al had getrokken dat sneeuwklokje niet zo mijn bloemetjes zijn, waag ik toch maar weer een paar pogingen om er een aardig plaatje van te maken. De eerste is er eentje met de bloem prominent in beeld, niet rekening houdend met welke vlakverdelingsregel dan ook. Zo hoort het natuurlijk niet, maar wat kan mij het schelen: ik zie wel een paar mooie bokeh bollen in de achtergrond!

Sneeuwklok
Simpele Sneeuwklok

Ook in het tweede plaatje staat het hoofdonderwerp weer lekker in het midden en de bloemstengel komt net niet uit de hoek.  Een tweede sneeuwklok zorgt echter voor een herhalingseffect en het blauw van Sterhyacinten en het wit van andere sneeuwklokjes zorgen hier voor een fraaie bokeh, al zeg ik het zelf…

Sneeuwklok
Sneeuwklok met herhaling

Nu is de beurt aan de Oosterse Sterhyacintjes om de hoofdrol te spelen. Eén van de bijrollen is hier weggelegd voor een Vingerhelmbloem die voor de roze bollen in de achtergrond zorgt.

Sterhyacint
Oosterse Sterhyacint

Nog wat Sterhyacinten. Hier eisen ze niet alleen de hoofdrol, maar ook alle bijrollen op. Het begint al aardig een schilderijtje te lijken:

Oosterse Sterhyacint
Oosterse Sterhyacint in hoofd- en bijrol

Ik blijf nog even bezig met de Sterhyacintjes. Ik vind het toch een aantrekkelijker bloempje dan het Sneeuwklokje. Waarom weet ik niet, het zou zomaar wel eens de blauwe kleur kunnen zijn… <klik op een cirkel voor een vergroting>

Tot slot van deze ochtend toch weer de Sneeuwklokjes, zij het deze keer in een zeer bescheiden bijrol. Op een veldje waar ook wat afgezaagde boompjes staan, vliegt een Roodborst heen en weer. Ik had hem eigenlijk liever op een lager stammetje gehad en ook zingend, maar hij had nergens zin in. Je kan de natuur niet dwingen, dus dan maar zo:

Roodborst
Roodborst

Thuisgekomen ga ik nog even stoeien met de krokussen uit eigen tuin én een plantenspuit. Eerst een paar close-upjes van het stampertje: <klik op een cirkel voor een vergroting>

En dan twee bloemkelken verbonden door een waterdruppel. Wel een beetje jammer van de felle zon, maar ja: schijnt-ie niet dan gaan de bloemen niet open!

Verbonden
Verbonden

Veertien dagen later is het vergelijkbaar weer, maar nog wat minder zonnig. Ik besluit nu eens ’s avonds te gaan stoeien met voorjaarsbloeiers en hoop daarbij op een mooie zonsondergang. De zomertijd is inmiddels ingegaan en als je een beetje bijtijds het avondmaal nuttigt en een locatie dichtbij huis uitzoekt, dan kan dat weer steeds makkelijker.

Mijn eerste aandacht gaat uit naar de heuvel aan de rand van het bos. Ik weet nog van vorig jaar dat hier de Sneeuwroem bloeit en ja hoor: ze staan er al. Daar ga ik eens even lekker mee knoeien, eerst in tegenlicht…

Sneeuwroem
Sneeuwroem1 in tegenlicht

… en een ander groepje in ‘achterlicht’ (heet dat zo?)

Sneeuwroem in achterlicht
Sneeuwroem2 in achterlicht

Maar mooier is dat met wat soortgenoten in de achtergrond:

Sneeuwroem
Sneeuwroem2 in de voorgrond

Of juist op de voorgrond:

2016-03-30 18-12-49 - IMG_9387_1080p
Sneeuwroem2 andersom (in de achtergrond)

Bij een derde groepje gooi ik er weer eens een diafragmareeksje tegenaan, f/5 wint deze keer:

Sneeuwroem3 f/5
Sneeuwroem3 f/5

Van de voorjaarsbloeiers vind ik tulpen en de narcissen wel de meest truttige bloemen die er zijn en die zal ik dus niet zo gauw platen. Tulpen staan hier gelukkig niet, dus die vallen af. Voor de broodnodige kleurvariatie komen dan ook alleen deze narcissen in aanmerking…

