Een mooie middag in Leyduin

7 mei 2015 – Landgoed Leyduin, Heemstede.

In de maand mei van dit jaar zijn de echte lentedagen dun gezaaid, maar vandaag – in ieder geval vanmiddag – begon het er op te lijken. Je moet er dan maar meteen van profiteren en de boel de boel laten. Ik besluit naar Leyduin te gaan: lekker dicht bij huis en daar is meestal wel een onderwerp te vinden. Zo had ik er een paar dagen geleden Oeverzegge zien staan, een grasachtige plant waar misschien wel een leuke macro inzat. Ook hoop ik op de eerste beestjes van dit macrojaar…

Ik stal mijn fiets bij infocentrum De Kakelye – een huisje met wat folders, meer is het niet – en loop richting het weitje waar de Oeverzegge staat. Op weg daar naartoe loop ik langs de weilanden ten oosten van Leyduin. Vroeger in gebruik voor veeteelt, maar sinds een aantal jaren in ontwikkeling naar bloemrijk grasland. Er loopt een watertje doorheen (kwelwater uit het duin), er staat wat riet en ook een ooievaarsnest. Het begint al wat te worden: je ziet er kieviten, gansen, zwaluwen, hazen, af en toe een ooievaar en de laatste dagen heb ik er ook af en toe een Torenvalk gezien. Ook vandaag zie ik hem al van ver zitten op het ooievaarsnest dat hij gebruikt als uitkijkpost. Ik benader hem voorzichtig en neem stelling achter een boom die redelijk dichtbij het nest staat. Veel dichterbij kan je sowieso niet komen want het gebied is omheind en “verboden te betreden”.

Als ik het goed heb, is het inderdaad een hij:

Torenvalk (m)
Torenvalk (m)

Het is voor het goede eigenlijk nog te ver weg, maar ondanks flink croppen is dit wel de beste foto van een torenvalk die ik tot nu toe heb. Ik ben er voorlopig wel blij mee.

Na een poosje gaat-ie er vandoor, op zoek naar voedsel:

Torenvalk
Torenvalk

Het blijkt nu een geringd exemplaar te zijn. Niet dat het wat uitmaakt, maar ik vind dat toch altijd een beetje jammer. Hij cirkelt over de weilanden, duikt af en toe naar beneden en gaat dan weer in een boom verderop zitten. Snelle duikacties zijn voor mij (nog) niet weggelegd, maar als-ie even stil in de lucht hangt te bidden, kan ik nog wel een redelijk plaatje schieten:

Biddende Torenvalk
Biddende Torenvalk

Ik had deze zelfs nog wel iets meer kunnen croppen, maar heb dat bewust niet gedaan. Ik vind de combinatie met de wolken namelijk wel aardig zo.

En dan nu op naar de Oeverzegge, de volgende uitdaging. Het stond vorige week nog laag en begon net te bloeien, maar kennelijk is het hard gegaan, want nu steken de meeste aren al boven het omringende gras uit en dat was eigenlijk niet de bedoeling.

Oeverzegge
Oeverzegge

Toch vind ik dit op zich ook wel een aardig, schilderachtig plaatje. Ik zoek rustig verder, maar het valt niet mee om nog exemplaren te vinden die wat dieper in het gras staan.Het wordt allemaal niet wat ik voor ogen had, maar gelukkig biedt zich ondertussen een nieuw onderwerp aan: Ereprijs. Hier kan ik wel wat mee:

Ereprijs
Ereprijs

Ik besluit ook nog even te gaan kijken op de weitjes met Pinksterbloemen. Niet voor de bloem, maar voor een Oranjetipje. Die heb ik dit jaar al wel een paar keer gezien, maar nog niet stilzittend op een bloem. De rakkers fladderen alleen maar voor je uit! Je wil de natuur best mooi in beeld brengen, maar een beetje meewerken, ho maar!  Ook vandaag weer niet. Gelukkig is een Vuurkever – primeurtje – een goede plaatsvervanger:

Vuurkever
Vuurkever

Jammer genoeg schijnt op dit moment de zon volop en dat geeft eigenlijk te hard licht, maar het is nu even niet anders. Voor wat zachtere beelden besluit ik een plekje onder de bomen op te zoeken en loop een stukje terug. Als ik me niet vergis heb ik in het voorbij lopen net Daslook zien staan… en ik vergis me niet. Slechts een paar vierkante meter, maar dat maakt de keus alleen maar makkelijker.

