Opgeruimd staat netjes

Roodborst

Februari 2016 – Los Zand

Direct aansluitend aan mijn vorige schoonmaakblogje, meteen maar nummer 2. Dan is dat maar opgeruimd en dat staat netjes, zegt het spreekwoord.

< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken! >

Na een dagje AWD fiets ik op 19 februari via Leyduin terug naar huis en zie een bekende Torenvalk op het nog verlaten ooievaarsnest staan. Ik besluit even af te stappen om te kijken, maar terwijl ik mijn camera uit de tas haal, vertrekt hij. In eerste instantie is dat balen, maar al gauw komt hij weer aanvliegen. Ik sta inmiddels klaar om een serie foto’s te schieten, waarbij ik probeer de aan de hemel staande volle maan mee te pakken…

Torenvalk
Torenvalk

In een gecropte versie van deze foto’s is te zien dat hij terug komt mét een prooi in zijn poten. Het lijkt een kikker of pad. Hij was dus alleen maar even eten halen.

< klik op een cirkel om de foto’s in groot formaat te bekijken>

De buit is snel verorberd en dan is het even uitbuiken natuurlijk:

Uitbuiken
Uitbuiken

 

Op 23 februari ga ik richting Het Groene Hart om een voor mij nieuw en veelbelovend natuurmonumentengebiedje te verkennen in de buurt van de Nieuwkoopse Plassen. Lusthof De Haeck heet het en het is er prachtig en heerlijk rustig. Tenminste op het moment dat ik arriveer. Halverwege de wandelroute blijkt echter dat een gezin met luidruchtige kinderen ook besloten heeft hier te gaan wandelen en vissen (voorjaarvakantie!). Slechte timing dus: je moet ook overal rekening mee houden. Nou zag ik toch al weinig vogels hier, maar nu kan ik dat helemaal wel op mijn buik schrijven. Gelukkig is het maar een korte rondwandeling en ben ik weer snel bij de auto. Een buizerd vliegt over, zodat ik toch nog één foto overhoud van dit bezoek…

Buizerd
Buizerd

Op de terugweg besluit ik mijn geluk nog even te gaan beproeven bij de vlakbij gelegen Groene Jonker. Het weer wordt er echter niet beter op: de wind trekt steeds meer aan en de bewolking neem toe. Ook hier laten de vogels het een beetje afweten. Dat is niet helemaal waar, want het barst hier werkelijk van de Smienten en – vooral – Grauwe Ganzen, waarvan de laatste geregeld overvliegen. Tijd voor wat vluchtfotografie:

2016-02-23 13-46-22 - IMG_4653_1080p
Grauwe Ganzen

 

24 februari maakten we een wandeling op Landgoed Koningshof, ook weer van Natuurmonumenten. Geen fotowandeling, maar een wandelwandeling, als u begrijpt wat ik bedoel. Toch even een paar macro’s kunnen maken, te beginnen met een schilderachtig bedoeld mosjesbeeld:

Mosjes
Mosjes

Vervolgens een gele mini zwammensoort, net iets groter dan speldenknopjes. Het zou zomaar de Oranje Druppelzwam kunnen zijn…

Gele zwam
Oranje Druppelzwam?

Daarnaast hoorden we vandaag geregeld Groene Spechten lachen, maar hebben ze niet gezien. Ook Buizerds waren alom hoorbaar aanwezig. Eentje ging even hoog in een grove den op de uitkijk zitten:

Op de uitkijk
Op de uitkijk

 

Tijdens een andere wandelwandeling op Landgoed Leyduin – op 27 februari – wilde dit bolvormige Roodborstje graag op de foto en wie ben ik dan om dat te weigeren?

Roodborst
Roodborst

 

De volgende dag maakten we een wandeling door de AWD richting Paal 69 om op zoek te gaan naar de Drieteenstrandlopers (waarvan een blog inmiddels verschenen is). Op de terugweg kon ik dit Boomklevertje nog aardig kieken:

Boomklever
Boomklever

 

Tot slot wat gevogelte uit de buurt, gewoon om de hoek te bewonderen, bij de Glipperzandvaart. De foto’s zijn gemaakt op 26 februari aan het eind van de middag en vooral dit Roodborstje wilde graag even poseren: “sta ik zo goed?” lijkt-ie te vragen.

