Op pad in Leyduin

21 september 2015 – Leyduin-Vinkenduin

Het is eind september en het paddenstoelenseizoen begint op toeren te raken, tenminste… dat zou je verwachten. Het is dit jaar echter een beetje een raar najaar: het regent niet veel en de temperaturen zijn lager dan ‘normaal’. Of dat de oorzaken zijn, weet ik niet, maar paddestoelen zijn er niet zo massaal als vorige jaren. Je moet ze echt zoeken en leuke setjes waar je mee de illusionist kan uithangen zijn zeldzaam. Maar maandag 21 september is het lekker rustig herfstweer en ik ga het toch maar weer proberen, in Leyduin deze keer.

Ik ga hoofdzakelijk voor de paddestoelen, maar al het ander wat toevallig voor de lens komt en een beetje mee wil werken zal ik niet afslaan. Als ik langs de grote rhododendronstruiken voor Huis Leyduin loop, is het gras nog nat van de dauw en de rhododendroncicaden zijn nog bezig op te warmen. Ze zitten dus lekker stil en daar ga ik even van proberen te profiteren.

Deze beestjes zijn amper één cm groot, maar er zitten er honderden, zo niet duizenden op de struiken en het is een wonder dat die er nog redelijk bij staan. Elk jaar weer hebben ze het zwaar te verduren, maar toch komen ze er steeds weer bovenop. Niet zo leuk voor de struik, maar daarentegen wél voor mij. Ik vind het namelijk erg grappige en vooral mooie beestjes.

Ik ben maar net op tijd, want bij de meeste zijn de dauwdruppels al verdwenen en ze beginnen langzaam in beweging te komen. Eerst even ochtendgymnastiek doen:

<<< Even aanklikken voor een grotere weergave >>>

Er hangt nog wel hier en daar een druppeltje aan de bladeren van de rhododendron en één daarvan zorgt op bovenstaande plaatjes voor een bokeh bolletje. Mooi meegenomen.

Na een kwartiertje is het uit met de pret en worden ze me te druk. Daar kan ik op mijn ouwe dag niet meer zo goed tegen en dus ga ik snel op zoek naar de eerste paddestoelen. Die staan tenminste altijd lekker stil. Op een soort van composthoop, helemaal achterin Leyduin tref ik een grote groep Geschubde Inktzwammen. In meer of mindere staat van ontbinding, maar dat biedt weer nieuwe kansen:

Geschubde Intzwam
Geschubde Intzwam

De wegrottende zwammen hebben grote aantrekkingskracht op insecten, met name de strontvliegen zijn gek op het kleverige goedje dat op sommige hoeden ligt.De insecten op hun beurt zijn weer zeer aantrekkelijk voor bijv. padden. Ik zie er eentje rondscharrelen, maar terwijl ik even niet oplet zit-ie opeens boven op een hoed. Een moment dat ik natuurlijk wil vastleggen en dat moet snel gebeuren, want hij blijft vast niet lang zo zitten…

Pad op paddestoel
Pad op paddestoel

Voor het goede was iets meer scherptediepte mooier geweest, maar ja: geen tijd om iets in te stellen, want hij ging er inderdaad snel vandoor… Kan ik me weer rustig richten op de onbeweeglijke objecten.

Aan één van de hoeden van de Inktzwammen hangt een druppeltje inkt. Vast heel erg stroperig, want er zit geen beweging in. Mooi!

Geschubde Intzwam
Geschubde Intzwam

Ik heb de mazzel dat er een tweede exemplaar op gepaste afstand achter staat. Goed voor ‘de herhaling’. De volgende foto is van ietsje dichterbij, vanuit een iets andere positie

Geschubde Intzwam
Geschubde Intzwam

Het schijnt dat je met deze inkt echt kunt schrijven en tekenen. Moet wel een geduldig klusje zijn om er een potje vol van te verzamelen… Een close-upje:

Inktdruppel
Inktdruppel

De druppel weerspiegelt mooi, maar ik kan er niet uit opmaken wat. Het levert in ieder geval een wat minder standaard paddestoelenplaatje op.

