Van IJspret naar Voorjaar?

Warmer ijs

17 en 18 februari 2016 – Heemstede

Na de januari-ijstijd had ik er eigenlijk al niet meer op gerekend, maar ook februari trakteerde ons in deze super zachte en natte winter op een paar heuse vorstdagen. Zelfs hier aan de kust daalde het kwik ’s nacht tot het ijzingwekkend niveau van een graadje of 4-5 onder nul! Volgens de deskundigen bij lange na niet koud genoeg om zeepbellen te laten bevriezen, maar dát zullen we nog wel eens zien! Ik ga het lekker toch gewoon proberen: niet geschoten is altijd mis!. Tenslotte heb ik speciaal voor deze gelegenheid vorig jaar al een bellenblaas in huis gehaald.

< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite de foto’s even aanklikken! >

Er staat vandaag vrijwel geen wind, dus blazen maar. Dát is lang geleden, zeg! Het vereist weer even wat oefening voordat er eindelijk wat fatsoenlijke bellen de lucht ingaan, waarvan de meeste ook nog eens direct knappen bij het geringste contact met wat dan ook. Eén exemplaar blijft echter intact op de vijverrand hangen en daar verschijnen na verloop van tijd tot mijn verbazing en grote vreugde zelfs voorzichtig ijskristallen op, ijsbloemen, zoals je ‘vroeger’ op de ramen zag als je ’s morgens de gordijnen open schoof.

IJsbel
Zeepbel met ijsbloemen

Er moet snel gehandeld worden, want binnen enkele minuten begint de zeepbel te verschrompelen. Een echt mooie foto wordt het dan ook niet, meer een bewijsplaatje.

De meeste bellen bevriezen echter niet of  worden slechts dof, andere vertonen irisatie, zoals je dat meestal wel op het oppervlak van zeepbellen ziet. Ook leuk om te kieken, zeker als je – achteraf – jezelf in de bel weerspiegeld ziet. Een soort ‘selfie’ dus…

Selfie in ijsvrije bel
Selfie in ijsvrije bel

De volgende ochtend krijg ik een herkansing. Iets minder koud en iets meer wind, dus het zou wel eens moeilijker kunnen worden. De kant-en-klare bellenblaas nog wat aangesterkt met wat extra afwasmiddel en proberen maar. De bellen vliegen alle kanten op, sneuvelen massaal in de strijd, maar er blijven er genoeg hangen in de begroeiing rond de vijver. En toch bevriezen er – boven verwachting – ook vandaag weer een paar en nu is de kristalvorming zelfs nog wat duidelijker!

Bevroren zeepbel
Bevroren zeepbel

Ik ben best wel blij met dit plaatje, mede door de ‘herhaling’ van andere bellen in de achtergrond. Meer zit er voor dit jaar niet in, misschien volgend jaar weer? Het is wel leuk om dit te doen en ook te zien ontstaan: het kán dus toch bij -5ºC!

Het had niet alleen goed gevroren, er was plaatselijk ook sprake van behoorlijke rijpvorming. Dat deed mij besluiten om even naar het rijkelijk met mos begroeide hekwerk aan de Manpadslaan te gaan.

Sporenkapsels op ijs
Sporenkapsels op ijs

Er is hier weer veel te zien en te kieken. Ik heb niet veel tijd om rustig een goede keus te maken, want het is koud, heel koud. Handschoenen aan is geen optie, want dan kan je je camera niet bedienen. Zonder handschoenen na een half uurtje ook niet meer. Bekermos – eigenlijk geen mos, maar een korstmos – is zeer fotogeniek, zeker als er ijskristallen op groeien.

IJsbekermos
IJsbekermos
IJsbekermos
IJsbekermos

Kristallen op de achtergrond kunnen voor een fraaie bokeh zorgen. Het is even zoeken voordat ik dat vind…

 <Klik voor een mooie en grote weergave>>>

Bij bijna al deze foto’s heb ik een ‘koele’ kleurtemperatuur ingesteld, maar ééntje bewerk ik nogmaals met een wat ‘warmere’ kleurtemperatuur (witbalans). Ik twijfel sterk, maar misschien vind ik dat zelfs wel mooier…

Warmer ijs
Warmer ijs

Nog eentje om het af te leren. Mijn vingers vriezen er zowat af en ik kan de ontspanknop bijna niet meer indrukken. Tijd om gauw de warme kachel op te zoeken.

Manpad mos
Manpad ijsbekertjes

Ondanks dat we dit jaar geen ‘echte’ winter hebben, heb ik toch redelijk wat ijs-/rijp-plaatjes kunnen maken. Ik vind het wel genoeg zo en wil nu langzamerhand wel naar het voorjaar toe. Dat het er aan zit te komen staat vast, maar het echte voorjaarsgevoel begint natuurlijk met zingende vogels. Gisteren maakten we een stevige wandeling door de Kennemerduinen, waar nog niet veel gezongen werd. Meestal doen roodborstjes wel hun best, maar verder dan wat poseren op een hekje zat er vandaag niet in.

