Januari-IJstijd 2: Een Winterse AWD

It giet oan!

19 januari 2016 – Amsterdamse WaterleidingDuinen

Je moet het ijzer smeden als het heet is en als het in Nederland een keer wintert, moet je er snel bij zijn. Na mijn expeditie naar IJmuiden laat ik er dan ook geen gras over groeien en ga de dag erna meteen naar de Amsterdamse WaterleidingDuinen om hopelijk ook daar wat winterse beelden te kunnen vastleggen. Nou is “winters” een groot woord, want sneeuw ligt er – hier althans – niet en het vriest ook niet bepaald dat het kraakt, maar een kinderhand is gauw gevuld…

De dag begint niet heel erg veelbelovend: als ik bij De Oase naar binnen ga, is het nog vrij sombertjes. Een mooie zonsopkomst zit er dan ook niet in, al helemaal niet omdat ik daarvoor veel te laat ben! Je moet dat vroege opstaan ook niet overdrijven…

< TIP: voor een grotere én vooral scherpere weergave de foto’s even aanklikken! >

Ik begin met een plaatje van een damhert, samen met de vossen een vaste waarde in de AWD. Nog wel. Het uitdunnen van de enorme populatie – zowel hier in de AWD als in het NP Zuid-Kennemerland – lijkt er nu toch van te gaan komen. Hoewel de tegenstanders hevig protesteren, lijkt de huidige situatie toch ook niet gezond. Je moet er bijv. niet aan denken dat er een ouderwets strenge winter zou komen, met wekenlang een dik sneeuwdek… Of afschieten de netste oplossing is, weet ik niet. Je moet daarvoor in ieder geval niet bepaalde zwanenjagers inhuren! Feit blijft natuurlijk wel dat er op een gegeven moment toch gereguleerd zal moeten worden en hoe langer je daarmee wacht hoe meer slachtoffers er zullen vallen…

Genoeg zware kost. Plaatjes kijken! Een damhert dus, knabbelend aan wat twijgen:

Damhert
Damhert

Behalve vossen en herten is er gelukkig nog meer te beleven in de AWD. Roosborstjes bijvoorbeeld. Dat blijven toch erg fotogenieke vogeltjes en ik kan het nooit laten mijn Canon er op te richten. Dit exemplaar had wat moeite met vliegen en was daardoor makkelijk te kieken. Ik kon niet ontdekken wat er aan scheelde.

Roodborst
Roodborst

Kijk nou toch eens: geen sneeuw, maar als je maar voldoende rijp hebt, dan lijkt het net echt winter. Het – pas vernieuwde – betonnen bruggetje over het Zwarteveldkanaal is één van de meest fotogenieke plekjes in de AWD. In elk jaargetijde, maar zeker in de winter.

Zwarteveldkanaal
Zwarteveldkanaal

Niet alleen rijp, er ligt ook een heus laagje ijs op het water! Het is niet helemaal dichtgevroren: mijn oog valt op een opvallend rond wak. In het midden borrelt iets op: een warme bron? Geen idee. Het plaatje doet me denken aan een ouderwetse vinyl langspeelplaat:

LP-vormig wak
LP-wak

Iets verderop staat tussen het riet een kleumende Blauwe Reiger zich een beetje op te warmen in het inmiddels schuchter doorbrekende zonnetje. Ik maak foto’s in liggend en staand formaat, maar kies hier voor staand.

Kleumende reiger
Kleumende Blauwe Reiger

Als-ie er wat later om ‘onverklaarbare reden’ vandoor gaat, is liggend formaat eigenlijk de enige optie:

Blauwe Reiger in vlucht
Blauwe Reiger in vlucht

Ook koolmezen behoren tot de veelvoorkomende bewoners van de AWD. Vaak druk doende beestjes, maar deze had een fraai plekje gevonden om rustig op de uitkijk te staan. Weer eens wat anders dan een close-up vogelplaatje:

Koolmees op wacht
Koolmees op wacht

Voor de afwisseling mag op het Middenveld de macrolens even uit de tas. Ik zie hier namelijk wat fraaie kristalvormen. Een winters blogje zonder ijskristallen is niet af, dus daar ga ik even mijn best op doen. Ik vind het niet erg dat de zon weer even is verdwenen…

IJsvorming
IJsvorming 1

De berijpte sprieten en stengels liggen voor de ingang van een vossenhol, vandaar de donkere achtergrond.

IJsvorming
IJsvorming 2

De laatste van deze serie is mijn persoonlijke favoriet: ijskristallen met een mooi gelaagd patroon van aangroei-ribbels. Kristalhelder.

IJskristallen
IJskristallen

Nadat de macrolens zijn werk heeft gedaan, maak ik met de telezoom in de aanslag nog even een rondje door het infiltratiegebied, op zoek naar andere wintergasten. Ook hier is op sommige kanalen wat ijsvorming, dik genoeg om een flinke Knobbelzwaan te dragen, maar of een Elfstedentocht er gaat komen…?

It giet oan!
It giet oan!?

