Vlinder bedtijd

3 augustus 2015 – Leyduin

De dagen worden rap korter en dat betekent dat het voor een avondmens ook haalbaar begint te worden eens wat kiekjes in mooi ochtendlicht te maken, al of niet voorzien van dauwdruppels. Omdat dat mooie ochtendlicht – het gouden uurtje – meestal maar kort duurt, is het misschien verstandig wat voorwerk te doen. Met die gedachte begeef ik me op maandagavond 3 augustus richting Leyduin, naar een plek waar zich normaliter – overdag – aardig wat vlinders en ook libellen ophouden. Ik ga op zoek naar hun slaapplaatsen en neem uiteraard de camera mee…

Ook nu is de tijd beperkt. Ze moeten natuurlijk wel al aan bed toe zijn, dus ik begin mijn speurtocht dan ook pas om half negen. Om half tien gaat de zon vandaag onder en dan is het met het licht gauw gedaan. Het is dus zaak geen tijd te verliezen met randzaken, maar helaas, deze Gaasvlieg kan ik toch niet laten lopen.

Gaasvlieg
Gaasvlieg

Of hij van plan is op deze plek de nacht door te gaan brengen weet ik niet, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik daar ook niet aan dacht toen ik hem zag. Het is een wonderschoon insect en die stond vrij hoog op mijn lijstje. Kan ik nu dus afstrepen.

Het zit niet echt mee vandaag. Wéér word ik afgeleid, deze keer door een Sabelsprinkhaan, een Gewoon Spitskopje om precies te zijn:

2015-08-03 21-07-05 - IMG_3782dev_1080p
Gewoon Spitskopje

Ik kiek hem van links en van rechts, want je weet nooit of dat nog een verrassende achtergrond oplevert. Heel veel maakt het niet uit in dit geval. Het begint vandaag al vroeg te schemeren en zeker tussen het struikgewas is er nog maar weinig licht. De iso moet dan ook fors worden opgeschroefd, naar 1600 maar liefst en dan nog haal ik amper 1/60s. Gelukkig zijn mijn modellen niet meer zo druk. Een Bruine Sprinkhaan zit wat minder diep weggekropen in het gras en dat maakt het iets makkelijker er een mooi plaatje van te maken:

Bruine Sprinkhaan
Bruine Sprinkhaan

Maar goed, al met al schiet het nog niet erg op met het vinden van vlinderslaapplaatsen. Ze moeten toch ergens zitten? Of hangen? Ik ga nu – noodgedwongen – meer het open veld in, maar ook daar heb ik geen succes. Ik ben bang dat het niets gaat worden vandaag. Soldaatjes zie ik wél volop en die zijn nog druk bezig met zaken die een normaal mens toch in bed doet:

Soldaatjes
Soldaatjes

Ik geef toe: niet erg origineel, maar onder het motto “Soldaatjes leveren altijd kleurige plaatjes” knip ik er nog maar een paar. Het wordt nu echt zo donker dat ik mijn speurtocht voor vandaag maar opgeef. Misschien was dit toch niet zo’n goede plek óf ik zoek niet goed. Volgende keer maar ergens anders kijken, tenslotte heb ik nog wel even de tijd. Vlinders en libellen vliegen nog tot zeker eind september en het wordt voor mij alleen maar makkelijker.

Voor de afwisseling deze keer eens een lekker kort blogje. Dank voor het lezen en kijken.

5 reacties op ‘Vlinder bedtijd

 1. Nou die grijnzende sprinkhaan is goed hoor en alle achtergronden zijn mooi van kleur en lekker rustig. Ik kan je zeggen dat ik ook nog nooit slapende vlinders gevonden heb (in Nederland) Blijkbaar kunnen ze zich heel goed verstoppen.

  Like

 2. Wat maakt het uit als je niet vindt waar je naar op zoek bent, zo lang je maar voldoende bezig gehouden wordt door andere soorten die de moeite waard zijn. De gaasvlieg om te beginnen is een schoonheid. Ook de twee erop volgende sprinkhanen leverden mooie beelden op. Je kunt zien dat je in een vredige omgeving op pad geweest bent, want de soldaatjes hadden volop tijd om voor toekomstige legers te zorgen.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Dan misschien wel geen vlinders maar wel een prachtige gaasvlieg. Die staat ook al heel lang op mijn lijstje maar tot hefden nog niet kunnen footgraferen. Je sprinkhanen zijn ook heel mooi. En ja, de soldaatjes zijn dan misschien niet origineel, maar kleurige plaatjes levert dat inderdaad op 🙂 Heel leuk blog die ook nog eens lekker leest 🙂

  Groetjes,
  Helma

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.