Herfst in Leyduin

November 2015, Landgoed Leyduin

De kop is er af! De Driekoningen zijn gearriveerd, de kerstboom ligt in de groenbak en half Nederland is in de greep van Koning Winter. Kortom: alles gaat zo langzamerhand weer zijn normale gangetje. De hoogste tijd dus voor een blogje, de eerste echte van 2016. Hiervoor gaan we even terug naar de maand november van het oude jaar….

< TIP: voor een iets grotere en duidelijk scherpere weergave de foto’s even aanklikken! >

Na wandelbos Groenendaal en landgoed Elswout vereer ik ook landgoed Leyduin met een herfstbezoek. In november ga ik daar zelfs drie keer op zoek naar paddestoelen, met wisselende resultaten. Op 1 november vind ik er nog wel een paar, waaronder een Echte Kopergroenzwam, helaas omver geschopt op het pad liggend. Ik heb nog wel even geprobeerd hem terug te zetten in de bosgrond om er een paar foto’s van te maken (eigenbelang!), maar de resultaten daarvan waren niet om over naar huis te schrijven.

Ik begin daarom met een andere soort, die wat moeilijker te determineren is, hoewel dat met die rode hoed toch niet zo moeilijk zou moeten zijn. Aan de onderkant van de hoed hangt een naaktslak die overduidelijk deze zwam heeft uitgekozen om zijn middagmaal te zijn. Nadat hij eerst wat hapjes uit de rand heeft genomen, hangt-ie nu lekker uit het zicht zich tegoed te doen aan de lamellen.

2015-11-01 16-05-04 - IMG_7800dev_1080p
Slakkenmaalzwam

Rodekoolzwammetjes waren er ook nog, zij het niet zo fraai van kleur. Dat krijg je als het een paar dagen niet geregend heeft…

Rodekoolzwam
Rodekoolzwam

Ik ga speciaal op zoek naar wat kleiner spul en verplaats daarvoor hier en daar wat bladeren, zonder veel succes. Het volgende duo valt niet echt in de categorie ‘klein’, hoewel ze nou ook weer niet zo heel groot zijn. Het zou me niet verbazen als dit Gewone Donsvoetjes zijn, maar pin me er niet op vast…

Duo
Duo Donsvoetjes?

Op wat oude eikenbladeren vind ik uiteindelijk toch nog wat minizwammetjes, vermoedelijk Witte Paardenhaartaailingen.

wittepaardenhgaartaailing
Witte Paardenhaartaailing

Na al dat laag-bij-de-grondse speurwerk wordt het tijd de rug even te rechten en om me heen te kijken. De herfstkleuren zijn nu op zijn mooist: voor de afwisseling een sfeerimpressie…

Herfsttak
Herfsttak

Als je echter deze jongens op je weg vindt, wordt je aandacht toch weer naar beneden getrokken. Van een totaal andere orde dan de Paardenhaartaailingen zijn deze twee giganten met hun in het oog springende lamellen. Soortnaam onbekend…(russula? melkzwam?)

2015-11-01 16-58-45 - IMG_7903dev_1080p
Lamellengiganten

Ik loop nog even langs de bekende dikke boomstam om te zien of de Kopergroenbekerzwammetjes nog steeds in bloei staan. Na goed zoeken, vind ik er nog een paar; het zal nu toch wel echt gauw over zijn? Vanwege het flinterdunne draadje met piepkleine druppeltjes maak ik nog een laatste foto:

Kopergroenbekerzwam
De laatste der Kopergroenbekerzwammen

Weer even wat groter spul, gekiekt door het gebladerte heen om zodoende een wazig sfeertje te creëren:

Honingzwammen?
Honingzwammen (?)

Nog zo’n sfeerfoto van een ander groepje, maar nu met wat mosjes voor de lens…

Paddo's
Paddo’s

 

Een week later ben ik weer in Leyduin en is het al een stuk minder met de paddestoelen. Het wordt nu echt zoeken, maar wat ik vind, is gelukkig wel de moeite waard:

Twee
Twee met druppels

Determineren heb ik maar opgegeven, want als ik er met drie paddestoelengidsen én het wereldwijde web nog niet uitkom, dan is het misschien toch een vak apart! Ik vraag me zo langzamerhand wel af wat precies het nut is van al die paddestoelenboeken – met vaak prachtige platen – als je toch eigenlijk steeds microscopisch onderzoek moet doen. Het vult de boekenkast, maar is toch jammer, want onder het volgende zwammetje zou ik graag een naam zetten; mocht er iemand een suggestie hebben, dan hoor ik het graag. Hij groeit helemaal alleen op een klein, dood takje…

Eenling
Eenling

Ik kiek hem van verschillende kanten, uiteindelijk ook van zijn mooiste…(vind ik)

Eenling
Eenling

De derde en laatste paddestoel die ik vandaag tegenkom is een Muizenstaartje, mijn eerste! Met die naam kan ik er nooit ver naast zitten, want zoveel keus is er niet als het op een denneappel groeit. Het is er maar één, dus daar moet ik het mee doen. Even zoeken naar een mooie achtergrond…

Muizenstaartje
Muizenstaartje

Terwijl ik daar mee bezig ben zie ik ineens iets op de denneappel liggen dat er eerst nog niet was… toch? Het lijkt een klontje zand en…. beweegt het nou echt of begin ik door te draaien?

Wat is dat nu?
Wat is dat nu?