Na een half uurtje spelen met deze inktzwammen loop ik weer verder, langs de plek waar ik vorig jaar de Echte Kopergroenzwam heb gezien. Die waren er nu (nog) niet. Ik volg even een gemarkeerde rondwandeling, ga een bruggetje over en kom bij een enorme omgevallen boom die er al jaren ligt. Vaak is daarop wel wat gezwam waarneembaar of anders wel in de nabijheid . Ook nu is dat het geval. half tegen de boom aan staat op een bedje van mos een leuk groepje. Zowel liggend als staand doen ze het goed. Ik kies uiteindelijk voor staand:

Groepje... staand
Groepje Witsteelfranjehoeden… staand

De naam van deze zwam is nog een beetje twijfelachtig… moet ik nog verder nazoeken. De volgende – bovenop de dikke boomstam – weet ik wel zeker, maar dat is dan ook niet zo moeilijk; een typische vorm met een dieppaarse kleur, dat moet de Paarse Knoopzwam zijn (de imperfecte vorm):

Paarse Knoopzwam
Paarse Knoopzwam

En dan heb ik voor de tweede keer vandaag een ontmoeting met een pad, een kleintje deze keer, maar wél weer op de hoed van een paddestoel. Het is echt een een paddendag vandaag, ik ben met recht ‘op pad’…

Padje op stoel
Padje op stoel

Hij zit lekker stil en pas als ik wat dichterbij kom, komt-ie in beweging en zoekt – nadat ik hem bedankt heb voor de medewerking – een veiliger heenkomen. Omdat je op bovenstaande plaat niet goed kan zien dat-ie daadwerkelijk op de hoed van een zwam zit: dit was de betreffende paddestoel:

Fijnschubbige Boleet
Fijnschubbige Boleet ?

Ik kan voorlopig geen betere naam bedenken dan Fijnschubbige Boleet, maar heb nog grote twijfels. De kleur van de poriën klopt namelijk niet helemaal, die zouden meer bruinig moeten zijn… Over poriën gesproken, een datailopname:

Poriën of buisjes
Poriën of buisjes

Ik bevind me nog steeds dichtbij de omgevallen woudreus als mijn oog op een paar Rodekoolzwammetjes valt. Eén van mijn favoriete zwammetjes: mooie paarse kleur (hoewel, ook niet altijd) en erg fotogeniek. Ik ga hier even mijn best op doen.

Drie op een rij
Drie op een rij

Deze zijn in ieder geval wel mooi op kleur. Zo zie ik ze graag, maar vaak is drie teveel. Van de andere kant af gezien, ziet het er al een stuk beter uit (let op de spinnedraad):

Op de achtergrond
Op de achtergrond

Ik probeer een compositie met alleen de twee grootste… Uiteindelijk vind ik ‘het ideale plaatje’ door de camera een kwartslag te draaien en in staand formaat te kieken:

Rodekoolzwammetjes, staand
Rodekoolzwammetjes, staand

Dat je daar nou zolang over doet om dat te bedenken… Maar al doende leert men. Een Porseleinzwam, die ook in de buurt staat, gaat er in één keer staand op en dat blijkt ook hier geen verkeerde keus, denk ik…

Porseleinzwam
Porseleinzwam

Ik ga weer eens verder, verlaat het gemarkeerde pad en volg een smal paadje op weg naar een andere gesneuvelde woudreus, een eik met daarop de Kopergroenbekerzwammetjes die al in een eerder blog langs zijn gekomen. Ik kan ze weer niet negeren. <<< klik voor een vergroting >>>

Het blijft moeilijk, want ze zijn ontzettend klein, slecht enkele millimeters in doorsnee. Als je niet weet dat ze hier zitten, loop je er zo aan voorbij.

Ik ben bijna aan het eind van mijn ochtendwandeling, maar maak toch nog even een extra lusje door Vinkenduin. Daar loop ik geen echt schokkende dingen meer tegen het lijf.

