Op Herhaling in de AWD

5 augustus 2015 – Amsterdamse WaterleidingDuinen

Vandaag weer naar de AWD geweest en alweer vroeg opgestaan. Het zou geen koude nacht worden, dus de kans op dauw was minimaal, maar toch: de vorige keer was er – tegen de verwachting in – ook geen dauw. De dames en heren meteorologen zitten er ook wel eens naast… Deze keer niet! Om kwart voor zeven is het al vrij helder en de zon schijnt.

Weer geen bedauwde insecten dus. Dan maar kijken wat er wél mooie plaatjes op kan leveren. Boomkikkertjes heb ik ook nog op mijn lijstje staan voor dit jaar, maar tot nu toe wil het niet lukken ze te vinden. Maar als ik ze zag was dat altijd in augustus, dus wie weet. Ik ga daarom min of meer dezelfde ronde lopen als de vorige keer. Op herhaling dus.

=== Tip: De foto’s even aanklikken: in groter formaat zien ze er een stuk beter uit! ===

Waren het de vorige keer de honingbijen die op het boerenwormkruid zaten, in de herhaling tref ik vooral veel hommels.

Hommel
Hommel

Geen dauw, maar toch nog niet lekker opgewarmd, dus weinig actief. Wel zo makkelijk!  Even iets heel anders: een jong varenblad in mooi ochtendlicht. Deze keer geen hommel of kever ter ‘versiering’, zodat het blad de volledige aandacht krijgt (die het verdient):

Jong Varenblad
Jong Varenblad

Ik wandel rustig verder en vind ondeetussen een grasmot, de precieze soort moet ik helaas schuldig blijven:

Grasmot
Grasmot

De waterjuffers zijn ook al wakker en dus meteen behoorlijk actief. Deze echter wil wel wat langer stil hangen aan een rietstengel:

Juffer
Waterjuffer

Ik wou dat ik de  waterjuffersoorten kon onthouden, maar ik vermoed dat het een lantaarntje is. Misschien moet ik maar eens een archief gaan aanleggen…

Bij de vlinders is het bij de groep blauwtjes ook al zo oppassen welk naamkaartje je er aan hangt, maar dit is volgens mij een Icarusblauwtje, vrouwtje:

Icarusblauwtje, vrouwtje
Icarusblauwtje, vrouwtje

Dit is de eerste foto die ik dit jaar van een Icarusblauwtje maak. Bij een poeltje ontdek ik is een vers uitgeslopen heidelibel. Ook weer geen ondersoort bekend, maar dat doet er ook niet toe in dit geval.

2015-08-05 09-58-13 - IMG_4176dev_1080p

Hij (m/v) hangt keurig vrij aan een takje de vleugels te drogen. Het uitsluipproces is al een poosje aan de gang, maar weg vliegen zal hij voorlopig nog niet. Net als ik blijft ook hij hier dus nog wel even hangen. Ik heb dan ook alle gelegenheid op hem van alle kanten te fotograferen en te stoeien met verschillend instellingen, achtergrond en posities. Persoonlijk vind ik onderstaande erg goed gelukt. Ben ik wel blij mee:

Vers uitgeslopen Heidelibel
Vers uitgeslopen Heidelibel

Bij een ander poeltje tref ik een heidelibel die al helemaal volgroeid is, maar toch nog geen zin heeft te vliegen… kan ik mooi eens een portretje maken, van bovenaf:

Portretje
Portretje

Ik ben op herhaling, dus ook deze keer ga ik weer een poging wagen de Ronde Zonnedauw mooi vast te leggen. Vorig keer had ik wat last van het harde zonlicht; vandaag schijnt de zon ook wel, maar niet zo fel:

Zonnedauw
Zonnedauw

Een beetje door de lage begroeiing heen fotograferen geeft een fraai, zacht plaatje.

Bloemstengels zijn nog ruim aanwezig, maar om die een beetje netjes in beeld te brengen, valt nog niet mee. Je wilt natuurlijk niet alleen de stengel, maar ook wat van het bijbehorende plantje in beeld hebben… Misschien eens van bovenaf proberen?

Zonnedauw met bloemstengel
Zonnedauw met bloemstengel

Ik vind de laatste nog niet eens zo onaardig, best wel een schilderachtig plaatje.