Roodborst
Roodborst

Geheel onverwacht raak ik verzeild in een groepje Sijsjes vergezeld van enkele Puttertjes. Mijn beste Putterfoto tot nu toe, al iets meer dan een bewijsplaatje (vind ik zelf)

Putter
Putter

Net als Putters zijn Sijsjes verzot op Elzenpropjes. Het blijken ware acrobaten:

Sijsje
Sijsje

In het weiland langs de Glipperzandvaart lopen altijd wel Waterhoentjes. Nestelen zie ik ze daar echter nooit.

Als je aan komt lopen, denken de ook altijd aanwezige ganzen dat er wat te halen valt (ze worden kennelijk geregeld gevoerd). Als dat dan niet het geval blijkt, doen ze vaak opdringerig en onvriendelijk. Ze komen dan ook erg dichtbij, zodat een portretje voor de hand ligt.

Soepgans
Soepgans

De heer en mevrouw Wilde Eend: het schijnt niet goed met ze te gaan, dus wat extra aandacht voor deze ‘gewone’ soort is wel op zijn plaats:

Wilde Eenden
Wilde Eenden

Als laatste een Canadese Gans. Die zijn er niet altijd, maar vandaag staat er eentje te poetsen en met zijn vleugels te wapperen.

Canadese Gans
Canadese Gans

Dat doet het altijd goed op de foto! <klik op een cirkel voor een grotere weergave>

Het is een goed gevuld, maar toch ook redelijk gevarieerd blogje geworden. Hiermee is de maand februari dan ook geheel en al opgeschoond. Weer bedankt voor het lezen, kijken en niet in het minst voor het eventueel reageren.

 

8 reacties op ‘Opgeruimd staat netjes

 1. Je bent lekker bezig! Ik kan het niet eens bijhouden met het reageren, maar dat al aan mij liggen. Dit is in ieder geval een lekker gevuld vogelblogje, met een vleugje macro. De ganzen zijn deze keer mijn favorieten, met de Canadese als nipte winnaar.

  Gr. René

  Like

 2. Leuk al die vogels, heeft die torenvalk nu een ooievaarsnest als uitkijk post gevonden. Puttertje vind ik erg mooi en de close up van de roodborst is heel leuk. De buizerd heb je ook erg goed erop.
  groetjes Ghita

  Like

 3. Dat schoonmaken doe je goed. Je vrouw zal ook wel blij zijn dat je die kunst beheerst. Van deze beelden vind ik de putter en roodborst het mooist. De buizerd en Canadees staan er eveneens goed op.
  Je zal nu wel toe zijn aan “verse” lentebeelden of moet maart ook nog opgeschoond worden?
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Een mooi gevarieerd blog, de macro foto’s van jou vind ik altijd supermooi maar ook de sijs, roodborst, putter en buizerd heb je er heel mooi opgezet. Het is altijd weer een genot om je foto’s te bekijken, groetjes Adria

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben dol op jouw miniseries in je blog, omdat die in de goede kwaliteit gemakkelijk achter elkaar te bekijken zijn. Telkens een foto aanklikken is nou eenmaal lastig ( vind ik).
  Prima vliegbeelden van de ganzen ( iets wat mij maar nooit wil lukken) en de torenvalk is ook fantastisch.

  Groetjes Loes

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooie serie weer Dick. Wat dat betreft zou ik ook wel eens mogen gaan opruimen. Punt is alleen dat als ik dat nu ga doen ik gelijk de mappen van 2013, 14 en 15 erbij moet nemen en dat zit ik gelijk een jaar bv in de winter of herfst hahahahaa……. Ik hou het maar bij het nu 🙂
  Mooie vogels zeg en die buizerds zijn echt top. Ook het valkje mag er zijn. Jij hebt het sijsje wel kunnen fotografere. Bij mij bleven ze maar buitelen en buitelen pffff……. Mosjes blijven mijn favorieten dus ja…… én, natuurlijk het roodborstje 🙂
  Heel fijn weekend.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.