Hittegolf op de Veluwe

2-4 juli 2015- Beekbergen

=== Tip: De foto’s even aanklikken: in groter formaat zien ze er echt een stuk beter uit! ===

Begin juli beleefden we in Nederland een heuse hittegolf met temperaturen van rond de 35°C. Vroeger zat je daar niet zo mee en ging je gewoon lekker naar het strand, maar hoe ouder je wordt, hoe slechter je daar kennelijk tegen kan. Hoe het ook zij: wij vluchtten naar de Beekbergse bossen om zoveel mogelijk stilletjes in de schaduw te gaan zitten. Alleen in de ochtenduren waren we nog tot enige lichtelijke lichamelijke activiteit te bewegen, ’s middag bleef dat beperkt tot het verschuiven van de tuinstoel met de schaduw mee of een gang naar de koelkast.

Degenen die eerdere blogs van mij gelezen hebben over deze locatie (zoek op ‘Beekbergen’), kunnen inmiddels weten dat er rondom het huisje nog wel eens een leuk vogeltje te bewonderen valt. Hoewel we deze keer geen voederplek inrichtten, lag toch steeds de teletoeter binnen handbereik, want je weet maar nooit. De eerste dag vereerde een staartmees ons met een bezoek. Overduidelijk een staartmees, maar wat zag hij (of zij) er raar uit:

01. Staartmees
Staartmees

Het leek nog een jong exemplaar en had duidelijk ook last van de warmte (bekje open). Het nat ogende verenkleed zal wel niet een gevolg van transpiratie zijn, maar vermoedelijk was er in de buurt een baddergelegenheid:

02. Natte Staartmees
Natte Staartmees

Hij was niet alleen, maar ook met deze hitte blijven het beweeglijke types. Allen deze bleef lang genoeg stil zitten op een gunstige plek.

De tweede dag maakten we in de vroege ochtend een korte wandeling op de Reeënberg, ook weer met camera mee voor het geval er iets verrassends ons pad zou kruizen. En verrast werden we: al meteen op het eerste pad links zagen een Wilde Zwijnenfamilie lopen, een zeug met 5 jongen. Niet meer zo klein als de Zwijnencrèche die we in april zagen, maar nog wel in streepjespyama.

03. Zwijnenfamilie
Zwijnenfamilie

De afstand was een stuk kleiner dan tijdens voornoemde eerdere ontmoeting, maar toch nog behoorlijk groot, té groot eigenlijk. Toch durfden we niet dichterbij te komen, maar zochten een – hopelijk – veilige plek achter een dikke boom. Je weet maar nooit hoe een moeder reageert, maar voorlopig hebben ze ons niet in de gaten:

2015-07-03 10-00-22 - IMG_1822dev_1080p_2
Vijf kleine zwijntjes

Zich onbespied wanend speelde en ravotte het kleine spul met elkaar, het was prachtig om dit mee te maken. Maar op een gegeven moment had moeders ons dan toch in de smiezen:

2015-07-03 10-01-58 - IMG_1863dev_1080p
In de smiezen

Gelukkig koos ze niet voor de aanval, maar besloot haar kroos het struikgewas in te dirigeren, waarna ze er zelf achteraan rende. Dit betekende tevens het einde van een schitterende voorstelling. Dit zullen we niet gauw nog eens meemaken, maar voorlopig is dit voor ons een goed zwijnenjaar!

De rest van de wandeling voerde ons langs een klein vennetje, waar we ons even bezig hielden met beestjes van een totaal andere orde. De macrolens kwam tevoorschijn voor één van de vele aanwezige Waterleliemotten. Weer een nieuwe soort, veelal diep verscholen tussen het hoge gras:

10. Waterleliemot
Waterleliemot

Niet met de macrolens, maar met de telezoom tenslotte een Dikkopje. Die had ik dit jaar nog niet eerder gezien:

2015-07-03 09-57-18 - IMG_1811_1080p
Dikkopje

Welke soort het exact is, weet ik niet zeker; ik hou het voorlopig op een Zwartspriet Dikkopje. De tele heeft een minimale scherpstelafstand van bijna 2 meter, dus ik kon niet zo dichtbij komen, maar ik vind dit eigenlijk wel mooi zo.

In de nacht naar de volgende – en voor ons laatste – dag hier, trok een hevig onweer over. De volgende dag was het echter toch weer mooi weer en nog steeds erg warm. In de ochtend stoeide ik even met wat fraaie blauwe bloemen die in de tuin bij het huisje staan. Ik kende ze niet, maar het was ons wel opgevallen, dat ze ’s morgens prachtig open stonden en aan het eind van de dag alweer uitgebloeid waren. De Nederlandse naam van deze plant bleek dan ook – hoe verrassend – Eendagsbloem (tradescantia) te zijn.

