Winterpauze?

Krooneend (m)

28 januari 2016 – Amsterdamse WaterleidingDuinen

Na een korte onderbreking door een driedaagse winterse periode doet het weer eind januari weer ‘normaal’: een zuidwesten windje, zonnig en te warm voor de tijd van het jaar. Misschien is het slechts een korte winterpauze en krijgen we nog een koude februarimaand, vandaag ga ik hier eerst maar eens van profiteren: lekker weer om weer eens een dagje in de AWD te gaan struinen.

Hopend op een mooie zonsopkomst loop ik iets voor half negen de poort binnen, maar als ik de lucht bekijk, geloof ik er eigenlijk niet in. Wél is de maan – al een flink stuk in het laatste kwartier – nog goed zichtbaar.

< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave de foto’s even aanklikken! >

Maan
Maan

Achteromkijkend wordt de lucht een kwartiertje later toch iets van goudkleurig. Niet heel spectaculair en een mooiere voorgrond kan ik helaas zo gauw niet vinden. Het is ook zo weer voorbij, maar gelukkig kan ik daarna nog even van mooi ochtendlicht –  gouden uurtje – profiteren. Nou maar hopen dat een paar leuke modellen willen meewerken.

Doornappels lenen zich soms wel voor een leuk plaatje, maar dan moet je wel even zoeken. Deze lijkt een beetje op het juichende mannetje waar ik vorig jaar veel ‘likes’ mee binnenhaalde. Toen was het bijna lente, nu valt er vermoedelijk nog niet veel te juichen…

Doornappel
Doornappel 1

Een klein stukje verderop kan ik ongezien een groepje damherten gadeslaan die door het riet langs de oever van een kanaaltje lopen. Nu komt het ochtendlicht pas goed tot zijn recht.

Damhert in het riet
Damhert in het riet

Eén voor één lopen ze langs en zijn zich van mijn aanwezigheid niet bewust (denk ik…).

<Klik voor een vergroting>>>

Maar het is nog niet afgelopen met het fraaie licht. Ook een paar Grote Lisdodden staan er in het zachte ochtendzonnetje prachtig bij:

Lisdodden
Grote Lisdodde

Hierna dooft het mooie licht snel uit en krijg ik al snel te maken met wat harder licht, maar ook dit kan – als het maar goed valt – mooie plaatjes opleveren. Zoals bijvoorbeeld tegenlicht op deze rietpluimen…

Rietpluimen in tegenlicht
Rietpluimen in tegenlicht 

Het licht moge dan misschien wel wat harder zijn, de warmte van de zon is zeer aangenaam en het is echt wel een beetje genieten, reeds. Zelfs de vogels laten zich al een beetje horen, helaas niet zo erg zien…

 

Na een bammetje naar binnen gewerkt te hebben, besluit ik even bij de Zwanenplas te gaan kijken. Daar wil in de winter nog wel eens wat leuks zitten. Helaas is deze plas slecht toegankelijk vanwege duindoorns en grote rietkragen en ontkom je niet aan fotograferen vanaf een hoger gelegen positie. Ook de afstand is dan eigenlijk veel te groot. Gelukkig is het vandaag erg zonnig en dat maakt het weer iets makkelijker om toch redelijk scherpe plaatjes te schieten.

Er zwemt inderdaad een grote groep watervogels, waaronder duidelijk herkenbaar een aantal Krooneenden. Deze in Nederland schaars voorkomende vogel, waarvan het mannetje duidelijk herkenbaar is aan de rode snavel en oranje kop, krijgt dan ook mijn speciale aandacht.

Krooneend (m)
Krooneend (m)

Vooral als er eentje uit het water omhoog komt en met zijn vleugels begint te wapperen, levert dat mooie kiekjes op.

Krooneend (m)
Krooneend (m)
Krooneend (m)
Krooneend (m)

Vrouwtjes zijn ook aanwezig in de groep. Ook mevrouw Krooneend wilde speciaal voor mij ook wel even het wapperen met de vleugels demonstreren.

Krooneend (v)
Krooneend (v)
Krooneend (v)
Krooneend (v)

Ondanks de grote afstand en het hoge standpunt toch wel plaatjes waar ik tevreden mee ben. Niet alleen zwemmen er Krooneenden in deze groep, ik zie ook een aantal Tafeleenden. Ook deze soort is tamelijk schaars in Nederland, maar zo af en toe zie je ze wel in de AWD. Vandaag zie ik hier alleen een paar vrouwtjes, maar die leveren geen blogwaardige plaatjes op.

