Eindelijk weer AWD

8 Mei 2015 – Amsterdamse WaterleidingDuinen

Ik ben al veel te lang niet in de AWD geweest. Al ruim twee maanden niet. Een echt excuus heb ik niet of het moet zijn dat er in deze tijd van het jaar zoveel te zien is – ook op andere plaatsen – en je wilt niks missen. Het lijkt daarnaast wel dat sinds ik met prepensioen ben, ik steeds minder tijd heb… Je snapt niet dat ik er vroeger nog een baan naast had.

Maar vanaf vandaag ga ik mijn  leven beteren en om kwart voor acht (best vroeg voor een avondmens) loop ik bij De Oase naar binnen. Toch een beetje onwennig, maar dat gaat gauw over. Ik ben de eerste bezoeker en er heerst een enorme rust. Heerlijk. Pas rond de klok van 10 uur zou ik de eerste mensen tegenkomen, tot die tijd ben ik volledig overgeleverd aan de natuur! Drie nieuwsgierige dames langs het betonnen kanaaltje. Ze staan lekker stil, dus geen bewegingsonscherpt!

Nieuwsgierig
Drie nieuwsgierige dames

Na dit tamme begin van de dag wordt het nu tijd voor wat actie.  Over het Zwarteveldkanaal komt een Grauwe Gans aanvliegen. Dat doen ze meestal niet bepaald geluidloos, dus je hoort ze op tijd aankomen. Toch ging het allemaal nog net iets te snel, want ik mis een stukje van de vleugel. Jammer, maar ik krijg een nieuwe kans. Een kuifeend vind dat ik te dichtbij kom en gaat er vandoor:

Kuifeend
Kuifeend

Temidden van al dit vlieggeweld is een koppeltje futen bezig bij een nest. Ze zijn druk aan het poetsen. Ik ben dit jaar al verschillende keren op baltsende-futenjacht geweest, maar zonder succes. Vorig jaar had ik meer geluk. Nu hebben de meeste inmiddels al jongen, maar hier dus nog niet. Ik blijf voor de zekerheid maar even zitten kijken. Na verloop van tijd kruipt mevrouw het nest op.

Op het nest
Op het nest

Ze neemt een houding aan die me bekend voorkomt: ik zal toch niet op een paring getrakteerd gaan worden? Het begint er wel op te lijken… < klik op een foto voor een vergroting >

Ze gaat er wel voor liggen, maar haar partner is duidelijk niet van het snuggerste soort en kijkt alleen maar toe:

Wat doet ze toch allemaal?
Wat doet ze toch allemaal?
En wat nu?
En wat nu?

Dit duurt nog een poosje, maar dan geeft ze het op en komt weer overeind. Volgende keer beter?

Ik heb met ingehouden adem het tafereel gade geslagen, maar het eindigt helaas met een anticlimax. Kan-ie het niet voor publiek of is het nest nog niet paringswaardig? Dat laatste zou best kunnen, want als ik later die dag nog eens langs loop, zijn ze druk bezig met het aanslepen van allerlei versterkend materiaal. Tussendoor wordt er nog een verleidingspoging gedaan, maar ook die liep weer op niets uit. Helaas pindakaas. Het was een mooie plek geweest, redelijk dichtbij en mooi in het zicht…

Het wordt tijd om andere gevleugelde vriendjes wat aandacht te schenken en ik struin wat poeltjes op het Groot Zwarteveld af naar libellen, bij voorkeur net uitsluipend. Ook dit zit niet mee, helaas. Vorig jaar om deze tijd heb ik al het hele uitsluipproces van een viervleklibel kunnen vastleggen, maar ik denk dat het nu nog te vroeg is. Het voorjaar verloopt tot nu toe niet zo warm, bovendien aas ik nu op een Keizerlibel.  Ik moet nog wat geduld opbrengen.

Dan maar even kijken of de Ronde Zonnedauw al wat doet. Het staat er al wel hier en daar, maar ook dit loopt achter. Ik doe toch wat pogingen er iets van vast te leggen:

Ronde Zonnedauw
Ronde Zonnedauw

Ik ben nu toch op de macro-toer en probeer nog wat met een Wilgenkatje. Deze ziet er nog fris uit:

Wilgenkatje
Wilgenkatje

Ik ben er wel tevreden over. Nu gauw de tele er weer op, want langs de Duizendmeterweg zijn niet alleen tamme vossen en hun publiek (die ik negeer), maar er wil ook nog wel eens een leuk vogeltje hoog in een boom zijn lied zingen. Hier heb ik meer mazzel. Ik zie voor het eerst van mijn leven een Grasmus:

Grasmus
Grasmus

Wat een mooi vogeltje is dat. Hij doet het hier even niet, maar hij kan ook mooi zingen.