Dan beland ik op een plekje, waar tussen de nog groene varens een omgevallen boom ligt waarop veel Porseleinzwammen groeien. Helaas de meeste op onmogelijke plaatsen. Terwijl ik nog op zoek ben naar goede composities komt er een bruine Slakkenaaskever langs. Die neem ik natuurlijk even mee. Hij klimt langs de steel van een Porseleinzwam omhoog, hetgeen ik uiteraard probeer vast te leggen, maar daar zit geen enkele goede opname tussen. Dan nog maar een makkelijk plaatje als hij uiteindelijk op de hoed is aangekomen:

Kever op porseleinen hoed
Slakkenaaskever op porseleinen hoed

En dan nu nog even stoeien met de Porseleinzwammen. Veel verder dan wat – niet zo bijster originele – kiekjes van onderaf kom ik echter niet. Deze dubbelhoed vind ik wel geslaagd:

Porseleinzwam
Porseleinzwam – dubbelhoed

Bij voorgaande plaat nog een mooie zachtgroene achtergrond, bij de volgende zorgt de witte lucht voor een beetje high-key achtig effect. Het heeft toch ook wel wat:

Porseleinzwammen
Porseleinzwammen

Na deze sessie is het de hoogste tijd om weer eens huiswaarts te keren. Niet dat ik andere plannen heb, maar het is al ver voorbij lunchtijd en ik lust wel weer wat. Wat gaat er toch een hoop tijd in deze mooie hobby zitten! Maar het is al bij al een mooie en vruchtbare wandeling geworden. Bedankt voor het lezen en kijken.

6 reacties op ‘Op pad in Leyduin

 1. lekker blog weer; weer leuk hoe je je alles beschrijft.
  aangezien ik niet veel tijd heb momenteel om zelf te fotograferen, geniet ik van dit soort beelden.
  fijne weekend!
  gr Astrid

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Ook als je zelf regelmatig in hetzelfde gebiedt rondstruint blijft het verrassend om te zien dat we beiden met een hele andere oogst thuiskomen. Ok, sommige soorten hebben we beide gezien, maar er blijft toch opmerkelijk veel variatie over.
  De twee laatste beelden van de cicade vind ik de mooiste van de vier Je laat ook details van de inktzwam zien. Zo dichtbij kan ik met mijn lens niet komen. De staande beelden van rodekoolzwam en porseleinzwam zijn heel fraai geworden. Het blijft een “hell of a job” om de kopergroene bekerzwammetjes mooi vast te leggen. Toch is het je gelukt. De laatste porseleinzwammen vormen een prachtige afsluiter.
  Groet, Kees

  Like

 3. De laatste vind ik het allermooist maar gedurende het blog heb ik heel wat moois voorbij zien komen. Allemaal bijzonder gekleurde paddenstoelen die ik vrijwel allen nooit zie … hoe kan dat toch. De close up van de druppel inkt is ook heel bijzonder en de schubzwam in ontbinding, 2e foto van die zwam … ook heel gaaf.

  Geliked door 1 persoon

 4. Er gaat idd een hoop tijd in zitten maar geeft ook een voldaan gevoel als je zulke mooie plaatjes dan weer terug ziet op de pc. Heel erg fraai zijn ze allemaal maar de rode koolzwam is toch wel favoriet , je hebt ze prachtig vastgelegd met mooie scherptediept en fraaie kleuren. Groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik kan hier heel veel gaan zeggen maar dat is helemaal niet nodig.
  ik ben hier gewoon stil van zo mooi al deze paddenstoelen, zwammetjes en kleine diertjes.
  Werkelijk schitterend hoe je een en ander hebt vereeuwigd. Die super kleine Kopergroenbekerzwammetjes heb je echt zo gaaf neergezet en ook de rode koolzwammetjes. Ga ik dus toch weer uitbreiden in mijn reactie hahahaha…… Nee, echt een superblog met schitterende foto’s.
  Groet, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.