13 reacties op “Los Zand: September 2015

 1. Dit soort Oer Hollandse gebouwen zijn heel fotogeniek, zeker met die mooie gele belichting in de avond. Kan me toch best bevallen hoor!
  Die eerste molen is bijzonder, net of de wieken razendsnel ronddraaien waardoor je een cirkel ziet. Wat is dat voor trucje?

  Liked by 1 persoon

 2. Hai Dick,

  Erg knap gedaan en vooral de foto’s van de tweede molen zijn erg mooi.
  Je foto’s van de eerste molen kijken niet lekker omdat ze niet recht ogen.
  De eerste helt voorover en de tweede achterover. Ik denk dat je ze recht moet zetten met de balustrade als ijkpunt. De draaiende wieken zorgen wel voor een prachtig effect.
  Maak je direct gebruik van bracketing en HDR in de camera of doe je alles achteraf tijdens het bewerken? Lastig om de beste van de foto’s met de ophaalbrug te kiezen. Ze zijn allebei mooi, maar ze missen ook net iets. De eerste mist een stuk van de brug en de tweede mist een van de huizen. Misschien een panoramafoto om een mooier totaalbeeld te krijgen?

  Groet,
  René

  Like

  • Hoi René,
   Dank voor je kritische reactie 😉
   Ik heb nog eens naar de foto’s van de Santhaes gekeken en je hebt naturlijk gelijk, maar… in de liggend formaat foto heb ik geen ruimte meer om die nog rechter te zetten. Perspectiefvertekening a.g.v. de groothoeklens probeer ik meestal (niet altijd) wel te corrigeren en dat had ik bij deze wel al gedaan, maar boven en onder heb ik geen ruimte meer om dat verder door te voeren. Je moet daar namelijk erg mee uitkijken om te voorkomen dat gebouwen een raar gedrocht worden…. Bij de staandformaatfoto had ik die ruimte nog wel. Die heb ik dan ook aangepast en inmiddels vervangen. Oogt inderdaad een stuk beter.
   Bij de foto’s van de brug had ik beter de 10mm groothoek kunnen gebruiken (als ik die bij me had gehad…). Ik ga nog wel eens terug.
   Ik maak idd meestal gebruik van bracketing: vaak 5 belichtingen met steeds één stop verschil. Meestal in de Av-stand, soms ook volledig manueel. Ik heb ook wel eens met meer belichtingen gewerkt, maar meestal blijkt 5 – of soms 3 – wel voldoende. Bewerking en selectie achteraf. Ik gebruik ze dus niet altijd alle 5, soms slechts 1. Hangt van het resultaat af.
   We klungelen rustig voort… Groet, dick

   Like

 3. De avondfoto’s vind ik een stuk mooier dan de natuurfoto’s. De foto’s vanaf de tweede foto van de Santhaes vind ik heel mooi en sfeervol geworden. Het is jammer dat bij de eerste foto van de brug een stukje ontbreekt. Je maakt gebruik van voor mij onbekende trucs. Ik doe je dit ongetwijfeld niet na.
  Groet, Kees

  Liked by 1 persoon

 4. Je noemde het al in het begin; “sommige blogvolgers zullen het niet waarderen” en idd ik ben daar één van…….De plaatjes met de witte ophaalbrug vind ik nog het mooist, de molenfoto’s zijn trouwens wel mooi van kleur. Groeten Adria

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s