Los Zand: September 2015

Om de maand september af te ronden deze keer een voor mijn doen superkort blogje met daarin ook nog eens weinig natuur. Dat zullen mijn meeste blogvolgers niet kunnen waarderen, maar er ligt op dat gebied nog genoeg in het verschiet.

Ik begin maar gelijk met de enige drie natuurplaatjes, dan hoeven degenen die het niet zo op architectuur hebben niet helemaal door te scrollen naar beneden. Op de 28e september dreigde het avondlicht mooi te worden en toog ik naar het Bennebroekbos op zoek naar een paar fotogenieke onderwerpen. Dat viel knap tegen en ik vond slechts deze uitgebloeide bloemstengel:

Dan nu verder met architectuur. Op 30 september reed ik tegen de avond richting Ruïne van Brederode – in Santpoort-Zuid – met de bedoeling daar in het blauwe uurtje een paar prachtige plaatjes te schieten. Nou, dat viel dus knap tegen: het ene blauwe uurtje is duidelijk het ander niet en vandaag was van blauw zelfs helemaal geen sprake.

Ruïne van Brederode
Ruïne van Brederode

Maar het is een prachtige locatie. Tijdens fietstochtjes in de omgeving strijken we voor een pauze vaak neer op één van de bankjes aan het begin van de Bergweg en genieten dan onderwijl van dit uitzicht.

Gelukkig wordt mijn avond goed gemaakt als ik op de terugweg door Santpoort-Noord rijd en daar Molen De Santhaes prachtig verlicht zie staan. Auto aan de kant om dit plaatje te maken:

Van molen De Santhaes naar molen De Adriaan. Drie avonden eerder, op de avond van de superbloedmaan, fietste ik met camera en statief langs het Spaarne in Haarlem. Eén van de doelen was voornoemde molen. Die had ik al eens eerder bij nacht gekiekt, maar inmiddels ben ik er achter dat het blauwe uurtje eigenlijk veel mooiere plaatjes oplevert. Deze avond werkte het licht wel mee:

De Adriaan
De Adriaan

De supermaan kwam inmiddels al snel boven de bebouwing uit:

De Adriaan
De Adriaan

Waar ik deze avond achterkwam is dat het blauwe uurtje lang geen uur duurt. Met een half uurtje is het wel gedaan, terwijl het toch een onbewolkte hemel was. Ik kan nog net een paar plaatjes maken op een dichtbij gelegen locatie. Iets verder lag tot 1688 langs het Spaarne – ter hoogte van de witte ophaalbrug – de voormalige bierbrouwerij De Olyphant. De twee huizen met trapgevel zijn daar de restanten van:

De Olifant en Gravestenenbrug
De Olifant en Gravestenenbrug

De witte ophaalbrug heet overigens Gravestenenbrug, maar dat weet natuurlijk iedere Haarlemmer:

Gravestenenbrug
Gravestenenbrug

Naast de oude Olyphant zijn een aantal jaren geleden twee moderne huizen, ook met identieke gevels neergezet. Ze dragen de naam Nieuwe Olifant. Samen vormen ze dit fotogenieke rijtje:

Olifanten langs het Spaarne
Olifanten langs het Spaarne

Het blauwe uurtje maakt nu snel plaats voor de zwarte nacht en ik hou het voor gezien. Hiermee ben ik door mijn restanten heen en ben ik helemaal klaar met de maand september. Dank voor het lezen en kijken. De volgende keer weer veel natuur!

13 reacties op ‘Los Zand: September 2015

 1. Dit soort Oer Hollandse gebouwen zijn heel fotogeniek, zeker met die mooie gele belichting in de avond. Kan me toch best bevallen hoor!
  Die eerste molen is bijzonder, net of de wieken razendsnel ronddraaien waardoor je een cirkel ziet. Wat is dat voor trucje?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ten eerste en vooral een lange sluitertijd (heb je al gauw ’s nachts). Daarnaast heb ik nog eens 5 belichtingen over elkaar heen gelegd (HDR), wat dit effect versterkt.

   Like

 2. Hai Dick,

  Erg knap gedaan en vooral de foto’s van de tweede molen zijn erg mooi.
  Je foto’s van de eerste molen kijken niet lekker omdat ze niet recht ogen.
  De eerste helt voorover en de tweede achterover. Ik denk dat je ze recht moet zetten met de balustrade als ijkpunt. De draaiende wieken zorgen wel voor een prachtig effect.
  Maak je direct gebruik van bracketing en HDR in de camera of doe je alles achteraf tijdens het bewerken? Lastig om de beste van de foto’s met de ophaalbrug te kiezen. Ze zijn allebei mooi, maar ze missen ook net iets. De eerste mist een stuk van de brug en de tweede mist een van de huizen. Misschien een panoramafoto om een mooier totaalbeeld te krijgen?

  Groet,
  René

  Like

  1. Hoi René,
   Dank voor je kritische reactie 😉
   Ik heb nog eens naar de foto’s van de Santhaes gekeken en je hebt naturlijk gelijk, maar… in de liggend formaat foto heb ik geen ruimte meer om die nog rechter te zetten. Perspectiefvertekening a.g.v. de groothoeklens probeer ik meestal (niet altijd) wel te corrigeren en dat had ik bij deze wel al gedaan, maar boven en onder heb ik geen ruimte meer om dat verder door te voeren. Je moet daar namelijk erg mee uitkijken om te voorkomen dat gebouwen een raar gedrocht worden…. Bij de staandformaatfoto had ik die ruimte nog wel. Die heb ik dan ook aangepast en inmiddels vervangen. Oogt inderdaad een stuk beter.
   Bij de foto’s van de brug had ik beter de 10mm groothoek kunnen gebruiken (als ik die bij me had gehad…). Ik ga nog wel eens terug.
   Ik maak idd meestal gebruik van bracketing: vaak 5 belichtingen met steeds één stop verschil. Meestal in de Av-stand, soms ook volledig manueel. Ik heb ook wel eens met meer belichtingen gewerkt, maar meestal blijkt 5 – of soms 3 – wel voldoende. Bewerking en selectie achteraf. Ik gebruik ze dus niet altijd alle 5, soms slechts 1. Hangt van het resultaat af.
   We klungelen rustig voort… Groet, dick

   Like

 3. De avondfoto’s vind ik een stuk mooier dan de natuurfoto’s. De foto’s vanaf de tweede foto van de Santhaes vind ik heel mooi en sfeervol geworden. Het is jammer dat bij de eerste foto van de brug een stukje ontbreekt. Je maakt gebruik van voor mij onbekende trucs. Ik doe je dit ongetwijfeld niet na.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Je noemde het al in het begin; “sommige blogvolgers zullen het niet waarderen” en idd ik ben daar één van…….De plaatjes met de witte ophaalbrug vind ik nog het mooist, de molenfoto’s zijn trouwens wel mooi van kleur. Groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.