Bronsgroen Eikenhout – Pietersberg

09 juli 2015 – Zuid-Limburg

Bijna naadloos aansluitend op onze vlucht voor de hittegolf naar de Veluwe, hadden we nog een kleine week kamperen in Zuid-Limburg gepland. Het werd een zeer wisselende week wat weer betreft: van – toch weer – bloedheet (niet leuk als je met je met de tent op een schaduwloze plek staat) tot herfstachtig koel (ook niet alles). Maar gelukkig ook een paar ‘normale’ dagen, zodat we toch aan wat activiteiten als wandelen en fietsen toekwamen. Tussendoor werd er uiteraard ook weer wat tijd ingeruimd voor de fotohobby…

Als je toch in de buurt bent, kun je bijna niet om een bezoekje aan de St. Pietersberg heen. Bekend om zijn bijzonder flora en fauna, waaronder de Koninginnepage en de Oehoe. Ter voorbereiding raadpleegden we de site van Natuurmonumenten – met name om een GPS-wandeling te downloaden – en verder zouden we wel zien wat er op ons pad kwam. ’s Morgens vielen er nog een paar buitjes, maar in de middag klaarde het steeds meer op; het leek ideaal fotoweer te worden.

Wilde Bosrank groeide her en der. Een vrij algemeen voorkomende klimplant, niet kenmerkend voor de Pietersberg:

Wild Bosrank
Wild Bosrank

De Junikever is dat ook niet, maar is wél een kever die je niet ieder dag ziet, zeker niet in juli! Hij lijkt wel wat op de Meikever, die we tijdens een wandeltocht in mei dit jaar veel zagen. Deze is iets kleiner en meer bruin:

Junikever

Op vlinder gebied viel het wat tegen. Er werd wel veel gefladderd, iets teveel voor het goede, maar heel bijzondere soorten kwamen er niet voorbij. Deze distelvlinder hield even een korte pauze:

Distelvlinder
Distelvlinder

De enige bijzondere plant die wij zagen was (bleek achteraf) een Donzige Klis, een distelachtige. Er schijnen erg mooie bloemen aan te komen, maar nu was het nog niet zover:

Donzige Klit
Donzige Klis

Uiteraard ook even in de Oehoe-grot gestaard in de hoop een glimp van mijnheer de uil op te vangen. En er zat er inderdaad eentje, een jonkie (volgens een deskundige), maar zover weg dat er niet eens een bewijsplaatje van te maken was. Verder viel het ook op flora-gebied een beetje tegen. Misschien keken we niet goed, misschien waren we er op de verkeerde tijd… Alleen nog even gestoeid met wat Luzerne plantjes. Uiteraard weer naar een compositie met een herhaling gezocht en ook gevonden:

Luzerne
Luzerne 1

Het begint routine te worden;-). Maar ook zonder herhaling zijn er mooie plaatjes van te maken. Het maakt hierbij nogal verschil of de zon achter een wolk kruipt of niet en met een beetje tegenlicht krijg je ook weer heel ander plaatjes:

Luzerne 3
Luzerne 3

De laatste foto van de Luzerne heb ik lichtelijk bewerkt: een warmere tint en een beetje ‘soft focus’ er overheen.

Luzerne 4
Luzerne 4

De mier geeft het net wat extra’s. Ondanks dat het wat soorten betreft niet overweldigend was, hebben we toch een mooie wandeling gemaakt en zijn zeker van plan nog eens terug te komen.

Daags hierna kreeg ik op een avondwandeling door het Geuldal – geheel onverwachts – wél een bijzondere soort voor de lens: de Bever. Die verdient – uiteraard – een apart blogje; hier alvast een voorproefje:

2015-07-10 20-38-40 - IMG_2931ed_1080p_2
Bever

Hou het dus in de gaten! Voor nu: bedankt voor het lezen en kijken.

9 reacties op ‘Bronsgroen Eikenhout – Pietersberg

 1. Mooi blogje van een weekje zuid-limburg, vooral de luzerne macro’s vind ik heel erg mooi en dan in het bijzonder de luzerne 3, de luzerne 4 vind ik minder maar smaken verschillen nu eenmaal. Gr. Adria

  Geliked door 1 persoon

 2. Hai Dick,

  Weer zo’n mooi blogje met grote diversiteit. Prachtig de paarse bloem met rustige achtergrond.
  De bever beloofd erg veel, want je had hem zo te zien lekker dichtbij. Dat doe je iedere keer toch wel knap hoor. De jonge oehoe is er ook eentje om in je boekje op te schrijven. Niet zo’n vogel die bij iedereen op z’n kop gaat zitten, maar gewoon een wilde in zijn leefomgeving. Ik moest wel ff goed kijken 😉
  Een junikever is een soort waar ik wel eens van gehoord had, maar niet eerder zo’n mooie foto van gezien. Top.
  De bever beloofd erg veel, want je had hem zo te zien lekker dichtbij.

  Groet,
  René

  Like

 3. Hoi Dick,
  Zuid Limburg is eigenlijk altijd de moeite waard, zeker als je gaat wandelen. De junikever heb je knap vereeuwigd, prachtig scherp. Van de luzerne vind nr 3 het mooist. En dan nog twee bijzondere momenten. Een oehoe zien is al een belevenis, maar als je hem zou zien zoals je de bever hebt gedaan zou het nog mooier zijn. De bever maakt mij wel nieuwsgierig.
  Groet, Kees

  Like

 4. De wilde bosrank is misschien niet bijzonder als soort maar heb het toch nog nooit gezien en ik vind dat een erg mooie foto. Junikevers heb ik dit jaar erg veel getroffen en dat was inderdaad ook in juli. Op de St. Pietersberg zijn wel degelijk bijzondere vlinders te zien, maar je moet wel weten waar precies. Zo vliegt het Boswitje er veelvuldig en het Bruin Dikkopje.
  Ben benieuwd naar je beverblog .. De introfoto ziet er zeer veelbelovend uit!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik loop erg achter met het reageren op je blog (niet alleen bij jou trouwens). Dus ik sla maar even een paar blogjes over om weer bij te komen. Je moet ook niet zo veel fotograferen! 😉

  Jammer dat het op fotogebied wat tegenviel, maar toch een goed gevuld blogje er aan overgehouden. Luzerne 3 steekt er wat mij betreft bovenuit. Een prachtige foto!

  Ook ik ben benieuwd naar je beverblogje.

  Gr. René

  Geliked door 1 persoon

 6. prachtige serie, mooie zachte tinten bij je bloemenfoto’s. De junikever kende ik nog niet, mooi beestje, lijkt wel op de meikever. De laatste foto is grappig met dat pootje zo bij zijn snuit, ben heel benieuwd naar de beverblog.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 7. Toch een hele mooie reportage van alles wat je daar gezien hebt.
  ik had wel eens van de junikever gehoord en gezien op internet maar zelf nog nooit mogen ontmoeten. Mooie “soft” flowers en ook je laatste foto (welke het begin is van je volgende blog) spreekt boekdelen :-_

  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.