2015-05-07 15-06-27 - IMG_2059_1024px
Daslook

Ik snap echt niet dat sommige mensen dit niet lekker vinden ruiken 😉 Ik heb er geen moeite mee. Met kieken van Daslook vandaag ook niet. De vorige keer – in de tuin van Els en Wout – was dat anders, maar daar stond dan ook veel meer…

Daslook
Daslook

Een beetje bedwelmd door de knoflookgeur begeef ik me zwalkend naar het zuidelijke deel van het landgoed, Woestduin. Het lukt me nog net om een Vlaamse Gaai op een paaltje vast te leggen….

Vlaamse Gaai
Vlaamse Gaai

Ik maak er nog een kleine rondwandeling om even te checken of ik daar geen belangrijke zaken mis vandaag. Misschien niet echt belangrijk, maar toch nog wel een paar dingen gezien waarvoor ik de camera in de aanslag leg. De Keizersvarens zijn er inmiddels begonnen hun bladeren te ontrollen en Bosviooltjes kom ik ook tegen. Daar heb ik me nog niet eerder aan gewaagd, maar eens moet de eerste keer zijn:

Bosviooltje
Bosviooltje

Ook de Prachtframboos blijkt hier te groeien en – nog steeds – te bloeien. Daar hoef ik dus voortaan niet meer voor naar Elswout, want hier staan er veel meer. Dat is echter geen garantie voor mooie plaatjes…

<<< klik voor een vergroting >>>

Het rondje zit er bijna op. Ik heb me een uur of drie prima vermaakt, maar er rest nog één missie: Lelietjes-van-Dalen. Ook die zijn hier goed vertegenwoordigd en staan gelukkig grotendeels op schaduwrijke plaatsen.

Ik heb van verschillende collega-fotografen begrepen dat ze heerlijk ruiken, maar ik ruik helemaal niets. Nou kan het zijn dat mijn reuksensoren nog verdoofd zijn door de knofleukgeur van de Daslook…

<<< klik voor een vergroting >>>

…of ik kiek altijd van de wind af, dat kan ook natuurlijk. Hoe het ook zij: ik heb mijn best weer gedaan vanmiddag en ga weer op huis aan. Gewoeg materiaal voor een goed gevuild blogje!

Bedankt voor het lezen en kijken en voor je eventuele reactie.

11 reacties op ‘Een mooie middag in Leyduin

 1. Hoi Dick….
  mooi blog, je begint met super mooie foto’s van het valkje, maar
  ook de rest mag er zijn, je bloemen, zo mooi soft, voor mij springt Het lelietje van Dalen eruit..
  en de macro van de insecten zijn ook pracht…een genot
  om naar te kijken…

  gr. Nieske

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooie afwisselende serie, torenvalkje is gaaf, de ereprijjs is mijn favoriet, maar ook de andere bloemen heb je weer heel mooi. De vuurkeverfoto’s vind ik ook top.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 3. Een heel mooi en gevarieerd en mooi blog.
  De verschillende bloemen zijn erg mooi en sfeervol gefotografeerd.
  Het torenvalkje van foto 2 heb je inderdaad heel mooi gedaan door de witte wolken lucht erbij te laten.
  De Keizersvarens vind ik echt prachtig in beeld gebracht. En hoezo de paardebloempluis niet origineel. Ik heb er ene heel blog vol van geplaatst!
  Groet, Helma

  Geliked door 1 persoon

 4. Hai Dick,

  Knappe serie foto’s weer. De foto van de ereprijs is een superplaat. Schitterend dromerig beeld. Het Lelietje van Dalen (de eerste foto daarvan)en je eerste foto van het daslook zijn bijna identiek qua sfeer. Omdat de ereprijs mooier is van kleur, heeft die foto mijn voorkeur van die drie. Maar het was een nek aan nek race. De foto van jet paardenbloempluisje verdient ook een compliment. Die zou zomaar de titel “Het is eenzaam aan de top” kunnen krijgen. Prachtig.
  Complimenten trouwens voor het gehele blog.

  Groet,
  René

  Like

 5. Leyduin heeft opnieuw weer veel moois te bieden. Vooral de ereprijs, vuurkever en daslook hebben mooie beelden opgeleverd. De paardenbloemenpluis is bovendien echt wel origineel, zo zie je ze niet vaak. De lelietjes-van-dalen vormen een passende afsluiter.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.