Via het Eiland van Rolvers begeef ik me weer richting de uitgang. Hier moet zelfs de macrolens nog even tevoorschijn gehaald worden. Ik struikel namelijk bijna over een klein rood staafje dat uit het mos omhoog priemt. Hoewel ik ze nog nooit in het echt met eigen ogen heb mogen aanschouwen, herken ik de Rupsendoder direct!

Rupsendoder
Rupsendoder

Een zwammetje dat groeit op poppen van vlinders en in Nederland algemeen voorkomend. Ze kunnen een cm of 6 hoog worden; dit exemplaar is met 2 cm dus aan de kleine kant:

Rupsendoder
Rupsendoder

Hiermee is een eind gekomen aan een heerlijk dagje in de AWD. Wat waarnemingen betreft misschien niet heel erg spectaculair, maar het kan wat dat betreft niet altijd feest zijn. De meeste foto’s vind ik persoonlijk desondanks wel geslaagd en daar gaat het tenslotte om. Wat mij betreft kunnen we nu langzaam richting het voorjaar…

Dank voor het lezen en kijken.

 

11 reacties op ‘Winterpauze?

 1. Duidelijk een wel bestede dag. Zowel de damherten als de doornappels hebben voor mooie beelden gezorgd. Het juiste licht doet hierbij wonderen. Krooneenden zijn vogels die het waard zijn om gefotografeerd te worden. Jammer dat ze meestal zo op hun hoede zijn. Jij mag in ieder geval tevreden zijn. Overigens, ook al zijn het “gewone” soorten, het blijft dan wel een uitdaging om er bijzondere platen van te maken. Opmerkelijk dat rupsendoders ook nu nog te vinden te zijn. Een mooie vondst.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  je mag toch echt niet klagen over dit dagje AWD. Echt leuke foto’s van de krooneenden en ook de Doornappels vin ik erg mooi. De rupsendoder is ook echt supermooi gefotografeerd en de details zijn dan ook echt mooi zichtbaar. Rietpluimen in tegenlicht zijn ook al van die mooie platen net als je zonsopkomst en je maantje. Heerlijke wandeling 🙂
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 3. Weer een mooie gevarieerde serie, het was een prachtige dag en dat zie je in de foto’s, van het goudgele riet tot de krooneenden, wat zijn ze toch mooi, ik heb ze in december gezien daar, maar de laatste keer dat ik in de AWD was, zaten ze niet in de zwanenplas (of ze hadden zich verstopt), de lisdoddefoto’s vind ik ook leuk, daar let ik zelf veel te weinig op als ik in de AWD loop. De rupsendoder heb je ook al zo mooi.

  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 4. Heel erg mooi zijn je foto’s weer , de krooneenden lijken wel buitenaardse wezentjes met die aparte koppies , heel mooi vastgelegd. En van de lisdodde heb je ook weer iets moois gemaakt ! Maar de rietpluimen 1 is toch wel mijn favoriet, echt supermooi met prachtig tegenlicht ! Groet Adria

  Geliked door 1 persoon

 5. Hai Dick,

  Die krooneenden zijn volgens mij vaste inwoners van de AWD geworden. Om ze echt lekker te fotograferen moet je gebruik maken van camouflage of een schuilplek. Maar zonder die twee heb je ze toch erg mooi op de foto gezet. Ze zien er prachtig uit. Leuk ook dat je zo’n rupsendoder tegenkomt op dit moment. Een erg mooie vangst natuurlijk en knap vastgelegd. Gelukkig zullen de vogels zich de komende tijd weer wat beter laten zien en dat maakt het weer een stuk makkelijker voor ons.

  Groet,
  Ren’e

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik dacht even: WInterpauze??? Houdt Dick een WInterpauze???? Hihi, ik kon me echt niet voorstellen dat jij een pauze inlast, maar dat is dus ook niet zo 😉
  De eerste foto van damhert in het riet is voor mij de topper van deze serie, de compositie en uitsnede zijn erg mooi, zeker als je die vergelijkt met de volgende twee foto’s, die veel ‘gewoner’ zijn.

  Groetjes Loes

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.