Groenendaals Varia

8-19 juni 2015 – Groenendaalse Bos, Heemstede.

In de maand juni (ja, ik loop wat achter…) heb ik een dag of 12 staan posten bij een Spechtennest in het Groenendaalse Bos. Dat leverde een goed gevuld blog op met mooie plaatjes van een jong spechtengezinnetje. Elke dag stond ik er wel één à twee uurtjes naar boven te turen. Niet constant, want soms gebeurde er even gewoon niets en bovendien krijg je er maar een stijve nek van. Maar soms kreeg ik plotseling bezoek van ander gevogelte en ook op de heen- en terug-wandeling naar de bewuste plek was er soms van alles te zien. In dit blog een samenvatting van de bijvangst van het spechtenproject.

Aan de achterkant van de boom waarin het spechtennest zat, bevond zich een oud nest, waarin nu een koolmezengezinnetje woonde. De ouders vlogen – ondanks mijn aanwezigheid – af en aan.

<< klik op een cirkel voor een grotere weergave >>

Na een paar dagen was dit echter voorbij. De jonkies waren kennelijk in een onbewaakt ogenblik uitgevlogen… Maar ik kreeg gelukkig meer bezoek, o.a. van dit roodborstje dat vlakbij op een hekwerk plaatsnam. Ik weet niet wat er met hem aan de hand was, maar op een gegeven moment ging-ie echt even zitten somberen. Zo lijkt het tenminste:

Somber?
Somber?

Dat is toch nergens voor nodig, zou ik zeggen. Het was een namelijk een heerlijk zonnige ochtend. Deze Gaai had er zo te zien ook al geen zin in:

Gaai
Gaai

Jammer van dat ene blaadje voor zijn staart, maar ja, dat heb je soms in een bos.

Eén keer kwam er ook een wat bijzondere soort langs: een Glanskopje dacht ik aanvankelijk, hoewel een Matkopje net zo goed zou kunnen. De verschillen zijn subtiel, maar gezien de biotoop hou ik het op de eerste soort: Maar laat het nou een Zwartkop zijn (met dank aan René)

<< klik op een kleine foto voor een grotere weergave >>

In andere delen van het bos kreeg ik nogmaals een Roodborst voor de lens, deze keer met een bek vol voedsel op weg naar zijn kids:

Roodborst met voedsel
Roodborst met voedsel

De één na laatste plek uit de categorie gevogelte is voor een wat grotere, niet erg populaire soort: de Kraai. Een zwarte vogel is vaak moeilijk goed te kieken, maar met dit resultaat – in fraai zacht tegenlicht – ben ik best tevreden:

Kraai
Kraai

De uitsmijter van deze serie is echter een Gaai, doorgaans erg luidruchtig en schuw. Ze weten vaak niet hoe snel ze weg moeten wezen. Deze bleef – ondanks dat-ie me wel in de gaten had – toch zitten. Waarom werd al snel duidelijk: tussen de boomstammetjes, waarop hij zat, had hij een lekker, niet te versmaden hapje gezien: een vette kikker! Nooit geweten dat ze die ook aten, maar ze schijnen van alles te lusten. Het ging allemaal zo rap dat ik er maar één scherp plaatje aan over hield, maar meer heb je ook niet nodig…

Gaai met prooi
Gaai met prooi

Tot zover de afdeling vogels. Over naar het macrowerk, insecten om te beginnen. Ik vind al gauw een paar Geelbandlangsprietmotten, maar dat leverde geen bevredigende resultaten op. Een Zwartkopvuurkever is echter ook mooi:

<< klik voor een grotere weergave >>

Dat kan je van de Muisgrijze Kniptor niet zeggen. Weinig moois aan. Ik had er ook nog nooit van gehoord, trouwens:

Muisgrijze Kniptor
Muisgrijze Kniptor

De flora moet wat meer kleur in dit blog brengen, de Gewone Valeriaan bijvoorbeeld:

Gewone Valeriaan op herhaling
Gewone Valeriaan op herhaling

Of anders wel één of andere Reigersbeksoort:

Tot slot van de afdeling planten weer een primeurtje: een Schijnpapaver .

Schijnpapaver
Schijnpapaver

En dat groeit dan zomaar in het Groenendaalse Bos, vlak om de hoek.

Tot slot nog even terug naar het dierenrijk. Op één van de laatste dagen die ik doorbracht bij het spechtennest, hingen er plotseling vele rupsen (van weet ik wat voor vlinder, maar dat doet er ook niet toe) allerlei acrobatische toeren uit te halen aan een zijden draadje. Helaas had ik de macrolens niet bij me, maar met de tele lukte het toch om wat redelijke plaatjes te maken. De scherpte had misschien wat beter gekund.

Rupsentrio
Rupsentrio

Soms een hele tros bij elkaar. En soms snap je de natuur dus gewoon niet: hoe kan  je nou zo dom zijn om nota bene vlak bij een spechtennest zo in het zicht te gaan hangen?

Trosje vogelvoer
Trosje vogelvoer

Het zal een kwestie van tijd zijn voordat ze in de bekjes van de kleine spechten verdwijnen. Of anders wel van een andere vogel. Ik ben er maar niet bij blijven wachten….

Hiermee ben ik aan het eind gekomen van dit blog over een toch aardig gevarieerde bijvangst van het spechtenproject. Bedankt voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgend blog.

8 reacties op ‘Groenendaals Varia

 1. Ik heb niks met kraaien maar jouw kraaienfoto’s spannen voor mij de kroon is deze serie.
  De eerste heeft echt een prachtige achtergrond, en de tweede met die kikker is natuurlijk super!

  Die rupsen zijn erg leuk, jammer dat je ze net niet scherp genoeg kreeg. Nog maar eens in de herkansing?

  Groetjes Loes

  Geliked door 1 persoon

 2. Beste Dick,

  Een mooie verzameling weer. Je glanskopje of matkopje is echter geen van tweeën. Het is een zwartkop. Geen meesje in ieder geval. Prachtige plaat van de gaai met kikker.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 3. Groenendaal zit vol met verrassingen. Ik bedoel dan niet de vogels hoewel je daar een paar opvallende platen van gemaakt hebt (gaai met kikker bijvoorbeeld). Insecten genoeg, ook een aantal soorten die ik niet kende. De rupsen zorgden voor voor leuke effecten.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.