13 reacties op “De Hempolder

 1. Waarom zou je bij het fotograferen van vogels in de vlucht altijd moeten overbelichten? Bij de foto van de brandgans was dat zeker niet nodig geweest! Die foto heeft juist daardoor wat weinig contrast, dunkt me. De regel geldt hooguit voor het fotograferen van vogels tegen een heel heldere lucht of achtergrond, aangezien de belichtingsmeter van je camera de neiging heeft grote heldere (of donkere!) vlakken naar een gemiddelde grijswaarde te vertalen. Daarom: bij grote heldere vlakken (strand, sneeuw) altijd een of twee stops overbelichten, bij grote donkere vlakken idem onderbelichten!

  Liked by 1 persoon

  • Ik denk ook niet dat het altijd nodig is, maar wel als je relatief weinig vogel hebt tov een lichte achtergrond (lucht). Bij de brandgans was het idd misschien niet nodig geweest, maar dat was mijn eerste poging! En bij vliegende vogels moet je snel handelen! Ik zit nog in een leerproces… 😉 Het is overigens wel zo dat bij een overbelichte foto de belichting achteraf in de nabewerking beter te compenseren is dan andersom (ruis!)

   Like

   • Ik ga je toch tegenspreken, Dick. Als de hoge lichten in je foto door overbelichting uitgevreten zijn, krijg je daar nooit meer enig detail in terug, terwijl verborgen details in dichtgelopen schaduwpartijen (door onderbelichting) nu juist heel makkelijk zichtbaar te maken zijn. Echt waar 🙂

    Like

    • Wat je zegt klopt helemaal en is mij bekend, maar dan hebben we het over extreem overbelicht. Dat krijg je nooit meer goed. Onderbelicht wel, maar als dat extreem is dan wordt de foto er meestal niet mooier op is mijn ervaring… maar ook wat fotobewerking betreft valt er nog veel te leren 😉

     Liked by 1 persoon

 2. Erg mooie foto’s weer, je staande grutto vind ik mooier dan de “liggende” en de grutto’s met avondlicht zijn ook prachtig , en tsja ik mis eigenlijk wel je macrofoto’s ………groeten Adria

  Liked by 1 persoon

 3. Zooooooo….. ik heb hier werkelijk echt zitten genieten Dick. Dit gebied is niet zo ver bij mij vandaan en ja kan er mooi “zitten”. Pracchtige foto’s en je brandgans vind ik helemaal niet slecht hoor in deze overbelichting. Je Grutto’s in tegenlicht en ook de vliegende zijn toch geweldig om te zien. De haas springt er ook heel hoog bovenuit 🙂 Leuk ook die kleine tureluurtjes en de kluten in het water. Je luchtfoto’s vind ik echt supermooi afgebeeld en heel sfeervol.
  Groet, Helma

  Liked by 1 persoon

 4. Hai Dick,

  Je grutto’s in tegenlicht zijn schitterend. Goed dat je de vliegende vogels overbelicht hebt hoor. Overbelichten tegen een donkere achtergrond kan voor vlakke foto’s zorgen, maar de kans dat ze al vliegend tegen een lichtere achtergrond komen is vele malen groter en dan ben je voorbereid!
  Dan ben je achteraf tenminste niet teleurgesteld. Het is soms een beetje gokken als je de omgeving om je heen bekijkt. Dat schreeuwen doen de grutto’s natuurlijk niet voor niets. Je was waarschijnlijk heel dichtbij de kleintjes en moet je eigenlijk wat meer afstand nemen. Als je zo dichtbij blijft krijg je de kleintjes toch niet te zien en met wat meer afstand komen ze vanzelf weer uit de dekking. De eerste vliegende grutto is voor mij de mooiste. Prachtige schapenwolkjes en houding.

  Groet,
  René

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s