Dauwtrappen en Afkikkeren

2 oktober 2015 – Amsterdamse WaterleidingDuinen

< TIP: voor een grotere én scherpere weergave de foto’s even aanklikken! >

De dames en heren meteorologen schatten de kans op mist groot in, dus ga ik vandaag weer vroeg naar de AWD. Deze keer hadden ze het gelijk aan hun kant en ga ik niet voor niets. Nou ga ik meestal niet voor niets naar de AWD – je komt daar altijd wel wat tegen dat de moeite waard is – maar vandaag ga ik voor mooie mistige sfeerbeelden.

Het plan is om zo snel mogelijk naar één van de hoogste duinen te lopen om van daaruit wat landschapsfoto’s te maken, maar als ik bij Panneland naar binnen ga, zie ik al een waterig zonnetje opdoemen. Dat belooft niet veel goeds. Ik ga dat vast niet redden, dus begin ik onderwijl maar vast wat te kieken. Misschien levert het wat bruikbaars op.  Ik volg een smal paadje evenwijdig aan het Nieuw Kanaal dat over het Hondenvlak gaat. Als even later de zon iets opdringeriger wordt, komt er ook iets meer kleur in de lucht. Niet heel veel, maar genoeg om me op het idee te brengen de volgende foto om te zetten naar sepia. Ik vind het wel wat hebben:

Hondenvlak
Hondenvlak

Afbuigend richting het Ruigeveld kom ik langs een mooi kronkelend kanaaltje. Er hangt nog lichte nevel die in combinatie met het eerste zonlicht een fraai landschap oplevert. Het damhert is hierbij de spreekwoordelijke kers op de taart:

Kanaaltje
Ruigeveld

De zon gaat nu steeds meer zijn best doen en zorgt samen met de laatste nevelsporen én de bomen op het Eiland van Rolvers op de valreep nog voor een fraai schouwspel. Dat kan ik niet laten lopen, natuurlijk:

Zonneharpen
Zonneharpen

Nu is het voor vandaag wel gedaan met de mist. Maar het is nog vrij fris en de aanwezige dauwdruppeltjes bieden weer nieuwe kansen.  Ik struin de vennetjes op het Groot Zwarteveld af en stuit al gauw op een juffertje (houtpanserjuffer?), zwaar van de dauw hangend aan een bies-stengel.  Het beestje hangt roerloos stil en ziet me waarschijnlijk zelfs niet eens. Daar ga ik even van profiteren <<< Klik voor een vergroting >>>:

Maar het is met mijn geluk nog niet gedaan, want ietsje verderop hangt een groter familielid. Vermoedelijk een Heidelibel, vol onder de dauw. Ik geloof mijn eigen ogen niet: eindelijk! Nadat ik ruimte heb geschapen door wat hinderlijke pitrusstengels opzij te buigen, ga ik op mijn knieën in het natte gras.

Viervleklibel
Libel – f/7.1

Ik krijg al meteen mooie bokeh bolletjes cadeau! Soms zit het gewoon mee!

Ik weet niet of het komt doordat ik het diafragma meer openzet of omdat ik net ietsje van positie verander, maar op het volgende plaatje (f/4.5) zie ik een zweem van mooie groene en roze kleuren op de vleugels van de libel verschijnen, waarschijnlijk a.g.v. lichtbreking door de dauwdruppels:

Viervlek f/4.5
Libel – f/4.5

Bij f/2.8 wordt dit effect nog eens extra versterkt:

Viervlek f/2.8
Libel – f/2.8

Mooier dan dit gaat het niet worden, maar ik doe het ervoor. Omdat ik – uiteraard weer niet kan kiezen – volgt in de galerij hieronder nog een kleine selectie van de vele foto’s die ik maakte <<< klik voor een grotere weergave op één van de kleine foto’s >>>:

Met een kletsnatte broek (je moet er wat voor over hebben) struin ik nog even verder langs de poeltjes, maar meer dan een Langpootmug zie ik niet. Zit ook nog eens op een moeilijke plek, maar het licht is niet verkeerd:

Langpootmug
Langpootmug

Wel een schril contrast met die prachtige libel…

Inmiddels schijnt de zon volop en het wordt snel warmer. Nog snel even wat plaatjes schieten van de dauwdruppels die als parelsnoeren in de spinnewebben hangen. Dat is en blijft nog steeds moeilijk om goed scherp vast te leggen. Waar leg je de focus: op de rand van de druppel(s) óf op het spiegelbeeld ín de druppel? Dilemma’s….