Het beweegt echt! Het loopt naar de paddestoel toe en maakt zelfs aanstalten er in te willen klimmen… In de vergroting (crop) is het beter te zien. Het ding blijkt een beestje, een beetje glazig en met een berg zand op zijn rug…

Zoom
Zandmonster

Ik probeer te focussen op het zandmonstertje, maar  met zo weinig licht is dat haast geen doen. Het beweegt namelijk best wel snel. Het lijkt een larve van een kokerjuffer, maar dat blijkt het toch niet te zijn. Het is een larve van een (franje)gaasvlieg die als camouflage de resten van zijn slachtoffers (meestal bladluizen) en andere rommel meezeult. Hij klimt tot bovenop het Muizenstaartje, maakt een rondje en gaat dan weer naar beneden. Wat een verspilde moeite en dat met zo’n berg zand op je rug…

Op de hoed
Op de hoed

In tijden van zwammenschaartse is dit een leuke bijvangst! De natuur blijft mij verbazen.

 

Aan het eind van de maand is het vrijwel gedaan met de paddo’s. Ze zijn er nog wel, maar niet interessant genoeg en ik moet op zoek naar andere onderwerpen. Ik stort me op een zacht bed van mos en richt me op de sporenkapsels. Het zijn er gelukkig niet veel en dat vind ik wel zo rustig:

Sporenkapsels
Sporenkapsels

Een andere vorm, een ander stadium of een andere mossoort? Ik vind het wel een mooi rustig plaatje geworden, zo helemaal in zijn eentje…

Sporenkapsel
Sporenkapsel

Het levert wel mooie plaatjes op. Daar moet ik me in deze winter misschien wat vaker mee bezig gaan houden. En als dat helemaal niets wordt dan kan ik me altijd nog proberen bezig te houden met de afvallige bladeren op de grond. Ik oefen vandaag alvast een beetje met een beukenblad:

2015-11-23 15-57-46 - IMG_0022dev_1080p
Beukenblad, op het randje

Ook dit vind ik weer lekker rustige, simpele plaatjes en mooi van kleur. Dat was wel eens anders, want vroeger vond ik het altijd vies bruin en bracht het in verband met verval en rotting; een voorbode van het koude en donkere winterseizoen. Sinds ik echter niet meer bij nacht en ontij heen en weer naar mijn werk hoef, heb ik daar duidelijk minder moeite mee…

2015-11-23 16-07-40 - IMG_0035dev_1080p
Steeltje

Tot slot het plaatje dat ik persoonlijk het mooiste vind:

2015-11-23 16-11-19 - IMG_0043dev_1080p
Beukenblad

Hiermee neem ik dan – eindelijk – afscheid van de herfst (hoewel er misschien nog één paddoblogje volgt…). Bedankt voor het lezen en kijken.

11 reacties op ‘Herfst in Leyduin

 1. Mn complimenten weer; zelfs een dood varenblad krijg je mooi op de foto ! Prachtige kleuren en mooie softe achtergronden maar vooral het sporenkapsel vind ik supermooi maar ook het beukenblad, heel simpel maar toch heel erg mooi, eigenlijk zijn het stuk voor stuk beautys, ik hoop weer veel van je te zien in 2016, gr. Adria

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  De slakkenmaalzwam is een vondst. Weet je ook de Latijnse naam 🙂 ? De macrowereld zit volop verrassingen die je soms met het blote oog mist: druppeltjes, insecten, enz. Het levert de foto’s wat extra’s op zoals je mooi laat zien. Mooie rustige achtergronden en niet veel details die de aandacht afleiden van het onderwerp: je bent er goed in geslaagd om dit te bereiken. Verrassend blijft dat december en januari toch meer mogelijkheden bieden voor macrowerk dan je zou verwachten.
  Hoe doe je dat met het in het mos gaan liggen? Het mos dat ik tegenkom is meestal door en door nat en soms zelfs wat slijmerig. Neem je een flinke lap plastic mee om op te liggen?
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

  1. Slakkenmaalzwam=Fungus cibum cochlea, of zoiets… volgens Google.
   Er staat niet dat ik in het mos ben gaan ‘liggen’, Kees! Dat hoeft niet als je een kantelbaar scherm hebt, dan laat je dat aan de camera over! Maar voor het geval dat ik toch moet gaan liggen heb ik idd altijd een opengeknipte vuilniszak in de tas zitten.

   Like

 3. Hallo Dick, wat een prachtige reeks heb je weer gemaakt en wat een leuke verrassingen zo met de slak en het “zandmonster”. De kopergroenzwam met spinragdraadje met druppeltjes vind ik erg fraai.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 4. Jeetje Dick!!! Als ik al dit moois zie zou ik bijna wensen dat het alweer herfst was. Wat een prachtige platen laat je hier zien en ook allemaal zo sfeervol. Ik hou enorm van macro en je laat heir menigeen ook echt genieten van deze prachtige vorm van fotografie. Mijn welgemeende complimenten.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 5. Leuke herfstserie waarbij de honingzwammen er voor mij uitspringen, dat zandmonstertje is een grappig beestje, nooit gezien, zelfs nog nooit van gehoord. Ook weer lekker met scherpte diepte gespeeld bij de blaadjes, met mooie resultaten.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 6. Hai Dick,

  Helemaal gemist dit blogje en bij toeval kom ik er nu op terecht. Je laat een prachtige serie foto’s zien en vooral de achtergronden vallen zeer positief op. Daar heb je zeer knap werk geleverd en hoewel de onderwerpen er zeer mooi opstaan, maken de achtergronden de foto’s helemaal af. Wat leuk ook dat je zo’n zandmonster hebt weten te platen. Dat zijn nou dingen die mij bijna nooit opvallen, omdat ik er te weinig aandacht voor heb. Gelukkig lopen er een hoop macro-gekken rond in blogland en laten deze kleine wondertjes van de natuur prachtig zien. Het kan altijd beter, maar deze zijn al erg mooi. Ik denk dat er uit de foto’s van de blaadjes meer te halen valt. Daar ligt nog wel een uitdaging voor je 😉

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.