2016-03-30 18-27-45 - IMG_9459_1080p
Geel

… vooral als op één van de stengels ook nog eens een vliegbeestje – één van de eerste van dit seizoen – even wil poseren. Die kans laat ik niet liggen, natuurlijk:

Vliegje
Vliegbeestje

In afwachting van de zonsondergang maak ik nog een kort rondje door het bos. Niet voor iedereen betekent voorjaar nieuw leven, voor de bladeren van de haagbeuk is het einde nu echt nabij. Na een winter lang hardnekkig maar nutteloos hangen, zullen ook zij binnenkort ten val komen.

Haagbeuk
Haagbeuk

Naast de Sneeuwklokjes is de Vingerhelmbloem ook altijd in groten getale aanwezig in het Bennebroekbos. Toch ook maar weer even wat mee stoeien:

Vingerhelmbloem
Vingerhelmbloem 1
Vingerhelmbloem
Vingerhelmbloem 2

Amper een kwartiertje later begint de zonsondergang serieuze vormen aan te nemen. Het gaat ineens heel rap: de lucht kleurt oranje en ik haast me weer terug naar de heuvel, waar ik snel op zoek moet naar modellen. Ik weet niet eens meer wie hier in de gauwigheid model staat, maar ik vind het toch een geslaagde opname.

Zonsondergang
Zonsondergang

Ik ga nu helemaal voor de silhouetten en dan is de Sneeuwroem ook weer een dankbaar onderwerp:

Sneeuwroem bij zonsondergang
Sneeuwroem bij zonsondergang

Ik zoek nog andere onderwerpen die eventueel model zouden kunnen staan, maar de keus is beperkt als je ook het oranje zonlicht wilt benutten.

Sneeuwroem bij zonsondergang
Sneeuwroem bij zonsondergang

Op de valreep toch nog een Narcis. Het is niet anders:

Narcis
Narcis

De zon zakt inmiddels snel achter de horizon en ook de gekleurde lucht verdwijnt. Het is uit met de pret en ik keer huiswaarts. Het geknoei en gestoei met voorjaarsgebloei is voorlopig weer even klaar. Net als dit blogje trouwens. Bedankt voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgende keer.

7 reacties op ‘Voorjaarsgestoei

 1. Hoi Dick,
  Het spelen met licht, kleuren, bokeh bubbles, en de keuze voor hoofdonderwerp en bijrol heeft een heleboel prachtige platen opgeleverd. Het kan niet anders, de lente heeft je helemaal in zijn greep, vooral nu je de tijd in je voordeel hebt. Nu hoop je vast op insecten die op de bloemen afkomen.
  Groet, Kees

  Like

 2. Hai Dick,

  Ik ben niet zo’n bloemenfotograaf, maar wat ik wel kan waarderen is dat er een gedachte achter een foto zit. Of die gedachte ook de meest voor de hand liggende is, maakt helemaal niet zoveel uit.
  De mooiste foto voor mij is die van de Oosters sterhyacint in hoofd- en bijrol. Daar houd ik nou een maal van. Maar ook je platen met de oranje kleur van de ondergaande zon zijn erg fraai. Persoonlijk vind ik het erg mooi wanneer er met dit soort fotografie iets meer afstand genomen wordt van het onderwerp. Iets minder close-up en iets meer in de omgeving geplaatst. Maar ja, dat zijn mijn voorkeuren nou eenmaal 😉

  Groet,
  René

  Like

 3. Werkelijk prachtige foto’s. De Oosterse Sterhyacint vind ik echt super en heel mooi weergegeven. Omkleed met bokeh en een sfeervol licht. ok je andere foto’s zijn niet te versmaden. Ik droom hier helemaal in weg. Prachtig gewoon.
  Groetjes, Helma

  Like

 4. Een prachtige serie zeg! De bloemen met de zon(sondergang) zijn wel super, zelfs die narcis ;-). Komt waarschijnlijk doordat je de kleur niet ziet. Zo’n klein vliegbeestje fotograferen val toch ook niet mee, knap gelukt.

  Groetjes,
  Marianne

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.