Op pad in de AWD

21 mei 2015 – Amsterdamse WaterleidingDuinen

Zoals beloofd zou ik weer wat vaker naar de AWD gaan en vandaag is het dan ook voor de tweede keer deze maand dat ik ga proberen me hier een dagje te vermaken. Deze keer neem ik ingang Panneland en ben er zelfs nog eerder dan de vorige keer: half acht reeds! Het moet toch niet gekker worden! Maar het belooft vandaag een zonnige dag te worden en voordat de zon op zijn felst schijnt, wil ik weer wegwezen. Echte plannen heb ik niet, ik zie wel wat er op mijn pad komt vandaag. Als daar een uitsluipende libel bij zou zitten, dan is dat meegenomen, maar ik ben overal voor in zolang het maar geen tamme damherten of vossen zijn.

Ik pak aan het eind van het verharde pad een smal paadje door het Krombooms Veld, bovenlangs het Nieuw Kanaal en stuit daar al gauw op mijn eerste onderwerp. Een Roofvlieg bungelt aan een dunne grasspriet in het tegenlicht van de nog vrij laag staande zon die tussen de bomen door piept. Tijd voor een lenswissel: de macro erop. Dit is wat ik ervan kan maken en als ik hem later op de PC bekijk, doet het me aan fierljeppen denken.

Roofvlieg
Fierljeppende roofvlieg

 

Aan het einde van het pad buig ik af richting Groot Zwarteveld. Toch maar weer even bij de poeltjes daar kijken, je weet maar nooit… maar eerst even stoeien met de nog jonge vruchten van een Grove Den en bokeh lichtbollen in de achtergrond. Het is net macrofotografie, maar dan met een telelens (210mm).

Grove den
Grove Den

Bij één van de poeltjes aangekomen zie ik dat ik te laat ben. Een gedroogd vel van een libellenlarve hangt aan een rietstengel. De inhoud – ik vermoed een Grote Keizerlibel – is reeds gevlogen:

Uitgeslopen en gevlogen
Uitgeslopen en gevlogen

Nu ik hier toch ben, loop ik maar weer even langs de zonnedauw. Even kijken hoe het er dit jaar bij staat en ik moet zeggen: het lijkt mee te vallen. Twee weken geleden stond er nog niet veel, maar nu zie ik al duidelijk meer. Het is en blijft echter een hele uitdaging om van deze plantjes mooie plaatjes te maken en weer laat ik me verleiden: op de knieën en zoeken naar geschikte exemplaren. En dan even wachten tot de zon achter een wolkje verdwijnt…

Zonnedauw
Zonnedauw

Voor bovenstaand plaatje fotografeer ik door wat vegetatie heen, hetgeen een lekker zacht en schimmig plaatje oplevert. Voor de volgende kiek doe ik dat iets minder en zoek naar een rustige compositie en dito achtegrond. Ik geloof dat dat wel aardig gelukt is; voor vandaag ben ik tevreden:

Zonnedauw
Zonnedauw

Ik blijf nog even op deze plek hangen om nog wat verder met de macrolens te spelen. Er staan ook nog sporenkapsels van haarmos namelijk. Omdat de zon even niet wil wijken, probeer ik van de nood een deugd te maken en zoek bewust naar tegenlicht:

Sporenkapsels haarmos
Sporenkapsels haarmos

Van Haarmos naar Heermoes is een kleine stap: een tiental meters verderop staat een veldje vol jonge Heermoesstengels. Aan een vrijstaand exemplaar hangt nog een dauwdruppeltje en dat is altijd een hele uitdaging om dat scherp in beeld te krijgen. Ik knijp het diafragma aardig dicht (f/10) met dit resultaat:

Heermoes met druppel
Heermoes met druppel

Zowel de stengel als het spiegelbeeld in de druppel zijn goed scherp met toch een mooie, vrijwel egaal groene achtergrond. Bovendien is de fotograaf niet in beeld!

Dat is mooi meegenomen, want ik probeer het allemaal wel een beetje vaag te houden 😉 Daarom wil ik – als tegenhanger van bovenstaand scherp heremoesplaatje – ook maar eens een supervaag (abstract) plaatje maken. Het is even zoeken, maar ik vind hem aardig gelukt.

Heermoes
Heermoes

De hoogste tijd voor wat beestjes! Ik blijf nog even in de buurt van de poeltjes, maar ook vandaag zijn er nog steeds niet zoveel Libellen; Juffertjes zijn ook goed, vooral als ze even rustig willen blijven zitten én bereid zijn ‘kiekeboe’ met je te spelen.

2015-05-21 10-22-41 - IMG_4354dev_1024px
Juffertje Kiekeboe

Er zitten er genoeg, in allerlei kleuren. Vooral veel tinten blauw, maar ik heb het opgegeven om er een naamplaatje onder te hangen: een streepje meer of minder op het staartstuk en het is weer een heel andere soort! Maar als ze rood zijn, dan is het een stuk makkelijker: dan is het al gauw een Vuurjuffer! Eens kijken of deze ook ‘kiekeboe’ wil spelen. Het is dan zaak voorzichtig een omtrekkende beweging te maken; bij het minste of geringste schrikken ze op en zijn ze gevlogen, maar het zit mee:

2015-05-21 10-29-01 - IMG_4379dev_1024px
Vuurjuffer kiekeboe

Als ik uitgespeeld ben met de Juffertjes besluit ik er even de pas in te zetten richting Duizendmeterweg. Het is nog voor twaalven en dan is het vossencircus hopelijk nog niet aan de gang (hoewel dat tegenwoordig steeds vroeger begint, heb ik het idee). Ik ga voor de vogels. Eerst even een half uurtje bij de ijsvogelplek zitten en van de gelegenheid gebruik maken een bammetje te nuttigen. Weer vergeefs.