De Elfstedenzwaan is inmiddels van de ijsplaat afgegleden en heeft open water bereikt. Tijd om zijn veren even op te schudden, hetgeen altijd een imposant gezicht is. De zon begint er langzamerhand steeds beter bij te komen, nog net niet hinderlijk fel.

Veren opschudden
Veren opschudden

Als ik het infiltratiegebied achter me heb gelaten, lijkt er een soort wisseling van de wacht plaats te vinden: een Knobbelzwaan vliegt heen..

Vliegende Knobbelzwaan
Vliegende Knobbelzwaan

… en een Wilde Zwaan vliegt terug…

Vliegende Wilde Zwaan
Vliegende Wilde Zwaan

Ook vandaag zie ik weer Grote Zaagbekken, ditmaal zelfs een keer een overvliegend vrouwtje. Je kan zo goed zien waarom deze vogels ook wel Boterbuiken worden genoemd.

Boterbuik
Boterbuik

Tot slot een mannetje Brilduiker. Deze is duidelijk minder schuw.

Mijnheer Brilduiker
Mijnheer Brilduiker

Nadat ik nog een tiental minuten vergeefs een vuurgoudhaantje heb achtervolgd (voor de tweede keer dit jaar!), begeef ik me maar weer eens huiswaarts. De zon doet zijn werk en laat de laatste resten rijp verdwijnen. Ik denk dat dit uiteindelijk met de ijskristallen, rijp, ijsplaten, wakken en wintergasten toch best een winters blogje is geworden.  Een laagje sneeuw erbij was leuker geweest, maar de winter is nog niet voorbij en misschien krijgen we een herkansing.

Bedankt voor het lezen, kijken en eventueel reageren. Wie weet tot een volgend blog.

12 reacties op ‘Januari-IJstijd 2: Een Winterse AWD

 1. Prachtige serie, wat heb je die watervogels er mooi op, en ook nog in vlucht. De ijskristallen vind ik super,die heb ik op mijn winterwandeling dan toch even gemist , helaas….
  Mevrouw brilduiker is trouwens een mevrouw kuifeend ….
  Heerlijke serie, ik krijg zo weer zin om richting AWD te gaan.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier en daar heb je toch mooi licht ondanks dat je niet héél vroeg was. Het hert is eens iets anders met alleen de kop, zo ook bij de roodborst. Mooi gedaan. Favoriet is in deze de reiger … nooit gedacht maar dat mooie licht om de snavel waardoor die een ietsje pietsje doorzichtig lijkt en foto in de hoogte maakt het voor mij echt een mooie plaat.

  Geliked door 1 persoon

 3. Genieten van dit mooi blog en de ijskristallen zijn prachtig. De boterbuik vind ik ook zeer geslaagd. Nooit van die naam gehoord. Het hert heb je prachtig kunnen vastleggen. Nog even en zijn gewei zal er afvallen.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  Voor een regelmatige AWD-ganger zijn dit grotendeels vertrouwde beelden. Het damhert en roodborstje heb je op originele wijze in beeld gekregen. De lp van vinyl vind ik een vondst. Niet iedereen zal deze (her)kennen 🙂
  De ijskristallen staan er ook mooi op. Ik heb ze regelmatig gezien, maar heb niet de moeite genomen om ze te fotograferen. Een gemiste kans?
  Groet, Kees

  Like

 5. Je hebt er weer een mooie blog van gemaakt, het roodborstje zo helder op de plaat en op een originele manier tussen de stammen door gekiekt, de ijskristallen ook heel erg mooi gedaan maar het allermooist vind ik toch de reiger, zo mooi van kleur ( een beetje in een blauwe sfeer) heel toepasselijk . Ondanks dat er geen sneeuw ligt toch een echt winterse blog geworden, misschien volgende week nog kans op echte winterse plaatjes………Groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik ben vooral verrast door die mooie ijskristallen. Wat een prachtige foto’s zijn dat geworden zeg. Ik heb de winter echt gemist en baal daar dan ook stevig van. Geen sneeuw en geen ijs grrrr……. Je foto’s zijn in de vergroting inderdaad mooier en die heb ik dan op mijn gemak zitten bekijken. Wilde zwaan is erg mooi en ook de boterbuik van de zaagbek 🙂 Sowieso zijn je foto’s mooi. De ouderwetse vinyl langspeelplaat is echt geweldig hahahaha….. en het roodborstje zeer fraai. Brilduiker, kuif, blauwe reiger en kuifeend, ze zijn mooi geplaat.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 7. Hai Dick,

  Mooie serie en weer knaagt het om die kant op te gaan, maar iedere keer komt er weer iets tussen. Volgend jaar winter toch maar weer eens een dagje AWD gaan doen. Mooi de wilde zwanen en vooral de vliegbeelden. Brilduikers en zaagbekken ook mooi en lastige vogels om te platen. Ik ben er ook mee bezig geweest en nog niet de gewenste resultaten gehaald. Dus een extra reden om de AWD te bezoeken. Je foto van de ijskristallen is super. Erg goed gelukt.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.