Mooie Mannen Parade

23 oktober 2015 – Amsterdamse WaterleidingDuinen

< TIP: voor een grotere én scherpere weergave de foto’s even aanklikken! >

Na mijn nachtelijke uitspattingen in de grote stad, waarvan ik in mijn vorige blog verslag deed, ga ik nu weer de ongerepte natuur in. Het is – hoe verrassend – een bezoek aan de Amsterdamse WaterleidingDuinen geworden. Eind oktober is daar de damhertenbronst in alle hevigheid losgebartsen.

Voorgaande jaren heb ik daar van kunnen genieten in het bekende ‘bronstbos’ ter hoogte van het vliegersmonument. Het is prachtig om dit mee te maken en er iets van vast te leggen, maar daar denk ik niet alleen zo over. Hele hordes fotografen lopen er dan rond; op zich geen probleem, ware het niet dat sommige lieden weinig respect voor deze dieren kunnen opbrengen en er dwars doorheen struinen. Ik vond dat altijd een beetje genant en daarom nam ik me voor daar niet meer heen te gaan. Met het huidige damhertenbestand is voornoemd bronstbos toch veel te klein geworden en zullen ze vast uitwijken naar andere delen van de AWD.

Ik ga mijn geluk eens beproeven in het zuidelijke deel en loop van Panneland naar De Zilk. Onderweg hoor ik links en rechts wel wat geburl, maar hoe zuidelijker ik kom, hoe stiller het wordt en op de open vlakte bij ingang De Zilk, waar normaal gesproken altijd veel damherten liggen en lopen, is het nu uitgestorven. Logisch: het feestje is immers ergens anders! Maar ook reeën zie ik niet, alleen een eenzame collega-fotograaf die in alle rust bezig is iets moois van een vliegenzwam te maken. Ik denk dat het wel goed komt en buig langzaam weer af richting het noorden. Die stilte heeft ook wel iets, maar daar kom ik vandaag niet voor. Als ik echter door een klein bosperceel loop in een deel van de AWD waar ik – bij mijn weten – nog niet eerder geweest ben, hoor ik geburl en zie ik er de eerste mooie man in het gras liggen:

Maar ja, met een beetje lui in het gras liggen boeren, win je natuurlijk niet de slag om de dames… hoewel, aan zijn gewei te zien heeft-ie al een aardig robbertje gevochten. Datzelfde geldt voor de iets verderop liggende mooie man: dezelfde geweischade. Misschien hebben deze rivalen kortgeleden wel  een hevige strijd met elkaar geleverd.

Rivaal
Rivaal

Een iets jongere vechtersbaas wil ook het strijdtoneel betreden… maar helaas: er staat een prikkeldraadomheinig in de weg, hoewel… in de weg… Klik op onderstaande galerij om te zien hoe ze dat probleem oplossen:

Zo doen we dat dus!

Krijgen we nog wat anders te zien dan damherten vandaag? Jawel, als je er maar oog voor hebt! Een kudde spreeuwen hoog in een boom. Als ik langzaam en zo onopvallend mogelijk dichtbij probeer te komen, vliegen er steeds meer weg. Ze zien me dus wel, maar er blijven er nog genoeg over:

Spreeuwen
Spreeuwen

Qua belichting niet optimaal, maar ik vond het wel een grappig beeld.

Terug naar de mooie mannen: dit krachtig ogende, donkere type mag er ook zijn; zouden damherten onderling ook zeuren over hun ‘huidskleur’?

Donker type
Donker type

Dan gebeurt er een hele tijd niets en moet ik op zoek naar andere onderwerpen, maar dat is in dit jaargetijde een stuk moeilijker. Een uurtje later loop ik rond een volgend bosperceel en hier is het volop feest. De ene mooie man na de andere komt binnen schootsafstand (van de camera, hè!); de meeste hebben al een zware bronst achter de rug en liggen daarvan bij te komen. Ze zijn daardoor goed benaderbaar:

Mooie man
Mooie man: sta ik zo goed?
Mooie man
Mooie man: is er iets?
Mooie man
Moet je mij hebben?