Dan maar even 1000 m heen en 1000 m terug wandelen in de hoop iets in de struiken links en rechts te zien. Ver weg zit hoog in een boom een vogeltje te zingen. Ik klik en zoom in op de display en zie dan pas dat het een Blauwborst is. Echt heel ver weg dus en ook nog eens tegen een helder blauwe lucht. Zelfs met 1.67 stop overbelichten is het erg moeilijk om er een beetje toonbaar plaatje van te maken. Maar het is een Blauwborst, dus ik laat ze toch even zien (bewijs!):

Met de volgende vogel – een Grasmus – heb ik minder problemen. De Grasmussen zijn nog steeds goed vertegenwoordigd. Je hoort ze overal en eentje wil dat ook wel even laten zien. Niet al te hoog op een tak doet hij erg zijn best.

Grasmus
Grasmus

Langzaam kruip ik kiekend dichterbij. Af en toe vliegt-ie op, maar komt toch steeds weer terug naar dezelfde tak. Soms zit het mee! Ik krijg zodoende een hele verzameling Grasmuskiekjes, waarvan ik er nog eentje wil laten zien. Omdat het toch eigenlijk best een heel mooi vogeltje is:

Grasmus
Grasmus

Inmiddels staat de zon op zijn hoogste punt en het licht wordt er niet mooier op. Ik besluit weer eens richting Panneland te gaan, onderwijl speurend naar fotowaardige objecten in de (half)schaduw. Daar is gelukkig nog genoeg te vinden, zodat het geen saaie terugtocht wordt.

Hondstong begint zo langzamerhand in bloei te schieten. Mooie planten als ze nog zo jong zijn, zeker in drone-view:

Longkruid
Hondstong

Op het Eiland van Rolvers wil een Jacobsvlinder nog wel even voor me poseren… Vaak opvallend rood fladderend en meestal niet genegen even stil te gaan zitten, maar deze is een beetje flets van kleur…

Jacobsvlinder
Jacobsvlinder

…m isschien niet zo jong meer en een beetje moe? De Zebrarupsen zullen we ook binnenkort wel weer overal zien opdagen…

Als de macrolens dan toch op de camera zit, kan ik een vragend Duinvergeet-me-nietje natuurlijk niet weerstaan. Wat zijn ze toch klein, met bloemetjes van slechts een paar mm, maar deze staat op een mooi plekje:

DuinVergeet-me-nietje
DuinVergeet-me-nietje

Op hetzelfde plekje fladdert nog iets rond dat ik niet zo een-twee-drie herken. Het gaat even aan een grasspriet hangen en geeft me de kans om rustig aan te leggen en te schieten. Ik dacht eerst te maken te hebben met een Schietmot, maar deed me ook denken aan een muntvlindertje (de ogen). Het blijkt echter om een Duingrasmot te gaan:

Duingrasmot
Duingrasmot

Weer wat geleerd! Niet zo atletisch ogend als de Roofvlieg aan het begin van dit blog, maar ik doe het hem niet na.

Met deze macro ben ik aan het eind gekomen van dit blog over de AWD. Goed gevuld en toch gevariëerd. Bedankt voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgende keer.

16 reacties op ‘Op pad in de AWD

 1. Sjonge jonge wat een rijke oogst. De zonnedauw ben ik bij René ook al tegen gekomen. Dat leek wel een spetterend vuurwerk. Maar die van jou zijn ook heel prachtig. De hele serie vind ik bijzonder fraai: de kiekeboejuffers origineel in beeld gebracht, de grasmus (zingen kan die niet, wat een krasser !) staat er prachtig op, en zo zou ik nog wel even kunnen doorgaan … Compliment!

  De blauwe juffer is een azuurwaterjuffer.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel voor de complimenten en ook voor de azuurwaterjuffer! De Grasmus is overigens wel degelijk een zangvogel en dat deed -ie ook zeer uitbundig toen ik hem kiekte

   Geliked door 1 persoon

 2. Geweldige serie, je macro’s zijn echt super, portret van de viervlek vind ik een van de mooiste, maar ook de jacobsvlinder heb jij erg mooi, is mij nog niet gelukt. De kiekeboe juffer doet het altijd goed, mooi scherp…
  En de vogels, die grasmus had er zin in, prachtig, en ja..de blauwborst, daar ben ik wel jaloers op, dat wil ik ook nog steeds, de blauwborst zo mooi vastleggen.

  Geliked door 1 persoon

 3. De ene dag AWD is de andere niet. Je hebt een behoorlijk rijke oogst, mede door de insecten. De libellen en juffers spreken mij het meest aan, vooral de viervlek. Mooie, verrassende creatie van de zonnedauw. Zelfs een blauwborst in de AWD. Ook al wist ik dat ze er voorkomen, gezien heb ik nog geen. Gelukkig wel elders, bijv. in de Groene Jonker. Grasmussen zijn in mei erg actief, ze staan er mooi op bij je. Nu hertjes zoeken 🙂
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Jeetje mina Dick, wat een mooie en sfeervolle serie zeg.
  Ik zit hier werkelijk een partijtje te genieten van al deze mooie plaatjes. De juffertejs en libellen maar ook de zonnedauw en dan je zangvogeltjes die je geweldig mooi hebt weten vast te leggen. Werkelijk een heerlijk blog vol mooie ohhh….. en ahhhhhh’s. Mijn welgemeende complimetnen.
  Groet, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.