15. Eendagsbloemen
Eendagsbloemen

Ik hoefde verder nergens naar toe vandaag, dus ik vermaakte me hier wel mee. Zweefvliegen hadden ook grote belangstelling voor de bloemen, maar leuker zou natuurlijk zijn een zwevende Zweefvlieg bij een bloem. Dat vroeg wat meer geduld, maar het lukte uiteindelijk wel redelijk:

17. Zwevende Zweefvlieg
Zwevende Zweefvlieg

En dan maar weer een – relatief – koel plekje uitzoeken en wachten tot het overgaat. Een Roofvlieg die de krant wilde lezen, zorgde voor wat afleiding:

18. Roofvlieg
Roofvlieg

Altijd indrukwekkende beesten, geen lieverdjes en nog indrukwekkender in close up:

18. Close up
Close up

Pas tegen de avond lieten ook de vogels weer zien. Het aanbod was vandaag tamelijk groot: wel drie verschillende soorten. Allereerst een paar (jonge?) Boomklevers:

19. Boomklever
19. Boomklever

Dan weer een hele familie Staartmezen. Kennelijk houden deze vogels van een verkoelend bad, want de meeste kwamen om op te drogen en hun veren te poetsen. Dat leverde vermakelijke en aandoenlijke plaatjes op < Klik op de galerij voor een groter formaat >:

De Goudvinken komen hier elke avond even buurten, ook vandaag. Het was zaterdagavond en dan is het voor Mijnheer Goudvink kennelijk ook baddertijd:

Heer Goudvink
29. Heer Goudvink

Goudvinken zijn erg schuw en laten zich niet zo gauw zien. Ook deze zat dan ook eigenlijk weer op een vervelende plek. Toen ie weer was opgedroogd, verhuisde hij naar een iets betere positie:

< klik voor een vergroting >

Hiermee was het vogelfestijn afgelopen en ook de ergste hitte verdween – tijdelijk – uit het land. Ons driedaagse Veluwe-intermezzo zat er op. Na een weekje Zell-am-See hadden we nu nog een weekje Zuid-Limburg voor de boeg. Ook dat zou weer voor een paar aardige en verrassende fotomomenten zorgen, maar daarover meer in het volgende blog. Dank voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgende blog…

8 reacties op ‘Hittegolf op de Veluwe

 1. Weer een mooi verslag van je verblijf op de Veluwe, de vogels rond het huisje werkten toch leuk mee, gaaf die natte staartmezen en zo’n mooie goudvink man. Ja en dan de zwijntjes, erg leuk dat je die tegenkwam tijdens de wandeling, en niet eens van zo’n heel grote afstand. Leverde toch mooie foto’s op.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 2. Je hebt niet te klagen over bezoekjes van vogels. Bovendien zorgden ze ervoor dat je geen standaardbeelden kon maken. Afwisseling blijft toch belangrijk. Zwijnen horen bij de Veluwe. Het is al weer te lang geleden dat ik zwijnen met biggen gezien heb. Met hun agressie valt het vaak wel mee, zolang je ervoor zorgt dat je niet te dichtbij komt en vooral niet tussen moeder en kinderen. Een mooie impressie van jullie verblijf.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Rustig aan dan breekt het lijntje niet, lekker vakantie gevierd met een paar fotografische hoogtepuntjes. De serie varkentjes zijn zo’n hoogtepunt wat mij betreft en die staartmeesjes, wat kijken ze zielig, zijn zoals je zegt erg aandoenlijk. De Roofvlieg vind ik persoonlijk de mooiste foto maar dat zal je wellicht niet verbazen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hai Dick,

  Prachtige foto’s van de staartmeesjes. Ook de goudvink staat er bij de laatste twee foto’s prachtig op. Erg leuk dat je de zwijnen zo mooi kon bekijken op het pad. Dat is toch een belevenis. Op zo’n grote afstand zal de zeug niet snel agressief worden, want hier vorm je nog geen bedreiging. Een jonge boomklever is ook geen alledaagse verschijning. Mooi hoor.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik weet alles van die hitte af want wij waren in die hittegofl aan het verhuizen en ook aan het schilderen Je gaf een strijk naar beneden en kon gelijk weer schuren want de verf was dan alweer droog arghhh….. Jullie hadden het beter voor elkaar daar op de Veluwe.
  Wat een geweldige mooie serie laat je hier zien met een paar zeer fraaie platen. De staarmeesjes zijn echt heel aandoenlijk maar de goudvink is ook niet te versmaden. Heel mooi vind ik de Eendagsbloem (tradescantia) Prachtig gefotografeerd. Ook de macro’s van de roofvliegen zijn heel erg mooi. Uiteraard zijn de andere foto’s ook meer dan de moeite waard.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.