De Hempolder

19 mei 2015 – Hempolder, Akersloot

Deze keer ga ik weer eens wat verder van huis en richt mijn pijlen op de Hempolder, een klein gebiedje aan de rand van het Alkmaardermeer, bij het gehucht Klein Dorregeest, net even onder Akersloot. Het zou in het voorjaar en de zomer een paradijs voor weidevogels moeten zijn en er is een vogelkijkhut met zicht op een kleine plas. We zullen zien.

Ik had ook begrepen dat je voor het betere licht het best aan het eind van de middag of de avond kunt gaan en dat is voor een avondmens natuurlijk ideaal. Ik parkeer de auto rond de klok van half acht aan de rand van het gebied, dat geheel verlaten lijkt. Geen mens te zien. Mooi, wel zo rustig. Het gebied is maar erg klein: er loopt een 1,5km lange, onverharde weg door de weilanden naar de vogelkijkhut met links en rechts een slootje en dat is het dan wel zo ongeveer.

Ik wil vanavond – als het even kan – wat vogels in de vlucht vastleggen. Dat was bij mij tot nu toe niet zo’n succes, maar nu ik geleerd heb dat je daarbij altijd moet overbelichten, wil ik dat zo snel mogelijk in de praktijk testen. Ik word op mijn wenken bediend door een voorbij vliegende Brandgans:

Brandgans @ 400mm – f/5.6 – 1/550s – iso800 – +1.00eV

Een hele stop overbelicht: ik vind hem er goed op staan.

Halverwege het pad naar de kijkhut biedt deze Grutto zich aan als volgend vliegend slachtoffer. Hij komt aardig dichtbij en lijkt te roepen of ik niet te dichtbij wil komen… Ik kán niet eens dichterbij komen! Bij 130mm krijg ik de vogel aardig groot in beeld en ik denk dat +2/3 stop overbelichten dan ook wel volstaat.

Vleigende Grutto
Vliegende Grutto @ 130mm – f/5 – 1/640s  -iso100 – +o.67eV

Een mooie foto van een Grutto op een paaltje staat – hoe weinig origineel ook – ook nog op mijn verlanglijstje. Er poseert er eentje op een hek, maar laat me niet dichtbij genoeg komen. Echt onaardig is het niet, maar de setting is nou niet bepaald om over naar huis te schrijven. Misschien krijg ik nog een kans…

Hoe verder ik het pad op loop hoe vaker er Grutto’s rondom mijn hoofd cirkelen. Er moeten vast nesten of misschien wel al jongen in de buurt zijn. Ik zie ze echter niet, maar ik moet toegeven dat ik nu even meer oog heb voor de vliegende lawaaischoppers:

Grutto @ 220mm - f/5 - 1/2000s - iso100 - +0.67eV
Grutto @ 220mm – f/5 – 1/2000s – iso100 – +0.67eV

Ik laat me natuurlijk niet wegjagen, hoe boos ze er ook bij kijken! In fraai avondlicht tegen een blauwe lucht met hier een daar een wit wolkje. Ik knip snel achter elkaar nog wat foto’s, want zo mooi krijg ik ze vast niet heel vaak in beeld. Zelfde fotografische instellingen uiteraard:

Roepende Grutto
Roepende Grutto

De één is nog niet weg of van de ander kant komt alweer de volgende overvliegen. Ik vind het niet erg. En dan….Grutto op een paaltje! Ik krijg dus al snel een herkansing, nu wél met een mooie rustige achtergrond.

Herkansing
Herkansing

Maar je moet wat te zeuren hebben: eigenlijk is het nog wat te ver weg. Toch zijn Grutto’s niet altijd zo schuw, want als ik vlak voor de kijkhut ben aangekomen landt één van de druktemakers vlak voor me in het gras langs het pad. Hij is helemaal niet van plan om opzij te gaan en laat me zelfs rustig aanleggen in een nog iets lagere positie:

Standvastige Grutto
Standvastige Grutto

Omdat de zon hier even verdwenen was moest de ISO nog wat omhoog, naar 500, om sluitertijden van 1/500s of korter te halen. De belichting stond hier nog steeds op +0,67eV en dat levert in de nabewerking toch al wat minder ruis op.

Ik ga de kijkhut in en het kabaal van de Grutto’s verstomd gelijk. Rondom de kleine plas, waarop de hut uitkijkt, zie ik ze ook niet meer. Er is sowieso niet heel veel te zien: aan de overkant liggen een paar Kluten in het gras (vermoedelijk op een nest) en er scharrelen wat Tureluurs in het slik langs de oever. De plas ligt voor mijn aantal mm’s toch weer wat te ver weg. Waarom houden ze hier nou toch geen rekening mee bij het plaatsen van zo’n hut? 20 meter dichterbij zal voor de vogels toch ook geen probleem zijn? 😉

De Tureluurs lijken hier bezig te zijn voor het nageslacht te zorgen, maar zeker weten doe ik dat niet. Dat lijkt namelijk al gebeurd te zijn. Dit moet volgens mij wel een kuiken van een Tureluur zijn. Kuikens van Grutto’s lijken er in dit stadium erg veel op, maar – zoals reeds vermeld – volwassen Grutto’s zijn hier niet te bekennen… Er waagt zich er ook eentje op het slik:

Tureluurs kuiken op slik
Tureluurs kuiken op slik

Dit kuikenkiekje heb ik ontzettend moeten croppen, dus de kwaliteit is niet geweldig, maar het oogje glimt en het gaat hier even om de waarneming.