Parelsnoer
Parelsnoer

Ik moet daar nog maar eens flink op oefenen.

Jas en trui kunnen uit als ik weer richting de uitgang ga en ook het licht is alweer veel te hard: het lijkt nog wel zomer. Toch levert dat niet altijd slechte plaatjes op. Een Boomleeuwerik loopt voorzichtig over een laag duintje en blijft daar lang genoeg rondhangen om me langzaam maar zeker wat dichterbij te laten komen:

Wel een beetje jammer van die lelijk tak, maar die verdwijnt buiten beeld als ik nog wat naderbij kan komen:

Boomleeuwerik
Boomleeuwerik

Twee naderende en luid babbelende heren bederven de pret verder en de vogel is gevlogen. Gelukkig heb ik de foto’s nog.

Omdat het zonnetje lekker schijnt en de temperaturen toch weer dik boven de 15 graden uitkomen, besluit ik toch nóg maar eens een poging te wagen een boomkikkertje (BK) te spotten. Het succes van vorige week smaakt naar meer en ook deze keer heb ik mazzel. Nou… mazzel: een lelijke dikkerd zit op een lelijke plek…

Vlakbij staat een berkenboom waarop een groepje Hoornaars actief is. Ook leuk! Met de macrolens, maar op eerbiedige afstand, schiet ik wat plaatjes.

Hoornaar
Hoornaar

Ze zijn tamelijk druk en het zonlicht werkt ook niet bepaald mee, dus ga ik snel weer terug naar de BK, die inmiddels een iets beter plekje heeft opgezicht.

Lelijke dikkerd
Lelijke dikkerd

Jammer dat ik de verhuizing gemist heb, maar je kan niet alles hebben. Waarschijnlijk blijft-ie hier uren zitten, dus ik besluit ook te verkassen, naar de andere BK-plek. Daar zitten er meerdere. Écht mazzel heb ik als ik een iets groter exemplaar aantref, zittend op een braam! Kijk, zo wil je ze hebben, natuurlijk, Nou nog proberen voorzichtig dichterbij te komen en dat lukt heel aardig:

BK op braam
BK op braam

Niet echt beroerd, maar zo is-ie ook leuk:

BK op braam
BK op braam

Struinend tussen de braamstruiken kom  je natuurlijk ook andere onderwerpen tegen, zoals bijv. deze Schietmot op een braam. Die laat ik natuurlijk niet lopen:

Schietmot op braam
Schietmot op braam

Maar omdat het vandaag wel eens één van de laatste BK-dagen zou kunnen zijn, zoek ik nog even door. Mooiere plaatjes levert het echter niet op. Tot zover: dank voor het lezen en kijken en misschien tot een volgend blog.

10 reacties op ‘Dauwtrappen en Afkikkeren

 1. Zo die zijn weer heel erg mooi ! Heerlijk om naar te kijken, je sepia foto vind ik verrassend mooi (weer een idee opgedaan) de zonneharpen met refelectie in het water is top, het kronkelend kanaaltje met hert is net een schilderij zo mooi, de langpootmug fraai in beeld gebracht zo ook de hoornaar, alles bij mekaar weer een heerlijke blog om te bekijken, Groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