Ook een primeurtje is de Graspieper:

Graspieper
Graspieper

De Fitis zingt wel even voor het plaatje, zij het erg voorzichtig:

Fitis
Fitis

Weer op weg naar de uitgang struin ik via het Eiland van Rolvers nog even wat poeltjes af. Een horde collega-fotografen – in het spoor van een manke vos – kruist mijn pad. Ik moet aan de Rattenvanger van Hamelen denken. Ik zoek aan de andere kant van een heuvel de rust op en richt mijn lens op wat kleine plantjes die op een zandhelling groeien. Het duinviooltje:

Duinviooltje
Duinviooltje
Duinvioltje
Duinviooltje

Tussen de viooltjes staat een ieniemienie klein plantje met piepkleine blauwe bloemetjes. Geen idee wat het is, maar doet het wel aardig. Het blijkt later om een Ruw Vergeet-me-nietje te gaan. Ik denk dat-ie het in staand formaat nog beter doet:

Ruw Vergeet-me-nietje
Ruw Vergeet-me-nietje

Een detail van het bloemetje:

Vluchtige pogingen boomkikkers en/of zandhagedissen te spotten, lopen op niets uit. Bij de Oranjekom aangekomen zie ik echter een vogel op een tak zitten. Dat had natuurlijk een ijsvogel moeten zijn, maar een Vlaamse Gaai is ook mooi, want ook die zijn lastig te kieken:

Vlaamse Gaai
Vlaamse Gaai

Het is achteraf misschien zelfs nog wel mooier. IJsvogels op een tak zijn ‘zo gewoon’ (zei jij jaloers…).

Hiermee is een eind gekomen aan eindelijk weer eens een dagje AWD en nog een mooi dagje ook: prachtig weer en aardig wat gezien. Dank voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgende keer.

12 reacties op ‘Eindelijk weer AWD

 1. De ene dag is de andere niet in de AWD. Vossen sla je meestal over bij de Duizendmeterweg, ze worden teveel gevoerd. Met vogels moet je het wat treffen, zoals jij met de grasmus. Hoe het nu met zonnedauw gesteld weet ik niet, begin mei was het inderdaad nog pril. Futen zijn boeiend om te observeren, pech voor jou dat de futenman vergeten was wat er ontbrak. Van de bloemen vind ik het laatste duinviooltje en het ruwe vergeet-mij-nietje het mooist.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Heerlijke AWD serie. Leuke foto van de nieuwsgiere dames langs het kanaaltje. Maar ik ben vooral onder de indruk van jouw zonnedauw en vergeet mij nietjes, prachtige zachte tinten, en zo knap hoe je de zonnedauw niet rommelig hebt gefotografeerd, ik heb het al twee keer geprobeerd, maar steeds is het een rommetlje en zijn de kleuren te hard, ben wel benieuwd hoe jij dit hebt gedaan, hoe je een vrijstaande zonnedauw hebt gevonden 🙂
  Mooie serie van de futen, jammer dat meneer geen zin had ….
  De grasmus is top, die heb ik zelf vorige week ook erg mooi voor de lens gekregen.
  groetjes Ghita

  Like

  1. De grasmus komt in mijn volgende AWD-blog weer voorbij. Ik kon hem later nog eens beter kieken.
   Naar vrijstaande zonnedauw moet je goed zoeken. Op deze dag was er nog weinig keus, nu staat er al veel meer…

   Like

 3. de Grasmussen zie ik overal momenteel maar jouw foto ervan is echt goed geslaagd. Ook de vliegende vogels staan er mooi op… Blijft toch lastig. Futen zie ik overal paren maar ja … als je met de boot in de natuur ligt heb je ook de hele dag zicht op deze tafereeltjes. Toch een leuke futenserie hoor.

  Geliked door 1 persoon

 4. Je vogeltjes vind ik heel erg mooi; scherp en mooi van kleur ! Maar de macro foto’s die je maakt vind ik nog steeds het allermooist, hoe doe je dat toch telkens weer…..Groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

 5. Heerlijk wandeling Dick en ik ben er ook al even niet geweest. Kwam doordat ik in het gips zat. De AWD stond voor morgen (lees zondag) op de planning maar ook dat gaat weer niet door grrrr….. Ik geniet hier echter wel van jou beelden. De vogels en herten zijn natuurlijk alijd mooi om te zien maar de foto’s van het zonnedauw en het Ruw Vergeet-me-nietje zijn echt helemaal mijn ding. Prachtige opnames heb je daarvan gemaakt. Mijn complimenten. Heerlijk dat ik op deze manier toch even in e AWD ben geweest 🙂
  Groet, Helma

  Geliked door 1 persoon

 6. dat was weer een heerlijke wandeling, wat zie je toch altijd veel in het AWD. De viooltjes stelen mijn hartje, wat zijn die schattig. Er is inderdaad veel te zien in het voorjaar, maar wat dit jaar niet lukt, op schrijven voor volgend jaar.

  Groetjes Von

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.