Ik had al gezien dat hier ook aardig wat hazen rondlopen. Terwijl ik me concentreerde op het kleine grut was er eentje tot vlak voor de kijkhut gekomen en ging op zijn gemak vlak voor mijn neus een beetje toilet zitten maken:

<< klik voor een vergroting! >>

Deze kwam zelfs zo dichtbij dat zijn oren niet meer op de foto passen:

Te dichtbij
Te dichtbij

Te dichtbij kan dus ook! 😉 Dit is duidelijk een plaats om te onthouden voor volgend jaar als het weer rammeltijd is! Nog een laatste blik op de plas, voordat ik de kijkhut weer verlaat. Twee kluten zijn inmiddels van het nest en lopen te foerageren:

<< klik voor een vergroting! >>

Geen enerverend plaatje. Mijn eerste goede klutenfoto heb ik nog niet gemaakt: wat zijn zwart-wit vogels toch moeilijk te fotograferen…

Zodra ik de hut verlaten heb, loop ik weer tussen de Grutto’s, die mijn aanwezigheid inmiddels lijken te dulden. Ze blijven rustig tussen het hoge gras, hetgeen mij de gelegenheid geeft nog een paar sfeerplaatjes te schieten in het tegenlicht van de laag staande zon.

Grutto in tegenlicht
Grutto in tegenlicht

En dan de naar mijn bescheiden mening de mooiste Grutto-in-tegenlicht, bijna pal tegen de zon in genomen:

Tegenlicht
Tegenlicht

Dezelfde zon die luttele minuten later achter de horizon is verdwenen, hetgeen gepaard gaat met mooie oranje tinten. Ik heb wel eens minder mooie zonsondergangen gezien:

Zonsondergang Hempolder
Zonsondergang Hempolder

Een mooi plaatje om een blog mee te eindigen en dan doe ik dan ook. Slechts iets meer dan twee uurtjes kieken in een klein gebied als de Hempolder kan toch een goed gevuld blog opleveren. Zeker voor herhaling vatbaar. Bedankt voor het lezen en kijken en voor het eventueel achterlaten van een berichtje. Tot een volgend blog.

13 reacties op ‘De Hempolder

 1. Waarom zou je bij het fotograferen van vogels in de vlucht altijd moeten overbelichten? Bij de foto van de brandgans was dat zeker niet nodig geweest! Die foto heeft juist daardoor wat weinig contrast, dunkt me. De regel geldt hooguit voor het fotograferen van vogels tegen een heel heldere lucht of achtergrond, aangezien de belichtingsmeter van je camera de neiging heeft grote heldere (of donkere!) vlakken naar een gemiddelde grijswaarde te vertalen. Daarom: bij grote heldere vlakken (strand, sneeuw) altijd een of twee stops overbelichten, bij grote donkere vlakken idem onderbelichten!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik denk ook niet dat het altijd nodig is, maar wel als je relatief weinig vogel hebt tov een lichte achtergrond (lucht). Bij de brandgans was het idd misschien niet nodig geweest, maar dat was mijn eerste poging! En bij vliegende vogels moet je snel handelen! Ik zit nog in een leerproces… 😉 Het is overigens wel zo dat bij een overbelichte foto de belichting achteraf in de nabewerking beter te compenseren is dan andersom (ruis!)

   Like

   1. Ik ga je toch tegenspreken, Dick. Als de hoge lichten in je foto door overbelichting uitgevreten zijn, krijg je daar nooit meer enig detail in terug, terwijl verborgen details in dichtgelopen schaduwpartijen (door onderbelichting) nu juist heel makkelijk zichtbaar te maken zijn. Echt waar 🙂

    Like

    1. Wat je zegt klopt helemaal en is mij bekend, maar dan hebben we het over extreem overbelicht. Dat krijg je nooit meer goed. Onderbelicht wel, maar als dat extreem is dan wordt de foto er meestal niet mooier op is mijn ervaring… maar ook wat fotobewerking betreft valt er nog veel te leren 😉

     Geliked door 1 persoon

 2. Erg mooie foto’s weer, je staande grutto vind ik mooier dan de “liggende” en de grutto’s met avondlicht zijn ook prachtig , en tsja ik mis eigenlijk wel je macrofoto’s ………groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

 3. Zooooooo….. ik heb hier werkelijk echt zitten genieten Dick. Dit gebied is niet zo ver bij mij vandaan en ja kan er mooi “zitten”. Pracchtige foto’s en je brandgans vind ik helemaal niet slecht hoor in deze overbelichting. Je Grutto’s in tegenlicht en ook de vliegende zijn toch geweldig om te zien. De haas springt er ook heel hoog bovenuit 🙂 Leuk ook die kleine tureluurtjes en de kluten in het water. Je luchtfoto’s vind ik echt supermooi afgebeeld en heel sfeervol.
  Groet, Helma

  Geliked door 1 persoon

 4. Hai Dick,

  Je grutto’s in tegenlicht zijn schitterend. Goed dat je de vliegende vogels overbelicht hebt hoor. Overbelichten tegen een donkere achtergrond kan voor vlakke foto’s zorgen, maar de kans dat ze al vliegend tegen een lichtere achtergrond komen is vele malen groter en dan ben je voorbereid!
  Dan ben je achteraf tenminste niet teleurgesteld. Het is soms een beetje gokken als je de omgeving om je heen bekijkt. Dat schreeuwen doen de grutto’s natuurlijk niet voor niets. Je was waarschijnlijk heel dichtbij de kleintjes en moet je eigenlijk wat meer afstand nemen. Als je zo dichtbij blijft krijg je de kleintjes toch niet te zien en met wat meer afstand komen ze vanzelf weer uit de dekking. De eerste vliegende grutto is voor mij de mooiste. Prachtige schapenwolkjes en houding.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.