 2. Van de landschapsplaatjes vind ik de zonneharp veruit het mooist, een prachtige plaat. Insecten bedekt met dauwdruppeltjes doen het steeds weer goed. Als ik ze tegenkom kan ik ze moeilijk weerstaan. Waarom zou ik ook. Jij laat hier een aantal schitterende beelden van zien. Boomkikkers hebben voor jou de spanning er lang in gehouden, maar de bekroning is toch wel gekomen met een boomkikker op een braam. Zo wil je het inderdaad graag. Dit was een zeer geslaagde wandeling.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Een prachtige serie laat je hier weer zien. Zowel de landschapsfoto’s met de verhullende mist. Maar de insecten nog bedekt met de dauwdruppels vind ik pure juweeltjes. En dan de boomkikkers die heb je ook weer mooi kunnen vastleggen, zeker die waar ze op de bramen zitten. Dat vond ik ook zo leuk toen mij dat gelukt was in het gebiedje hier in Limburg.
  Al met al weer heel fraaie beelden.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick!!

  fantastische platen, je kon dus niet tegen het zonnetje lopen, maar wat je nu hebt is ontzetten mooi, vooral de foto met de zonneharpen!
  Dan de foto van de dauwdruppel met de juffers en libellen…super gedaan
  en de Bktjes sluiten de rij…fantastische blog met mooie bokeh rondjes en prachtige achtergronden
  Complimenten

  gr. Nieske

  Geliked door 1 persoon

 5. Sepia wordt niet vaak gebruikt maar goed dat je het eens probeert, best leuk inderdaad. Eindelijk je bedauwde libel, heel kleurrijk en mooi. De kikkertjes blijven leuk .. maar het mooist in deze serie vind ik toch de spinnenwebben en spiegelende druppels.

  Geliked door 1 persoon

 6. hoi Dick,
  Ik zie dat ik deze blog heb gemist, prachtige foto’s waarbij ik de pareltjes in het spinnenweb en de dichtbij foto van de bedauwde heidelibel het mooiste vind. Maar de horenaar is ook top, wat heb je die goed zeg, en wat een griezel is het. De boomkikkers blijven leuk, daar moeten we nu weer op wachten tot ergens eind mei ofzo.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,
  een heel mooi sfeerblog waarbij ik de sepiafoto erg mooi vindt. Ook de druppels met de weerspiegelingen erin zijn prachtig om te zien net als de libellen onder de dauw. Ik kijk best wel even met jaloers blikken naar je boomkikkers op de bramen. Dat is de wens van menig fotograaf die de boomkikkers fotografeert. Ook je Boomleeuwerik is heel mooi vereeuwigd. Heel fijn blog met mooie sfeerbeelden.
  Groetjes,
  Helma

  Geliked door 1 persoon

 8. Het verbaast mij altijd hoe jij het voor elkaar krijgt om in een paar uurtjes een flink eind te lopen en dan ook nog tijd overhoudt om een heleboel geslaagde foto’s te maken.
  Leuk dat je de boomkikkers nu eens op de bramen vond, mooie plaatjes!
  De bedauwde libel is ook erg mooi.
  De kleurtjes in de vleugels zijn volgens mij chromatische aberratie? Zoom maar eens flink in, dan zie je waarschijnlijk die groene en rood/paarse randjes. Bij open diafragma heb je daar eerder last van. Lensfoutje dus, mijn lens heeft er ook last van, maar ach wat is last? Het zijn toch mooi gekleurde vleugeltjes!

  Groetjes Loes

  Like

  1. Paar uurtjes? Bijna 6, Loes! Maar daarvan heb ik dan weer wel een uur op de ijsvogel zitten wachten….

   Bedankt voor het meedenken over de kleurzweem. Omdat ik hier maar twee kleuren zie verschijnen, zou het best CA kunnen zijn (kleur bokeh. Ik kan het met mijn fotobewerkingsprogje ook ietsje onderdrukken als ik aan de CA-correctieknoppen draai, maar – zoals je zegt – waarom zou ik het doen. Het is best mooi. Ik vind het wel vreemd dat ik het met deze lens nooit eerder heb gezien. Het zou dan toch ook bij andere onderwerpen (dan dauwdruppels) waarneembaar moeten zijn. Misschien net de juiste lichtinval?

   Groet, Dick

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.