De vorige keer ben ik onder andere op zoek geweest naar de Keizersmantel. Toen kon ik ze op de voor mij bekende plek niet meer vinden. In de herhaling echter zie ik ze – op een ander plek – volop rondfladderen. Het enige vervelende is, dat het nu inmiddels zo warm is geworden dat ze nauwelijks stil willen zitten en bij de minste of geringste beweging van mijn kant weer vertrokken zijn. Een macro-opname moet ik maar vergeten… met de teletoeter kan het ook, maar het is wel behelpen. Zeker wat betreft de achtergrond…

Keizersmantel
Keizersmantel

… hoewel het bij deze laatste wel meevalt:

Keizersmantel
Keizersmantel

Ik heb deze mooie vlinder wel eens beter vastgelegd, maar wie weet komt er nog een herhaling…

Een Dagpauwoog, ook een grote vlinder en zeker niet minder mooi, moest ook op de foto. Niet omdat dit nou een geweldig plaatje is, maar vooral omdat ik die eigenlijk ook maar weinig zie.

Dagpauwoog
Dagpauwoog

Ik ben inmiddels weer bij De Oase aangekomen en ga maar eens richting huis. En de boomkikkertjes dan? Tsja, die heb ik ook deze keer weer niet kunnen vinden. Ik begin bijna te twijfelen of ik wel op de goede plekken zoek…of op de goede tijden… Maar ook zonder die kleine, groene rakkers krijg ik mijn blog wel vol. Misschien een volgende keer.

 

Bedankt voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgend blog.

6 reacties op ‘Op Herhaling in de AWD

 1. Weer een heel mooi blogje, vooral de uitsluipende heidelibel vind ik geweldig, dat heb ik dan weer niet gezien dit jaar. En je hebt de zonnedauw er heel goed en mooi opgekregen, ook de bloemen, prachtig. Vlinders zijn ook leuk, die tijd zal nu wel voorbij zijn, dan gaan we nu voor de paddenstoelen.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 2. Weer een mooi blog met de diversiteit die zo kenmerkend is voor de AWD. Jammer dat de boomkikkertjes zich niet hebben laten zien. Maar ook deze opbrengst is de moeite waard! Het varenblad en de verse libel vind ik erg mooi en ook de bloeiende zonnedauw van bovenaf heb je fraai in beeld gebracht.

  Gr. René

  Geliked door 1 persoon

 3. Opnieuw variatie genoeg, zeker als je ook oog hebt voor de kleinere organismen. Hommels bieden ons dit jaar veel meer kansen dan in andere jaren. Libellen daarentegen sluipen wat stiekemer uit, tenzij dat aan mij ligt. De laatste plaat van de uitgelopen heidelibel is wel een schoonheid. Ook de laatste plaat van de keizersmantel mag er zijn. Zonnedauw biedt de eeuwige strijd tussen een mooi onderwerp tegen een goed passende achtergrond. Van bovenaf fotograferen is dan wel origineel.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Gelukkig ben ik niet de enige die druppels niet goed kan vastleggen maar er is genoeg aan onderwerpen te vinden die je wel goed afgaan. De plantjes bijv. waarvan ik de uitgebloeide stengel van het zonnedauw erg mooi vind en ook de distel. Uitgeslopen libellen zijn inderdaad een uitgelezen kans (waar is zijn huidje?) Meestal zitten ze er nog op. Mooie scherpe facetogen van bovenaf bij de andere libel. Zo’n grasmotje laat ik altijd links liggen maar nu denk ik waarom eigenlijk. Best de moeite waard, wat een mooi blauw oogje heeft die.

  Geliked door 1 persoon

 5. Nou…. je hebt niets te klagen Dick! Dan in dit blog wel geen boomkikkers maar wel heel veel andere mooi gespuis. Schitterende platen van het zonnedauw en ook van van de stippelmot en hommels. Je regendruppel aan de grasspriet is een pareltje. Vergeet daarbij ook het varenblad en de vlinders niet. En dan ook nog zo mooi een uitsluipende heidelibel weten te vangen. Echt geweldig om te zien. Ik heb echt volop geneoten van deze wandeling.
  Groet, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.