Roodborst
Roodborst 1

Hij (zij) staat op een mooi plekje met fraai licht en dito achtergrond. Het is één van mijn favoriete vogeltjes en ze werken meestal leuk mee. De meeste zijn niet zo heel erg schuw en ook deze keer krijg ik gelegenheid een hele serie te schieten. Ik vind ze allemaal even leuk en kan weer eens niet kiezen…

Roodborst
Roodborst 6

Maar ja, een roodborst die niet zingt, maakt nog geen lente. Ik moet nog even geduld hebben. Misschien gaat het er meer op lijken als ook de blauwborsten weer terug zijn? Op het moment van schrijven zijn de eerste alweer gesignaleerd… Dat we nog niet helemaal van de winter verlost zijn, zal blijken in mijn volgende blog.

Dank voor het lezen, kijken en vooral eventueel reageren.

15 reacties op ‘Van IJspret naar Voorjaar?

 1. Die bevroren zeepbellen valt inderdaad nog niet mee heb ik ook ervaren maar je derde foto is erg fraai geworden! Ook de bekermosjes in ijskristallen gevangen zijn prachtig en ik vind de warmere kleuren persoonlijk het mooist.
  De Roodborstportretjes zijn ook prachtig!

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een leuk experiment met zeepbellen. Nooit aan gedacht maar best leuke resultaten. Vraag is wel waarom de ene wel bevriest en de andere niet. Ik heb nog nooit bekermos met ijskristallen gezien geloof ik en ook dat is een leuk resultaat. Er zitten een paar heel mooie tussen. De warme kleur is inderdaad een van die mooie.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dit wil ik ook een keer doen, maar dan moet ik wachten tot de volgende winter, wat lijkt me dit ontzettend leuk om te doen met die bellen. En mooie resultaten. De selfie is grappig, mooie kleuren in de bel. de foto daaronder vind ik de mooiste bellenfoto. Daarna de ijsbekermosjes en meer kristallen, waarbij ik de wat warmere foto met die prachtige bokeh achtergrond de mooiste vind. En dat lieve roodborstje, ja ik ben dol op deze kleine vogeltjes dus die is toch ook wel favoriet
  groetjes Ghita

  Like

 4. Gaaf zeg, dat ijsbekermos! ik neig daarbij naar de koele kleuren, maar de warme versie is ook mooi. Ook de kapsels op ijs vind ik super.
  En het roodborstje ook 😉

  Ik heb dunne fleece handschoenen van de Hema, daar kan ik prima mee fotograferen. Heb ook eens speciale fotografenhandschoenen gekocht, duur, en veel eerder koude vingers.

  Groetjes Loes

  Geliked door 1 persoon

 5. Dat jij je buiten durft te vertonen als het onder nul is! 😉 Maar het heeft je lekker bezig gehouden en van je derde ijsbelfoto zal je het vast weer warm hebben gekregen.

  De mosjes met rijp zijn ook fraai, vooral “warmer ijs”.

  En de lente komt er echt aan hoor!

  Gr. René

  Like

 6. Wat een leuk experiment met die zeepbellen. Dat probeer ik te onthouden voor de volgende winter. Die selfie vind ik gaaf. Bekertjesmos met ijskristallen vind ik ook al een verrassing. Je laat ons heel wat mooie beelden zien. Het roodborstje staat er ook al fraai op. Met wat geduld blijken ze vaak wel even te willen poseren.
  Als het winters weer is gebruik ik hardloophandschoentjes. Ze isoleren niet groots maar bevallen mij wel bij het foto’s maken. Ik ben benieuwd met welke winterse verrassing te nog gaat komen.
  Groet, Kees

  Like

 7. Leuk gedaan de zeepbellen met ijskristallen en zeker de moeite waard ! De bekermosjes vind ik heel erg mooi met de ijskristallen erop , zowel de kouwe als de warme versie, het heeft allebei wel iets. Ook het roodborstje heb je haarscherp en mooi gekiekt, groetjes Adria

  Geliked door 1 persoon

 8. Een blog naar mijn hart. Ik hou hier ontzettend van en vooral de ijskristallen op de mossen bind ik supermooi. Hoewel ik de koele kleuren in deze echt heel mooi vind is ook de foto met de warmere tinten een prachtig exemplaar! Hete roodborstje is ook een mooie en je hebt niks teveel foto’s hoor! Je zegt dat de eerst blauwborsten al gesignaleerde zijn maar dat is wel erg vroeg hoor (volgens mij). Ik fotografeer met warme handschoenen waarbij de vingers er voor de helft af zijn. Bevalt me prima. Ik zie uit naar je volgende blog.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 9. Hai Dick,

  Mooi hoor die bevroren bellen. De eerste vind ik persoonlijk ook heel heel fraai, maar de tweede is uiteraard net ietsje mooier. Misschien moet je ze een volgende keer een beetje bijlichten met een zaklantaarn.
  Normaal gesproken vind ik dat bij ijsfoto’s die koele blauwe kleur het mooist uitkomen. Ik denk dat je bij deze foto’s gewoon net niet het mooie licht had. Dat is de reden waarom ik de warmer ingesteld foto ook mooier vind.
  Mooie serie.

  Greot,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.