Maar dan…geweigekletter! Ga ik het weer meemaken dit jaar? Ik loop op het geluid af en hoop dat het geen kort gevecht is. Ik heb mazzel: ze zijn nog druk bezig:

Gevecht
Gevecht

Ze hebben er gelukkig een goede locatie voor uitgezocht en veel last van storende bomen heb ik niet. Het kan beroerder, maar het had ook nog iets langer mogen duren…

Dan maar weer verder met de mooie mannen parade: dit vind ik wel de mooiste, imposantste die ik vandaag gezien heb:

2015-10-23 13-09-49 - IMG_7105dev_1080p
Mooiste man

Dit is wel een toplocatie, misschien nog wel beter dan bij het vliegersmonument. Wel weer jammer dat ook hier veel fotografen op af komen, maar het is altijd nog minder erg dan op de wildbaan tijdens de edelhertenbronst op de Veluwe.

Het horen en zien vergaat je bijna: overal is wel wat te zien of te horen en de er is genoeg activiteit, hoewel meestal niet erg spectaculair:… een beetje burlen…

… een stukje paraderen…

Paraderen
Paraderen

.En als je het helemaal gehad heb met die bronst, dan ga je een tukje doen. Deze jongen was totaal afgepeigerd en had geen idee meer van wat er allemaal om hem heen gebeurde. Het lijkt alsof-ie net een zwaar gevecht verloren heeft en ligt te piekeren over een revanche. Wie weet wat er in dat koppie om gaat…

Afgepeigerd
Afgepeigerd

Maar ook dit hoort bij de bronst en ik vind het wel een mooi plaatje om af te sluiten. Tot zover dit blog vol met mooie mannen. Dank voor het lezen en kijken.

7 reacties op ‘Mooie Mannen Parade

 1. Wat heb jij de bronst mooi in beeld gebracht, zelfs de burlende mannen staan er scherp op ( is mijn niet gelukt, was vaak te weinig licht in die periode). Prachtig ook met de herfstkleuren als decor. Het is even weer terug in de tijd, maar leuk om te zien.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 2. Toch nog een onverwachte terugblik op de bronst. Je hebt er zo te zien en te lezen nog een behoorlijke portie van meegekregen. Het leverde zowel mooie als vermakelijke beelden op. Zoals dat hert het hek passeerde is opmerkelijk. Ik heb ze er ook over zien springen. Ik heb mij dit jaar niet zo beziggehouden met de bronst, maar ondanks dat toch ook enkele bijzondere momenten meegemaakt. Het blijft toch wel een bijzonder schouwspel.
  Oh ja, de foto’s van de vliegenzwammen zijn gelukt.
  Groet, Kees

  Like

 3. Inderdaad een juiste titel hahahaha…
  Het zijn zeker hele mooie mannen en die heb je ook nog eens heel mooi in beeld weten te brengen 🙂 Mooie variatie in hun houding en ook nog een gevecht. Je rozenbottels maken een mooie kleurige breek en het judasoor is werkelijk een plaatje.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 4. Hai Dick,

  Leuk dat je deze serie nu pas plaatst, want dan krijgt het net weer meer aandacht dan wanneer je het in oktober had geplaatst. En de aandacht verdient het, want er zitten erg knappe platen bij. Top dat je ook nog even een gevecht zo mooi in beeld hebt gebracht. Dit zou wel eens je laatste uitgebreide fotoreportage van de damherten kunnen zijn. Zou toch zonde zijn he?

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik denk dat een iets kleiner bestand geen kwaad kan voor het gebied. Ik zou er innieder geval geen moeite mee hebben. Misschien moet je er dan wat meer moeite voor doen, maar daar is ook niks mis mee toch?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.