Orchissen aan Zee

16 jun i 2015 – Kraansvlak, Zandvoort

Twee jaar geleden was ik er al eens op verkenning geweest. Een kleine, natte duinvallei pal achter het CircuitPark Zandvoort, per fiets bereikbaar via het Duinpieperpad. Ik had daar toen – op de kop af twee jaar en twee dagen geleden – mijn eerste kennismaking met o.a. Orchissen. Ik dacht toen te maken te hebben met twee verschillende soorten (brede orchis en vleeskleurige orchis), maar ben daar nu niet zo zeker meer van. Niet dat het heel erg belangrijk is, het gaat om de foto’s…

Toen was ik er op een sombere ochtend, deze keer ging ik in de avond, hopend op mooi licht. Omdat het voorjaar dit jaar nogal traag op gang kwam, was ik een beetje bang dat ik te vroeg zou zijn, maar na even zoeken vond ik toch een eerste, vrijstaand exemplaar. Verder struinend zag in van lieverlee steeds meer exemplaren, óók met reeds openstaande bloemen. Die bloemen roepen soms vreemde associaties op, zoals in deze bloem linksonder: net de paashaas!

03. (Paashaas)
Paashaas

Of hier, de middelste bloem bovenin lijkt net een landende vredesduif… (of andere vogel)

04. (vredesduif)
Vredesduif

Er staan er dus genoeg, in allerlei stadia van ontwikkeling, maar wat staan ze op beroerde plekken! Tussen hoog gras of  struikgewas. Er is niet veel mee te beginnen, zeker niet wat compositie betreft. Gelukkig is het licht mooi, daar ligt het niet aan, zeker als de zon steeds lager gaat staan. Soms heb ik de mazzel dat het zonlicht net op wat in de achtergrond staande Gewone Rolklaver valt, waardoor een schilderachtig beeld ontstaat, zoals hier:

05.

Maar veel verder dan dit kom ik niet. Het zijn eigenlijk steeds een beetje dezelfde plaatjes van een Orchis, waarbij ik dan toch maar eindeloos blijf proberen een mooie achtergrond te zoeken, maar echt spannend vind ik het allemaal niet worden. Niet dat het heel erg is, het zijn toch gewoon prachtige bloemen…

Ik ploeter rustig verder en vind dan toch eindelijk een groepje bij elkaar staande exemplaren. Gezien de onderlinge afstanden schat ik in dat daar ‘herhalingtechnisch’ misschien wel wat mee te doen is.

15.
15.

Dat begint ergens op te lijken.  Het is al half tien en ik wil ook nog even naar Kattendel om daar de hopelijk fraai zonsondergang te kieken. Maar voordat ik vertrek valt mijn oog op een ieniemienie klein bloempje dat ik denk te kennen, maar wat bij nader inzien toch niet zo is:

20. Stijve Ogentroost
Stijve Ogentroost

Een bijzonder fraai bloempje, zeker als je het door een macrolens bekijkt; daar wil ik nog wel even voor door de knieën…Stijve Ogentroost blijkt het bij nader onderzoek te heten. Een eigenaardige naam; geen idee waarom het zo heet. Nooit van gehoord, maar sinds ik het weet, zie ik het steeds vaker.

22.
Stijve Ogentroost

Determineren was in dit geval niet zo moeilijk. Voor de orchissen is dat – zoals zo vaak in de natuur – een ander verhaal. Er zijn in Nederland voorkomende soorten die allemaal weer verdomd veel op elkaar lijken. vermoedelijk gaat het hier om de Gevlekte Orchis, maar het zou net zo goed een Rietorchis of zelfs een Gevlekte Rietorchis kunnen zijn. Onder andere, hè! Want er zijn er nog wel een paar die erop lijken… Ze zijn allemaal even mooi, maar o zo moeilijk een beetje deftig te fotograferen. Wat dat betreft zijn het mijn bloemen niet zo, maar daar kom je pas achter als je ermee aan de slag gaat. Toch weer bedankt voor het lezen en kijken.

5 reacties op ‘Orchissen aan Zee

 1. Ik ken dit plekje wel, ben er laatst ook met Stijve ogentroost bezig geweest, maar die gaan het blog niet halen, vond ze veel te saai. Jij hebt in de laatste wel mooi licht in de achtergrond.

  Die Orchissen zijn inderdaad lastig,maar leuk om over jouw geworstel te lezen, want het is zo herkenbaar. 5, 7 en 8 vind ik mooi, ook weer vanwege de achtergrond, die echt wat toevoegt aan de foto’s. Bij 6 en 13 verpest de felle witte lucht de foto’s toch wel een beetje, die waren bij mij in de prullenbak beland.

  Groeten Loes

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat leuk dat je zo’n plekje weet te vinden in het duin, en ik weet zelf hoe lastig orchideeën zijn te fotograferen, ik heb ze namelijk nooit echt vrij staan. Bij jou waren er zo te zien wel een paar mooie vrijstaande, foto 2, 3 en 4 vind ik erg mooi ( leuke namen, paashaas en vredesduif, ik zie er ook wel zoiets in). Foto 17 vind ik inderdaad net iets mooier dan 16. bij 16 is erg veel lange steel te zien van de achterste bloem. Bij 10 en 12 vind ik de achtergrond ook erg mooi. De felle witte achtergronden vind ik ook wat minder. De serie van het stijve ogentroost vind ik top, het is maar een piepklein bloemetje, knap gefotografeerd.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 3. Nu je het zo zegt kun je er inderdaad allerlei diertjes in zien, grappig. Mooie bloemen, die toch ook wel wat weg hebben van brandnetel en andoorn bloemen. Of moet ik zeggen dat die twee wat weg hebben van een orchis. Mooi dat jij altijd zo bezig bent met dat licht … ik let er niet vaak op maar zie achteraf wel de resultaten. Ik vind foto 3 en 4 het mooist.

  Geliked door 1 persoon

 4. Die orchissen geven jou dus ook dezelfde problemen als mij. Vaak vind ik mijn plaatjes ervan “wel aardig” maar echt tevreden kan er niet snel over zijn. Een hele lichte achtergrond vind ik niet zo mooi, de zachtere tinten met wat paars erbij passen veel beter. Stijve ogentroost, nog nooit van gehoord. Ik zal er ook eens op letten.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.